Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op

Antidepressiva jongeren

het gaat al een tijd niet goed met onze dochter. Ze heeft al psychologische onderzoeken gehad en daar krijgen we binnenkort de uitslsg van en haar behandelplan.
ook wordt er gedacht aan antidepressiva. Ik lees vaak dat best veel kinderen dit ook krijgen en ik ben benieuwd naar welk merk en of het helpt/geholpen heeft. Jullie ervaringen dus☺️
Ik gebruik zelf al heel lang Escitalopram,5 mg en dat werkt bij mij heel goed.


Ha, wat vervelend dat het niet goed gaat met jullie dochter, ik kan me heel goed voorstellen dat je je zorgen maakt. Zelf heb in redelijk vroeg (18 jaar, daarna early 20's) antidepressiva voorgeschreven gekregen en ik zou het je afraden om daar zo jong mee te beginnen, met name als er nog geen uitgebreide psychologische behandeling is geweest bij jullie dochter. De track record van veel met name ssri's bij jongeren is niet fantastisch(google maar eens). 

Het is bij jongeren die antidepressiva gaan gebruiken heel belangrijk om goed te monitoren, zeker in het begin, maar eigenlijk tijdens het hele verloop. De kans op bijwerkingen als een verhoogde kans op suïcidaliteit of agressie is een stuk groter bij jongeren en jongvolwassenen. 

Ik vind dan ook dat dit bij een psychiater thuishoort en niet bij de huisarts. 
Eigenlijk zou dit een soort laatste strohalm moeten zijn bij jongeren, als andere vormen van therapie niet voldoende werken. 

Mijn dochter slikt Fluoxetine. Het is haar redding geweest. Wel pas mee begonnen, na een jaar behandeling en een zelfmoordpoging.

Het werd bij mijn dochter behalve de 4 wekelijkse gesprekken niet heel nauwgezet gevolgd. Mijn dochter werd bij 3 soorten manisch van, dus we zijn gestopt. Ook therapie hielp niet. Na 2 jaar worstelen verbeterde het langzaam, maar het blijft een gevoelig iets.

Madski

Madski

10-02-2024 om 17:41 Topicstarter

ja ik vind het zelf ook spannend daarom ben ik nieuwschierig naar jullie ervaringen. 

rssi gebruik bij jongeren tussen 18-25 jaar geeft een verhoogd risico op suïcide.  ik zou eerst andere behandelingen voorstaan.

https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/depressie_bij_jeugd/ssri_bij_behandeling_van_depressie_bij_jeugd.html
Of AD aanslaan is heel verschillend. Het is voor jongeren zeker niet eerste keus zoals je in bovenstaande richtlijn ook kunt lezen. Mijn kinderen hebben er deels baat bij gehad, maar deels ook niet. Maar je hebt echt heel weinig aan individuele ervaringen.

Mijn dochter slikt sinds een jaar bupropion voor adhd en depressie en dat heeft haar heel erg goed geholpen. Ze heeft ook geen last gehad van bijwerkingen. Wij waren best huiverig voor medicatie maar we hadden al vanalles geprobeerd en desondanks werd mijn dochter steeds ongelukkiger dus uiteindelijk toch maar begonnen met medicatie en we hebben inmiddels echt een ander kind.

Madski

Madski

11-02-2024 om 11:11 Topicstarter

Anne1234! schreef op 11-02-2024 om 02:40:

Mijn dochter slikt sinds een jaar bupropion voor adhd en depressie en dat heeft haar heel erg goed geholpen. Ze heeft ook geen last gehad van bijwerkingen. Wij waren best huiverig voor medicatie maar we hadden al vanalles geprobeerd en desondanks werd mijn dochter steeds ongelukkiger dus uiteindelijk toch maar begonnen met medicatie en we hebben inmiddels echt een ander kind.

Hoe oud is je dochter?  Wat fijn dat er geen bijwerkingen zijn!

Madski schreef op 11-02-2024 om 11:11:

[..]

Hoe oud is je dochter? Wat fijn dat er geen bijwerkingen zijn!

Ze is 17.

Zonnebloempje schreef op 10-02-2024 om 15:50:

Mijn dochter slikt Fluoxetine. Het is haar redding geweest. Wel pas mee begonnen, na een jaar behandeling en een zelfmoordpoging.

Hier ook Fluoxetine, na een jaar diepe depressie en behandeling. Opbouwen is heel heftig geweest (symptomen verergeren) maar het gaat inmiddels echt ontzettend goed met haar. Ze wordt goed ingesteld en gemonitord door een kinder/jeugdpsychiater. Ik zou dit gezien de heftigheid van medicatie nooit via de huisarts doen

Zoon van 19 hier slikt nu Citalopram. We zijn gestart met Sertraline, werkte goed maar zoon kreeg er heftige darmklachten van. Volgens de psychiater kon dit niet door de medicatie komen. Uiteindelijk toch afgebouwd en Citalopram opgebouwd. Gaat beter, maar de darmklachten zijn nog niet weg. 
Wel merken we dat hij duidelijk meer aan kan en nieuwe dingen durft te ondernemen. Voorheen haakte hij steeds weer af op sociale activiteiten en bleef het liefst thuis in bed liggen. 
Wij hebben ook lang getwijfeld, bang dat we een heel ander kind zouden krijgen. Dat is gelukkig niet het geval. Nadat we alles hadden geprobeerd, steeds weer nieuwe dagbesteding, PMT,  gesprekken etc. toch de stap genomen. Tot nu toe met succes. 

heb je lichttherapie besproken? 
Er was een zeer lange tijd van vooral regen en bijna geen zon dit jaar. 

Misschien kan dat ook helpen?

In jouw geval, Madski, zou ik eerst kijken naar andere mogelijkheden. Ik zie dat er net onderzoek is geweest en blijkbaar nog geen behandeling. Is er sprake van bijvoorbeeld trauma? Dan zou EMDR een optie kunnen zijn. En anders is er nog veel meer natuurlijk: PMT, CGT etc. 
Zoon hier stond daar allemaal niet voor open. Haakte meestal na 2 sessies af. Lag ook aan instanties hoor. Bijv. PMT-er die meteen over zijn grenzen ging in de eerste sessie. Bij hem moeten dat soort dingen heel voorzichtig worden opgebouwd. Hij heeft door eerdere nare ervaringen op school weinig vertrouwen in anderen. Er zijn maar enkele mensen die hij echt vertrouwt, waaronder wij als ouders, zijn zus en 2 begeleiders. 
En oja, als je wel begint met medicatie, zorg voor goede begeleiding vanuit de psychiater. Ik moet zeggen dat dat bij ons te wensen over laat. Een psychiater die bij bijwerkingen zegt dat het niet van de AD kan komen en dat je maar naar de huisarts moet gaan...niet helpend. 

De reactie op antidepressiva kan sterk variëren tussen mensen, inclusief kinderen en tieners. De effectiviteit van het medicijn en de bijwerkingen ervan kunnen variëren, dus de medicijnkeuze moet plaatsvinden onder strikt toezicht van een arts.
Escitalopram behoort tot een klasse antidepressiva die bekend staat als selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s) en wordt vaak gebruikt voor de behandeling van depressie en algemene angststoornis. Het kan voor veel mensen effectief zijn, maar het gebruik ervan bij kinderen en adolescenten moet strikt onder toezicht staan ​​van een specialist. Ik denk dat het geven van antidepressiva aan een tiener een slecht idee is, dit zijn zeer ernstige medicijnen. Misschien kun je om te beginnen rondkomen met natuurlijke kalmerende middelen of multivitaminen, bijvoorbeeld magnesium b6

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.