Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Algemeen Ouderschap Algemeen Ouderschap

Algemeen Ouderschap

Lees ook op
Barvaux

Barvaux

14-08-2015 om 09:52

Kinderen met 12 jaar al twee biertjes geven op een kamp:

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150812_01816542

Belachelijk!


Ja, tijden veranderen

Toen ik in de brugklas het eerste schoolfeest had, stond er nog wijn en bier klaar, en sigaretten in glaasjes. Dat waren nog eens tijden.

En nu mag het niet meer en gaat moeders naar de politie.
Hele andere tijden geworden.

Karina

Karina

14-08-2015 om 10:55

Tijden veranderen

Dat klopt. In de middeleeuwen dronken kleuters al bier en pruimden kinderen van 10 tabak. Wat wil je daarmee zeggen AnneJ? Vroeguh was het beter en de ouders van vandaag moeten niet zo zeuren? Wat zou jij vinden van een hedendaagse kleuter aan het bier? Mag niet meer, maar vroeger, dat waren nog eens tijden!

Opwinden

Ik merk dat ik me er niet meer zo over kan opwinden. Lees ook even de reacties onder het artikel.
Ik ben blij dat mijn kinderen geen zuipende Spaanse strandgangers zijn, maar verder vind ik het wel schrijnend al dat regels stellen en dan de politie bellen.

Jesse_1

Jesse_1

14-08-2015 om 11:02

tsss

Wat mij het meest nog stoort in dit verhaal is dat in de begeleidende brieven/folders had gestaan dat alcohol streng verboden is op het kamp, en dat je kind dán bier krijgt van leiding.
Als het traditie is, je weet het en je laat kind toch op kamp gaan, dan weet je dat je het kunt verwachten, maar nu vertrouw je je kind aan de kampleiding toe.

Suze

Suze

14-08-2015 om 12:04

Eens

met Jesse. Ik kan me ook voorstellen dat dat vooral hetgeen is waar de moeder zich over opwindt.

Nur

Nur

14-08-2015 om 12:37

Idiotie

Ik zou ook woedend zijn als iemand mijn 12 jarige twee biertjes zou geven. Alcohol is schadelijk voor jonge hersenen en het geeft een heel verkeerd beeld als de leiding van de locale afdeling van een invloedrijke jeugdbeweging daar op deze manier mee omgaat. Uit het artikel blijkt ook dat de landelijke leiding niet gelukkig is met deze traditie van de locale afdeling. Ik hoop dat de landelijke leiding dit aan zal pakken.

Karina

Karina

14-08-2015 om 15:11

Schrijnende regel

Ik ben blij te lezen dat meer zijn die de gestelde hedendaagse regel dat er aan twaalfjarigen geen bier mag worden uitgedeeld niet zo schrijnend vinden.

Miekemieke

Miekemieke

14-08-2015 om 16:06

leren drinken

In het milieu waar ik uit kom daar hoorde het leren drinken van alcohol bij de opvoeding. Met een jaar of elf twaalf kreeg je op zondag een half glaasje wijn bij het eten, meestal aangelengd met water en op verjaardagen een glaasje bier. Er werd absoluut niet te veel gedronken bij ons thuis en ik ben ook een matige drinker. Ik heb het mijn kinderen overigens pas aangeboden toen ze een jaar of 15 waren. En ook nooit aangedrongen als ze niet wilden. Het zijn ook matige drinkers.
Overigens zou ik er ook niet echt blij mee zijn geweest als ze als 12 jarige op kamp 2 biertjes hadden gehad maar ik zou er ook geen drama van hebben gemaakt.

Amare

Amare

14-08-2015 om 16:17

En vier biertjes voor iedereen ouder dan 13

Ik vind vooral de hoeveelheid verbazingwekkend. Ik krijg geen vier biertjes weg in korte tijd, en dat zou de normale hoeveelheid zijn voor de kinderen die ouder waren dan 13!

