Ouders Online
Archief
Prijsvraag: luizentips - inzendingen - pagina 1

Voor de winnaars: twee (!) Millium-pakketten

september 2003

Hieronder vindt u bijdrage 1 t/m 50.


1. Goede controle!
T. Hendriks, Sneek

Bij onze kinderen op school wordt er door een aantal moeders - de zgn. "luizenbrigade" - vrijwillig om de aantal weken gekontroleerd of een van de kids luizen heeft. Tot nu toe heb ik het nog niet meegemaakt maar ik ben wel blij dat dit gebeurt want op deze manier ben je er wel snel bij. Bij deze wil ik de luizenbrigade bedanken voor de vrijwillige inzet!


2. Wij maakten er routine van...
Maes - Lampens , Gent

Wij ( dat zijn mijn man, mijn twee jongens van 11 en 13 en ikzelf ) laten ELKE haarwasbeurt volgen door een behandeling met balsem of haarconditioner. Elke keer kammen we ons haar met de luizenkam die steeds bij handen ligt. Daarna uitspoelen en klaar is kees.

Deze routinehandeling behoedt ons voor veel ongemakken. Maar soms gebeurt het dat we toch een luis betrappen en dan wordt die onmiddellijk doorgespoeld en kammen we de haren gedurende zeker 10 dagen dagelijks. Zo haal je er de pas uitgekomen luisjes meteen uit, zodat die zich ook niet kunnen vermenigvuldigen.

Is de schade toch groter (meer dan vijf volwassen luizen bvb) dan halen we toch een luizenproduct, maar dit gebeurt echt heel zelden.

De kinderen doen de balsembehandeling nu al een aantal jaren volledig zelf : ze vinden het gewoon een leuke bezigheid (luizenjacht !) en voelen zich hierdoor toch wel een stuk onbezorgder. En wij ook ! Daarbij komt nog dat onze haren er door die behandeling steeds gezond en glanzend uitzien.

Groetjes van de familie Maes


3. Petroleum Jelly
Nina Kuijpers, Valkenburg a/d Geul

Petroleum Jelly doet het ergste vermoeden maar is niets anders dan Amerikaans voor vaseline. Deze tip heb ik ooit gelezen in een Amerikaans tijdschrift, ik heb het gebruikt op het (lange) haar van mijn dochter van toen 4 en haar vriendinnetje en verdomd, het hielp! Het spul is baggervet, heeft als nadeel dat het een aantal weken duurt voordat je het helemaal eruit hebt gewassen maar als groot voordeel dat de luizen er langere tijd echt geen vat op hebben. Het kost niets, ruikt niet, is veilig en je kunt het haar lekker gek laten zitten.

(P.S. deze tip heb ik jullie al eerder gegeven).


4. Hardnekkige volhouders
N. Mooren, Swalmen

Vorig jaar werd bij onze dochter hoofdluis geconstateerd. Dat was effe schrikken natuurlijk, maar we kochten meteen een lotion ter bestrijding en de hele familie werd eens goed de haren gewassen. Heerlijk, lekker fris en joepie, de beestjes verdwenen.

Twee weken later waren ze helaas weer terug (ze hadden het wel naar hun zin bij ons), maar niet getreurd, nog een flesje lotion kopen dan maar en de hele familie nog eens lekker verwennen met een heerlijke haarwasbeurt. De hoofdhuid werd al wat roder en raakte een beetje geirriteerd (net zoals ik) maar het moest toch maar weer. Ja, het werkte, de beestjes verdwenen........voor 2 maanden.

Weer was het raak en nu belde zelfs de GGD: ik moest de haren wassen met speciale bestrijdingslotion van 8 euro (!) en alle gordijnen, knuffels, kleren, beddengoed wassen op 60 graden. En al het schone spul mocht niet meer naar binnen en moest buiten in plastic zakken gestopt en dichtgebonden worden. Het leek wel of er een mega-ramp gebeurd was, maar ja, je hebt het voor over. De haren (of wat er inmiddels nog van over was) werden nog maar eens lekker gewassen en een hele week draaide de wasmachine op volle toeren.

De Gordijnen zijn inmiddels gekrompen, de knuffels zijn naar zolder verhuisd, maar de beestjes hebben een lange vakantie geboekt naar "verweggistan" of zijn voor altijd geimmigreerd. Heeft het toch nog gewerkt!


