Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Wilma

Wilma

07-12-2009 om 15:26

Wat is de kerst-/winteractiviteit bij jullie op school?

Hier kregen we vandaag de brief mee over de laatste schooldag voor de Kerstvakantie. Omdat het hier een openbare school betreft, geen kerstspel of kerkbezoek of weet ik 't. Nee, het wordt een buffet om half zes 's avonds, zodat je met het hele gezin (?) samen op school kunt samenzijn.

Aangezien ik er over denk om in de ouderraad te gaan volgend jaar en dus dan over zulke activiteiten meedenk, vraag ik hier eens, wát is dit jaar jullie eindejaarsactiviteit op school en hoe vinden jullie dat? En wat vinden jullie van die van ons?

Groetjes,
Wilma


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Hier

Hier (basisschool) wordt op de laatste ochtend voor de kerstvakantie een kerstontbijt georganiseerd. De avond daarvoor is er een kerstviering in de kerk met een kerststuk dat door de kinderen wordt opgevoerd. Ben er vorig jaar voor het eerst bij geweest en vond het erg sfeervol. Kerstontbijt is voor de kinderen ook erg leuk.

Buffet 's avonds klinkt een beetje als een logistieke nachtmerrie, zowel vanuit de thuissituatie als de schoolsituatie (en als je in de OR gaat, kan dat jouw pakkie-an worden). Maar misschien valt dat allemaal reuze mee. Het klinkt in ieder geval wel heel gezellig.

Chris

Chippie

Chippie

07-12-2009 om 16:47

Logistieke nachtmerrie

Een buffet lijkt me niet veel moeilijker te organiseren dan een ontbijt. Je maakt een lijst wat ouders/kinderen kunnen maken/opwarmen (6 gevulde eieren, 1 pizza) of kopen (1 gesneden stokbrood, 1 pot appelmoes, etc) en een briefje dat ieder kind eigen bord en beste en plastic zak (daar kan de vaat in) meeneemt. Tafelkleedje, kaarsjes, klaar! Bij onze vorige school werd ook de Chinees wel eens gebeld (helaas lusten erg weinig kinderen meer dan saté en kroepoek). Of je flanst een eenvoudig diner in elkaar: soep uit blik, iets simpels en een Vienneta met flikkersterretjes toe.

Linda99

Linda99

07-12-2009 om 17:40

Ook buffet

en wel tussen 18.00 en 19.00. Ouders mogen gezellig in de aula wat eten (droog kerstbrood) of drinken (vieze gluhwein of waterige choco). Wij gaan dus tussendoor naar huis aangezien de jongste ook op dat moment moet eten (kan niet eerder vanwege werk en crèche).

Van mij mag het dus best een kerstontbijt zijn. Lijkt me voor iedereen een stuk handiger.

én, én, én

EN donderdag onder schooltijd kerstknutselen met vooraf op het schoolplein mét ouders kerstliederen zingen. (bakjes+oase en leeg jampotje mee, verder is dit een schoolactiviteit). 's Middags vrij
EN donderdagavond van 17:00-19:00 kerstmarkt (=rommelmarkt, standjes, eetkraampjes, kerstknutsels terug kopen van je kind etc.)
EN volgende week donderdagavond kerstviering. Mogen we om 18:15 op het schoolplein staan om gezamenlijk met de sint maarten lampionnen in optocht naar de kerk te lopen. Dienst is van 19:00-20:00

Ik vind het wat veel allemaal.

O ja

Andere kind gaat naar een andere basisschool. Daar is dit jaar alleen de kerstviering volgende week woensdagavond. Ter compensatie lekker rustig, maar handig is het rond kerst niet, drie kinderen op drie verschillende scholen.

Bastet

Bastet

07-12-2009 om 18:31

Hier....

