Huisdieren
Wilgenkatje
18-07-2018 om 14:12
konijnen te logeren
Wij krijgen twee maanden lang twee konijnen te logeren. Op hun eigenlijke adres lopen ze grotendeels rond in de tuin, waar ze volop kunnen graven. Hier bij ons moeten ze het met minder doen - een hok dat hierheen verhuisd wordt en een tijdelijke ren op de stenen bestrating. Dat is jammer, maar het kan niet anders, de gedeelten van de tuin waar geen bestrating ligt zijn volop begroeid. Loslopen is niet handig vanwege planten die niet in het konijnendieet passen.
Het is lastig de tijdelijke ren goed vast te zetten op de stenen. Ik dacht tentharingen te gebruiken? Maar een lang soort krammen zou beter werken.
Wat kan ik aan konijnenvermaak in de ren zetten?
Wilgenkatje
29-09-2018 om 08:43
oh mensen
Het is zo goed gegaan, en nu is er eentje stevig ziek. Waarschijnlijk heeft een akelig organisme zijn kans schoon gezien in een tijd van stress (tja wat wil je als ze naast je hok een fietspad aanstampen met zo'n mechanisch apparaat). Ik ben nog nooit van mijn leven naar een dierenarts geweest maar dit is niet aan te zien.
We hadden afgesproken dat ik zou doorgeven als er eentje dood zou gaan, maar ja, dit is ziek. En ze kunnen er vanaf afstand niks aan doen.
He bah!
Pirata
29-09-2018 om 09:06
Is het niet alleen stress?
Hier ook zoiets gehad. Direct het konijn verplaatst naar een betere plek. Maar hij heeft toen wel 2 dagen zielig gezeten. Ik dacht dat hij het niet ging redden, maar hij ging weer eten en rondrennen. En inmiddels is hij al 11,5. Dit was vorig jaar trouwens.
Zou je niet even bellen met een dierenarts? Met hem gaan slepen kan ook averechts werken.
Tamar
29-09-2018 om 10:41
Dierenarts!
Konijnen zijn zwakke beestjes, dus als er eentje niet eet of niet poept zou ik direct naar de dierenarts gaan.
Lente
29-09-2018 om 11:13
Inderdaad, dierenarts bellen
Op zaterdag kun je ook bij grote dierenwinkels terecht. Die hebben dan een dierenarts op bepaalde uren. Even googelen.
Wilgenkatje
29-09-2018 om 12:26
geweest...
Wandeling gemaakt met de mand op mijn arm.
Aardige dierenarts - natuurlijk.
De situatie bleek zeer ernstig….
konijn is naar de konijnenhemel...…..
Snik...
Zo sneu voor haar maatje, die haar vanochtend nog ijverig aflikte, hoewel hij heel wat trappen te verduren had gehad deze dagen.
Nu heeft hij alle ruimte alleen. Hopelijk kan hij daar tegen en vinden de baasjes tzt een nieuwe vrouw voor hem.
Wilgenkatje
29-09-2018 om 17:46
De dierenarts constateerde
Een ernstige neurologische aandoening. Hersenbeschadiging. Kop ernstig scheef, hij kon nog een enkel blaadje eten, geen voer, want hij kon vanochtend niet meer zitten. Of er sprake was van een organisme/bacterie die actief kon worden door verlaagde weerstand door stress, daarover verschillen volgens de dierenarts de opvattingen. Het kan ook een tumor zijn geweest. Of iets anders. Maar het was onherstelbaar ernstig. De keuze voor rust was in belang van het beestje. Een zij trouwens, dat schrijf ik niet consequent.
Tamar
29-09-2018 om 22:36
Ach
Wat naar. Maar fijn om te weten dat jij het niet had kunnen voorkomen en dat je er alles aan gedaan hebt (inclusief een zachte dood).
Knutselkei
30-09-2018 om 10:41
Wilgenkatje
Wat ontzettend naar verloof ineens van de logeerpartij. Goed dat je naar de dierenarts bent gegaan.
Wilgenkatje
30-09-2018 om 14:57
bericht sloeg in als een bom
baasjes hadden er zo naar uitgekeken het duo weer terug te zien. Tja. Het is heel jammer.
Wilgenkatje
30-09-2018 om 14:58
en nog wat
het is lastig dat huisdier-lozen niet zo kunnen meevoelen met dit kleine drama. Dat maakt het dubbel vervelend, hoezeer je ook weet dat er 100.000 veel ergere dingen gebeuren in de wereld.
Tamar
30-09-2018 om 15:24
Elk leed mag er zijn. Mijn moeder had vreselijke dingen meegemaakt in de oorlog, maar ze was toch ook erg verdrietig toen onze kat stierf.
