Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

17 juli 2022 door Susanne Willekes

Een goede nachtrust tijdens een hittegolf

Wat kun je doen als het niet lukt om te slapen tijdens een hittegolf? De warmte kan je erg belemmeren, ook heeft het veel impact op het slaapgedrag van je kind. Extreme warmte is eenmaal een factor die de slaap behoorlijk kan verstoren. Het is de kunst om de warmte uit de slaapkamer te houden en meer afkoeltrucjes zijn handig om toe passen, voor jezelf én de kids. Beter slapen bij warm weer is niet altijd gemakkelijk, maar de tips van kinderslaapcoach Susanne Willekes en GoStudent zijn zeker de moeite waard om te lezen. Ontdek hoe je kinderen (en daarmee automatisch ook jijzelf) toch wat beter slapen tijdens de hittegolf. 

Beter slapen ondanks de warmte

Goede nachtrust is onmisbaar en elke ouder kan daarover meepraten. De impact van slaap wordt behoorlijk onderschat, maar het maakt je echt een ander mens als je genoeg slaap krijgt. Slapen heeft namelijk een positief effect op je humeur, veerkracht, de ontwikkeling van je brein, geheugen, gewicht, motoriek, energie niveau én immuunsysteem. Een behoorlijke lijst en daarmee vormen het genoeg redenen om in te zien dat we van slapen prioriteit mogen maken. Slapen is zoveel meer dan op bed liggen met je ogen dicht. Mentaal en fysiek krijg je de ruimte om te herstellen, om op te laden en te ontspannen. Daarom is het extra belangrijk om ook tijdens de warmere dagen je rust te kunnen pakken en te slapen. Maar hoe doe je dat tijdens een hittegolf? 

Slaaptips tijdens de hitte

Hieronder ontdek je de 12 tips van kinderslaapcoach Susanne Willekes die graag met ons deelt hoe je je kinderen beter kunt laten slapen ondanks de warme dagen. De tips zijn waardevol én direct toepasbaar tijdens de hittegolf!

  • Houd overdag de raambekleding dicht om de warmte buiten te houden. Wat er niet in zal komen, hoeft er natuurlijk ook niet uit! Zo blijft de temperatuur binnen gelijk en hoef je het niet extra te koelen. 
  • Ideaal als je aan het begin en/of het einde van de dag de ramen kunt openen om de frisse en vooral koelere lucht binnen te laten. Het is goed om te ventileren, maar nog beter als de temperatuur aangenaam blijft in de slaapkamer. Hou alles overdag (tijdens de warmste momenten van de dag) vooral dicht. In de ochtend en vaak later op de avond zijn ideale momenten om de ramen wagenwijd open te zetten en de ruimtes te luchten.  
  • Laat ruimtes bovenin het huis zo lang mogelijk open als mogelijk is. Tijdens een hittegolf is overdag waarschijnlijk ook niet ideaal, omdat je voelt dat de warmte juist de kamer binnenkomt. Maar 's nachts kan het heel erg fijn zijn, want alle warmte gaat altijd omhoog en dan verlaat de hitte ook makkelijker je huis. 
  • Katoenen dekbedovertrekken zijn handige materialen waar je ook goed je lichaamswarmte kwijt kunt. Haal desnoods de dekbedden eruit en slaap lekker onder alleen een overtrek. Kinderen vinden dat meestal ook helemaal prima, als ze het maar niet te warm hebben. 
  • Plast je kind nog in bed? Dan heb je misschien een plastic hoes om het matras zodat het beschermt blijft. Tijdens deze warme dagen is het beter om de hoes te verwijderen, want het warmt erg op waardoor je kind minder prettig slaapt tijdens een hittegolf. 
  • Nachtkleding minimaliseren is een pre. Zo kan je baby of peuter prima in een luier slapen en een dunne slaapzak. Oudere kinderen laten slapen in ondergoed is ook heel fijn. Vraag jezelf ook af waar je je goed bij voelt en waar je zelf lekker in zou slapen, dat kun je dan ook meteen op je kinderen toepassen. 
  • Deze tip werkt ook verkoelend! Laat je kinderen voor het slapen gaan douchen of een bad nemen met lauw water: de lichaamstemperatuur daalt zo en het slaaphormoon melatonine wordt aangemaakt. Beide elementen zorgen ervoor dat je makkelijker in slaapt zal vallen. 
  • Heeft je kind een knuffeltje? Dan kun je het in een plastic zak in de vriezer leggen zodat het lekker verfrissend is en verkoelend werkt om mee in slaap te vallen. Werkt ook goed met een kussensloop!
  • Besproei je kind met water met behulp van een good old plantenspuit;
  • Gebruik een ventilator. Je kan ook een klein waterflesje invriezen en het bevroren flesje voor de ventilator plaatsen. Zo creëer je in feite je eigen airco. Plaats de ventilator niet te dicht bij je kind en zorg ervoor dat de ventilator niet recht in zijn of haar gezicht blaast. En, pas op met snoeren!
  • Last but not least: stel je kind gerust en erken dat de warmte het moeilijker maakt om in slaap te komen. Zo maak je het bespreekbaar en toon je begrip. Tijdens de warme dagen is het niet altijd gemakkelijk om wat extra geduld op te brengen en de warmte heeft invloed op iedereen. Op je kinderen en jezelf. Deel wat je voelt en praat er samen over, dan kun je anticiperen op wat goed voelt voor jouw kind tijdens deze warme dagen. Deel ook met elkaar dat het te maken heeft met de seizoenen en dat het niet altijd warm blijft. Dat geeft hoop en een fijn vooruitzicht op aangename temperaturen. Misschien kun je samen naar de weersvoorspellingen kijken en er samen over praten of pak je de thermometer erbij om met elkaar te ontdekken hoe warm het eigenlijk thuis is. Maak het tastbaar en bespreekbaar!