Terug naar overzicht Leeszaal

Offline gelezen

april 1999

Co-ouders zijn schaars, zo blijkt. Lees de recensie van een nieuw boek daarover, en een zuinig boek over 'consuminderen'. Plus: onze signalementen voor deze maand.

Boekbesprekingen (op aparte pagina's):
Gedeelde kinderen, inzichtelijk boek over co-ouderschap, met een weinig optimistische kijk op dit fenomeen.

Consuminderen met kinderen, boek van de vroegere Vrekkenkrant-makers bieden zelfs doorgewinterde hergebruiker nog tal van tips.

Signalementen (op deze pagina)

  • Familieband, Geschiedenis van het gezin door Dirk Damsma.
  • Het Vaderinstinct, vaderschap herzien door Adrienne Burgess in pocket-uitgave.
  • Alleen voor vaders, Matthias Peters over zijn ervaringen als pa.
  • De taal van Maaike Verrips, onze eigen taalkundige over de rijkdom van kindertaal.
  • Vermoeiende vader, serie vader-columns gebundeld.
  • Jongens, hoe voed je ze op? Australische gezinstherapeut Steve Biddulph over het bijzondere aan jongetjes.
  • Familieband

    Het gezin in Nederland door de eeuwen heen: een compacte geschiedenis vanaf het heilig huysgezin in de Middeleeuwen tot het 'gezinsbeleid tegen wil en dank' van vandaag. Het boek verscheen uiteraard tijdens de Boekenweek in maart, met het thema Familie-album. Het is een geactualiseerde versie van het eerder verschenen werk van dezelfde auteur 'Het Hollandse Huisgezin' (1993)

    Dirk Damsma: Familieband, geschiedenis van het gezin in Nederland. Kosmos Z&K, Utrecht 1999, ISBN 90 215 3489 4, prijs ƒ 29,90.

    Het Vaderinstinct

    Worden goede vaders geboren of gemaakt? Deze Britse studie wil daar antwoord op geven. Het gaat om een goedkope heruitgave (Rainbow-pocket) van een eerdere uitgave van Podium, een boek dat hier destijds gerecenseerd werd. Lezenswaardig boek met historisch overzicht van vaderschap. Nu voor slechts ƒ 15,- in plaats van de oorspronkelijke ƒ 45,-.

    Adrienne Burgess: Het Vaderinstinct, het vaderschap herzien. Rainbow Pocketboeken, Uitgeverij Maarten Muntinga, Amsterdam 1999, ISBN 90 417 0134 5, prijs ƒ 15,-.
    Zie ook onze recensie van oktober 1997

    Alleen voor vaders

    Journalist Matthias Peeters is vader, en verwondert zich in dit boek over het cliché 'je krijgt er een hoop voor terug, al is het een hele zorg.' Hij neemt de lezer mee langs zijn ervaringen die reiken van wanhoop tot euforie en van conceptie tot speel-o-theek.

    Matthias Peeters, Alleen voor vaders, Uitgeverij de Arbeiderspers, Amsterdam 1999, ISBN 90 295 2524 X, prijs ƒ 19,90.

    De taal van Maaike Verrips

    Waarom zeggen kinderen "Pop doet huilen" in plaats van "De pop huilt"? Zeggen alle kleine kinderen hetzelfde? En hoe komt het dat een kind opeens minder goed praat? Dergelijke vragen kent u natuurlijk maar al te goed uit onze eigen Vraagbaak-rubriek over kindertaal. De achterliggende theorie is nu overzichtelijk en zeer leesbaar samengevat in "De taal van je kind" dat medio april verschijnt. Geschreven door onze eigen Maaike Verrips, die hier wederom een prestatie van formaat heeft neergezet. Opnieuw heeft zij kans gezien om moeilijke dingen makkelijk uit te leggen.

    Het boek is bedoeld voor geïnteresseerde leken, die in kort bestek willen leren hoe de taalontwikkeling van kinderen zich voltrekt. Een absolute aanrader, die leest als een trein.

    Maaike Verrips: De taal van je kind, Kosmos Z&K, ISBN 90 215 3385 5, prijs ƒ 29,90.

    Vermoeiende vader

    Peter Roorda is vader van twee zoontjes: 3 en 6 aan het begin van het boek; 9 en 12 aan het eind. In 55 korte hoofdstukjes verhaalt Roorda over de dagelijkse problemen van het vaderschap (kindertjes die alleen korstloze stukjes brood blieven, kindertjes die stroop in hun haren smeren, kindertjes die om een boterham komen vragen als je net ligt te neuken, enzovoorts). De auteur vindt zichzelf ongelooflijk grappig, en is dat ook bij tijd en wijle, maar de zelfingenomenheid is toch wel vermoeiend. Zelfs daar waar hij zijn eigen feilen of falen beschrijft, bekruipt je regelmatig het gevoel dat hij meer aan het koketteren is met 'kijk eens wat een waardeloze vader ik ben', dan dat hij eerlijk naar zichzelf kijkt.

    Wie op zoek is naar prettig leesbare herkenbaarheid (kinderen zijn gewoon ettertjes), zal echter zeker aan zijn trekken komen.

    Peter Roorda: Een dag vader en dan al moe, Het Spectrum, ISBN 90 274 6631 9, prijs ƒ 24,90.

    Jongens, hoe voed je ze op?

    "Waarom ze zo anders zijn en hoe ze opgroeien tot evenwichtige mannen", luidt de ondertitel van dit 'jongensboek'. De Australische gezinstherapeut Biddulph raakte eerder beroemd met 'Het geheim van een blije opvoeding' (1995). Jongens worden wel degelijk als jongens geboren, betoogt hij, en niet door opvoeding tot jongens gemaakt. Tegenwoordig geen boude stelling meer te noemen, maar hij verbindt eraan dat zoons vaker het zorgenkind zijn dan meisjes. Oorzaak: ze zijn van nature agressiever, leren minder snel en hebben een vluchtiger interesse. Dus als u een lastige zoon heeft, kan dit boek wellicht uitleg of uitkomst bieden. Of Ouders Online dat ook vindt, leest u in het magazine van juni 1999.

    Steve Biddulph: Jongens, hoe voed je ze op?, Uitgeverij Elmar, Rijswijk 1999, ISBN 90 3890 849 0, prijs ƒ 34,50

    Copyright © 1996-2001 Ouders Online BV
    Uitsluiting aansprakelijkheid
    Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 13 mei 1999