Ouders Online
Archief

Zomervakantie - Reistips

1 juli 2011

Midden-Nederland heeft al vakantie, de overige regio's volgen binnenkort. Tijd voor tips! Ouders Online verzamelde voor u een keur aan adviezen om de vakantie met uw kinderen nóg leuker (en veiliger) te maken.

Inhoud van deze pagina:


De voorbereidingen

Planning - Als we allemaal weer op reis gaan, wordt het druk op de weg. Houd rekening met de grote uittocht. Op de komende zaterdagen wordt de grootste drukte verwacht. De ANWB adviseert om in juli en augustus zoveel mogelijk te vermijden dat u op zaterdag op de snelweg zit. Met name op 16 juli, 23 juli vertrekken veel Nederlanders en op 30 juli en 6 augustus wordt in Duitsland en Frankrijk de grootste drukte verwacht (zwarte zaterdagen).

Beste reisdagen - Donderdag en zondag zijn de beste dagen om over de buitenlandse snelwegen te rijden.

Paklijst - Op internet kun je talloze paklijsten vinden. Gebruik er eentje die je tijdens en na je vakantie aanpast en bewaart voor volgend jaar. Bijvoorbeeld:

  • www.inpaklijst.nl
  • www.meenemen.nl
  • www.anwb.nl

    Kopieën - Maak van de belangrijkste documenten (paspoorten, rijbewijs, verzekeringen, enz.) een kopie die je bewaart op een andere plek dan de documenten zelf. Nog beter: stuur een digitale kopie van deze documenten naar een eigen mailbox die je via internet kunt bereiken (Gmail of Hotmail). Dat is handig als ze onverhoopt gestolen worden. Noteer ook belangrijke (polis)nummers in de mail. Laat geen waardevolle papieren of goederen in de auto. Ook niet als de auto naast de tent staat of als je de auto maar even verlaat om naar het toilet te gaan of koffie te halen. De meeste verzekeringen vergoeden geen diefstal van waarde-papieren uit de auto.

    Nummers nooit meer kwijt - Een variant op de voorgaande tip is het bewaren van alle belangrijke telefoonnummers. Zet ze niet alleen in je mobiele telefoon, maar mail ze ook naar een mailbox die je via internet kunt openen (Hotmail of Gmail). In geval van nood heb je dan alles bij de hand als je internet op kunt, ook als je je mobiel kwijt bent.

    Telefoonnummer huisarts - Neem het telefoonnummer van je eigen huisarts of huisartsenpost mee (of leer het uit je hoofd). Het kan heel prettig zijn om gewoon even in het Nederlands met je eigen arts te overleggen als je je ongerust maakt over de gezondheid van je kind. En het kan je een hoop gedoe besparen als je daardoor niet op zoek hoeft naar een arts in het buitenland.

    Doos met speeltjes en knutselspullen - Heeft u kleuters, maak dan voor u weggaat een doos met speeltjes en knutselmateriaal waar ze zonder gevaar zelf mee uit de voeten kunnen. Dan kun je er probleemloos vanuit je bed een oogje op houden, terwijl je zelf nog even doordoezelt tot het zeven uur is... Denk aan: plakplaatjes, stiften op waterbasis (zo weer weg), vouwblaadjes, klei, kleine autootjes, kleine poppetjes en boerderij-dieren.

    Speelgoed - Neem zo min mogelijk speelgoed mee voor de kinderen. Hun favoriete speelgoed blijkt meestal op de plaats van bestemming helemaal niet meer zo interessant. Geef ze op vakantie iets nieuws waar ze op dat moment belangstelling voor hebben.

    Tekentang - Gaat u naar een gebied met bossen en struiken, neem dan een tekentang mee. Zie verder onder 'Kamperen met kinderen'.

    Gereedschap - Overweeg om grotere kinderen op vakantie te verrassen met een stuk gereedschap waar ze trots op kunnen zijn en waarbij ze een beetje begeleiding nodig hebben. Samen met een ouder leren omgaan met een goed zakmes, of een mooie vishengel levert mooie verhalen en herinneringen op.

    Identiteitsarmbandjes - Koop een paar identiteitsarmbandjes waar je je 06-nummer op schrijft. Kan een gerust gevoel geven als je kind een weglopertje is. Zie o.a.: www.alarmbandjes.com.


    De autorit

    Koest houden - Kijk om te beginnen nog eens naar de inzendingen van onze prijsvraag-klassieker Krijsen op de achterbank, voor ideetjes over hoe je je kinderen koest kunt houden tijdens lange autoritten. Hilarisch en nuttig tegelijk.