Op een avond allemaal om 17.00 buiten verzamelen,gezamelijk zingen,dan kinders de klas in voor een lekker diner,voor de ouders is er een kerstmarkt met hapjes,drankjes,en stands van Unicef.
Kinderen hebben de volgende dag,op de laatste schooldag,kerstviering in de kerk.
Groetjes,Bastet

Gat in de donderdag

Hier is het donderdag om 12 uur uit (dag dat alle ouders werken). Dan om 17:30 weer naar school, samenzang, daarna diner in de klas. Op sjiek.

Het hoort er echt bij, de kinderen vinden het heel speciaal. Maar de mensen van de nso zeggen dat de dag eigenlijk te lang wordt voor de kinderen. Er zijn veel ouders die die middag vrijnemen. Erg onhandig zo vlak voor Kerst maar ik doe het nu ook maar. Anders zijn ze gesloopt.

Jade

Jade

07-12-2009 om 19:04

Kerst....

Een Kerstspel/zabg door groep 8 in een boerderij (hoe toepasselijk in een stal. Daarna een buffet op school (eten wordt door de ouders verzorgd) en is het tijd om naar huis te gaan (ouders blijven overigens niet).

De kinderen van groep 7/8 worden een half uur later weer op school verwacht, ditmaal in Galakleding (mijn dochter zit in groep 7 en we hebben haar prachtige jurk met toebehoren al gekocht, ze heeft er heel veel zin in)

Het is elk jaar iets moois wat er gedaan wordt en met name het Kerstgala vind ik erg leuk

O eerlijk?

11-jarigen waar voor de gelegenheid een galakostuum moet worden aangeschaft cq gehuurd? Ik weet niet wat ik hoor. Wordt dat als normaal beschouwd?

Linda99

Linda99

07-12-2009 om 19:28

Silone

Mijn 8-jarige heeft dit jaar ook een kerstgala, op de hockeyclub (speciaal voor de jongste jeugd). Mijn idee van een gala op deze leeftijd is niet meer dan dat je ze (extra) netjes aankleed. Lijkt mij dat ze dat op de school van Jade ook doen?

Hier

Kerstontbijt in de klas, vrijdag voor de kerstvakantie. Worden 2 klassen bij elkaar gezet, de hoogste klassen bij de kleuters zodat ze kunnen helpen.

En de donderdagavond voor de kerstvakantie is er een kerstuitvoering. Soms het klassieke verhaal, soms een eigentijdse versie daarvan of wat dan ook, maar meestal wel het aanzien waard en alle kinderen hebben er een aandeel in.

Geen idee

ik zag op de site wel iets staan over kerstactiviteiten op de 17e en de 18e, maar onduidelijk is hoe laat, wat e.e.a. precies inhoudt, en of alle kinderen (en hun ouders) daaraan deelnemen.
Dat ga ik dus nu maar vast eens aan de juf vragen, met het oog op de planning. Ik kom net kijken op die school en weet dus nog van niks.

Groeten,

Temet

angel3

angel3

07-12-2009 om 21:59

Openbaar en wel 'kerststuk'

Onze school is ook openbaar maar doet wel een soort van kerststuk. Niet HET verhaal van Maria en Jozef maar vorig jaar hadden ze bijv het meisje met de zwavelstokjes in een soort aangepaste vorm.
Verder is er denk ik weer iets van een avond samenzijn. Dat de kinderen met elkaar eten. Dan als de ouders de kinderen halen met vuurkorven op het plein nog samenzijn. De volgende ochtend iets later beginnen.
Het kan ook zijn dat ze ipv avondeten een brunch doen op vrijdag. Ik heb het nog niet helemaal helder.

Wat ik ook superleuk vind is dat in de week voor de vakantie er een soort kerstkoor met kinderen van alle leeftijden wordt geformeerd. Die beginnen om 8.10 uur al op het podium met zingen en dus heb je de hele week een zeer sfeervolle binnenkomst op school. Deelname aan dat koor is vrijwillig, maar er doen kids mee van groep 2 tot groep 8 olv 1 leerkracht.

groet

margje van dijk

margje van dijk

07-12-2009 om 22:07

Lol, temet

Hoe herkenbaar, dat je in het begin van toeten noch blazen weet. (Ik heb het na 5 jaar nog altijd bij de hockeyclub. "De jongste jeugd traint door tot 12 december", dan trek ik me meteen de haren uit het hoofd omdat ik niet weet wie er precies onder 'jongste jeugd' vallen).

