Ouders Online
Archief

Tips - archief

juli / augustus 2000

Inhoud van deze pagina:


Tekenwedstrijd: 'teken jouw mooiste draak'

Omslag van Kleine Draak, van Lieve BaetenDe beroemde kinderboekenmaakster Lieve Baeten (van het heksje 'Lotje') heeft een nieuw figuur in de hoofdrol gekozen: 'Kleine Draak' (voor kinderen vanaf 3 jaar). Wie dit boek koopt, kan zijn kind laten meedoen aan een grote zomer- tekenwedstrijd met maar liefst 100 winnaars.

De opdracht luidt: 'Teken jouw mooiste draak'. De wedstrijd loopt al sinds 21 juni, maar duurt nog tot 20 september 2000. Elk exemplaar van het boek 'Kleine Draak' bevat een deelnameformulier; het boek is te verkrijgen bij de boekhandel, maar ook bij de web-winkels van Bruna en Proxis. Lieve Baeten zelf kiest de 100 mooiste tekeningen.

De hoofdprijs: een volledige tekenset van Bruynzeel. De 99 andere winnaars krijgen een kleurdoos van Bruynzeel.

De kleine Draak door Lieve Baeten, Clavis, 2000, ƒ 29,90, ISBN 90 682 27 327.

Kinderopvang? Pech gehad!

De vereniging BOinK vraagt uw aandacht voor het volgende:

Het gaat goed met de kinderopvang in Nederland. Er wordt fors uitgebreid en ook steeds meer werkgevers regelen kinderopvang in hun arbeidsvoorwaarden.

Hoe is het dan toch mogelijk dat zoveel ouders nog klagen? Er is nog steeds onvoldoende plek, lange wachtlijsten, kinderopvang is te duur en veel werkgevers geven geen thuis. Een aantal moeders kiest door deze factoren er dan toch voor om niet of zo weinig mogelijk buitenshuis te werken.

BOinK wil deze signalen inventarisen en aanbieden aan staatssecretarissen Vliegenthart en Verstand en sociale partners. Alleen op deze manier kunnen de komende jaren verbeteringen worden aangebracht.

Laat ons via onderstaand e-mailadres horen wat uw ervaringen zijn! BOinK is de landelijke vereniging voor ouders in de kinderopvang, Website: www.boink.info (niet- commercieel, door en voor ouders)

BOinK, Utrecht
[email protected]

Plassen onderweg: 'Mini Potti'

Op de onmogelijkste momenten, zo zult u in de zomervakantie weer merken, moeten kinderen plassen. Onderweg is soms geen wc te bekennen of te vies om binnen te gaan. Een nieuwe oplossing daarvoor is de Mini Potti, een plastic zak/pot waarin de behoefte kan worden gedaan. Stinkt niet, en kan zo in de prullenbak van de snelweg-parkeerplaats worden gekieperd. Volgens de makers is het product zowel geschikt voor jongens- als meisjesplassertjes, en zelfs voor volwassenen. Te koop bij de drogist.

Ballonmuseum in Lelystad

Sinds 18 juli 2000 geopend: het Ballon- en luchtvaartmuseum Zep/allon in Lelystad-Noord (Airship Plaza). Het is gezamenlijk opgezet door het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol en Rigig Airship Design, de fabriek die binnenkort in Nederland luchtschepen gaat bouwen.

Het museum toont de geschiedenis van de luchtscheepvaart en ballonvaart van 1783 tot nu. Daarin ontbreken omvangrijke onderdelen van het beroemde luchtschip Graf Zeppelin natuurlijk niet. De opening op 18 juli werd dan ook verricht door mevrouw A. von Zeppelin.

Zep/allon is het hele jaar door geopend, van woensdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur; tijdens schoolvakanties dagelijks op dezelfde tijden. Adres: Kamperweg 14 Lelystad, telefoon (0320) 247750 of www.aviodome.nl.

Hechtingsstoornissen of geen bodem-syndroom

Vorig jaar is een vereniging opgericht voor ouders van kinderen met moeilijk grijpbare verschijnselen, verzameld onder de naam 'hechtingsstoornissen' of 'geen bodem-syndroom'. Aanvankelijk werd gedacht dat dit 'alleen' voorkwam bij adoptief- en pleegkinderen, maar de laatste jaren komt men tot de ontdekking dat ook biologische kinderen eraan kunnen lijden.