5. Azijn
A. Hoven, Enschede

Mijn tip om hoofdluis te verwijderen is om azijn te gebruiken. Daar kunnen ze ook niet tegen. Goed inwrijven op het hoofd en een paar uur laten zitten, daarna je haren wassen, en kammen met een luizenkam.


6. Heter wassen!
K. Arens, Purmerend

Was al het wasgoed (voor zover dat mogelijk is) op 60 graden ipv op 40 graden. Niet goed voor het milieu, maar heel goed tegen de luizen en de huisstofmijt!


7. Azijn
Annemieke Wiedemeijer, Badhoevedorp

1e tip: Gelukkig niet uit eigen ervaring heb ik van een collega moeder gehoord dat azijn uitstekend werkt tegen de neten van de hoofdluis. Ze had spijt als haren op haar hoofd dat ze al die dure middelen had gekocht. Met azijn waren ze zo weg.

Nu spoel ik onze haren niet alleen tegen klitten (en grijze haren), maar ook in de hoop dat de neten onze haren zullen overslaan.

2e tip: Op de bassisschool van onze kinderen worden de hoofden van alle kinderen zowel voor als na elke schoolvakantie gecontroleerd op hoofdluis. Het lijkt erop dat dit een goed effect heeft op het vroegtijdig onderkennen van de aanwezigheid van hoofdluis.


8. Tee-Tree en Hema-shampoo
M. van Putten, Almere

Mijn dochter heeft hier nogal is last van. De normale middeltjes is zij inmiddels imuum voor.

Van de GGD kreeg ik het advies om Tee-Tree in haar haar te spuiten. Verkrijgbaar bij de drogist en reform winkel. (Eerst behandelen met de normale middeltjes en als onderhoud elke dat tree-tree in het haar spuiten, bv met plantenspuit, het moet zeg maar als een waasje over het haar komen ).

Ook schijnt de gewone shampoo van de Hema een bepaalde werking te hebben.

Sinds ik dit dus doe heeft mijn dochter geen last meer.


9. Makkelijker met de kam door de (lange) haren
H. Carper, Zwolle

Deze tip is even simpel als doeltreffend. Gebruik cremespoeling voordat je gaat kammen. De truc is dat je het niet uitspoelt maar gelijk gaat kammen,kan dus ook in droog haar. Dit bespaarde ons (mijn man kamde even hard mee!) heel wat gejammer van met name ons destijds 3 jaar oude meisje.

Een goed kam is ook alles, wij vonden de bij de drogist aangeschafte netenkam die lijkt op een vlooienkam voor katten, beter dan de bij shampoos geleverde netenkammetjes.


10. Luizenzak
Fam. Dekker, Amsterdam

Bij onze kinderen op school hebben ze allemaal een luizenzak. Dat is een zak die je koopt bij ikea, eigenlijk een waszak. Ze zijn grijs van kleur. Daar doen alle kinderen elke morgen hun jassen en tassen in en hangen ze omgekeerd aan de kapstok. Luizen gaan vooral op de kapstok bij de jassen aan de wandel. Wij zijn er nu achter dat het zo voorkomen kan worden of in ieder geval bij 1 enkel kind voorkomt en zo haast niet door de hele school verspreid word.


11. Baby haarlotion
Yvonne de Vos, Uden

Na het wassen baby haarlotion van Zwitsal bv. in het haar doen. Ruikt lekker en zou helpen de luizen af te schrikken door de geur/alcohol.

En veel gel, maar die stond er bij jullie tips al bij.


12. Een luizentip die echt werkt
Marleen de Jong, Spijkenisse

Zodra er weer een vakantie is afgelopen, wassen onze kinderen hun haren niet meer en doen ze altijd gel en haarlak in hun haren. De dochter met lang haar heeft een staart die in een vlecht is gebonden, de rest draagt het gewoon los.

Luizen houden niet van vies haar en zelfs als ze op de jas of kleding van de kinderen terecht komen, overleven ze bij ons niet omdat wij letterlijk stijf staan van de gel. Het werkt, is voordelig en schaadt de gezondheid niet!