Wilgenkatje
16-10-2018 om 19:14
vervolg van de geschiedenis
Het ene konijntje ligt nu op de thuisbasis onder de rozenstruik begraven, het andere konijntje was na de thuisreis een dag beroerd van al dat gedoe in zo'n auto.
Hij is een week later bij de konijnenopvang gekoppeld aan een nieuwe vriendin. De eerste was geen succes, van de tweede had de opvang goede verwachtingen. Eenmaal thuis wil hij haar wel, maar zij vindt hem bij nader inzien eng en gaat stampen. Zij is wel erg blij op de nieuwe locatie, al die ruimte, heerlijk, maar die eenzame man die ze gezelschap moet houden - neuh.
De baasjes hopen dat ze elkaar iets aardiger zullen gaan vinden, maar ja, misschien zijn het gewoon twee konijnen die elkaar hoogstens tolereren en verder niet.
Hoe deden konijnenbezitters in deze rubriek dat, een nieuw maatje zoeken? Als het geen succes is, wat dan?
Flanagan
16-10-2018 om 19:38
Cavia
Ten eerste is ons konijn gestorven aan Ecunicula. Mogelijk opgedaan na logeerweek in een dierenpension. Dier verloor kracht in achterpoten en op foto waren de nieren ook zwaa4 aangetast. Na een zielige laatste week met dwangverpleging en medicatiedruppeltjes, hebben wij haar laten inslapen.
Waarom ik dit vermeld, is omdat ook het andere konijn besmet kan zijn met de parasiet.
Als het dier opvallend veel water gaat drinken en veel gaat plassen, denk dan aan die E. cunicula
http://www.heusdenenaltena.nl/dieren/konijnen/e-cuniculi
Ons konijn dulde ook geen ander konijn. Een cavia en een konijn gaan vaak goed samen en zo hebben ze ook gezelligheid aan elkaar.
Aagje Helderder
16-10-2018 om 19:54
Konijnen die elkaar niet kennen
hebben doorgaans echt tijd nodig om aan elkaar te wennen.
Wij hebben een ren met konijnen en cavia’s. Pas zijn er twee jonge konijntjes in de ren gekomen maar het heeft tijd nodig voor ze elkaar accepteren. Hier duurde het 2 weken voordat de konijnen die we al hadden de kleintjes echt geaccepteerd hadden. Tot die tijd konden we ze alleen onder toezicht samen in de ren laten. In de tussentijd zaten ze overdag samen in een kleinere kooi in de ren en in de nacht lieten we ze samen met de cavia’s in het binnenhok dat dan voor de andere konijnen afgesloten was. Wel belangrijk om te zorgen dat ze elkaar kunnen ruiken. Konijnen zijn er gericht op geur.
Dus....als ze het tijd geven, kan het best goedkomen.
Aagje
Kaaskopje
16-10-2018 om 20:02
Apart houden
Ze zouden ze een poosje gescheiden in de ren kunnen houden. Wel zichtbaar, naar niet bij elkaar kunnen komen, zodat geur en aanwezigheid vertrouwd wordt. Dan wel een extra verstopplek creëren voor het konijn zonder hok.
Aagje Helderder
16-10-2018 om 21:06
Kaaskopje
Precies dat deden we dus. Kleine kooi in de ren. De andere konijnen hadden genoeg plek om te zonnen of juist een beschut plekje te zoeken.
Aagje
Wilgenkatje
16-10-2018 om 22:36
Dank voor de goede raad!
Ze struinen zelf vast ook volop,konijnenpagina's af, fijn jullie ervaringen te horen. Het kost tijd en geduld.
Ik hoop echt dat het andere konijn niet ook ziek zal blijken. Als die eerste aan die E cunicula is overleden, hoe lang zou zoiets dan besmettelijk blijven ? Pfoe het zijn niet mijn konijnen en ze lopen niet meer in mijn tuin, maar het houdt me wel bezig.
Flanagan
16-10-2018 om 23:10
Preventief
In de link van Heusden staat dat de dieren preventief met een speciaal anti-parasitair middel behandeld kunnen worden.
Oja, het heet E. cuniculi.
Zo blijf je aan de gang om je dier zo lang mogelijk te houden.
Vroeger een konijn dat gestorven was aan myxomatose omdat ik dit enige huisdier niet jaarlijks vaccineerde.
Volgende konijn was een vrouwtje, dus naast de twee jaarlijkse vaccinaties, ook een sterilisatie om sterven aan baarmoederkanker te voorkomen.
