Algemeen Ouderschap Algemeen Ouderschap

Algemeen Ouderschap

Lees ook op
coca

coca

18-08-2011 om 09:59

Cola is slecht voor kinderen

Zoon (8) kwam gisteren thuis en vertelde dat de vader van zijn vriendje bij wie hij was had gezegd dat cola slecht is voor kinderen. Verder had de vader iets gezegd in de trant van: maar ik ben de baas over jou, dat zijn jouw ouders, die beslissen.

Kennelijk heeft mijn zoon verteld dat hij cola krijgt. Klopt, eens in de week op zaterdagavond hebben wij als traditie: een glaasje cola met wat chippies.
En verder mag hij wel eens op een feestje of andere gelegenheid cola. Het is dus een uitzondering.
Waarom irriteert die reactie van vader van vriendje mij zo? Misschien omdat het zo stellig is?' Cola is slecht voor kinderen.' Ja, snoep en koek ook (wat zijn zoon krijgt) als het te veel is.
Zoon kreeg ook een beetje het idee dat wij hem iets slechts gaven, dat vond ik ook vervelend.
En, hoezo is cola slechter dan bijvoorbeeld fristi, snoep of kauwgom?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Tja

Ik vermoed dat de vader het tegenover zijn eigen kind moest verkopen, omdat die geen cola mocht.

Ik heb mezelf trouwens ook wel afgevraagd waarom cola slechter zou zijn dan andere dranken. Caffeïne wellicht, maar dat zit ook in thee en daar heeft niemand het over.

Groeten,

Temet

Tirza G.

Tirza G.

18-08-2011 om 11:04

Cola heeft een hele slechte naam, raar eigenlijk, omdat het indertijd als medicijn is uitgevonden Het kan magische dingen, zoals roestige stuivers weer blinkend krijgen en mensen uit hun slaap houden. Als je eenmaal die stuiver gezien hebt, ga je toch wel nadenken over wat dat voor je ingewanden doet
Dat, gecombineerd met de suiker en het zuur wat zorgt voor tanderosie, geeft cola zijn slechte naam. Ach ja. Mooi lesje voor je zoon om te leren dat mensen overal verschillend over kunnen denken.

Tirza

Inderdaad

Dat was ook mijn eerste gedachte: ik denk dat hij wilde verkopen aan zijn eigen kind dat die geen cola mocht.
Overigens is cola niet slechter dan andere frisdranken, denk ik zelf. Een bak suiker, flink zuur en in cola zit dan ook nog caffeïne, ja. Maar eens in de week zit ik er niet mee. Door de week drinkt hier thuis niemand frisdrank of vruchtensap, we zijn niet zo fris-achtig

coca

coca

18-08-2011 om 11:17

Mwoa

Mwoah, ik vind de reden dat hij aan zijn zoon moest verkopen dat hij geen cola mag, niet ijzersterk. Had hij ook anders kunnen oplossen en de aanvulling tegen mijn zoon: maar ik kan niet over jou bepalen wat je drinkt, want ik ben niet je vader, vind ik al helemaal overbodig. Ik vind het gewoon raar dat hij mijn zoon het idee geeft dat wij hem iets heel slechts geven.
Hij had ook tegen zijn zoon kunnen zeggen dat hij het voor hem niet geschikt vindt ipv: het is voor kinderen slecht.

Overigens is appelsap (en andere limo's en frisdranken) ook enorm slecht voor je tanden en zijn er ook andere drankjes die dingen schoonmaken. Helpt melk bijv niet tegen bloedvlekken? En citroensap is ook goed tegen allerlei vlekke ed.
Overigens is er ook cafeinevrije cola.

Twee dingen

.kan me voorstellen dat je het niet zo leuk vindt dat die vader jullie afvalt. Hij moet zijn eigen kind zonder andere mensen zwart te maken moeten kunnen opvoeden.

.Cola is net zo slecht als sommige snoepsoorten die ook suiker met zuur combineren. Het is zeker niet goed. Er zit niets in wat je nodig hebt. Het is dus imho slechter dan fristi maar even slecht als zure matten.