13. Ruikt nog lekker ook
i snel, Lelystad

Voor mijn dochters haar gebruik ik uit voorzorg lavandelwater op haar haar tegen de luizen. Tot nu toe heeft dat perfect geholpen.


14. Luizenmoeders
A. Bangert, Linschoten

Bij onze kinderen op school hebben we sinds vorig schooljaar luizenmoeders en een enkele luizenvader.

Na iedere vakantie worden alle kinderen van alle klassen gecontroleerd. Mocht er in een klas luis heersen dan worden de ouders van het betreffende kind ingelicht en wordt er bij de klas een briefje opgehangen dat er luis heerst. De kinderen moeten hun jas/tas dan in een zak/tas of Bugbag ophangen aan de kapstok.

Tot op heden gaat het erg goed, na een ware explosie van hoofdluis in het vorige jaar, is de school dit schooljaar gelukkig nog steeds luisvrij!

De data waarop gecontroleerd wordt, staan ook aangegeven op de schoolkalender. Dit is wel zo makkelijk, dan weet je dus dat je bij je dochter geen ingewikkeld kapsel hoeft te proberen, want alle vlechtjes, staarten e.d. worden losgehaald om goed te kunnen controleren.


15. Twee tips: crème-voeding of olijfolie/knoflook-mengsel
Victoria Merzaya, Heerlen

Als kind ging ik vroeger elk jaar naar Marokko, mijn moeder kamde elke dag mijn haar door met crème-voeding (ook omdat ik sterk krullend haar heb) en dat heeft er toe geleid dat ik eigenlijk nooit last heb gehad van luizen.

Mijn tante heeft bij haar kinderen altijd gezworen bij een – zij het dat het een beetje ruikt – olijfolie/knoflook-mengsel.


16. Lavendel
nelly, Dordrecht

Mijn tip is elke dag een druppel LAVENDELOLIE (etherische olie 100 %) achter de oren. Niet te veel want het ruikt heel sterk.

Mijn ervaring is tot nu: nog geen hoofdluis. Bij ons is het ook niet zo prijzig. Ongeveer 4 euro. Te verkrygen by de reformwinkel.


17. Biostop, prima preventie
H.A. Wolf, Amsterdam

Wat bij onze dochter uitstekend hielp ter preventie van hoofdluis, was Biostop, een anti-luizenspray op basis van natuurprodukten.

Biostop was niet goedkoop (circa 15 euro) maar je deed er wel lang mee.

Gewoon iedere ochtend een beetje in het haar sprayen en ze heeft een jaar lang geen last gehad. Toen was de fles leeg en sloegen de luizen weer toe.

Biostop was verkrijgbaar in natuurvoedingszaken. Helaas kunnen we het nu nergens meer krijgen (in Amsterdam) want de importeur is ermee gestopt. Misschien heeft een winkel in de provincie nog een voorraadje staan!


18. Crème-spoeling en azijn
E. van Vliet, Amsterdam

Gebruik een goede crème-spoeling na het haren wassen en doop de netenkam in de azijn (verdund) voordat je gaat kammen.

Beide middelen zorgen ervoor dat de neten sneller loslaten.


19. Luizen-cape, haarverzachter en kammen
M. Kok, Utrecht

In de loop der jaren geloof ik, na gebruik van zo'n beetje alle chemische shampo's etc, dat preventief ingrijpen toch het beste werkt.

Elke dag even de haren van je kinderen controleren, bij luizen op school een luizen-cape gaan gebruiken en elke dag de haren met een gewone luizenkam kammen.

Krijgen je kinderen toch luizen/neten, dan elke dag kammen met een stalen luizenkam.

Na het haren wassen met gewone shampoo, de haren met een haarverzachter/conditioner inwrijven. Het haar schijnt dan gladder te worden, zodat luis en neet minder houvast hebben.

Op deze manier ben ik het afgelopen jaar heel goed doorgekomen, zonder gebruik van welk chemisch/onduidelijk middeltje dan ook.


20. Tea tree olie
Sue Baak, Den haag (ypenburg)

een paar druppels tea tree olie vermengen in je palm van je hand met je shampoo doet wonderen. Daarna goed kammen (met de elektrische kam heeft mijn voorkeur). Helpt overigens ook tegen roos.