Overigens vind ik het argument van leren drinken onder toezicht flauwekul. Een jeugdbeweging is er niet om kinderen te leren drinken.

Barvaux

Barvaux

14-08-2015 om 16:25

Klopt

Leren drinken IS flauwekul:

https://www.jmouders.nl/opvoeden/puberteit/alcoholgebruik/vraag/laat-ik-mijn-puber-16-thuis-drinken
http://www.dehoop.org/45721/alcohol-onder-jongeren-verbieden-of-niet

Je kunt het gewoon verbieden.

Mijn oudste van 16,5 ging op vakantie in Slovenië een hele dag fietsen en meermaals is hem alcohol aangeboden. Hij sloeg dat natuurlijk af en vroeg zich vooral af hoe hij thuis was gekomen met al die heftige afdalingen etc. Hij had al buikpijn van het vreemde eten wat hij kreeg.

bieb63

bieb63

14-08-2015 om 16:32

wel eens met miekemieke

het is altijd links of rechts, een normale middenweg lijkt er niet meer te zijn. Soms rondweg hysterisch.
Wat niet wil zeggen dat ik de link van barvaux ook wel enigszins apart vond. 12 jaar is geen 14 en op kamp onder leiding van begeleiders, waarbij je er als ouder vanuit gaat dat alcohol totaal niet aan de orde is, moet niet kunnen natuurlijk.

Barvaux

Barvaux

14-08-2015 om 16:39

toch?

Miekemieke zou er geen drama van maken terwijl het hier gaat om TWEE glazen voor een kind van 12! Terwijl ze zelf begon met een half glaasje!

Die aantallen vind ik enorm, bij vijf glazen kun je op die leeftijd al in een coma raken: https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/bij-hoeveel-glazen-alcohol-raak-je-als-jongere-in-coma/

En dan vindt Annej dit blijkbaar te ver gaan met haar 'het zijn andere tijden' en 'vroeger stonden de sigaretten en de alcohol klaar'. Tuurlijk en autozitjes hadden we niet en kijk eens naar het aantal doden toen en nu in het verkeer, het aantal doden door roken. Hoe durf je zoiets te posten.

Amare

Amare

14-08-2015 om 17:02

AnneJ

Vroeger moesten kinderen van 12 al hele dagen werken in sombere, stoffige, levensgevaarlijke fabrieken. En in de middeleeuwen kregen de meeste vrouwen rond hun 15e hun eerste kind. Dan kunnen die twee biertjes er ook nog wel bij.
Maar vroeger is voorbij. En nu weten we dat fabriekswerk, zwangerschappen en alcohol niet bijzonder geschikt zijn voor kinderen.

GS

GS

14-08-2015 om 17:46

middeleeuwen

dat bier van de middeleeuwen was trouwens superdun aangelengd, niet te vergelijken met ons huidige bier! Bovendien, een alternatief was er destijds niet: gewoon water was juist heel schadelijk.

Tussenweg

Brugklassers een biertje in de handen duwen is bezopen. Hoeven we het verder niet over te hebben. Maar dat af en toe eenbiertje voor een jongere van 16,17 onherroepelijk tot de ondergang leidt lijkt me zwaar overtrokken. De jeugd hoeft niet te leren drinken. Zet het glas maar aan de mond, en klok-klok dat gaat vanzelf wel. Wel leer ik die van mij er verstandig mee omgaan. De kinderen zien ons met mate alcohol consumeren, maar we zwalken nooit lallenddoor het huis, stappen niet met een slok op in de auto en ik kruip ook niet kirrend bij de buurman op schoot. De nix tot 18 vind ik een slechte tegen, vooral omdat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen bier wijn en het sterkere spul. Mi leer je een kind niks door eerst alles te verbieden en daarna het los te laten. Wij hebben andere afspraken: vanaf 16 mogen ze af en toe bier op een feestje en uitgaan. Er wordt niet ingedronken of merkbaar aangeschoten thuisgekomen. Dat laatste is een keer fout gegaan. Zoon heeft een keer boven de wcpot gehangen. Dat was twee maanden niet uitgaan. En hij kent nu zijn grens.ondertussen is hij even goed over naar zes vwo. Zonder onvoldoendes

Groepsdruk.

