Zo zorg je ervoor dat jouw kind genoeg drinkt (ook tijdens de hitte)

Als ouder kun je je behoorlijk druk maken over de gezondheid van jouw kind. Je wilt dat hij of zij gezond en sterk is en genoeg eet en drinkt. Vooral drinken is gedurende zomermaanden extra belangrijk. Door het warme weer verliezen we veel vocht en zowel volwassenen als kinderen zullen daarom extra moeten drinken om goed gehydrateerd te blijven. Volgens het Voedingscentrum hebben volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar dagelijks tussen de 1,5 en de 2 liter vocht nodig. Kinderen van 1 tot en met 13 jaar zullen 1 tot 1,5 liter vocht moeten drinken. Met onderstaande tips kun je ervoor zorgen dat jouw kind genoeg drinkt op een dag. Ook tijdens de hitte.

Houd een vaste routine aan

Om goed zicht te hebben op hoeveel jouw kind drinkt op een dag kan een vaste dagroutine enorm helpen. Door op gezette tijden gedurende de dag drinken aan te bieden, weet je ongeveer hoeveel er op een dag wordt gedronken. Geef een glas water, of iets anders te drinken, bij elke grote maaltijd en biedt ook bij tussendoortjes nog wat te drinken aan. Zo komt jouw kind makkelijk aan 1 tot 1,5 liter per dag.

Eet fruit en groente

Jouw kind krijgt natuurlijk vocht binnen via het drinken van water of limonade, maar ook in fruit en groente zit veel vocht. Vind jouw kind het lastig om veel te drinken op een dag? Zorg dan voor gezonde tussendoortjes met veel vocht. Lekkere snacks boordevol vocht (en vitamines!) waar veel kinderen van houden zijn komkommer, meloen, tomaten, aardbeien en paprika’s.

Goed voorbeeld doet volgen

Jonge kinderen doen niets liever dan hun ouders na-apen. Door volwassenen na te doen, leren ze waardevolle skills en gewoontes. Door als ouder voldoende momenten in te lassen op een dag om te drinken, geef je het goede voorbeeld. De kans is groot dat jouw kind op dat moment ook graag een glas drinken neemt. Zo zorgen jullie er samen voor dat jullie genoeg vocht binnenkrijgen.

Schaf een leuke drinkfles aan

Volwassenen vinden het soms ook lastig om genoeg te drinken op een dag en maken daarom gebruik van een drinkfles om hun waterconsumptie bij te houden. Dit kunnen we natuurlijk ook doen voor kinderen. Zoek samen een leuke drinkfles of drinkbeker uit en houd deze goed gevuld met water (of een ander drankje). Voldoende drinken wordt nu eenmaal veel leuker als je een vrolijke drinkfles hebt.

Vul een watertap

Kinderen vinden het veel leuker om water te drinken als ze het zelf mogen inschenken of tappen. Schaf een limonadetap of sapkan aan en laat je kinderen hun eigen smaakjeswater maken met komkommer, aardbeien, munt, citroen, frambozen of sinaasappel. Op Lovely Foodies kun je inspiratie opdoen. Zo wordt water drinken pas echt leuk!