Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
13 december 2021 door Lisanne Karstenberg
Ik geloof dat ik vast niet de enige moeder ben, zo halverwege de maand december, maar ik kijk nu alweer uit naar het nieuwe jaar. Waarom zijn kinderen deze periode toch zo druk? Aangezien ik niet steeds een zeurmoeder wil zijn, wil ik niet al het gedrag beperken. Maar man, wat kunnen kinderen druk zijn deze periode.
Hoewel de decembermaand vaak als gezellig wordt beschouwd, heerst er ook veel spanning deze maand. Ouders zijn vaak zelf gestrest door alles wat er geregeld moet worden. Laat staan hoe dit voor onze kinderen is. Vaak begint dit al in november. Het wordt kouder, er wordt een lampion geknutseld en Sinterklaas komt half november aan in ons land. Zodra die man weer naar Spanje is, worden de kerstspullen van zolder gehaald en gaan we vrolijk verder. Voor kinderen zijn dit soms spannende gebeurtenissen. Vaak zijn ze eerder wakker (denk aan schoen zetten) en dat maakt ze meer prikkelbaar. Ook kan een hoop versiering zorgen voor onrust, de structuur is weg. Een snelle verandering en overgang in feestdagen zorgt vaak voor veel onduidelijkheid bij kinderen.
Met deze tips komen jullie de aankomende weken hopelijk meer ontspannen door. Hier is het in ieder geval succesvol.
Maak de feestdagen voorspelbaar.
Leg uit welke dagen er zijn en bespreek dit met je kind(eren). Maak bijvoorbeeld een aftelkalender zodat het inzichtelijk wordt. Neem dan ook meteen de dagen mee wanneer er schoentjes gezet mogen worden (scheelt een hoop discussie).
Zorg voor rustmomentjes.
Ik spreek bijvoorbeeld met mijn kinderen af dat ze even niet mogen spelen in de middag omdat dit weer voor extra prikkels zorgt. Helemaal als ze vroeg wakker waren of slecht hebben geslapen i.v.m. spanning. Wij zeggen vaker afspraken af en zorgen voor meer rustmomentjes thuis. Vermijd drukte en extra prikkels, zeker als jouw kindje hier gevoelig voor is. Is het nodig om naar kerstborrels of markten te gaan?
Betrek jouw kind bij de feestdagen.
Dat wil zeggen; laat ze meehelpen het huis versieren in Sinterklaas thema, laat ze mee opruimen en laat ze helpen de kerstboom optuigen. Zo krijgen ze het bewuster mee en zullen ze sneller kunnen schakelen. Ook voor het kerstdiner kunnen ze helpen met het bereiden van gerechten of het maken van het toetje. Samen doen is leuker en voorspelbaarder.
Laat je kind ontladen.
Naast voldoende rustmomenten is het ook belangrijk dat jouw kind zich kan ontladen, zeker met die extra opgelopen spanning (en extra suikers van de afgelopen dagen). Ga lekker buiten spelen. Ga fietsen of zoek een andere fysieke activiteit zodat jouw kind zijn spanning even kwijt kan. Zeker ook op een dag bij de (schoon)familie! Verwacht niet dat ze zich de hele dag keurig kunnen gedragen!
Uiteraard moet je grenzen blijven stellen, maar geef je kind hierin ook de ruimte. Het is ook wel logisch dat ze eerder wakker zijn als er cadeautjes in de schoen liggen, toch? Of dat ze tijdens het kerstdiner niet 2 uur aan tafel kunnen zitten maar dat ze graag met hun nieuwe speelgoed willen spelen.
Bespreek met je kind dat je merkt dat deze periode druk is en spannend is. Als jouw kind naar de basisschool gaat, bedenk dan ook dat daar veel aandacht aan alle gebeurtenissen in december wordt gegeven. Praat hierover met je kind.
Merk je dat je kind vaker driftig is? Lees hier hoe je met een driftbui omgaat.
Misschien wel de fijnste tip: laat het allemaal maar gewoon een beetje los. December is niet de maand voor structuur en gezonde voeding.
Om voor alle moeders de stress te verminderen schreef ik al eens een blog: Decembercadeaus! Dit is hoe het een succes wordt.
Heb je er wel al eens aan gedacht om overdag de schoentjes te vullen? Zodat de kinderen in de avond niet met spanning (slecht) gaan slapen en vroeg wakker zijn? Misschien als ze buiten spelen dat Piet ineens is geweest?
Geven jullie kerstcadeaus? Misschien kun je die op Kerstavond al uitpakken? Of meteen in de ochtend op Eerste Kerstdag? Denk erover na of je al twee weken de cadeaus onder de boom wilt hebben liggen. Wekt dit geen extra spanning op?
Misschien een geruststellend momentje voor jou als vermoeide vader of moeder: We hebben het allemaal! Het gaat bijna overal zo, ik kijk in ieder geval weer uit naar januari. Rust, Reinheid en Regelmaat.. Die belangrijkste drie R’en voor kinderen.
Succes nog even en fijne feestdagen gewenst!
Lisanne is getrouwd met Sander, samen hebben zij drie kinderen. Een kleuterjongen (2015), een kleutermeisje (2017) en hun baby, geboren in 2020. In haar blogs wil ze herkenbaarheid en erkenning creëren, met een knipoog en een ludieke ondertoon. Zij heeft ook een eigen blogpagina en schrijft hier over alles wat zij tegenkomt in haar rol als moeder.