Mijn kinderen mogen het trouwens ook af en toe. In huis hebben we het niet vaak, maar ik houd niet van verboden vruchten..

Rosase

Rosase

18-08-2011 om 11:23

Cola is het slechtste van het slechtste

omdat er werkelijk niets goed in zit, behalve water dan hè.

Dat is denk ik de reden van de aversie tegen cola. Ik geloof zelf dat sinas, 7-up, icetea en cassis ongeveer even slecht zijn. Okee in cola zit dan ook nog wat caffeine, maar in thee zit meer. En daar hoor je feitelijk niemand over. Ik ben er dus vanaf gestapt, van mij mogen ze best cola drinken. Maar ivm de caffeine niet te vaak.

En Tirza: volgens mij krijg je er dan dus hele schone ingewanden van.....

Rosase

Rosase

18-08-2011 om 11:25

Okee, melk dus

Cola drinken is extra melk drinken. Die houden we erin....

Coca

Coca: "Mwoah, ik vind de reden dat hij aan zijn zoon moest verkopen dat hij geen cola mag, niet ijzersterk." Ik ook niet, maar ik denk wel dat dat de reden was voor die vader om dat te zeggen. Natuurlijk had hij allerlei andere dingen kunnen aanvoeren, maar ik vermoed dat hij snel van het gezeur van zijn kind af wilde zijn.

Tandarts

Mijn tandarts heeft ooit gezegd dat cola toch wel het allerslechtste voor je tanden is in vergelijking met de rest.
Mijn kinderen krijgen het nooit, maar ze krijgen bij mij ook thee zonder cafeïne

coca

coca

18-08-2011 om 12:31

Picasso

' Mijn tandarts heeft ooit gezegd dat cola toch wel het allerslechtste voor je tanden is in vergelijking met de rest.'

Zoiets heeft mijn tandarts gezegd over appelsap, zo zie je maar weer...

coca

coca

18-08-2011 om 12:36

Tuurlijk is cola niet gezond

Daar gaat het me niet om. Maar ik denk dat het niet ongezonder is dan ander spul wat kinderen krijgen. Er zit toch een zweem om cola heen dat er voor zorgt dat het geassocieerd wordt met hel en verdoemenis.
Ik vind het apart dat zo'n vader roept dat het slecht is voor kinderen en laat blijken dat hij het zijn kind nooit zou geven (en als hij zijn zin zou krijgen zou mijn zoon het ook niet krijgen) en vervolgens dezelfde middag zijn zoon een lolly geeft. Ik erger me aan die betweterigheid en bemoeienis. Dat is het vooral. En net als Rodebeuk houd ik niet van verboden. Leer een kind liever het verschil tussen ongezond en gezond en matigen, maar ook genieten.

Over dat cola voor botontkalking zou zorgen. Ach lijkt me typisch weer een onderzoek waarbij een verband is aangetoond die niet per se causaal is. Misschien is het wel zo dat vrouwen die een bepaalde hoeveelheid cola drinken weer minder melk drinken oid en daardoor meer kans op botontkalking hebben.

Vic

Vic

18-08-2011 om 12:37

Och ja

Zo hebben we allemaal van die dingetjes en overtuigingen. Mijn kinderen mogen bijv. geen koffie proeven. Ik heb ooit eens gelezen dat ze daar hartkloppingen van kunnen krijgen, dus voorlopig maar even niet. Ik denk niet dat ik dat tegen een ander kind zou zeggen, maar ik meld gerust dat ik mijn kinderen te jong vind voor dat drankje. Zo heb ik ook een aversie tegen van die blauwe 'slush' (geschaafd ijs o.i.d.). Iets met die kleur kán gewoon niet gezond zijn. Mijn oudste mag het inmiddels wel omdat ik gezegd had vanaf 12, maar jongste beslist nog niet. Je kunt je de verbazing voorstellen als ze peuters ziet die wél een beker blauwe ijsmassa krijgen