Sowieso bied je een 12 jarige geen alcohol aan. Nu niet en vroeger niet. Vroeger dronken jongeren alcohol en stonden inderdaad sigaretten op tafel. Maar dat was op een verjaardag of bruiloft en het was niet bestemd voor een 12 jarige, althans, niet waar ik bij was.
Op school met feestjes en kampen kwamen wij dat niet tegen.

Ook zou ik flink balen als mijn kind alcohol werd aangeboden door kampleiding. Door de groepsdruk is het lastig om nee te zeggen.

Als je als ouder het prima vindt dat je kind alcohol drinkt doe je dat maar thuis, ook dat zou ik overigens niet verzinnen bij een 12 jarige.

tonny

tonny

21-08-2015 om 10:00

eens met Kenfan

Klinkt stevig, zo'n 'nix tot 18'-regel (wat een stomme TV-spotjes trouwens!!) , maar als ze dan daarna in een klap los gaan, komen er pas echt problemen.

Mijn kinderen zijn van voor de 18-regel, destijds was de grens nog 16 en dat ging best, al zal er ook met 15 weleens iets (iets!) zijn gedronken.
Het ging geleidelijk. Uitgaan ook. Eerst eens per maand, later wat vaker. Geleidelijkheid lijkt me wijs. En inderdaad, je ervan bewust zijn dat het ene drankje het andere niet is en dat het effect van iets anders heel ongewenst kan uitpakken. Nare ervaring.

Bij ons thuis leidde een keertje ziek van de drank zijn gelukkig tot voortaan heel goed opletten. Het is helaas niet zo dat iedereen leert van stevig boven de wc-pot hangen als er teveel is gedronken, er zijn ook mensen die dat vooral stoer lijken te vinden. Als je kinderen er (gestimuleerd door hun vriendengroep) zo over denken, lijkt dat me knap ingewikkeld.

Krullevaar

Krullevaar

21-08-2015 om 10:33

nix tot 18

Toch vind ik de nix tot 18 campagne wel goed hoor. Niet voor onze generatie, maar voor de nu nog jonge kinderen.

Ik (nu 40) ben van de generatie die op haar 14e al met een glas bessen-jus in de hand stond. Maar mijn kinderen gaan er gelukkig heel anders over denken en vinden dat later geen normaal gedrag. Ik denk echt dat kinderen van die leeftijd mede door dit soort campagnes (en de veranderde houding in de maatschappij) echt niet zullen drinken tot hun 18e. Ze vinden alcohol nu al slecht en stom, net als roken.

'wet' en 'dry'

http://alcoholnews.org/Underage%20drinking.html

In de VS zijn ze al wat verder. Daar is het verboden om tot je 21ste alcohol te consumeren.
Maar ook daar is de discussie nog steeds of het niet juist leidt tot binge drinken en schade door illegaal drinken en bijvoorbeeld geen hulp zoeken vanwege de soms ernstige straffen als verwijdering van school ook als je buiten school betrapt wordt op alcoholgebruik.
En of het onder ouderlijk toezicht drinken op jongere leeftijd niet verstandiger is. Maar daar wordt weer geen onderzoek naar gedaan.
En er wordt ook in extremen onderzocht. Binge drinking wordt gedefinieerd als 5 glazen alcohol zelfs als dat geconsumeerd wordt in een langdurende avond. En drinken met je ouders varieert van een glaasje wijn bij het eten tot pimpelen.

Het is de 'wet' (jonge leeftijd langzaam toestaan) en 'dry' (zero tolerance) discussie. En voor beiden is wat te zeggen.

Wel, ik ben blij dat zoon inmiddels 19 jaar is en alleen soms sociaal drinkt en dochter, 16 jaar, alleen incidenteel wel eens een glas wijn drinkt, drie keer per jaar, net zoals ikzelf.

