Terug naar Prijsvraag
Prijsvraag: Ik kom de peutertijd niet door zonder...

Inzendingen: item 1 t/m 50


50. Spoken-spray
9 februari 1999

Mijn dochtertje had heel veel last van angst voor spoken en monsters, vooral als ze naar bed moest. Samen met haar heb ik een spoken- verjaagspray in elkaar geknutseld: gewoon een plantenspuit met water en verder niets. 's Avonds wordt er in alle 4 de hoeken van de kamer en op de drempel gespoten, met een toverspreuk, en voila, geen spoken meer te bekennen!

J. Hoekman, Heerhugowaard


49. Loopfietsje
9 februari 1999

Ons zoontje van bijna drie heeft een hartafwijking waardoor hij nog niet helemaal los kan lopen. Nu hebben wij hem zo'n loopfietsje gegeven en we vinden het jammer dat we er geen kilometerteller op hebben gezet, want de fiets is zo compact dat hij overal mee naar toe kan. Zo kan hij toch zelf de wereld ontdekken. En wij hoeven hem niet overal naar toe te dragen! Voor ons dus een geniale uitkomst.

Willem van Kruijsbergen, Gilze


48. Inklapbare stoelverhoger
7 februari 1999

Onze dochter Evelien wilde met anderhalf jaar echt niet meer in de kinderstoel, maar voor een gewone stoel was ze natuurlijk veel te klein. Bij een bedrijf in Alphen aan de Rijn heb ik toen een stoelverhoger gekocht die onder praktisch elke eetkamerstoel past doordat je hem in- en uit kunt schuiven. Dat is handig op vakantie en bij logeerpartijtjes. Bovendien is-ie in te klappen, dus je stopt hem zo in een tasje. Nu kan Evelien overal mee-eten aan een grote tafel en ik heb er jaren plezier van. Hij is heel degelijk. En dat voor slechts ƒ 19,95!

Hetty van de Laar, Leiden


47. Zitzak
7 februari 1999

De grote Zitzak die ik voor mijn zoontje van drie jaar in een avondje zweten heb gemaakt. De Zitzak is voor mijn zoontje multi-functioneel. Hij gebruikt hem onder andere als stoeikameraad, schip en springkussen, maar hij kan er ook heel lief in liggen als hij naar zijn favoriete televisieprogamma of videoband kijkt. En ik moet zeggen dan ik er ook heerlijk in lig als we samen een van zijn favoriete progamma's bekijken.

Fam. Oost, Amstelveen


46. Doos
7 februari 1999

Opa en oma komen met een nieuw kadootje. Rick (14 maanden) pakt het gretig aan. Maar waar speelt hij mee? Met de doos. Boodschappen gedaan. De doos is het mooiste van de hele wereld. Je kan erin, soms op en bijna altijd onder. (Kiekeboe!) Het dure speelgoed wordt vergeten als er een doos in de buurt is. Wie herkent dit niet!

Barbie de Jong, Amersfoort


45. Tijdschakelklok
7 februari 1999

Onze beide kinderen, meisjes van 5 en 3, hebben als zovele kinderen in deze leeftijd geen idee van tijd. Dat is vooral lastig in de ochtenduren, wanneer ze om 5 uur (of nog vroeger), heerlijk fris en uitgeslapen naast ons bed staan om met ons te gaan spelen. Iets waar wij dan, tot hun stomme verbazing nog geen zin in hebben.

De installatie van een tijdschakelklok, met daarin een nachtlampje deed wonderen. Als het lampje uit is, mag je uit bed. Zo niet: omdraaien en weer gaan slapen.

Frans van Engelenburg, Leeuwarden


44. Stevig peuterstoeltje

7 februari 1999

Mijn zoontje (2) heeft zijn eigen stoeltje, waarmee hij aan de salontafel kan zitten om zijn drinken te drinken of iets te eten. Maar ook om een boekje te kijken of te tekenen aan zijn eigen speeltafel. Als hij wat moet pakken waar hij niet bij kan, neemt hij zijn stoeltje mee en klimt hij erop. Zo'n stoeltje is als het ware zijn eigen plekje, dat hij door de hele kamer kan meenemen.