Kaaskopje

Kaaskopje

18-08-2011 om 12:38

Herinnering

Door dit onderwerp herinner ik mij dat een vriendin van mij hoogst verbolgen was door de reactie van haar zus. Het heeft echt even voor verkoeling in de verstandhouding gezorgd. Zus zag dat ze haar tweeling cola gaf en viel daar over uit. Hoe ze dat in vredesnaam kon doen. Zó slecht!!! Zus was nogal van het gezonde en vooral verantwoorde en gaf mijn vriendin echt het gevoel een slechte moeder te zijn door cola te geven. Gevaarlijk onderwerp dus)
Mijn dochter is overigens een tijdje geleden zelf met coladrinken gestopt. Ze dronk nogal graag cola en had lichamelijke klachten die ze aan de cola wijtte. Na een tijdje geen cola gedronken te hebben concludeerde ze dat de klachten inderdaad weg waren. Ik weet niet hoeveel hiervan tussen de oren zit en hoeveel echt zo is, maar je mag er misschien uit opmaken dat hierbij ook geldt dat 'te' nooit goed is. Een glaasje af en toe kan heus geen kwaad.

Kaaskopje

Kaaskopje

18-08-2011 om 12:41

Vic

Mag jouw kind van 12 ook nog geen koffie? Vanaf wanneer dan wel?
Ik mocht vanaf mijn tiende koffiedrinken. Dat werd nogal plechtig verpakt. Ik kreeg een nieuw kopje waar ik voortaan koffie uit mocht drinken. Aangezien ik de geur al vanaf peuterleeftijd verrukkelijk vond was dit voor mij echt een hoogtepuntje.

Coca

Ik denk dat het handig is als je, zoals anderen al suggereerden, gewoon de gelegenheid aangrijpt om uit te leggen aan je zoon dat mensen ergens heel verschillend over kunnen denken. Dat lijkt me handiger dan je ergeren aan deze situatie, want ze gaan waarschijnlijk wel vaker voorkomen. Over vlees eten, bijvoorbeeld, of over sporten oid.

coca

coca

18-08-2011 om 12:47

Vic

Oja, wat mij betreft bepaalt iedereen zelf wat zijn kind wel of niet mag consumeren, daar gaat het me niet zo heel erg om. Maar ik ben er niet van gediend dat een vader mijn kind de les gaat lezen over iets wat HIJ vindt. Ik doe dat ook niet bij zijn kind.
En buiten dat vind ik die aversie tegen cola nog steeds wonderlijk...

groet coca,
die een peuter wel een keer blauwe slush heeft gegeven

Vic

Vic

18-08-2011 om 12:47

Kaaskopje

Ja, ik denk dat dat inmiddels wel zou kunnen. Koffie verkeerd dan, met flink wat melk. Vooralsnog heeft ze er geen behoefte aan. Ze was een tijdje geleden wel erg geïnteresseerd in Red Bull achtige drankjes. Dat was blijkbaar nogal in in groep 8. Dat vond ik ook niet zo'n goed idee, en heb haar gelukkig daarvan kunnen overtuigen.

coca

coca

18-08-2011 om 12:50

Genista

Oh, maar dat heb ik uiteraard meteen gedaan!
Maar feit blijft dat ik het niet storend vind dat iemand ergens anders over denkt, maar dat ik het storend vind dat hij mijn zoon het idee geeft dat wij hem iets heel slechts geven. Mijn zoon dacht echt dat wij iets heel fouts deden.
Dus ja, dan erger ik me ook vanzelf. Maar die ergernis is langzaam aan het omslaan naar verwondering

Ayanna

Ayanna

18-08-2011 om 12:51

En mijn tandarts

vertelde ooit dat het grootste gevaar in Fristi en aanverwante zaken zit.
Hier voor kind alleen cola bij de frietjes en dat is 1x per maand, nu in de vakantie iets vaker. Kind is van nature een fervent water-drinker, dus ik heb geprobeerd om cola en andere frisdrank zolang mogelijk buiten de deur te laten. Maar zoals iemand hierboven al zei: ik houd niet van verboden vruchten.

coca

coca

18-08-2011 om 12:55

Linzel

Oh, haha, ik was weer te snel en heb het niet helemaal gelezen...