Hoe stricter de samenleving hoe meer het een privezaak wordt. En dan ben je als ouder bepalend of het nog goed gaat en of je kinderen door jou stricte opstelling illegaal gaan drinken en geen hulp meer zoeken uit angst voor straf.

Half jaren 80 was ik in Californië. Bij elk blikje hier dat we kochten moesten we ons id laten zien. Ondertussen reden op de boulevard groepen lallende zestienjarigen over de boulevard. Verboden vruchten smaken het zoetst. Ik snap echt niet wat er zo stom zou zijn aan matig alcoholgebruik. Een vlas wijn of een Belgisch biertje voegt meer toe aan een maaltijd dan een platvloers drankje als cola. Daad kun je ook ernstig verslaafd aan raken. Miljardairs erfgename Tina Onassis dronk liters per dag, woog 120 kilo en haalde de 40 niet.

kenfan

Goh, nooit geweten dat cola het enige alternatief is voor alcohol... Hier drinken we gewoon water bij het eten.

Tsja jippox

Heel bewust en verantwoordelijk van je. Hulde. Ik hang een wat minder ascetische levenswijze aan. Ben ook geen non geworden.

Barvaux

Barvaux

21-08-2015 om 13:45

voortschrijdend inzicht

In onze tijd was het veel normaler om te roken, daar zijn we allang van af. Je bent eerder zielig dan stoer als je rookt.

Over een jaar of tien zijn we daar ook met alcohol en ik geloof er niet in dat mensen los gaan als het opeens wel mag, vooral ook omdat ze dan al 18 zijn. Stuk ouder en verstandiger ook.

Verder: alcohol IS niet verboden, alcohol is verboden in de horeca of op straat. Als jij een kind hebt van wie je verwacht dat 'verboden vruchten' een issue zijn dan leer je dat kind drinken. Ik heb gelukkig niet van die kinderen.

Amare

Amare

21-08-2015 om 14:08

Kefnan

'Ik hang een wat minder ascetische levenswijze aan. Ben ook geen non geworden.'

Bedoel je daarmee echt dat je, behalve alcohol, niks anders weet te drinken dan cola? Wat is er mis met melk, appelsap, thee, cassis, sinas, 7up, siroop?

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

21-08-2015 om 18:59

Niks

Maar wijn en water zijn bij uitstek wel de drankjes die het eten het best tot hun recht laten komen. Vind ik dan.

Ik vind de Nix18 helemaal prima. Niet eens zozeer omdat ik van de blauwe knoop ben maar omdat ik me uit mijn jeugd nog al te goed de 16-17 jarige lallende en kotsende stapvrienden kan herinneren. Verschrikkelijk.

Nou kan dat met 18 net zo goed nog. Niets erger dan de Introweek op de TU, daar wil je echt niet bij zijn. Maar het scheelt alweer 2 jaar en een hoop hersencellen.
Onze 16 jarige mag een alcoholvrij biertje en op vakantie mocht ie van mijn man ook weleens een gewoon biertje. Ik was daarbij en vond het maar zozo, maar ach de stem van papa weegt net zo zwaar hè. Het is ook niet echt een issue hier in huis, maar ik zou niet toestaan dat ie iedere week een biertje zou krijgen.

Het gaat meer om het signaal dat je uitzendt. Alcoholdrinken wordt niet gewaardeerd en ik verwacht dat mijn oudste met dat in zijn achterhoofd, als ie een keertje stiekem een biertje drinkt, het dan ook bij die ene weet te houden. Als een soort extern geweten dus. Bij mijn oudste werkt dat zo.

Verder praten wij hier gewoon over. De Nix18 is een mooie aanleiding voor een gesprek.

Stunnie Bun

Stunnie Bun

24-08-2015 om 08:35

Wacht even

Lijkt het alleen zo of zijn er nu mensen die de toename van het bingedrinken en al die gekke excessen op jonge leeftijd, wijden aan het NIX18? Aan het feit dat ze tot dan niet mogen?

