Kinderen die niet willen slapen: tips voor de lange, lichte avonden

De zon gaat onder, jullie maken je klaar voor bedtijd, maar je kleintje? Die is nog altijd klaarwakker: "Maar mama, het is nog licht buiten!" Of, "Papa, waarom moet ik slapen als de zon nog niet slaapt?" Herkenbaar? Tja, de zomermaanden kunnen een uitdaging zijn voor het slapen van kinderen. Wij verzamelden de volgende praktische tips om de strijd tegen het zomerse licht te winnen.

Waarom vinden kinderen het lastig om te slapen in de zomertijd?

Laten we eerlijk zijn. Wij vinden het ook lastig om te slapen als het buiten nog licht is, toch? Jouw kind, met zijn of haar gevoelige ogen en onverzadigbare nieuwsgierigheid, heeft hier nog meer last van. De wereld is toch veel te interessant om te missen. Door de lichtverandering raakt de biologische klok van je kind een beetje in de war, wat kan zorgen voor zomerse slapeloosheid.

Tips om kinderen beter te laten slapen in de lente en zomer

Hieronder delen we praktische slaaptips die ouders zelf aan ons hebben verteld. Ontdek wat werkt bij jullie, het is altijd een beetje uitproberen.

Leer je kind over slaap

Neem de tijd om met je kind te praten over het belang van slaap en hoe het licht onze interne klok beïnvloedt. Als ze het begrijpen, kan dat weerstand tegen het slapengaan verminderen. Gebruik simpele woorden en grappige feitjes om hun interesse te wekken. Bijvoorbeeld: we slapen om uit te rusten, omdat dat de tijd is dat ons lichaam groeit en herstelt. Wist je dat je in de nacht het meest groeit? Als je groot en sterk wil worden, is slapen het beste wat je kunt doen!

Gebruik het licht in je voordeel

  1. Maak gebruik van de ochtendzon: Stel je kind 's ochtends zoveel mogelijk bloot aan natuurlijk licht. Dit helpt om hun biologische klok aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan een fijne wandeling buiten, of gezellig samen in de tuin ontbijten.
  2. Beperk het licht in de avond: Dim de lichten 's avonds en vermijd schermen een uur voordat je kind naar bed gaat. Het blauwe licht van schermen kan de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon, verstoren, waardoor in slaap vallen lastiger wordt voor jouw kleintje.
  3. Gebruik een slaaptrainingsklok: Er zijn super fijne kinderklokken beschikbaar die helpen bij het begrijpen van tijd en routine. Ze gebruiken visuele signalen, zoals kleurveranderingen, om je kind te laten weten wanneer het tijd is om te slapen en wanneer het tijd is om op te staan. Deze klokken kunnen handig zijn in de zomermaanden, wanneer het buiten nog licht is bij het slapengaan. Deze slaaptrainers vind je in de leukste modellen en uitvoeringen.
  4. Pas buitenspeeltijd aan: Hoewel buiten spelen in het late zonlicht een van de grootste voordelen van de zomer is, kan het de interne klok van je kind in de war brengen. Probeer buitenactiviteiten eerder op de dag te plannen en 's avonds rustigere activiteiten te doen. Eventueel door naar binnen te gaan en iets te ondernemen met gedempt licht. Samen een spelletje of boek lezen bijvoorbeeld. Hartstikke gezellig en leuk!
  5. Gebruik een nachtlampje: Als je kind bang is in het donker, kan een nachtlampje helpen. Kies voor een lampje dat een zacht, warm licht uitstraalt in plaats van een helder, wit licht. Dit kan je kind helpen zich veilig te voelen zonder zijn/haar slaap-waakritme te verstoren.
  6. Laat je kind een slaapmasker proberen: Voor oudere kinderen kan een slaapmasker een effectieve oplossing zijn om licht te blokkeren. Er zijn verschillende kindvriendelijke ontwerpen verkrijgbaar die comfortabel en leuk zijn om te dragen.

Stel een herkenbare bedtijdroutine in

  1. Voorspelbaarheid: Kinderen reageren meestal positief op routine, vooral als het gaat om slaap. Probeer een consistente bedtijdroutine voor je kind in te stellen, zelfs als het buiten nog licht is. Dit kan helpen om zijn of haar interne klok te reguleren. Wanneer het bedtijd is, kun je je kind laten helpen bij het sluiten van de gordijnen, het kiezen van een boek voor het slapengaan, of andere activiteiten die deel uitmaken van de bedtijdroutine. Het gevoel van betrokkenheid kan je kind helpen zich meer op zijn gemak te voelen bij het naar bed gaan, zelfs als het buiten nog licht is.
  2. Ontspanning: Introduceer ontspannende activiteiten voor het slapengaan. Voorlezen, zachte muziek luisteren, een kindermeditatie of een warm bad kunnen je kind helpen om zich te ontspannen en zich voor te bereiden op het slapen.

Een slaapvriendelijke omgeving

  1. Verduisterende gordijnen: Gordijnen kunnen helpen om de kinderkamer donker te maken, zelfs als het buiten nog licht is. Zo creëer je een fijne slaapomgeving en krijgt jouw kleintje het signaal dat het bedtijd is. En als het budget toereikend is, kun je ook kiezen voor een rolluik. Dit laat echt geen licht meer binnen en houdt ook nog eens warmte tegen, waardoor je kind makkelijker in slaap valt.
  2. Koele kamertemperatuur: De zomerse hitte kan slapen lastiger maken voor je kind. Probeer de kinderkamer koel te houden door gebruik te maken van ventilatoren, airconditioning, of door simpelweg een raam open te zetten.
  3. Probeer eens witte ruis: Witte ruis kan de slaapkwaliteit verbeteren door storende geluiden te maskeren. Er zijn diverse apps en machines beschikbaar die geluiden van regen, de oceaan of een draaiende ventilator simuleren. Dit kan een kalmerend effect hebben en kinderen helpen in slaap te vallen, ondanks het licht buiten.

Het kan een uitdaging zijn om je kind in de lente en zomer naar bed te krijgen, maar met wat creativiteit en geduld, zal het zeker lukken. Deze lange, lichte avonden zijn tijdelijk. Voor je het weet, vragen ze waarom ze uit bed moeten als het buiten nog zo donker is! Elke stap, klein of groot, naar een betere nachtrust is een overwinning. Dus maak gebruik van verduisterende gordijnen, creëer fijne slaaproutines, dim die lichten en voilà - je bent op weg naar heerlijke zomernachten vol zoete dromen. Slaap lekker!