21. Crème-spoeling en azijn
E. van Vliet, Amsterdam

Gebruik een goede crème-spoeling na het haren wassen en doop de netenkam in de azijn (verdund) voordat je gaat kammen. Beide middelen zorgen ervoor dat de neten sneller loslaten.


22. Etherische oliën
Familie van Gils, Oudenbosch

Reeds op de peuterspeelzaal waren mijn dochter en ik slachtoffer van de hoofdluis. De reguliere middelen van de huisarts hielpen niet. Zodoende heb ik 4 maanden lang iedere dag alle jassen en beddengoed gewassen + om de week het middeltje van de huisarts.

Via via kwam ik bij een plaatselijke 'kruidenmevrouw' die mij een olie en lotion op basis van etherische oliën verkocht. Ik heb ons beiden 1x behandeld en daarna nooit meer last gehad van hoofdluis, terwijl op de basisschool het toch een jaarlijks terugkerend probleem is.

De olie was om het haar en hoofdhuid te behandelen. De lotion werd gebruikt als onderhoudsdruppels voor in haar maar ook voor de nek van de jas. De lotion kun je ook gebruiken om met een verstuiver je stoffen bankstel in te spuiten en/of de bekleding van de auto.

De olie en lotion zijn, volgens mij, op basis van tea tree olie. In diverse gezondheidswinkels zijn tegenwoordig middelen op basis van natuurlijke grondstoffen te koop.

Zoals jullie wel zullen begrijpen, hoef ik geen Millium-pakket te winnen.


23. Verstikken!
J.M. Snijders, Amsterdam

Eigenlijk vind ik het een beetje zielig klinken, verstikken, maar het bleek bij ons toch een doeltreffende manier om van de hoofdluis af te komen.

Een aantal jaar geleden hebben we de akelige beestjes ook te 'logeren' gehad op onze hoofden. Drie keer achter elkaar de meest gruwelijk ruikende lotions gebruiken mocht niet baten.

Vervolgens zijn we er op de volgende manier vanaf gekomen. We masseerden allemaal een flinke scheut sla-olie in het haar, met daardoorheen een paar druppels tea-tree olie (omdat we gehoord hadden dat tea-tree ook goed zou helpen). We gebruikten echt veel olie, tot dat het haar ervan droop!

Vervolgens wikkelden we ons hoofd (gezicht vrijlaten!) in huishoudfolie en lieten dit 1,5 uur zo zitten (gelukkig kregen we geen onverwachts bezoek op de betreffende zondagmiddag).

Daarna kamden we ons haar uit met de luizenkam. Alle luizen die eruit kwamen waren morsdood! Dat was ons met alle lotionnetjes nog niet gelukt.

Het heeft nog wel een aantal wasbeurten gekost om ons haar weer enigzins olie-vrij te krijgen....


24. Tea tree olie
A. van der Blom, Leiden

Doe 1 of 2 druppels aromatische tea tree olie op de kraag van de jas van je kind. Doe ook een druppel bijv. in het bakje waar je de elastiekjes en/of speldjes voor in het haar bewaart. Ook op de borstel een druppel doen is voldoende.

Op de school van mijn dochtertje doen ze eens in de week bij de verkleedkleren een druppel olie in de hoeden en de petten. Om zo luis te voorkomen. Wanneer er toch luis heerst, is 1 druppel tea tree olie voldoende om met gewone shampoo te vermengen. Het houdt luis tegen.

Wanneer er toch luis is, dan kun je alle kammen en borstels in een bak heet water met een paar druppels olie doen en je ziet de beestjes drijven.

Ook bij je waspoeder/stofzuigerzak een druppel doen en het dood de beesten. Bijv. de auto/autostoel.

Tea tree olie hoef je alleen per druppel te gebruiken en het is al effectief.


25. Stinken naar azijn
Nina Kasfiki, Utrecht

Als klein meisje woonde ik in Griekenland en daar werd altijd azijn gebruikt tegen luizen (er was ook geen ander middeltje bekend). Ik zie me nog staan in bad, stinken naar azijn, maar het hielp wel altijd.

De fles met azijn staat nu klaar voor mijn twee kinderen voor als het zover is!


26. Lotion
tonny van kuringen, Oirschot

Bij Milene hebben ze een lotion die je als voorzorg op de kragen van de jassen spuit. Dan lopen de luizen niet over via de jassen.

