Terug naar overzicht Leeszaal

Recensies en signalementen
van nieuwe opvoed-boeken

Offline gelezen

juli / augustus 2000

Voor het eerst in ons vijfjarig bestaan zijn er boeken verloren gegaan bij de verzending naar onze recensenten. Daarom deze maand slechts één (omvangrijke) boekbespreking, van het enige boek dat wél is aangekomen. Plus natuurlijk de gebruikelijke signalementen, van de nieuwe opvoedboeken die op ons bureau ploften (en die we niet verzonden).

Boekbesprekingen (op aparte pagina's)

Stille baby's

Stille baby's is een zeer volledig boek over rouwverwerking bij de dood van ongeboren baby's. Goed geschreven en heel bruikbaar, aldus Judith van Praag.


Signalementen van nieuwe boeken (hieronder):

Het prentenboek als springplank

Piet Mooren, Het prentenboek als springplank - Cultuurspreiding en leesbevordering door prentenboeken, Sun, ƒ 49.90, ISBN 90 6168 595 8

Piet Mooren is docent kinderliteratuur aan de KUB en medewerker van de onderwijsbegeleidingsdienst, beide in Tilburg. Het prentenboek als springplank is zijn proefschrift.

Grondig als in een proefschrift gebruikelijk is, doet Mooren verslag van een breed onderzoek naar de rol van het prentenboek. Hij onderzoekt de verschillende bemiddelaren tussen boek en kind: de uitgever, de literaire en educatieve kritiek, het onderwijs, en de bibliotheek. Ook doet hij verslag van het project 'Elke dag een prentenboek' dat hij opzette en uitvoerde op een aantal basisscholen in Tilburg.

Borstvoeding geven

Adrienne de Reede-Dunselman, Borstvoeding geven - Een antwoord op heel veel vragen, De Kern, ƒ 39,95, ISBN 90 325 0758 3

Te lang was dit boek niet beschikbaar. Nu is er dan een herziene druk. Handig en overzichtelijk; een goede steun voor elke voedende no-nonsense moeder.

Kinderen van de keerzijde

Frans Hoppenbrouwers, Kinderen van de keerzijde, Sun, ƒ 24,50, ISBN 90 6168 588 5

"Ik woon nu op een internaat,
we leven hier in groepen.
Je bent hier bijna nooit alleen,
alleen als je moet poepen."

Hoppenbrouwers laat de stem klinken van kinderen die door allerlei omstandigheden niet in het eigen gezin kunnen opgroeien. Mooi en dichtbij, ontroerend eenvoudig.

De dichter kent de wereld van het orthopedagogisch instituut, waar hij zelf lange tijd gewerkt heeft.

De begeleiding van hoogbegaafde kinderen

James T. Webb, Elizabeth A. Meckstroth, Stephanie S. Tolan, De begeleiding van hoogbegaafde kinderen, Van Gorcum, ƒ 49,50 ISBN 90 232 33 48 4

Dit is de vertaling en bewerking van Guiding the Gifted Child (1982), waar in kringen rondom hoogbegaafde kinderen lang naar uitgekeken is. Zeer geschikt voor ouders, ook als er met hun meer dan gemiddeld intelligente kind nog geen (grote) problemen zijn.

Baby-album (roze en blauw)

Baby-album roze (ISBN 90 269 2302 3) en Baby-album blauw (ISBN 90 269 2296 5), Van Holkema & Warendorf/Unieboek, ƒ 24,90.

Zo'n album waarin de speciale momenten kunnen worden vastgelegd van de baby, die meestal nog geboren moet worden als je het album koopt. Maar de keuze tussen roze en blauw moet dan wel al gemaakt kunnen worden!

Meestal zijn ze te erg om naar te kijken, die boekjes. Met de beertjes, en de tekeningen die pijn doen aan je ogen, voor mamma's met een slechte smaak. Maar deze uitgaven gáán dan nog: redelijk sober, en mooi stevig uitgevoerd met een handige ringband. Eigenlijk zo gek nog niet, dus.

Grootouderboek

Grootouderboek (ISBN 90 269 2298 1), Van Holkema & Warendorf/Unieboek, ƒ 19,90.

Grootouders hebben soms de neiging om hun levensverhaal op te schrijven voor hun kleinkinderen. Maar lang niet alle opa's en oma's hebben talent voor het schrijverschap. Het grootouderboek kan dan uitkomst bieden. Hier kunnen ze hun leven invullen op de stippellijntjes, met plek voor een foto hier en daar.

Kinderen van de Kannerschool

Julia van Bohemen, Kinderen van de Kannerschool -- Leven met een autistisch kind, Trion, ƒ 29,50, ISBN 90 439 0080 X.

Julia van Bohemen is de moeder van Daan, een jongen die al snel als autistisch werd gediagnostiseerd. In het boek gaat ze in op zijn ontwikkeling, de opvang en de mogelijkheden die haar zoon in de toekomst heeft, maar ook op haar eigen gevoelens, de invloed van een gehandicapt kind op de rest van het gezin en de reacties van de buitenwereld.

Ook deskundigen komen aan het woord, over autisme in het algemeen.

Een rasp in de zon

Joanka Prakken en José van der Sman, Een rasp in de zon. Moeder tussen twee culturen, NIZW, ƒ 27,50, ISBN 90 5050 786 7 (bestellen: [email protected], bestelnummer 990)

Twaalf vrouwen uit verschillende culturen vertellen over hun eigen opvoeding, over het grootbrengen van hun kinderen en over wat ze vinden van de manier waarop in Nederland wordt opgevoed. Onze manier is niet zaligmakend.

Archief van 'Off-line gelezen' in eerdere afleveringen.

Copyright © 1996-2001 Ouders Online BV
Uitsluiting aansprakelijkheid
Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 18 juli 2000