Sandra Reumer, Benthuizen


43. Plastic serviesje van niet al te klein formaat
7 februari 1999

Vanaf de eerste verjaardag tot ca. hun vierde was dit speelgoed voor mijn jongens-tweeling veruit favoriet. Eerst in huis om mee te 'koken', later gevuld met klei om 'echt' eten klaar te maken, nog later in de zandbak om met zand te koken. Een uitgave van nog geen vier tientjes voor een compleet servies en verschillende pannen erbij!

Karen van den Bosch, Zwolle


42. Speeldingetjes aan de buggie
7 februari 1999

Onze tip is eigenlijk heel simpel, maar je moet er maar net opkomen. Als ons dochtertje Lisa (1 jaar) in de buggie zit, heeft ze altijd een paar speeltjes bij de hand, die wij aan de buggie hebben vastgebonden. Als ze ze dan uit haar wagentje gooit, kan ze ze zelf weer naar binnen trekken. Voor ons erg handig en voor haar een leuk spelletje!

Trees Holtkamp, Froombosch


41. Geduld
7 februari 1999

Vanaf mijn eerste dag als moeder probeer ik elke dag een beetje meer geduld te produceren. Het helpt om in "crisis"-situaties je bewust te zijn van het portie geduld dat je die dag nog niet gebruikt hebt.

Anneke van Krevelen, Gouda


40. Meegroei-kinderstoel
7 februari 1999

De stoel die wij nu hebben is ideaal want onze dochter is nogal een wiebelkont. Ze klom uit haar eigen kinderstoel en dat lukt bij deze niet meer. Een bijkomend voordeel is dat hij meegroeit met haar. De stoel is vrij licht, dus makkelijk te verplaatsen (arbo-dienst zou hem kunnen adviseren.)

Fam. Wiesnekker, 7642 VW


39. Broodjesmaker
7 februari 1999

Iedereen heeft problemen met eten met kinderen. Ze hadden bij Toys 'r Us een speelgoed sandwich-maker; als ze weer eens geen brood wilde eten, liet ik haar daar zelf brood in maken. Korstjes eraf snijden met een plastic mes, broodje plat rollen, vulling erin (jam, smeerworst, geraspte appel) broodje met het apparaat weer dicht maken, iets van strooisel erop en ze hadden van hun broodje een gebakje gemaakt.

Ik heb het apparaat nu 4 jaar en het is nog steeds bij alle kinderen een succes. Mijn kinderen zijn nu 6, 4 en 2 jaar

[naam en adres bekend bij de redactie]


38. Eigen "volwassen" spulletjes
7 februari 1999

Toen onze dochter ca. 2 jaar oud was (zo'n slordige 19 jaar geleden), wilde ze natuurlijk ook van alles uit de kast halen. Dat waren o.a. boeken, (in die tijd nog) elpees, en andere spulletjes voor volwassenen. Maar hoe kun je een kind verbieden om iets uit een kast te halen terwijl de ouders dat wel te pas en te onpas zouden mogen doen?

We hebben toen besloten haar een eigen schap te geven, waarin ze haar "eigen" elpees, boeken e.d. mocht bewaren. Sindsdien hebben haar handjes nooit meer iets uit de kast genomen wat niet voor haar bestemd was.

De elpees kunnen tegenwoordig vervangen worden door slechte cd's. Een kapotte afstandsbediening is ook een geliefd object.

A. Schouwenaars, Apeldoorn


37. Als ONMOGELIJK, dan flink KNUFFELEN
7 februari 1999

Het scheelt een hoop als je een peuter die ECHT ONMOGELIJK is even knuffelt. Vaak verzeil je in een situatie van negatieve aandacht vragen, waar je graag van af wilt. Elke peuter wil geknuffeld worden als het echt gemeend is! Dus pak de peuter vast om te knuffelen als je 'm (of haar) het liefst ik weet niet wat zou doen. Daar kan geen speelgoed tegen op!

Irene Tesselaar, Amstelveen


36. Kinderschommelstoel
7 februari 1999

Onze Jurre (2,5 jr) wil graag meedoen met de grote mensen, dus een eigen stoel was feest. Maar stilzitten is nog wel lastig, maar op een schommelstoel: echt te wauw ! Hij kan lekker wiebelen, en wordt daarvoor nog beloond ook: een heerijk geschommel!