Mijn kinderen hebben het spul al jaren op de jassen en nog steeds geen luis gehad.

Natuurlijk komt dit ook door de regelmatige controle van de luizenmoeders op school.


27. Tea tree oil door de shampoo-fles, voor het hele gezin
seeger, Mersfoort

Wat druppels tea tree oil door de shampoo-fles. Tip van mijn apotheker die ik van de week toevallig opving. In combi met een luizencape misschien niet erg origineel maar wel effectief.


28. Haarlotion
Fransen, Helmond

In de tijd dat ik nog in de drogisterij werkte, merkten wij ook dat na de grote vakanties een explosie van luizen op de scholen was uitgebroken en eigenlijk is dit ieder jaar weer hetzelfde.

Wij kregen van een klant een tip: iedere morgen voordat de kinderen naar school gingen, deed zij haarlotion (van Zwitsal) op de haren en op de hoofdhuid van de kinderen. Ze zei ook dat ze dit al twee jaar deed en dat haar kinderen om het zo maar te zeggen de dans ontsprongen, qua hoofdluis.

Dit hebben wij ook tegen verschillende klanten verteld. Zij die het geprobeerd hebben, waren zeer positief (geen hoofdluis-problemen).


29. Op kindvriendelijke wijze bestrijden van hoofdluis
Monique Lindeboom - Moolenaar, Rotterdam

Rozemarijn-olie met tea tree oil doen in de shampo van je kind. Goed mengen. Hiermee de haren van uw kind wassen. Laat de shampo even intrekken in het hoofdhuid van uw kind en daarna het haar goed uitspoelen.

De luizen weer je op die manier uit het haar van uw kind. De luizen krijgen niet eens de kans om zich te ontpoppen. Ook wordt het haar van uw kind weer gezond. Het gaat weer glanzen.


30. Tea-tree olie
Marjan van Keulen, Arnhem

Wegens haarwas-drama's durfde ik het haar van mijn dochter niet met een of andere enge shampoo te wassen. K heb haar regelmatig uitgekamd met een Nisska-kam (drogist) en als ze 's avonds sliep, wreef ik tea-tree olie in haar haar. Geen luis meer gezien!

Verder natuurlijk de gebruikelijke dingen doen. Luizen schijnen van schone koppies te houden. Ik was het haar van mijn dochter 1x per week; de andere dagen spoelt het wel uit onder de douche en ik doe haar jasje op school in een plastic tasje. Succes ermee!


31. Niet te schoon haar
L. Scheenloop, Hoofddorp

Mijn eigen twee kinderen, jongens, hebben nog nooit last van luizen gehad, alhoewel er al verschillende malen uitbraken op school en het kinderdagverblijf zijn geweest.

Ik vermoed dat hun haar gewoon niet schoon genoeg is, aangezien ik ze regelmatig thuis krijg met zand in het haar. Waarschijnlijk krijgen de luizen geen poot aan de grond op dat haar :-)

Mijn tip? Hou je kinderen niet TE schoon. Is ook trouwens beter voor de opbouw van hun afweer.


32. Iedereen onder de kam
Jacqueline, Den Haag

Om de dag het natte haar met conditioner insmeren en met een fijne (luizen-)kam kammen. Doe dit zo'n vier weken lang.

De luizen die teruspringen van kussens, knuffels e.d. verdwijnen zo ook in het douche-putje; als ze terugspringen, worden ze tijdig uitgekamd.

Echt effectief, weet ik uit ervaring. Wel moet het hele gezin goed in de gaten worden gehouden, het best is iedereen al die tijd goed uit te kammen. (Hoef geen millium.)


33. Luizenteams
Ellen Kuppens, Bergen op Zoom

Ook op de scholen van onze kinderen zijn we actief als luizenteams, opgezet in samenwerking met de GGD.

Na iedere schoolvakantie worden alle kinderen gecontroleerd, door een vast team van ouders. Bij het vinden van neten of luizen worden de ouders/verzorgers persoonlijk geïnformeerd en de desbetreffende klas wordt na twee weken weer gecontroleerd. Niet alleen om te checken of de ouders/verzorgers er iets aan gedaan hebben, maar ook om te kijken of er toch niet stiekem eentje is overgelopen.

