Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

witte, droge tong

Ik heb sinds vandaag een droge tong wet witte aanslag. Heel irritant. Ik heb gelezen dat dat kan komen door antibiotica. Ik heb 3 weken lang 3x daags Augmentin 875mg geslikt na verdenking op Lyme. Die kuur heb ik 8 dagen geleden afgemaakt. Kan het zijn dat bijwerkingen van deze antibiotica een week later nog steeds kunnen optreden?

Wikke

Wikke

29-07-2015 om 21:56

ik denk

Ik denk inderdaad een schimmelinfectie in de mond door het gebruik van de antibiotica. Even de huisarts bellen om dat te melden, dan zal deze de benodigde actie wel ondernemen of je voor de zekerheid even langs laten komen.

Liesbeth

Liesbeth

29-07-2015 om 22:23

toch

Lyme dus? (ik had je andere draadje gevolgd toen je nog zo ziek was).

Zwelgje

Zwelgje

30-07-2015 om 07:38 Topicstarter

Lyme

Ik moest na die 3 weken ab weer bloed laten prikken om te zien of er nog Borrelia in zit. Ik heb nu alleen nog de CRP (die is 1) en de CPK (nog steeds ietsje verhoogd) teruggekregen. De uitslag op Lyme liet nog op zich wachten; daar bel ik deze ochtend wel even over en leg meteen de witte tong voor.

Liesbeth

Liesbeth

31-07-2015 om 10:45

bloedtest?

Oh? Ik dacht dat borrelia resten sowieso in je bloed bleven zitten en dat je daarom niet met een bloedtest kon meten of de borrelia infectie weg is. Als je dat wel met een bloedtest kan meten hoor ik het graag want dan ga ik maandag gelijk terug naar mijn ha, om ook te laten meten!
Heb dus min of meer gelijk met jou een ab kuur gehad, maar hier wordt het verder niet opgevolgd met een bloedtest oid.

Zwelgje

Zwelgje

01-08-2015 om 09:37 Topicstarter

Rugpunctie

In de eerste bloedtest was inderdaad geen Lyme te zien; dat vonden ze pas toen ze een rugpunctie deden. En dan nog waren ze er niet van overtuigd dat het een (recente) Borrelia infectie was. Hier hebben ze duidelijk een andere kijk op Lyme, want 3 à 4 weken na de tekenbeet vond men eigenlijk te vroeg om Lyme vast te kunnen stellen. Ik zou dan minstens 2 à 3 maanden eerder gebeten moeten zijn, volgens de neuroloog.
Nu, het ziekenhuis waar ik in lag heeft niet de beste reputatie van België (understatement), het was geen academisch of universitair maar een klein regionaal ziekenhuisje. Ik heb een kennis in Brussel die bevriend is met een bekende Lyme specialist, waarbij ik terecht zou kunnen als ik nou echt vervelende en vage klachten blijf houden. Maar tot nu toe heb ik enkel soms last van m'n arm/hand. Niet eens om te zeggen: 'daar neem ik een pijnstiller voor'.

Marjoleine64

Marjoleine64

01-08-2015 om 13:15

Wat ik begrepen heb

zijn het de afweerstoffen tegen de borrelia die altijd in je bloed aanwezig blijven, en waaraan je dus niet kan zien of een infectie er nog steeds is, en ook niet of een eventuele infectie recent is of niet. Een 'actieve' infectie kan je alleen zien na een kweek (bloed of vocht van een punctie) waarin ze de bacterie echt aantonen. En dat is lastig, want het is een verdomd kleine bacterie. En bovendien kan die bacterie zich uitstekend schuilhouden, zodat hij 'ergens' in je lichaam (in gewrichten, zenuwbanen) kan zitten, zonder dat hij rondzwerft in je bloed, en wordt dan ook niet aangevallen door de witte bloedcellen en ook niet door de AB. Hij kan dan weer actief worden bij een verzwakte weerstand door een andere (onschuldige) infectie of blessure, zoals bij onze oudste zoon gebeurde (zie draadje http://www.ouders.nl/forum/gezondheid/wie-kent-een-arts-die-veel-van-de-ziekte-van-lyme-weet ).

Zwelgje

Zwelgje

01-08-2015 om 14:45 Topicstarter

Ooooh daarom!

