Ouders Online
Archief
Productinformatie - Onzinproducten

29 april 2011

Ouderschap omvat meer dan alleen maar 'problemen'. Je kunt ook heel wat aflachen, bijvoorbeeld met al die onzinproducten die er op de markt worden gebracht.
 


Wat ze al niet bedenken...

door Henk Boeke

Dagelijks krijgen we talloze aankondigingen van nieuwe producten. Sommige daarvan zijn nuttig of zinvol (en worden dan vermeld in onze rubriek Tips en Agenda) maar andere wekken vooral onze lachlust. Hieronder een greep uit het aanbod van vermakelijke rariteiten.


Wandelen voor watjes

Piggyback Rider (tm)

Uit het persbericht: "De Piggyback Rider (tm) is een geniale oplossing voor een alom bekend probleem: kinderen die te groot zijn voor een kinderwagen, buggy of standaard draagframe, maar nog geen langere stukken kunnen (of willen) lopen. Met de Piggyback Rider is dit probleem in één keer opgelost: opstappen, vastklikken en gaan!"

"Het kind staat op een ruime plank die gezekerd is aan een schoudertuig voor de volwassene. Met een eigen tuigje zit het kind vast aan de ouder zodat vallen is uitgesloten. Op het schoudertuig zitten handgreepjes, waaraan het kind zich comfortabel vast kan houden. En als ouder heb je je handen vrij!" (einde citaat)

Ja, als ouders wil je natuurlijk je handen vrij hebben. En vooral geen last hebben van kinderen die al na 5 minuten beginnen te piepen. Maar let op: dit is dus een probleem van de ouders en niet van de kinderen. Die kunnen namelijk best een flinke wandeling maken, zelfs als ze nog maar klein zijn. Zolang je ze maar stimuleert, aanmoedigt, uitdaagt, prijst en beloont. Maak ze trots op hun eigen prestaties, in plaats van toe te geven aan hun voor-de-hand-liggende geklaag.

Vorig jaar publiceerden we De avondvierdaagse lopen, hoe doe je dat? Uit de research die we daarvoor deden, bleek dat kinderen van 3½ à 4 jaar al met succes kunnen meedoen. We signaleerden zelfs al 4-jarigen die de 10 km liepen.

Aan hun fysieke vermogens ligt het dus niet, dat ze al zo snel gaan klagen. Het hoort er gewoon bij. Dat betekent echter niet dat je er ook meteen aan toe zou moeten geven. Sleep ze er doorheen, en gun ze hun succes-ervaring!

Tip: controleer wel even of de schoenen van je kind niet te klein zijn, en of er misschien niet een opgepropte zakdoek of sok in de neus van de schoen zit. Bij onze oproep voor ouderblunders bleken dit veelvoorkomende oorzaken van wandelgeklaag te zijn.


Loophengel met wieltjes

Luvion Walky

Uit het persbericht: "Een pijnlijke rug behoord [spelling is meestal niet het sterkste punt van marketing-managers - red.] vanaf nu tot het verleden én er is eindelijk een alternatief voor gevaarlijke loopstoeltjes, de Luvion Walky!"

"De nieuwste innovatie van Luvion Premium Baby Products Luvion laat kindjes tussen de 7 en 18 maanden op een totaal vernieuwde manier hun eerste stapjes zetten. Geheel zelfstandig maar toch gecontroleerd door de ouder wordt de eerste "grote stap" in het leven genomen." (einde citaat)

Alweer zo'n product met een hoog Willy Wortel-gehalte, dat een niet-bestaand probleem oplost. Ikzelf ben een erkend hernialijder, maar ik kan me toch echt niet herinneren dat ik nou zo'n pijn in mijn rug kreeg toen onze kinderen leerden lopen. (Wel van het duwen van de driewieler trouwens. Maar dat had ik er graag voor over. Tot zo'n debiele duwstang heb ik mij nooit laten verleiden.)

En als je wél pijn in je rug krijgt van het leren lopen van je kinderen, dan verdient het aanbeveling om ze wat meer hun eigen gang te laten gaan. Eerst door ze zich te laten optrekken aan de bank of de salontafel, en daarna om ze met een blokkenkar aan de gang te laten gaan. Natuurlijk vallen ze daar in het begin nog mee, maar dat hoort erbij. Leren lopen gaat met vallen en opstaan...

Ons grootste bezwaar tegen dit soort producten is overigens dat ze met zulke onzinnige argumenten in de markt worden gezet. In dit geval: dat je kind eerder zou gaan lopen. Als dat al waar is, waarom zou je dat willen? Kinderen gaan lopen wanneer ze daaraan toe zijn. Er is geen enkele reden waarom je dat proces zou moeten versnellen. (Zie verder: Alles over leren lopen.)