    Ook leuk: het boek 'Op de Achterbank' van uitgeverij Snor (EUR 12,95) met bijbehorende Android-app. Het boek bevat onder andere: een autobingo, ganzenbord en grappige raadsels. De app bestaat uit vijf Augmented Reality (AR)-games. Augmented Reality is een techniek waarbij computerbeelden aan de realiteit worden toegevoegd. Als je door een telefoon naar het boek kijkt, komen er digitale spelletjes tevoorschijn. Deze offline spellen kunnen kinderen uren spelen, zonder dat het extra geld kost.

    Wagenziekte - Neem pilletjes tegen wagenziekte mee. Een kind kan het zomaar ineens ontwikkelen tijdens een langere autorit. Misselijkheid is vaak moeilijk te voorkomen, maar geef in ieder geval kleine hoeveelheden eten per keer, en vermijd melkproducten (Fristy en Chocomel zijn berucht). Voor meer informatie, zie: Gruwel op de achterbank: wagenziekte.

    Noodrantsoen - Zorg dat je tijdens de autoreis altijd appels of koekjes hebt, voldoende water, sterke plastic zakjes, toiletpapier of tissues en een handdoek. Als je dan onverhoopt lang in de file komt te staan, dan kan iedereen in ieder geval eten, drinken, braken en zich weer opfrissen.

    Lekker luisteren - Geef elk kind een eigen mp3-speler met koptelefoon en geluidsbegrenzer. Zet er leuke liedjes op, en een vertrouwd luisterboek, maar vooral ook een paar nieuwe titels.

    Handdoek - Als het heel erg warm is, kan het prettig zijn om eerst een handdoek in het autostoeltje te leggen.

    Zonwering - Zorg voor goede zonwering, ook als je airco in de auto hebt. We realiseren ons overigens dat dat makkelijker gezegd dan gedaan is. Donateurs van Ouders Online hebben natuurlijk al heel mooie opvouwbare zonneschermpjes in hun bezit. Een stevige luier in het raam geklemd, kan ook dienst doen tegen de zon. Of experimenteer eens met blinderingsfolie. Dat plak je aan de binnenkant van het raam, waardoor je de zon tegenhoudt, terwijl je nog wel naar buiten kunt kijken.

    Verrassinkjes - Maak van tevoren een tas met kleine, ingepakte verrassinkjes. Denk daarbij ook aan zoiets simpels als ballonnen (lekker piepen en door de auto laten vliegen), de bekende boerderij-stickers voor op het raam, beestjes met zuignapjes voor op het raam, en kralen om te rijgen.

    Ondersteuning - Als een kind in slaap valt tijdens de rit, is het prettig om het hoofd te kunnen ondersteunen. Zorg daarom voor extra handdoekjes die je in een rolletje kunt vouwen, kleine kussentjes of koop een speciaal opblaasbaar hoofdkussentje (in de vorm van een 'u').

    Kleine botsing - Op ons Forum waarschuwde een lezer voor een doortrapte roof-truc. Er zijn mensen die je onderweg tijdens het rijden een 'tikje' geven (kleine botsing maken), zogenaamd om je te waarschuwen dat er iets met je auto is (lekke band). Ze gebaren je dan om naar de kant te gaan, waarna je wordt beroofd. Als zoiets gebeurt, kun je het beste gewoon doorrijden tot het eerste benzine-station. Daar zijn meer mensen en kun je ook gemakkelijker hulp krijgen als er inderdaad iets is.


    Kamperen

    Multifunctioneel badje - Een grote plastic bak (teil of krat) kan dienst doen als badje. Onderweg kan er van alles in, en bij de tent is het ding ook multifunctioneel. Een opblaasbootje wordt een badje om in te spelen overdag.

    Parasol - Als je met kleine kinderen gaat, is een parasol onmisbaar.

    Muggennet - Een baby moet worden beschermd tegen de muggen. In een tent is een klamboe vaak moeilijk te bevestigen. Sommigen nemen een stuk vitrage mee dat ze over het campingbedje leggen. Zorg er dan heel goed voor dat het kind er zelf niet bij kan of maak het stevig vast, zodat het kind de stof niet naar zich toe kan trekken.

    Regen-tuinbroek - Een kruipertje kan vaak 's ochtends vroeg voor de tent nog niet lekker scharrelen als de grond daar nog vochtig is. Een Forum-bezoeker tipte om een lange plastic broek voor de kleine mee te nemen. Een regen-tuinbroek is te koop, of maak anders iets zelf: "We hebben er veel opzien mee gebaard. Terwijl menige dreumes binnen zat of in een box, kon onze dochter lekker rondscharrelen."