Bij hardnekkige gevonden luisjes/neten neemt de schoolverpleegkundige de controle over. De meeste kinderen vinden het gezellig om steeds weer dezelfde ouders te zien. De verhalen worden steeds gezelliger en uitgebreider.

En toeval of niet: sinds de luizen-teams er zijn, krijgen we veel minder een brief thuis met: "Er zijn helaas luizen geconstateerd in de klas enz." En er zijn veel minder luizenplagen op de scholen. Dus we zijn er heel tevreden mee.


34. Voorkomen is beter dan genezen?
Astrid ter Braak, Parijs frankrijk

Mijn kinderen van 2 en bijna 5 zijn dol op douchen en badderen. Ze houden echter niet zo erg van haren wassen en dus beperken we dat tot een keer in de 14 dagen.

Het klinkt wellicht wat viezig, maar wonderlijk genoeg hebben ze dan (zo op het oog) eigenlijk nog geen vieze vette haren. Hun haren worden overigens wel bijna bij iedere douch- of bad-beurt wel nat, maar er komt dus bijna nooit shampoo aan te pas.

Dit alles besprak ik eens met een verbaasde collega, die het blijkbaar allemaal wat onhygiënisch vond. Ze shampoode haar eigen haar en dat van haar koters bijna iedere dag. Ze vermeldde erbij dat haar man zijn haren ook bijna nooit wast, dat vond ze maar niets. Die viezerd! Enkele weken later kwam ze me opbiechten dat 'ze' luizen hadden en dat ze het hele weekend bezig was geweest met haren boenen, kleren en beddengoed wassen. Ik vroeg haar of echt iedereen onder de luizen zat. "Nee", was haar reactie, "manlief niet".

Mijn 'vieze' kinderen en haar 'viezerd' zijn tot op heden nog altijd schoon gebleven. 35. Nat-kam methode Peeters Miraise, Oud-turnhout Was het haar grondig met een shampoo. Wrijf het haar is met een conditioner. Met een luizenkam wordt het haar grondig gekamd met een luizenkam van links naar rechts en van achter naar voor. Na elke kam, wordt de luizenkam zorgvuldig proper gemaakt. Na een week wordt deze behandeling nog eens herhaald.


36. Luizen op school Tineke Broers, Hoofddorp Op onze (basis) school hadden we ook steeds een luizenplaag, maar nu er 'luizenmoeders' zijn aangesteld, is het zo goed als over! Eens in de maand worden alle kinderen gecontroleerd olp luizen, een echt 'luizewerk'! Van de enkele kinderen die dan luizen hebben, worden de ouders ingelicht, jassen enzo moeten goed gewassen worden, vriendjes ingelicht (ouders) en nu zijn er op onze school practisch geen luizenmeer.
37. Geen shampoo G. Bouman, Utrecht Het beste middel ter voorkoming van een luizenplaag bij mijn kinderen is hun haar niet te wassen. In principe was ik de haren van mijn drie kinderen alleen als ik het ga knippen. Verder spoelen we hun haar met warm water bij het doucehn en badderen. Goedkope en effectieve preventie bestaat dus. Tot nu toe hebben we nog maar 1 keer te maken gehad met luizen. Malathion, alles in de was (jas, beddegoed, kleren, kussen, etc.) en veel kammen waren toen de oplossing.
38. Meer informatie op kinderdagverblijf F. v.d. Wal, Amsterdam Het is mij opgevallen als leidster op een kinderdagverblijf hoezeer: a) de kennis ontbrak bij de leidsters over luizen en hun bestrijding; b) hoe afhankelijk het is van één persoon (de bepaalde leidster) of en hoe intensief er wordt behandeld; c) Dat er, volgens mij vaak, geen protocol is voor iedereen om te handelen op één en dezelfde wijze. Bv. de ene leidster doet er niks aan, de andere laat boodschappentassen meenemen en laat een maand lang alle kinderen hun jas in een tas proppen bij de kapstok. Dus mijn tip is: meer eenduidige kennis over het behandelen van een luizen-epidemie.