Als ik geweten had dat je een konijn kan beschermen met een anti-parasitair middel om schade door deze parasiet te voorkomen, had ik dat zeker gedaan.
Ons konijn was als en lapjeskat; witte buik met bruinzwarte vlekjes op de rug en oren en kop. Het was een Hangoordwergkonijn en lag vaak op het terras als een hond met grote achterpoten naar achteren. Ik mis het dier best.
Ze zag er ongeveer zo uit, alleen dan nog meer kleur en ontzettend lief.
https://www.zoo-enzo.nl/voeding/supreme-selective-rabbit-konijnenvoer-58103.html
OND
17-10-2018 om 21:50
We hebben het hier toch over konijnen, niet?
Die beesten die je fokt, de keel oversnijdt eens ze slachtrijp zijn en klaarmaakt met bruin bier en veel ajuin?
Wat een schijnheilig gelamenteer hier, zeg...
OND
17-10-2018 om 22:08
Het is herfst en abnormaal warm voor de tijd van het jaar.
Ga eens naar buiten, stelletje konijntjesknuffelaars en ga eens kijken naar de natuur in actie.
Konijntjes te kust en te keur, overal met een kop (pardon: hoofdje) vol etter, de oren half of helemaal weggerot, de ogen ingevallen, de dieren lusteloos, geen vluchtreflex meer.
Dat zijn konijnen met myxomatose en het zullen er dit jaar meer zijn dan andere jaren, door het warme weer. De dieren komen om door verhongering: ze zijn te ziek om nog te eten. AZls dat er niet was zouden ze wellicht myxomatose overleven. Wie werkelijk om dieren geeft neemt een schop en mept ze dood.
Dat is "de natuur", het is goed dat er zo'n jaarlijkse slachting is (om tal van redenen) en het is in niks vergelijkbaar met de Walt Disney-versie van jullie twee (ongelukkige) dwergkonijntjes ergens in een kooitje in de zithoek met een dierenarts om de hoek.
Ik heb een bloedhekel aan watjes die elk contact met de natuur verloren zijn en dan maar een stel dwergkonijnen gaan houden, tegen alle logica in.
Kaaskopje
18-10-2018 om 12:14
OND
Niet iedereen snijdt zijn huisdieren de keel door om ze op tafel te kunnen zetten.
Waar lees jij dat mensen met o.a. konijnen ieder contact met de natuur zijn kwijtgeraakt? Het hebben van huisdieren staat niet in de weg dat je kennis hebt van de natuur, of zelfs dat je diezelfde dieren wel eet, maar nou net niet die van jezelf. Met je huisdier heb je een andere band als met dieren die je voor het vlees houdt. Ik zou een slechte vleesboer zijn, omdat ik het toch niet zou kunnen loskoppelen.
Als je zoals ik voor een groot deel naast de duinen bent opgegroeid, ken je het fenomeen myxomatose. Uitermate zielig voor de beestjes. Ik ben ontzettend weekhartig, dus zelf een schep pakken en doodmeppen... ik kan dat gewoon niet. Met de moderne techniek, dus mobiele telefoons, zou ik me kunnen voorstellen dat ik bij zo'n nare vondst contact op kan nemen met de dierenbescherming.
OND
18-10-2018 om 15:23
Geen dank, Wilgenkatje.
Encephalitozoon cuniculi is een sporenvormende protozoon, waarvan de sporen buiten een poezelig konijnenlichaampje enkele weken kunnen overleven, op voorwaarde dat ze terecht komen in een omgeving met een relatief hoge vochtigheidsgraad.
Behandeling eens de dieren geïnfecteerd is zeer moeilijk, de prognose bar slecht, maar preventie is goed mogelijk (voer met coccidiostatica en kopersulfaat, beide werken ook preventief tegen E. cuniculi).
Ook hier: geen dank.
OND
18-10-2018 om 15:25
Richard Adams
"Watership down".
Daar dacht ik even aan. Het zal aan mij liggen. Schitterende roman!
wil40
18-10-2018 om 15:30
Dierenvriend en zieke dieren.
De allergrootste dierenvriend zou zo'n uitgemergeld ziek konijn in de duinen inderdaad doodmeppen.
Maar dat kunnen we niet. Ik vind mezelf dan inderdaad een watje en een beetje dierenmishandelaar.
Daar heeft OND wel een punt. Maar we bellen en proberen het een ander op te laten knappen, dragen we, voor ons gevoel, toch een steentje bij.
Ik weet overigens niet of de dierenbescherming echt gaat kijken bij zieke dieren in de natuur? Vermoed van niet....
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.