Ouders Online
Archief
Taal - overzichtspagina

Taalontwikkeling
Wat is normaal?
Overzicht van de diverse stadia in de taalontwikkeling.

Opinie - Taalscreening van peuters? Nu meteen!
Opeens willen alle politieke partijen een taaltoets voor peuters. Prima. Maar waarom nu dit plan, terwijl de bestaande screening juist werd wegbezuinigd?

Kindertaal
Vraagbaak kindertaal en meertaligheid
Onze taalkundigen beantwoorden vragen van lezers.

Woordenboek kindertaal
Kinderen zijn gewend om zelf woorden te maken. Soms zijn die adembenemend mooi. Zoals: 'rozijnenvingers', voor 'de geribbelde vingers na het badderen of douchen'. Lees, geniet, en vul onze verzameling aan!

Meertaligheid
Vraagbaak kindertaal en meertaligheid
Onze taalkundigen beantwoorden vragen van lezers.

Dubbelop - Thema-pagina over "Meertaligheid"
Subsite over het thema 'meertaligheid'.

Opinie - Meertaligheid is net zo gewoon als ademhalen
Minister Verdonk doet alsof we alleen nog maar Nederlands mogen spreken in dit land. Maar zo leren allochtone kinderen nooit goed Nederlands.

Oudertaal
Woordenboek oudertaal
Wat is een rompertje? Wat omvat de Apgar-score? Alle termen rond ouderschap verklaard door de lezers zelf. Informatief én humoristisch.

Prijsvraag Beeldwoordenboek - uitslag
In minder dan een maand stelde de Ouders Online-community een schitterend beeldwoordenboek samen. Zie hier het eindresultaat.

Stotteren
Interactieve stottertest
Met dit interactieve formulier kunt u zelf nagaan of het stotteren van uw kind al of niet ernstig is.

Dyslexie
Benoemsnelheid kleuters voorspelt dyslexie
Dyslexie is al op jonge leeftijd te voorspellen door bij kleuters de zogenaamde 'benoemsnelheid' te testen. Maar hoe moet je dat trainen?

Voor goed lezen moet je goed kunnen zien
Wat is er aan de hand als je kind niet goed kan lezen, terwijl het niet achterlijk is maar ook niet dyslectisch? Misschien heeft het wel fixatie disparatie.

Dysfasie
Ouders Online dysfasie-dossier
Dysfatische kinderen doen rare dingen met taal, zoals: praten in indianentaal, of het gebruiken van eenwoord-zinnen, werkwoorden zonder vervoeging, zinnen zonder 'ik', verkeerde woordvolgordes en ongrammaticale constructies. Ons dysfasie-dossier behandelt: de terminologie, de behandelingspraktijk, ervaringsverhalen, contact-mogelijkheden, en hulp bij het stellen van de diagnose.

Rijmpjes voor kinderen
Rijmpjes van ouders
Ter gelegenheid van de Kinderboekenweek 1998 (met als thema 'Van rijm tot rap') maakten uw collega-ouders zelf rijmpjes voor kinderen.

Taalspelletjes
Prijsvraag: taalspelletjes
Bedenk 10 dierennamen met een K. En welke woorden kun je maken uit het woord "teen"? Onze prijsvraag leverde verrassende resultaten.

Taalstimulering
Taalstimulering werkt!
Sinds jaar en dag betogen de medewerkers van onze Vraagbaak Kindertaal dat taalstimulering geen zin heeft. Jeroen Aarssen, medewerker van de Vraagbaak Meertaligheid, is het daar niet mee eens en legt uit waarom.

Prijsvraag Taalstimulering - Uitslag
Helpt taalstimulering nu wel of niet? Volgens u wel! Taalkundige Jan de Jong liet zijn licht schijnen over de inzendingen. Ouders Online deelt de prijzen uit.

Kindermoppen
Kindermoppen en -raadsels
Zegt die ene banaan tegen de andere: "Ga 's recht liggen joh!" Lezers zonden kindermoppen in (prijsvraag maart 2000).