39. Niet duur, gemakkelijk en effectief
Heidi De Niel, Niel- belgië

Mijn 2 dochters van nu 5 en 7 hebben al een paar keer last gehad van die vervelende beestjes. De eerste keer dat het hen (en ons!) overkwam moesten ze direct morsdood, luizenshampoo, luizenspray... en na een dikke week zaten ze terug helemaal onder! Ramp!

Aan de schoolpoort hoorde ik dat "Woefie" de beste behandeling was geweest bij een van de klasgenootjes van mijn jongste dochter... Ik durf er niet aan te denken dat ik "Woefie", een ontvlooingsmiddel voor honden, op de hoofden van mijn dochters zou kappen. Ouders zijn blijkbaar echt soms ten einde raad.

Wat uiteindelijk wel hielp? Gewone, ordinaire, "doorkammer (balsam, apres-shampoo)voor krullend haar". Simpel. Om de 2 dagen was je het haar van je kinderen. Je doet een enorme hoeveelheid van het spul in je hand en smeert daar het haar mee in. Onze kinderen vinden het geweldig want hun haar "glanst daar zo mooi van".

Dan de oude getrouwe luizenkam en kammen maar (je hebt ook geen knoopjes, die kam glijdt gewoon door het haar)...

Het is wel wat werk, maar alles liever dan liters pesticiden gebruiken. Want dan wordt de remedie erger dan de kwaal.


40. Ban de shampoo
Irene Burkunk, Amsterdam

Was de haren eens wat minder met shampoo. Maandelijks bijvoorbeeld, of tweemaandelijks. Die zandbakkorrels gaan er ook wel uit met kam of borstel. Bovendien reinigt water zonder shampoo ook afdoende. Bij onze dochter Merel hebben we nog nooit een luis bespeurd.


41. Roerbak-olie
Nicole Phillipson, Apeldoorn

Tegenwoordig zijn er allerlei soorten roerbak-oliën en bij veel zit er knoflook in verwerkt. Het is bewezen dat luizen niet tegen knoflook kunnen.

Giet een behoorlijke scheut van zo'n soort knoflook-olie in een klein flesje met shampoo en was daar de haren van je kind mee. Spoel het goed uit en kam daarna de haren uit met een luizenkam. Herhaal dit een week lang en je kind is gegarandeerd luizenvrij.


42. Kammen
steenhuis, Groningen

Regelmatig controleren met een luizenkam. Nu de kinderen toch eenmaal aan de kam gewend zijn, kun je net zo goed na het vinden van luizen of neetjes het haar vaak met een witte luizenkam 3 keer per dag even goed doorkammen. Het kost even tijd en doorzettingsvermogen maar het is succes verzekerd.

Ik ben een moeder van reeds 50 jaar met 4 kinderen, waarvan 2 nog in de luizenleeftijd, en principieel tegen het gebruik van al die niet altijd onschadelijk en bovendien nog peperdure middeltjes. Het kammen moet echter wel 2 weken lang volgehouden worden.


43. Plastic zakje
Renata Scholtens, Musselkanaal

Om hoofdluis te voorkomen:

Als je kind naar school gaat, en het heeft een jas aan, dan hangen alle jassen van de kinderen naast elkaar of bij elkaar. Dus is het voor hoofdluis héél gemakkelijk om een nieuw "slachtoffer" te vinden.

Geef je kind een plastic zak mee om de jas in te doen en nog een plastic zak om de jas, die al in een plastic zak zit, weer in die zak te doen, en hang dan de jas aan de kapstok.

Volgens mij is het dan héél moeilijk voor hoofdluis om een nieuw "slachtoffer" te vinden. Zo kan je in mijn ogen geen hoofdluis krijgen via de jas.


44. Gel en hoes
Claudia Bollaart, Boskoop

Wij hebben twee zoontjes en die gebruiken gel in hun haar. Tot nu toe ontlopen ze steeds de dans als er luis op school is geconstateerd. Een kapster vertelde dat er met gel/haarlak e.d. minder kans op hoofdluis is. Dus hier nog een reden om elke dag gel in het haar te smeren!


Ik heb een luizencape gekocht voor over de jas van de jongens. Deze cape laat ik op school en de jas wordt eronder gehangen. Zo hebben de luizen veel minder (geen) kans om van jas tot jas over te lopen.

Hier is het standaard bij het kinderdagverblijf dat alle jassen in een luizencape worden opgehangen, trouwens.