Enkele van de verschijnselen zijn:

Meer informatie hierover is te vinden op de website van het Platform Samenwerkende Cliëntenorganisaties en Familierecht, onder Organisaties en vervolgens Stichting Knoop. Let op: het daar vermelde e-mailadres van de contactpersoon mevrouw Rita Hendriks in Woerden is gewijzigd in: [email protected]

Pokémon voor ouders

Daan Remmerts de Vries schreef het boekje Pokémon voor ouders (Elzenga, ƒ 12,95, ISBN 90 6692 312 1). Serieuze informatie, maar met een knipoog geschreven. Even heel in het kort uitgelegd waar het over gaat. Dat al die termen die de kinderen uitkramen niet duiden op een spraakgebrek -- zoals sommige oma's bezorgd vaststellen -- maar op een grote passie voor Pokémon. Zie ook: "In het nieuws" van deze maand.

Blote voetjes

Zeker in de zomer hoeven baby's geen schoentjes aan. Het liefst zelfs ook geen sokjes. Sokjes kunnen te strak zitten of losse draadjes bevatten, die de teentjes gevaarlijk kunnen afknellen.

Baby's hebben niet zo gauw koude voetjes. Ze voelen soms koud aan, maar het babyvet beschermt ze tegen te grote afkoeling. Met blote voetjes heeft de kleine meer grip op de omgeving en kan het voetje zich goed ontwikkelen. Een kind heeft eigenlijk pas schoenen nodig als het zelfstandig buiten op straat gaat lopen.

Voorleesboeken voor peuters van drie

Driejarigen willen al wel een langer verhaaltje, maar in de bestaande boeken staan er dan meestal te weinig plaatjes bij. Alleen luisteren is nog heel moeilijk.

Daarom kwam uitgeverij Kimio met een nieuwe serie voorleesboekjes op de markt, speciaal gemaakt voor driejarige peuters. Dat wilden we wel eens zien. De driejarige die zich voor de test leende, was onmiddellijk enthousiast. Waar ze normaal de neiging heeft zelf de bladzijde al om te slaan als nog niet alle tekst voorgelezen is, bleef ze nu aandachtig luisteren en kijken.

De serie is gestart met vier boekjes. Ze kosten ƒ 21,90 per stuk:

Koko en de honderd banaantjes
Net als een driejarige wil Koko alles zelf doen, maar soms gaat het mis.

Boris en opa vliegen in de wind
Het boek over Boris en zijn opa was de favoriet van onze kleine proefpersoon. De simpele tekeningen brengen Boris en opa inderdaad dichtbij.

Wat goed van Saar!
Het verhaaltje over Saar gaat over zindelijkheid tijdens de nacht. Onze proeflezeres moest er aanvankelijk niet veel van hebben, tot het moment dat ze zelf ineens besloot om haar luier niet meer aan te doen. Sinsdien lezen we het elke dag.

Wie kriebelt er aan mijn teentjes?
Fantasie-verhaal met grote aantrekkingskracht. Een genot om voor te lezen en je kind "maar mama, dat kan toch niet?" te horen vragen. Nog een keer en nog een keer...

Peuters achter de pc

Goede kinder-cd-roms zijn nog wel te vinden. Maar cd-roms voor de allerkleinsten zijn nog stees schaars. Uitgeverij Lannoo vult de kinder- en jeugdboeken nu ook aan met cd-roms. Ouders Online tipt Klikkerdeklik. Een cd-rom voor peuters vanaf twee jaar. Onze software-recensent geeft de schijf terecht vijf sterren (zie recensie)

Het eekhoorntje 'Klikkerdeklik' klimt en glijdt langs allerlei soorten spelletjes die weer eens iets nieuws bieden en verschillende vaardigheden vragen van je kind. De achtergrondmuziek is aangenaam en laat zich gemakkelijk aanvullen door de geluiden in de spelletjes. De sfeer is rustig en niet opzwepend.

Kortom: deze goed-geprijsde cd-rom (f.39,50) is een leuke manier om je peuter te leren muizen (oog-hand-coördinatie) en te interesseren voor de computer.

Deel uw au pair-ervaringen

Dezer dagen neemt staatssecretaris Cohen het au pair-beleid in Nederland onder de loep. De organisatie Friends Au Pair is nieuwsgierig naar uw mening omtrent het huidige beleid. Ook zijn zij op zoek naar ervaringen met au pairs. Verder zijn zij benieuwd wat u zou vinden van een onafhankelijke belangenorganisatie voor au pairs en gastgezinnen. Hierin zou dan ook plaats zijn voor een meldpunt omtrent misbruik en uitbuiting van au pairs.

Op hun site (www.friends-aupair.nl) kunt u terecht om uw mening te uiten in een discussieforum, maar directe e-mails zijn ook welkom bij:
Anneke Gleijm, Veenhuizen
[email protected]

En wat een toeval (of providentio Dei, voor de orthodoxen onder u): laten we nou net deze maand een tamelijk schokkende Opinie over dit onderwerp hebben...