G.J. van der Horst, Ede


35. Monster-spray (voor cara-patiëntjes)
6 februari 1999

Ons zoontje Bart heeft cara en de medicatie in de vorm van drankjes hielp onvoldoende. Hij moest dus leren omgaan met zo'n inhalator met voorzetkamer. In dezelfde tijd was hij ook erg bezig met monsters die overal en nergens in het huis schenen te zitten. We hebben toen bedacht dat de inhalator niet alleen tegen zijn benauwdheid helpt maar ook als monster-spray kan dienen. Monsters kunnen niet tegen deze lucht en maken dat ze wegkomen. Het werkt perfect; hij inhaleert zonder problemen

R. van de Belt, Hoogeveen


34. Gekleurde stapelbakjes
6 februari 1999

Het duurste speelgoed is bij onze kinderen (4 en 1) al na een paar weken niet echt interessant meer; ze waarderen een prulletje net zo goed als een duur stuk speelgoed. Veruit het slimste speelgoed dat we ooit aanschaften, zijn de simpele bakjes in 10 verschillende kleuren (en genummerd!) die in elkaar passen (merk Fisherprice) van klein naar groot.

Vanaf de baby-leeftijd tot aan de kleuterjaren is het een leuk speeltje. Babies kunnen ernaar grijpen, de kleurtjes zijn uitnodigend en ze kunnen er lekker op sabbelen als de tanden komen, je wast de bakjes zo weer af. 't Is een klein pakje om mee te nemen als je de bakjes in elkaar stapelt.

Voor een iets groter kindje is dit weer een uitdaging: welk bakje past in welke? Dus ook nog educatief verantwoord! Als je ze omdraait kun je er een toren van bouwen. Ze zijn leuk in bad en in zee, op vakantie en ze drijven. Als bonus kun je er taartjes mee bakken in de zandbak. Alleen de paarse past precies op de neus van onze hond. Da's minder...

Marjan Meijer, Lawrenceville (USA)


33. Heel veel liefde en een computer
6 februari 1999

Pepijn is drie jaar. Voor hem is veel liefde, veel knuffelen, veel aandacht, zijn grote broer Troy (5 jaar) en heel veel geduuld onmisbaar.

Mocht het zo zijn dat ik ergens anders zin in heb dan met hem bezig te zijn, dan is de computer de uitkomst. Ik heb geen kind meer aan hem. Hij ontdekt de spoken bij Freddy Fish of de gele sokjes van Max; hij vindt het echt erg leuk.

Suni Rondon Guasque, Nijmegen


32. Mijn tandenborstel
6 februari 1999

Ik heb hem al 6 jaar.

Anais Huysmans, Leidschendam


31. Ouderliefde door bezig te zijn met je peuter
6 februari 1999

Neem tijd voor je peuter en geniet van elkaar. Kuffel en rollebol zo veel als je kunt. Want voordat je het weet is de peuter te groot en durven ouder en kind de gevoelens en emoties niet meer te uiten.

Hans Vissers, Molenpolder


30. Anouk's duimpje
6 februari 1999

Ze was nog geen minuut op de wereld, of Anouk had haar troost gevonden: haar eigen duim! Binnen een week sliep ze hele nachten door, dankzij deze "altijd bijdehandte speen".

Gedurende haar peutertijd heeft deze "kleine dikkerd" haar geholpen bij de strijd van het groter worden met een twee jaar oudere broer.

Nu is Anouk 4 jaar en vindt ze zichzelf toch wel te groot om te duimen. Ze doet erg haar best om afscheid te nemen van deze gewoonte, maar soms is de verleiding te groot...

Karin van Rijt, Zoetermeer


29. Slaapdoekje
6 februari 1999

Een slaapdoekje, op zich niet meer dan een lapje katoen, kan een werkelijk onmisbaar hulpmiddeltje zijn voor de peuter (baby), teneinde rustig de slaap te kunnen vatten... Vooral wanneer peuter (baby) uit logeert.

Zo neemt het kind een vertrouwd object mee naar bed, hetgeen geruststellend werkt. De baby kan maar al te goed mamma's geur herkennen, als ze deze doek even op haar huid droeg. Peuters zijn ook gesteld op bv. papa's after-shave, mama's Chanel,... (Baby's hiervan vrijwaren!)

