Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

Zo zorg je voor een fijne slaapplek voor jouw kind

Een fijne slaapomgeving is ontzettend belangrijk voor de nachtrust. Dat geldt voor volwassenen, maar ook zeker voor kinderen. Een rommelige omgeving, te veel geluid of licht of een oncomfortabel bed kan het moeilijk maken om in slaap te komen of om door te slapen. Om de nachtrust van je kind te verbeteren kun je de omgeving van jouw kind op allerlei manieren aangenamer maken voor het slapengaan. In dit artikel geven we tips voor het creëren van een fijne slaapplek voor jouw kind.

Houd de kamer opgeruimd

Het is prettiger slapen in een opgeruimde omgeving dan in een rommelige omgeving. Troep in de kamer kan de aandacht afleiden en zo de slaap verstoren. Dat is bij kinderen helaas makkelijker gezegd dan gedaan. Kinderkamers zijn nu eenmaal wel eens rommelig en worden echt niet elke dag keurig netjes opgeruimd. Toch kun je samen met jouw kind een opgeruimde omgeving creëren voor een betere nachtrust. Spreek bijvoorbeeld af om het bed en het nachtkastje ‘s avonds opgeruimd te houden en de vloer leeg te maken. Alle beetjes helpen. Ook kan het een goed idee zijn om een dichte kast in de kamer te zetten, waar je makkelijk losse spullen ’s avonds in kunt opbergen. Dan is het klusje zo gebeurd!

Zorg voor een comfortabel bed

Een goed bed met een matras van een goede kwaliteit is belangrijk voor de slaap. Het biedt voldoende ondersteuning en comfort en kan daardoor het inslapen én doorslapen bevorderen. Als je een kinderbed uitzoekt, heb je volop keuze. Kies voor een bed dat niet alleen goed in de kamer past, maar ook comfortabel is en past bij de leeftijd van jouw kind. Dit kan een peuterbed zijn, maar je kunt ook kiezen uit stapelbedden, hoogslapers of lifetime bedden. De keuze is reuze en samen vinden jullie vast een bed dat helemaal bij jouw kind past. Ook het beddengoed kan een rol spelen bij goed slapen. Zo zijn er kinderen die het snel koud of juist altijd warm hebben. Pas de keuze voor het dekbed en het kussen daarop aan.

Zorg voor een aangenaam klimaat in de kamer

Wist je dat de temperatuur op de slaapkamer veel invloed heeft op de slaapkwaliteit? Overdag hebben we het graag comfortabel warm. De meeste mensen geven de voorkeur aan een kamertemperatuur van zo’n 19 tot 22 graden. Maar om in slaap te vallen en een goede nachtrust te hebben is een temperatuur tussen de 15 en de 18 graden juist ideaal. Vergeet ook zeker niet om het raam op een kiertje te zetten voor goede ventilatie. Zo is er voldoende verse zuurstof voor een gezonde nachtrust.

Creëer een ontspannen slaapsfeer

Dat het bedtijd is, betekent niet dat jouw kind ook echt zin heeft om naar bed te gaan. Dit kan het moment van naar bed gaan best gespannen maken. Om een fijne slaapplek voor jouw kind te hebben is het belangrijk om een ontspannen sfeer te creëren rondom het naar bed gaan. Houd een vast en herkenbaar ritueel aan, speel een ontspannen muziekje, luister samen naar een kindermeditatie of installeer een nachtlampje. Er zijn veel manieren om de kamer een prettige omgeving te maken om fijn in slaap te vallen. Vraag ook eens aan je kind wat hij of zij fijn zou vinden voor het slapengaan. Door je kind erbij te betrekken, geef je hem een gevoel van autonomie en is de kans groter dat het ook echt zal werken!

Maak het bed comfortabel en uitnodigend

Om jouw kind ‘s avonds met plezier in bed te laten kruipen is het belangrijk om het bed zo uitnodigend mogelijk te laten zijn. Kies samen beddengoed uit waar hij graag onder ligt, nodig de favoriete knuffels uit in bed en laat je kind zijn mooiste pyjama aantrekken. Zo wordt naar bed gaan een stuk fijner.