Dank je voor de uitleg, Marjolein. Dat verklaart ook waarom ze het steeds niet wisten. En ik maar denken: 'wat een stelletje dombo's zeg, ziet 'ie bacterie er nu wel of niet? Dat zie je toch??'
Ik ga er maar van uit dat ik geen Lyme heb.

Tine

Tine

01-08-2015 om 15:32

Zwelgje

Je hebt in je eerste bericht geschreven dat je de teken er heel snel al weer uit hebt gehaald, binnen een paar uur. Dan is de kans op Lyme toch ook superklein tot eigenlijk niet? Als ze binnen 24 uur verwijderd zijn hoef je ook geen verdere maatreglelen te nemen, dus waarschijnlijk kun je er gelukkig van uit gaan dat je geen Lyme hebt.

Wel doen Tine: na elke beet wordt antibiotica gegeven

https://www.nhg.org/actueel/nieuws/rivm-onderzoek-naar-antibiotische-profylaxe-na-tekenbeet

Het lijkt er op dat het een aantal gevallen van Lyme voorkomt door na elke beet, ook als je niet weet of je besmet bent, profylactisch antibiotica te geven.

"Deze maand start het RIVM het door ZonMw gefinancierde onderzoek ‘Tick Test & Prophylaxis Proof’ onderzoek. In dit gerandomiseerde onderzoek onder 2500 patiënten wordt bepaald of het effectief is om na een tekenbeet profylactisch antibiotica te geven om de ziekte van Lyme te voorkomen. U kunt hiervoor worden benaderd door patiënten.
Er zijn aanwijzingen dat een eenmalige dosis doxycycline direct na een tekenbeet de ziekte van Lyme kan voorkomen. "

Tine

Tine

01-08-2015 om 22:03

Nee AnneJ

Waar jij het over hebt is een onderzoeksopzet. De huidige richtlijn, waar jijzelf al in een eerder draadje een link naar hebt gegeven, zegt dat je bij een teek die korter dan 24 uur zit geen antibiotica geeft en alleen oplet of je onverhoopt toch verkleuring gaat zien, en bij een teek die langer dan 24 uur zit kun je tot 72 uur na verwijdering kiezen uit 2 opties waarvoor nog geen voorkeur wordt uitgesproken. Dat zijn watchful waiting OF eenmalig antibioticum. Lees je eigen link maar na. ' na elke beet wordt antibiotica gegeven' nee op dit moment niet.

Tine

Tine

01-08-2015 om 22:12

Onderzoek

Dat onderzoek waar jij het over hebt, daarin wordt geloot wie antibioticum krijgt en wie niet. Om het eventuele (!) effect te kunnen zien. Dus ook daar niet 'na elke beet wordt antibiotica gegeven'.

Nee inderdaad

Er zijn wisselende aanwijzingen voor wanneer wel en wanneer niet direct te starten met antibiotica. Inderdaad ook hoe lang de teek vastgezeten heeft.

Tine

Tine

01-08-2015 om 22:33

Het is nog niet duidelijk

of als voorzorg antibioticum nemen iets uitmaakt is gewoon nog niet echt duidelijk. Vandaar dat onderzoek.

wat ik pas hoorde

dat er een kaart bestaat waarop regio's vermeld zijn, waaruit af te leiden is hoe groot de kans is dat een teek inderdaad gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Hoorde van een bekende dat teken in het duingebied in NoordHolland relatief gezien minder verdacht zijn.

Iemand hierover weleens wat vernomen?

Tekenradar?

https://www.tekenradar.nl/

Onder het vakje 'Lyme in Nederland' zie je de verspreiding van mensen die gebeten zijn en een rode ring melden.
Maar er wordt geen verschil gemaakt voor het duingebied.

http://www.dichtbij.nl/noord-kennemerland/regio/artikel/3464384/veel-tekenbeten-in-duinen-noordkennemerland.aspx
Het duingebied is juist extra gevaarlijk.

"HEEMSKERK - Het Noord-Hollandse duingebied behoort tot de natuurgebieden waar de kans op een tekenbeet het grootst is. Het aantal tekenbeten loopt overal in Nederland op."

Wikke

Wikke

04-08-2015 om 14:20

en,

En, hoe is het met je tong?

ik bedoelde...

dat bekend schijnt te zijn hoe groot in bepaalde regio's het percentage teken is dat daadwerkelijk drager is van ziekmakende bacterieen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.