Gebruik best een niet-pluizende, lichte, doch stevige doek (bv. de historische luierdoeken zijn prima!). En probeer een aantal identieke lapjes te hebben, want peuter sleurt de doek overal met zich mee... Kwestie van regelmatig wassen!

Kortom, standaarduitrusting bij 't slapen! Althans, zo vindt m'n zoontje van drie...

Yves Van de Boel, Vosselaar (België)


28. De 2e (reserve) favoriete knuffel & camping-bedje
6 februari 1999

Onze zoon Geordi van nu bijna 2 heeft twee identieke Ernie's voor als no.1 bij oma blijft liggen of in de was moet.

Verder heben wij bij de geboorte al een camping-bedje aangeschaft en hem al vrij vroeg met het bedje bekend gemaakt. Op zijn eigen kamer erin gelegd, in de woonkamer slapen. Zo went de kleine aan een vreemde slaapomgeving, maar ligt hij toch in ZIJN bedje. Ook als hij een keertje elders slaapt.

R. Aersens, Geleen


27. Een rammelaar
6 februari 1999

Een rammelaar is het beste item omdat dan de kinderen hun spiertjes gebruiken vanaf 1.

Elly de Groot, Montfoort


26. De afwas
6 februari 1999

Mijn dochter wil al vanaf haar geboorte bij mij in de keuken zijn, als ik aan het koken ga. Dit kan natuurlijk erg lastig en gevaarlijk zijn. Sinds een aantal maanden heeft zij echter de afwas ontdekt. Op een kruk/tafeltje staat ze naast mij aan het aanrecht als ik ga koken en mag zij de afwas die er in de loop van de dag is komen te staan 'schoonmaken'. Ze krijgt wat zeepsop in de wasbak en maakt haar 'zwembadje'. Met schort voor en afwaskwast in de hand is ze heerlijk alles aan het voorspoelen voor papa die straks na het eten de afwas doet.

Het is absoluut niet gevaarlijk want ik sta tussen haar en het fornuis in. Ze kan heerlijk met een schenkkannetje en een grote soeplepel aan het kokibokien, zoals ze dat noemt. Verder gebruikt ze nog wat afvalmateriaal van mijn kookkunsten (lege pakjes van sausjes, potjes met dekseltjes enz). Voor ons beiden is dit een heerlijke oplossing gebleken.

M. Kimkes, Assen


25. Tweety en de fop
6 februari 1999

Zonder Tweety en de fop, wil mijn dochter Naomi (3 jaar), niet naar bed. 's Avonds doen knuffel Tweety en Naomi altijd een wedstrijdje wie ligt het eerst op bed, Tweety of Naomi, de fop(-speen) is haar liefste maatje om in slaap te komen, al van af haar vroegste herinnering. Zonder deze twee beste vrienden, is Naomi niet in haar doen.

Gerrie Weyman, Ede


24. Krantenbak
6 februari 1999

Onze dochter van anderhalf is helemaal gek van 'lezen': plaatjes kijken en bladeren in tijdschriften, catalogi, folders, (speelgoed-) reclamebladen, kortom eigenlijk alles.

Omdat ze daarbij nogal eens een pagina scheurt, bewaren we tegenwoordig vrijwel alle bladen, folders, etc. Een eigen krantenbak om dit alles in te doen is daarom een heerlijke uitvinding. Een echte aanrader voor andere "leesgekken".

A.J.G. Jordens, Middelharnis


23. Langwerpige spiegel
6 februari 1999

Vanaf dat onze dochter thuis is heeft zij een spiegel (met plastic plakfolie tegen het breken) in de box gehad. Nu ze 18 maanden is, is het een onmisbaar attribuut. Bij b.v. het in bad gaan (ze durft te gaan liggen met alleen haar hoofd boven water), het bekijken van haar navel, haar billen en de vlechtjes in haar haar. Nieuwe kleren worden in de spiegel bekeken. Ze gebruikt de spiegel zelfs om bepaalde gezichten uit te proberen. Ze kan nu al heel dramatisch kijken. We hebben het idee dat ze door de spiegel zich meer bewust is van zichzelf. Het is ook een speeltuig voor haar geworden. Gekken bekken met opa trekken? Eerst even de spiegel halen!

Richard Troost, Breda


De indingen 1 t/m 22 zijn helaas verloren gegaan.


Copyright © 1996-1999 Ouders Online
Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 3 maart 2006