On topic: bij ons is er elk jaar het kerstbuffet van 5 tot 7 's avonds. Kinderen zijn die dag vanaf 12 uur vrij. Logistiek drama is het niet, want de BSO doet die middag gewoon. Echter, je moet wel even tussendoor regelen dat ze hun buffetbijdrage bij zich hebben. In de praktijk kom ik op die dagen ofwel helemaal vroeg thuis, ofwel uiterlijk rond 4 uur thuis. En voor een keertje is dat helemaal niet erg.

Inmiddels heb ik de slag van het buffetbijdrage-maken ook goed te pakken, ik draai er mijn hand niet meer voor om. (Dat was in het begin wel anders). (Over oude draadjes gesproken, waar Polly ergens in Off-topic over begint, ik geloof dat ik nog ergens een beschrijving in het archief heb zitten van het het er enig jaar aan toe ging bij ons, die is zwaar 'blunderdraadje'-fähig).

Maar elk jaar is de kerstcommissie anders samengesteld, dus de smaak / het thema is ook altijd anders. Zo was het in het begin uit den boze om Christelijke liedjes te zingen op deze openbare school. Dus geen Hoe leit dit kindeke of wat dies meer zij, hooguit O Denneboom, en dan nog met gecensureerde tekst. Dat vond ik heel erg. Dus ik heb een keer aangeboden om traditionele vierstemmige kerstliedjes met een kwartetje te komen zingen en dat was een groot succes. Maar we zijn nooit teruggevraagd, omdat het jaar daarop andere leden zitting hadden genomen in de kerstcommissie en die wilden weer hun eigen ding doen.

Tot dit jaar. Vorige week werd ik gebeld. Of ik niet iets met kerstliedjes kon doen. Ik dacht dat ik weer een kwartet mocht komen regelen (handen in het haar, want het is veel te kort dag nu en alle zangers die ik ken zijn al dubbelgeboekt op deze dagen). Maar nee. De muziekdocent zou afwezig zijn, en of ik niet de boel gewoon kon leiden. Alle kinderen en ouders zouden op het plein liedjes zingen, de liedjes waren al uitgedeeld in de klassen, er zouden koperblazers komen, maar er was geen dirigent. Dus of ik even leiding wilde geven aan het muziekgeheel. En dus de noten aangeven, en desnoods weer even in de herinnering brengen door een stukje voor te zingen, en bepalen welke volgorde, welke coupletten, en ook weer op tijd afslaan. En zo.

Nou, natuurlijk, alles wat ze maar willen
Ik heb eerder al eens ondervonden dat dirigent zijn echt een vak is, en dat vak heb ik niet geleerd, maar in 't land der blinden is eenoog koning, zullen we maar zeggen.

Overigens moest ik dat net vanavond allemaal op school komen bespreken. En daar trof ik zeker 30 knutselende ouders aan, die de school omturnden in kerstsfeer. Ik moet eerlijk zeggen dat ik aangenaam verrast was. Elke keer schuif ik dergelijke oproepjes terzijde omdat ik vind dat ik er principieel tegen ben (wat een gedoe, en laat de kinderen zelf knutselen, en laat dat maar genoeg zijn). Maar nu ik het eens met eigen ogen zag, met hoeveel toewijding die ouders (en leerkrachten!) daar al vanaf 3 uur 's middags bezig waren.... ongelofelijk sympathiek vond ik het ineens.

Dus wie weet sta ik volgend jaar ook Dickens-kerstbehang op de muren te prikken met punaises.

Tenzij ik moet dirigeren natuurlijk.