Ander dingetje. 'Helemaal los 'gaan omdat je op een bepaald moment 18 bent is natuurlijk niet een aanrader. Maar het is natuurlijk wel zo dat je als ouder tot die leeftijd de kans hebt je kind uit te leggen dat als hij ineens heel veel gaat drinken dat evengoed heel slecht is, ook al is hij 18. En dat hij dus matig moet drinken, eigenlijk altijd.

Dat lijkt maar zo

Dat lijkt maar zo.

Misschien is mijn gevoel dat ik weggezet word als een onverantwoordelijke zuipschuit, omdat ik er geen moeite mee heb als een zestienjarige heel af en toe een zwak alcoholisch drankje drinkt en ik zelf een wijntje verkies boven zoet prikspul dat Jippox opsomt , ook misplaatst. Voor de goede orde: mijn alcoholgebruik beperkt zich tot hooguit 5 consumpties per week. Op een feestje weet ik dat ik na de derde moet stoppen.

Mijn oudste twee zijn van voor de NIX18 wet, allebei geen zware stappers, dat zal ongetwijfeld mijn houding bepalen. Vanaf hun zestiende gingen ze af en toe uit, hebben 1 keer de plank misgeslagen en kenden toen hun tax. Net als ik zelf. Ik dronk op mijn zestiende pas heel af toe witte wijn, stond ook zeker niet op mijn dertiende al met een bessenjus in mijn hand

De toon van de Niet Nixcampagne vind ik ontzettend betuttelend. Het spreekt me echt totaal niet aan. Mijn 17jarige heeft zijn school goed voor, regelt zelf zijn vakanties, organiseert een scoutingkamp,heeft al anderhalf een jaar een vriendin, met wie hij een uitstapje naar Londen maakt en dat zelf betaalt. Die ga ik echt niet vermanend toespreken als ik een foto van pinkpop zie waarop hij voor de tent zit met een biertje.

Die wet is symbolisch, in het uitgaansgebied hier kunnen achttienminners hem nog steeds makkelijk omzeilen en nog slechter: hij laat de zuipketen ongemoeid.

huh?

"...ik zelf een wijntje verkies boven zoet prikspul dat Jippox opsomt"

welk zoet prikspul som ik op dan? Ik had het toch heel verantwoord en bewust (want zo ben ik) alleen over water...

Jippox

Nou je noemde een hele rits peuterdrankjes op - in mijn ogen dan he - op. Alleen moedermelk en nutrilon ontbraken nog. Appelsap, appelsap, dat drinkt toch geen zinnig mens meer die de tuitbeker ontgroeid is. Het ziet er uit als lauwe pies en het zal vast niet veel beter smaken. Op het consultatiebureau waarschuwen ze er al tegen dat peuterdiarree veroorzaakt. Zet jij dat je gasten, of erger nog je onschuldige bloedjes voor? Zo verantwoord vind ik je dan niet. Niets zo verslavend als suiker,echt een ware harddrug, de veroorzaker van volksziekte nr 1 en veel voortijdige overlijdens. ALs dat nu uitgevonden zou worden zou het verboden worden.

En ga nu niet terugkaatsen dat ik een kwaje dronk heb, ik vandaag alleen nog maar aan mijn doppertje gelurkt.

Sap en siroop

Dat was Amare, van die peuterdrankjes

Vorige week zijn 3 lln verwijderd van het (brugklas!)schoolkamp van oudste. Waren dronken geworden en zoek geraakt. Allemaal goed afgelopen, maar ik was verbijsterd dat dit op deze leeftijd speelt. Zoon had er niets van meegekregen gelukkig.
Ik ben heel benieuwd hoe ik me hierin zal opstellen de komende jaren. Mijn grondhouding nu is zero tolerance. Maar als ik zo'n brave borst als Kenfanzoon zal blijken te hebben, verandert dat misschien wel.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.