Hier

vind je een overzichtje van ph-waardes van dranken en uitleg over schadelijkheid:
http://www.freewebs.com/tand-erosie/deboosdoeners.htm

Zelf heb ik laatst een onderzoek gelezen waarin werd vastgesteld dat bij cola-drinkende vrouwen vaker osteoporose wordt vastgesteld. Ook door het al eerder genoemde fosforzuur. Dat vond ik toch wel even schrikken, want dat is geen effect waar je in de eerste plaats aan denkt.

Ik zou me trouwens ook ergeren als ik commentaar kreeg op dat ene glaasje cola in de week. We eten en drinken allemaal wel dingen die eigenlijk niet zo gezond zijn, dat is haast niet te vermijden. En zoiets eens in de week is gewoon een beetje een 'feestje', dat is toch ook gewoon leuk?

Ik vind het wel goed om eetgewoontes nu en dan eens tegen het licht te houden. Te veel, te zout, te vet, te zoet eten en drinken, het sluipt er gemakkelijk in.

Fiorucci

Fiorucci

18-08-2011 om 13:49

Vic

Cochenillerood is een heel beruchte kleurstof.
Mijn dochter mag juist allen blauwe slush, ze wordt strontvervelend na de rode.

Maar ik zou het ook zeggen (gezegd hebben)

Ik zou het ook zo gezegd kunnen hebben zoals die vader.
Hier dronken ze 'vroeger' toen ze jonger waren ook nooit frisdrank. Alleen melk,water, gemengde thee met melk (bij het brood) water en ranja. Die laatste ook nog maar beperkt.
Maar met regelmaat kwamen hier kinderen die b.v. zeiden op mijn vraag: "willen jullie wat drinken?" Uitbarsten in: "Ja, cola!"
Of : "ja, fristie" of : "ja, sinas".
Meestal reageerde ik dan ook in die trant. Van : "we hebben geen cola/fristie/sinas......." En kind vroeg dan vaak : "Waarom niet?" en dan zou ik precies geantwoord hebben als die vader.
" Cola/fristie/sinas is slecht voor kinderen".
Klaar. En nu over op de ranja????
Mijn aversie tegen cola is trouwens niet groter dan tegen sinas.
Nu drinken ze het wel (grote pubers), nog steeds niet veel. Toen ik oudste met wat vriendinnen wegbracht 'op vakantie' en we gezamelijk nog wat gingen drinken met de chauffeurs (ik dus) dronk de hele bubs cola, maar oudste nam ijsthee (ook niet bepaald het gezondste maar á la). Beiden zijn gewoon niet erg gecharmeerd van prik. Misschien door de jarenlange onthouding, ik weet het niet. Meer dan 2 glaasjes frisdrank krijgen ze zowiezo niet op beweren ze, dan krijgen ze last van een opgeblazen gevoel door de prik.
groeten albana

Vic

Vic

18-08-2011 om 13:53

Haha

Ik vind dat blauw er gewoon ontzettend chemisch uitzien, maar natuurlijk zal de rode net zo slecht zijn. Je hebt trouwens ook knalblauwe snoepjes in de vorm van een haai, die vind ik best wel lekker

Blauwe slush

Je gaat er van blauwe slush trouwens wel heel ongezond uitzien, tenminste, mijn zoon krijgt er blauwe lippen van. Ziet er heel zielig uit...

Groeten,

Temet

coca

coca

18-08-2011 om 14:30

Albana

En zou je er ook achteraan gezegd hebben: maar ik kan je niet verbieden het thuis te drinken want ik ben je moeder niet?
Ik vind dat je moet oppassen met die stelligheid: cola/ofwatdanook is slecht voor kinderen. En zeg je dat ook over snoepjes of koekjes? Elk huishouden heeft een ander idee over wat goed of slecht is en niemand heeft de volledige wijsheid in pacht. Zeg dan gewoon: nee, we hebben geen frisdrank in huis omdat we het (bijna) nooit drinken oid. Dat doe ik ook als er vriendjes om cola vragen. Ik ga niet een ander gezin via het kind opvoeden, want zo komt het een beetje op mij over. Vooral van die vader.
Trouwens, waarom is ranja nou weer beter dan frisdrank, behalve als je het erg verdunt natuurlijk. En geloof je nu echt dat ijsthee beter is dan prik? Waarom, omdat er geen bubbels in zitten? Die volg ik nl even niet.