Margje

Nasha 1st

Nasha 1st

07-12-2009 om 22:14

Dit jaar

doet school de musical, elk jaar is er wat anders met een cyclus van 4 jaar. Het is een behoorlijk organisatie want de hele school doet mee, op welke manier dan ook. Zoon hier zit in de dansgroep, dochter in het koor Geen eten dus dit jaar op school....

tonny

tonny

07-12-2009 om 23:08

Kerst zonder eten

Basisschool waarmee ik een linkje heb: De kerstvieringen zijn in de eigen groep, na afloop van de avondmaaltijd thuis, begintijd half zeven. Daarna halen de ouders de kinderen op uit de groep en worden er kerstliedjes gezongen op het plein, bij vuurkorven en feestverlichting. En met warme choco en glühwein.

tonny

Sing in bij het bejaardenhuis

om de hoek.
Voor zover ik nu heb begrepen is om een uur of zeven 's avonds verzamelen bij school en daarna gezamenlijk al zingend naar het bejaardenhuis om de hoek lopen en daar in de binnentuin een sing in. Met vuurkorven, lichtjes en weet ik wat nog meer. Misschien ook wel een kerstspel met een aantal kinderen.
Hopelijk hebben ze ook een alternatief binnenprogramma in de zaal van het bejaardenhuis voor het geval het slecht weer is.
Persoonlijk vind ik dit erg leuk. Zo bezorg je de ouderen die daar wonen en er zin in hebben ook een leuke avond en ook voor de kinderen vind ik het goed. Overigens doet onze basisschool wel meer dingen daar (ook met koninginnedag wordt er altijd gezongen en soms tussendoor 'zomaar' ook nog eens).
Het is overigens een Christelijke school en ze hebben een wisselprogramma; het ene jaar een Kerstviering in de kerk en een Paasontbijt oid, het andere jaar een sing in met Kerst en dan een Paasviering.
Verder zal er nog wel een activiteit komen waarbij we als ouders mogen helpen; kerststukjes maken oid. Maar dat is niet schoolbreed.
Ik vind het prima zo. Als ik lees over gala's, kerstmarkten, buffetten... veel hoor!

margje van dijk

margje van dijk

08-12-2009 om 09:28

Gevonden, kerstbuffetdrama (licht o.t.)

Ik heb hem gevonden, een van mijn vroege kerstbuffetdrama's. Zo gaat het dus tegenwoordig allááááng niet meer

http://www.ouders.nl/cgi-bin/TMMforum/FRshowpost.cgi?template=4&actueel=0&usrkey=30965344295475672336&archief=1&zoek=poffertjes&thread=108488&forumsel=0&forum=23&post=1717443

Groeten Margje

Gevraagd

Nou, ik heb het vanochtend maar even gevraagd.Kennelijk kerstdiner volgende week donderdag, om 18.00 uur, maar dat is zonder ouders - zodat ik ervan uitga dat zoon vanuit de BSO weer terug naar school gebracht wordt (leve de brede school! - alleen het trapje af).
Op vrijdag is er een kerstoptreden en daar mogen de ouders bij zijn. En dat is overdag.

Kijk, fijn dat ik dat even gevraagd heb, dan weet ik dat ik die dag vrij van afspraken moet houden als ik er heen wil.

Groeten,

Temet

Nasha 1st

Nasha 1st

08-12-2009 om 10:32

Oh margje

wat fijn dat je me nog even zo laat lachen.....woehahahah.....oh nee, sorry, het was vast heeeeeeeel erg....

Ja, ik vind het weer een echt Margje verhaal....en ben er dol op....(wanneer komt je boek nou?)

krin

krin

08-12-2009 om 11:06

Bij zoon

ben ik blijven steken bij de mededeling dat ze een kerststukje gaan fröbelen. Slik. Geholpen door een ouder. Slik. En dat de spullen voor dat kerststukje door kind en ouder zelf meegenomen moeten worden. Hm. We zijn allebei gek op fröbelen, zoon en ik. Maar niet heus. Dat wordt een heel gezellig kerstfeest.

maan.

maan.

08-12-2009 om 11:25

Ook buffet

Hier ook een kerstbuffet op school; alleen voor de kinderen. Lijkt me ook moeilijk realiseerbaar om alle gezinnen mee te komen laten eten.. waar laat je al die mensen in zo'n klas? Trouwens.. er zullen genoeg vaders en moeders zijn die rond die tijd (nog) niet thuis zijn?

