Lichttherapie: werkt het echt voor betere slaap en meer energie?

Deze tijd van het jaar is heel bijzonder. De dagen zijn misschien kort, maar de vele lichtjes in alle straten maken de steden en dorpjes fijn verlicht. En de feestdagen die voor de deur staan zijn een magische tijd voor ouders en kinderen. Toch hebben deze donkere dagen ook zo zijn keerzijde: veel mensen zijn in de wintermaanden vermoeider of krijgen te maken met somberheid en soms zelfs een winterdepressie. zou dé oplossing kunnen zijn voor betere slaap, meer energie en een beter humeur, zowel voor volwassenen als kinderen. Maar hoe werkt lichttherapie eigenlijk?

Lichttherapie: wat is het en hoe werkt het?

Daglicht is belangrijker voor onze gezondheid dan je misschien denkt. Het reguleert onze biologische klok, het beïnvloedt ons energieniveau en het heeft effect op onze stemming. Wetenschappers weten al lange tijd dat de aanmaak van serotonine en melatonine wordt beïnvloed door licht. Serotonine is een neurotransmitter die een grote rol speelt in onze stemming en ons geluksgevoel. Melatonine is daarentegen een belangrijk hormoon dat van grote invloed is op onze slaap.

Er zit dus een behoorlijke wetenschap achter de werking van daglichtlampen. Maar wat doet zo’n lamp precies en hoe kan het een vervanger zijn voor daglicht? Dat werkt als volgt: de daglichtlamp bootst het daglicht na. De lamp is zó afgesteld dat de lichtsterkte overeenkomt met het daglicht dat wij gewend zijn. De aanmaak van melatonine neemt af gedurende de dag en serotonine wordt aangemaakt. Hierdoor ervaar je overdag meer energie, ben je minder vermoeid en ben je vrolijker.

Is een daglichtlamp geschikt voor het hele gezin?

Een daglichtlamp is dus een fijn alternatief voor de korte en donkere dagen van het jaar en bovendien een stuk goedkoper dan ‘s winters overwinteren in een warm oord. Bovendien is de daglichtlamp geschikt voor het hele gezin.

Omdat daglichtlampen een natuurlijk alternatief zijn voor het daglicht dat wij gewend zijn, is het een veilige methode om het energieniveau op te peppen en je stemming te verbeteren. Je hoeft gelukkig ook niet bang te zijn voor schadelijke straling van deze lamp. Het licht is niet gevaarlijk voor de ogen en een goede daglichtlamp bevat bovendien geen uv-straling en is hierdoor niet schadelijk voor de huid.

Wat zijn de voordelen van lichttherapie voor ouders?

Zowel ouders als kinderen kunnen profijt hebben van lichttherapie. De toepassingen van de daglichtlamp, ook wel winterdepressie lamp genoemd, zijn talrijk. We zetten een aantal handige toepassingen voor ouders op een rij:

 • een flinke energieboost
 • het tegengaan van een middagdip
 • ondersteuning bij wisselende diensten op je werk
 • een beter humeur
 • minder somberheid
 • een beter afgesteld bioritme
 • sneller in het ritme komen na een jetlag
 • om kunnen gaan met slapeloze nachten
 • verminderde kans op winterdepressie

Wat zijn de voordelen van lichttherapie voor kinderen?

Niet alleen volwassenen hebben profijt van lichttherapie, ook kinderen kunnen baat hebben bij het gebruik van een daglichtlamp voor hun stemming, slaap of energieniveau. Dit zijn enkele positieve effecten van lichttherapie op kinderen:

 • verbeterde slaapkwaliteit
 • een beter humeur
 • betere prestaties op school
 • meer energie gedurende de dag
 • makkelijker inslapen
 • minder stressgevoelens

Lichttherapie schema voor thuis

Als je nog niet bekend bent met daglichtlampen, kan het misschien wat spannend zijn om te beginnen met lichttherapie. Het gebruik van deze lamp is echter heel eenvoudig en voor iedereen geschikt.

Kamp je met vermoeidheidsklachten of een gebrek aan energie? Dan kun je tijdelijk gebruikmaken van de daglichtlamp. Plan gedurende één tot twee weken een vast moment in op de dag om minimaal een half uur voor de lamp te zitten, bijvoorbeeld in de ochtend aan de ontbijttafel. Dit kun je ook prima combineren met andere bezigheden, zoals lezen, werken of koken.

Zijn de klachten hardnekkiger of ernstiger? Dan is het advies om de lamp dagelijks langer te gebruiken, tot zo’n twee uur lang, en om dit voor een langere periode aan te houden. Het kan geen kwaad om de daglichtlamp gedurende de hele winter dagelijks te gebruiken voor een extra dosis daglicht. Probeer dus vooral uit wat het best werkt!