Biologisch tandpoeder

PerBlan Bio Tandpoeder

PerBlan Bio Tandpoeder is een "ultrafijne kalkpoeder" met "extracten van biologische oorsprong". Het unique selling point: "Xylitol, afkomstig uit aardbeien en pruimen, geeft het tandpoeder een aangename smaak én maakt het geschikt voor gebruik door diabetici. Onderzoek wijst bovendien uit dat Xylitol een uitstekende vervanging is voor de tandverzorging van kinderen!"

Dat dit product geschikt is voor diabetici is natuurlijk prachtig, maar dat is elke tandpasta. We kennen geen tandpasta's die óngeschikt zijn voor diabetici.

Interessanter is daarom de claim dat "Xylitol een uitstekende vervanging is voor de tandverzorging van kinderen". En vooral: dat onderzoek dat zou hebben uitgewezen. Hoe zit dat?

Fluoride
Eerst maar even de vraag waarom je überhaupt een vervanger voor gewone fluoride-tandpasta zou willen. Dat komt doordat er nogal wat mensen zijn die fluoride eng vinden. Volkomen onterecht, want fluoride vermindert gaatjes aantoonbaar, en is niet onveilig.

Vaak wordt verwezen naar (Chinese) onderzoeken waaruit bleek dat het IQ van kindertjes was afgenomen door blootstelling aan fluoride, maar daarbij ging het om industriële vervuiling en niet om tandpasta.

Xylitol
Dan de vraag of Xylitol fluoride kan vervangen. Het antwoord is domweg nee. Tandarts Suzan Put: "Xylitol lijkt inderdaad wel enig effect te hebben op het voorkomen van gaatjes, doordat het inwerkt op de groei en de stofwisseling van de bacteriegroep die cariës veroorzaakt. Maar het versterkt de tanden niet blijvend, zoals fluoride dat wel doet. Xylitol kan een toevoeging zijn, maar zeker geen vervanging. Dit soort tandpasta's of -poeders wordt in onze beroepsgroep met klem afgeraden."

Onderzoek
Tenslotte de vraag op welk onderzoek men zich baseert. Navraag bij de importeur leverde vier links, die geen van alle erg overtuigend waren. Tandarts Suzan Put analyseerde ze voor ons.

Caries Research, 2006
Het gaat hier om een onderzoekje van de universiteit van Koeweit, waarbij opvalt dat de controlegroep uit slechts 40 personen bestond. Dat is wat weinig om harde conclusies aan te verbinden. Ook wordt er geen informatie gegeven over poetsen, noch over de gebruikte tandpasta.

Caries Research, 2005
In dit Finse onderzoek wordt geconcludeerd dat Xilitol de bacteriegroei remt. Dat is onomstreden. De vraag of Xilitol gebruikt kan worden als vervanging van fluoride, wordt echter niet beantwoord. Nog ernstiger is dat het onderzoek betrekking had op een Xilitol-inname van maar liefst 7 gram per dag. Bij drie maal daags poetsen met PerBlan Bio Tandpoeder kom je op 0,09 gram per dag. Dit onderzoek zegt dus helemaal niets.

ClinicalTrials.gov, 2008
Idem als het vorige (Finse) onderzoek. Dit onderzoek loopt nog, en de dagelijkse inname was zelfs nóg hoger (7,5 gram per dag). Ook onbruikbaar dus.

Xylitol Field Trials
Dit is de website van een Xylitol-fabrikant. Toedeledokie!


Holle Bolle Big

Holle Bolle Big

"Holle Bolle Big" is op dit moment het meest verkochte gezelschapsspel in Engeland, en wordt daarom nu ook in Nederland uitgebracht.

Uit het persbericht: "Holle Bolle Big is een vrolijk actiespel voor twee tot vier spelers vanaf 4 jaar. Het spel bestaat uit een Holle Bolle Big, een dobbelsteen en zestien gekleurde hamburgers. Doel is de big zo veel mogelijk hamburgers te voeren zonder zijn buik te laten ontploffen." (einde citaat)

We weten al wat het vervolgproduct gaat worden. Selma het Psychotische Schaap, dat je net zo lang wiet moet laten roken tot het nog nét geen psychose krijgt. Of Torretje Tipsy, dat je net zo lang vol moet gieten met drank tot het nog nét niet in coma geraakt.

Oftewel: als je kinderen wilt aanzetten tot ongezond gedrag, dan weten wij er nog wel een paar. Waar blijven de Kamervragen? ;-)

Henk Boeke
[email protected]