Izar

Dat zien we dan wel weer. Gelet op wat ik tot nu toe heb gezien aan informatieverstrekking krijg ik een verzoek om een bijdrage denk ik wel begin volgende week te horen. Da's dan vroeg genoeg. Maar met het oog op de planning van andere activiteiten (er speelt meer, in die dagen) wil ik wel graag wat langer van tevoren weten of ikzelf ook ergens moet zijn, en zo ja, wanneer.

Groeten,

Temet

Cobi

Cobi, ook hier geldt: ik heb geen idee. Weet niet of de ouders wat moeten aandragen, en zo ja, of daar dan nog enige coordinatie aan te pas komt. In elk geval heb ik geen intekenlijst gezien.
Het zou ook heel best kunnen dat de school gewoon centraal inkoopt met geld van de ouderbijdrage en dat de ouders niets hoeven te regelen. Ik wacht nu de berichten verder maar af.

Groeten,

Temet

Jade

Jade

08-12-2009 om 19:01

Normaal of niet normaal...

....that´s the question

Geen idee of dat als normaal wordt beschouwd of niet. Interesseert me eerlijk gezegd ook niet zo.

Ik heb een eenvoudig galajurkje gekocht met een bolero en legging. Die bolero en legging kan hergebruikt worden, wel zo handig

Mijn dochter vindt het hartstikke leuk en verheugt zich er nu al op (ze weet ook al wat ze met haar lange haar wil doen, dus kom maar op met het Kerstgala

Jade

Jade

08-12-2009 om 19:03

Linda,

een speciaal opgedofte galajurk hoeft niet perse nee. Je extra netjes kleding kan natuurlijk ook.....maar mijn dochter wilde graag een galajurkje en voor die prijs kon ik ´m niet laten hangen

Tirza G.

Tirza G.

08-12-2009 om 20:54

Temet

En wees niet verbaasd als je op dinsdagmiddag een papier meekrijgt met richtlijnen, onmogelijke tijden en ingredienten, onuitvoerbare voorschriften en eisen. Voor de donderdag.

Tirza

Jvo

Jvo

08-12-2009 om 20:54

Diner

Diner voor de kinderen, met hapjes door de ouders in elkaar geknutseld (ziet er altijd erg feestelijk uit!). Ouders verblijven in het oudercafé waar de kliekjes ook naartoe komen. Dan kan je meteen zien hoe populair jouw gevulde gehaktballen of kerstkaaskoekjes waren En proeven wat de andere ouders hebben gefabriceerd!

Dus kinderen eten in de klas, ouders zitten aan de glühwein en kliekjes. Ik vind het een succes, want het is een van de weinige moment om eens ongedwongen met andere ouders te kletsen, zonder kinderen, zonder haast.

School organiseert ook een jaarlijkse ouderborrel (in elk geval bij de kleuters) en niet te vergeten een heel retro schoolfeest-voor-ouders (en leerkrachten). Disco dus

Jesse_1

Jesse_1

08-12-2009 om 21:54

Elk jaar

is het buffet of diner hier gelukkig afwezig (met 3 kinderen is deze tijd al druk zat). Groep 2-8 hebben een kerstknutselmiddag (kerststukje maken). Dit jaar hebben de kleuters weer een aparte kerstviering in de klas op woensdagavond. De hogere groepen samen op donderdagavond in de kerk - hiervoor max. 2 genodigden per kind.
Vorig jaar had de school een lichtjespad georganiseerd, dat was echt geweldig leuk! (Qua organisatie niet ieder jaar haalbaar en viavia hoorde ik dat het uit nood geboren was omdat ze niet op tijd de kerk hadden geboekt of zo?)
Jesse

Massi Nissa

Massi Nissa

09-12-2009 om 08:09

O cobi

Ik zit met tranen in mijn ogen: geween en tandengeknars, briljant!
Groetjes
Massi

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.