bibi63

bibi63

18-08-2011 om 15:13

Wat ik tegen je kind zou zeggen:

"ja, Cola heeft niks wat gezond is, alleen maar suiker en zuur, maar......... er is niets mis mee om 1x in de week een glaasje te drinken. Snoep is ook niet gezond en heeft ook niks waar je wat aan hebt, behalve suiker en evt. zuur. Maar ook daar mag je best af en toe iets van. Je drinkt het gewoon lekker op zaterdagavond voor het lekkere en dat geeft niks. Probeer er geen gewoonte van te maken om het dagelijks te drinken".
Punt.
Gr. Bibi

Serwe

Serwe

18-08-2011 om 15:39

Vreemd

Ik vind het ook een beetje vreemd om expliciet tegen een kind te zeggen dat cola (of fristi of appelsap) slecht is voor kinderen.

Ten eerste is dat veel te kort door de bocht. Zoals al uit dit draadje blijkt is er geen enkel gedegen onderzoek waaruit blijkt dat cola dusdanig veel slechter is dan bijvoorbeeld sinas. Ik vind het dus ook vreemd om dat op die manier te zeggen tegen een kind omdat het gewoon niet waar is.

Daarnaast vind ik het waardeoordeel wat daaruit spreekt tegenover een ander kind ook niet prettig. Ik krijg hier ook wel eens kinderen te spelen die thuis andere dingen mogen dan bij ons en ik probeer bij mijn uitleg waarom het niet mag de ouders van het andere kind te respecteren.

Ik vind dat dus ook nogal kort door de bocht en niet heel netjes van de vader.

Serwe

Serwe

18-08-2011 om 15:46

Verder

Hier mogen ze thuis alles drinken. Een aantal jaar hadden we de gewoonte van door de week alleen ranja, water, thee en melk en 's weekends ook fris en sap. Hierbij speelden de kosten ook een rol. Die regel hebben we nu niet meer. Ze mogen nu drinken wat ze willen. De enige regel is niet te veel glazen met zoetigheid per dag. Wat die zoetigheid is maakt me dan niks uit. Dat mag cola zijn of appelsap of ranja of sprite of wat er in huis is.

Limonade siroop hebben we standaard in huis en daarnaast koop ik elke week op verzoek van de kinderen verschillende pakken sap en/of frisdrank. Kinderen geven zelf aan wat ze lekker vinden of zin in hebben en daar hou ik rekening mee.

Doordeweeks is het meestal 1 glas zoetigheid en 's weekends 2 en soms 3 glazen verdeeld over de dag. Tijdens het eten drinken we water ('s middags en 's avonds), thee of warme melk met nesquick ('s ochtends). Tussendoor altijd water. Na het avondeten thee of warme melk (eventueel met nesquick)

Ik vind andermans drinkgewoonten verder niet echt een waardeoordeel waard. Het woord slecht vind ik wel heel groots in het geval van een glaasje cola met enige regelmatig.

Nee hoor dat geloof ik helemaal niet.

Ik geloof helemaal niet dat ijsthee gezonder is dan priklimonade. (dat schreef ik toch ook???)
Maar over het algemeen serveren ze op terassen geen ranja of water.
Dus je moet toch íets kiezen niet dan?
En dat ranja dat is, ja dat geloof ik wel.
In ieder geval kan je het verlengen tot een aanvaardbaar 'zoetniveau' en de andere stoffen die er in zitten vallen ook wel mee (ja die luizenkleurstof van dat eilandje van Italië).

Pas als kind zou zeggen: "Dat mag ik van mijn moeder wel of dat mag ik thuis ook.." Zou ik over gaan op iets als die vader zei.
Ik heb ook gewoon geen zin om elk kind dat hier komt uitgebreide uitleg te geven over het hoe en waarom (ik vindt het zelfs een beetje gezeur...).
En de keren dat ze erom vroegen waren talloos. Dus daarom kom je dan als snel op zulke antwoorden.
groeten albana

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.