    Warme kleren - Bedenk dat het 's avonds flink kan afkoelen. Neem – ook voor de baby – voldoende warme kleren en dekentjes mee.

    Wasknijpers - Neem wasknijpers mee. Altijd handig. Ook voor het ophangen van tekeningen en het dichtknijpen van open pakken levensmiddelen.


    Insecten

    Middeltjes - Als wij het fijn vinden om buiten te zijn, vinden de insecten dat ook. Zorg voor voldoende middelen om je kind te beschermen – voor 's nachts maar ook overdag – tegen insecten-beten. Koop een kalmerende crème of stick tegen de jeuk. En een ontsmettende crème voor als de huid opengekrabd is.

    Ziektekiemen - De onzichtbare uitwerpselen en eitjes van insecten kunnen ziekten veroorzaken. Bedek eten en drinken altijd, zodat vliegen geen kans krijgen erop neer te strijken. . Neem ontsmettende gel mee voor de handen.

    Geuren - Zoete geuren trekken insecten aan. Soms werkt de geur van ui en knoflook afwerend.

    Ontstekingen - Probeer te voorkomen dat een kind gaat krabben. Als een muggenbeet opengekrabd wordt, moet de huid ontsmet worden, anders gaat hij ontsteken. Houd de nagels van de kinderen kort en schoon.

    Teken - Let op teken. Als u in een gebied met bos of struiken wandelt, bedek dan zoveel mogelijk ook de benen en de armen met lichte kleren: dan zie je eventuele teken gemakkelijker zitten. Een teek kruipt naar plekken waar het warm en vochtig is: in de nek, achter de oren, onder de borsten, rond de taille, de oksels, de liezen, tussen de vingers en de tenen. Ze voeden zich met het bloed van de gastheer of gastvrouw en na een uur of dertig verlaten ze volgezogen het lichaam weer.

    Teken verwijderen - Controleer elke avond voor het slapen gaan de lijfjes van de kinderen op de aanwezigheid van teken. Een teek verwijder je het gemakkelijkst met een tekentang. Koop er eentje voor vertrek bij de apotheek en lees vooraf de gebruiksaanwijzing. Verdoof de teek niet met alcohol. Teek gevonden? Noteer na verwijdering de datum.

    Lyme-infectie - Teken kunnen de ziekte van Lyme overdragen. De ziekte-verschijnselen kunnen al na 3 dagen ontstaan, maar ook pas na 30 dagen. Verschijnselen die op een Lyme-infectie wijzen, zijn: harde plekjes of bultjes met rondom een soort rode uitslag en griep-achtige reacties zoals koorts, koude rillingen, misselijkheid of vermoeidheid. Bezoek dan een arts. De plekken gaan vanzelf na een paar dagen weg, maar dat duidt níet op genezing.


    In de zon

    Petjes en t-shirts - Zorg voor voldoende petjes en hoedjes. Vooral baby's moeten goed tegen de zon beschermd worden. Bedek een spelend kinderlijfje tijdig met een t-shirtje.

    Huidkanker - Sommige kinderartsen vinden dat kinderen zo weinig mogelijk aan directe zon blootgesteld moeten worden, omdat vroege blootstelling een verhoogde kans op huidkanker oplevert. Zorg in ieder geval voor voldoende bescherming in de vorm van een crème met beschermingsfactor 15 tegen zonnebrand. Ga niet in de zon rond het middaguur.

    Kinder-zonnebrilletjes - Het is goed om de ogen te beschermen tegen de inwerking van UVA en UVB-stralen. Deze stralen zijn ook schadelijk voor kinderogen. Neem een paar kinder-zonnebrilletjes mee.

    Baby's in de schaduw - Houd een baby voortdurend in de schaduw en pas op voor oververhitting. Neem een thermometer mee en controleer bij twijfel de temperatuur van je kind. Als een koortsige baby zich slap gedraagt, of gaat overgeven, ga dan naar een dokter.

    Vocht - Als het warm is, heeft een baby meer vocht nodig. Let goed op, want baby's kunnen snel uitdrogen! Krijgt hij of zij nog borstvoeding, leg dan vaker aan. Ook handig voor uzelf, omdat je op warme dagen minder melk produceert door het transpireren. En blijf ook zelf goed drinken! Krijgt de baby geen borstvoeding meer, geef dan extra (gekookt) water.


    Copyright © 1996-2013 Ouders Online, alle rechten voorbehouden
    Uitsluiting aansprakelijkheid | [email protected]
    Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 4 juli 2011