Hoedt u voor teken

Tijdens uitstapjes, wandelen en kamperen, kan de pret voor lange tijd bedorven worden door teken-beten. Het lijkt wel of er steeds meer teken komen. Overal kun je ze opdoen. In tuin, wei en bos. De teek is een slim beestje, hij laat zich op je vallen, verdooft je en wroet zich vast onder de huid met zijn bloedzuigende snuit. Je merkt er niets van en je kunt er ongemerkt langere tijd mee rondlopen.

Ziekte van Lyme
Allemaal ziet zo erg, ware het niet dat de teek een bacterie bij zich kan hebben -- die kans wordt inmiddels al geschat op 1 op 3 -- die de ziekte van Lyme overbrengt. Kinderen, maar ook volwassenen, maken dan vaak de fout de teek te verdoven en eruit te prutsen, waardoor de kop van de teek vaak onder de huid blijft zitten.

Op naar de dokter dus om de teek eruit te laten snijden. Niet leuk. Nog minder leuk is echter dat het beestje als reactie op de pijniging zijn besmette darminhoud meteen onder de huid rechtstreeks in de bloedbaan kan spuiten. De besmetting is dan een feit, waarna er waarschijnlijk een antibiotica-kuur zal moeten volgen.

Met pen en lasso: de betere verwijder-methode
In Zweden heeft men veel ervaring met teken. Daar hebben ze dan ook een nieuwe vinding gedaan. In plaats van scherpe pincetten en dito tekentangetjes, hebben ze een pen ontwikkeld waaruit een carbon-fiber lassootje komt dat in een speciale vorm gebogen is. Het lusje wordt over de teek geschoven en zet de teek klemvast zonder hem te pijnigen. Door dit systeem wordt de teek altijd met kop en al uit de huid verwijdert. Het gaat moeiteloos en vrijwel pijnloos. Bruikbaar voor mens en dier.

Een groot voordeel is dat ook hele kleine teekjes -- nimfjes genaamd -- gemakkelijk verwijderd kunnen worden. Bij honden en katten nestelen de teekjes zich vaak op gevoelige plekken, zoals bij de lippen, ogen en op de buik.

Onze koningin zal het niet leuk vinden, maar dit apparaatje heeft de naam Trix gekregen. Verkrijgbaar bij apotheek en drogist, en via de website van de importeur, waar ook meer informatie is te vinden: www.Trix-tekenremover.nl

Flesvoeding op vakantie in Amerika

Van lezeres Boukje Canaan ontvingen wij de volgende tip:

Mijn man, mijn 6 maanden oude dochter en ik zijn net terug uit Amerika. We hadden een behoorlijk probleem met het vinden van een poeder/melkvervanger die ze wilde drinken. Ze was gewend aan de Nederlandse Nutrilon en wilde echt niet aan een nieuw merk met nieuw smaakje. We hebben vele verschillende soorten geprobeerd totdat ze er een nam, hoewel onder veel protest. Echt lekker doordrinken was er niet bij.

Nu had ik nooit van tevoren bedacht dat dit een probleem zou kunnen worden en ik had daarom ook geen voorraad Nutrilon meegenomen. Mijn enige andere uitweg zou waarschijnlijk gewone koemelk zijn geweest. De inhoud van de melkvormen verschillen enorm met de Nederlandse versies, en de samenstelling ook: vooral het vetgehalte is in Amerika hoger.

Anderzijds is de keuze aan potjes met babyvoeding vele malen groter dan hier in Nederland. Daar waren dan ook geen problemen mee. Onze dochter heeft er heerlijk van gesmuld.

www.vleesinfo.nl
of: wat ouders willen weten over het eten van vlees

Uit recent onderzoek van TNO Voeding blijkt dat peuters en kleuters gemiddeld 15% minder ijzer binnen krijgen dan wordt aanbevolen. Een tekort aan ijzer kan klachten veroorzaken als hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en een verminderd prestatievermogen.

IJzer uit vlees wordt beter opgenomen dan uit plantaardige producten. IJzer uit plantaardige producten wordt beter opgenomen als er vitamine C-rijke producten bij gegeten worden.

Over het nut van vlees voor kleine kinderen, (denk aan zoiets simpels als smeerworst op brood) informeert het Voorlichtingsbureau Vlees. Op hun website krijgt u ook antwoorden op de meest gestelde vragen van ouders. Zie www.vleesinfo.nl


Copyright © 1996-2013 Ouders Online, alle rechten voorbehouden
Uitsluiting aansprakelijkheid | [email protected]
Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 1 september 2003