45. Snelle diagnose
Paula van 't Wout, Velserbroek

Luizen zijn het allermakkelijkst te bestrijden als ze een hoofd pas net betrokken hebben, en nog geen eitjes geproduceerd hebben. Om er zo snel bij te zijn, moet je óf hele regelmatige routine-controles uitvoeren, óf het heel snel 'merken' als er iets aan de hand is.

Ons buurmeisje van 6 kwam eens thuis met de mededeling "mam, ik geloof dat er twee luizen op mijn hoofd zitten." In één kambeurt werden de (twee!) boosdoeners verwijderd, de nodige controles daarna leverden geen nieuwe vangsten.

Om zo snel een luizen-infectie aan te kunnen geven moet een kind ten eerste heel opmerkzaam zijn op signalen van het eigen lichaam, in dit geval het gevoel op het hoofd, en ten tweede in staat zijn deze duidelijk onder woorden te brengen.

Ik ga mijn best doen om ons dochtertje van anderhalf te steunen in het ontwikkelen van deze vaardigheden, die niet alleen bij hoofdluis, maar bij ieder ongeval en iedere ziekte bijzonder nuttig zijn. Als je als ouder weet wat er aan de hand is, kun je actie ondernemen, anders niet.


46. Maagzout
Carien Boerma, Zeist

Mijn middelste zoon heeft last gehad van hoofdluis, een aantal jaren geleden. Ik heb meteen een Nisska kam gekocht om daar de luizen mee uit te kammen. Daar zat een pakje natrium bi-carbonaat bij, oftewel maagzout. Door met een oplossing hiervan je haar te "wassen" en daarna geruime tijd (min. 10 minuten) mee in te trekken, raken de neten van de haren af, de lijm lost op. Niets gaat er van dood, maar je bent wel in no-time van je luizen én je neten af!

Door twee weken elke dag twee keer te kammen en één keer te wassen en te laten intrekken, voorkom je een nieuwe cyclus.


47. Lavendel essence
Grandmont Anita, Ways (België)

Bij de drogist lavendel essence gekocht (olie); een drupje achter de oren. Luizen hebben hier blijkbaar een hekel aan. Gaat goed tot nu toe.


48. Haarmasker van Kruidvat
Ciska van Eldik, Aalter (België)

Ik gebruik voor mijn dochter haarmasker voor droog en dun haar van het eigen merk van Kruidvat. Ik begon ermee omdat ze droog en statisch haar had in de winter. Bijkomend voordeel was dat de hoofdluis wegging en wegbleef.

Ik gebruik het nu nog steeds. Er is ook een shampoo en crème-spoeling van.


49. Hip kapseltje
Scagliola, 3021 jp

Ten eerste hebben wij allebei de meisjes een hip, goed kort kapseltje gegeven, de avond van de ontdekking. Vervolgens was de medicinale methode toch de meest effectieve.

En verder houden we het bij kammen en hier en daar tea tree olie, gemengd met gewone baby/olijfolie.

Als de neten er eenmaal zitten, is bij het haar van ons oudste dochtertje azijn niet afdoende en dus is de beste handeling met je nagels elke neet eraf halen, die dichter dan ca. 5 cm op de hoofdhuid zit.

We kammen elk lid van de familie, dus ook vader met kort haar, en kleine zus met dun, kort haar.

Overigens is de Millium shampoo niet standaard verkrijgbaar bij bv de DA drogisterijen of Etos in het centrum van Rotterdam.


50. Schuif-af met z'n allen!
Yo Wouters, Mechelen (België)

Er is maar één manier die steeds weer zichzelf bewijst; dat is haar overvloedig inwrijven met een haarspoelmiddel, en met de luizenkam de beestjes en de neten eruit kammen. Doe je dat boven een wit papier, dan zie je ook direct resultaat van je werk. Herhalen elke 2-3 dagen gedurende 2 weken.

En verder niet vergeten: alle beddengoed flink wassen, en dingen die je niet kan wassen enkele dagen in een goed sluitende plastic zak. Dat overleven de beestjes niet.

Tenslotte: waarschuw ook iedereen in de omgeving van degene die luisjes had (school, kinderdagverblijf, familie), want anders is je moeite gewoon voor niks geweest.


Door naar pagina 2.