Terug naar startpagina Woordenboek

Woordenboek bekijken

Navigatie:
- Pagina 1 van 4
- Pagina 2 van 4 (huidige pagina)
- Pagina 3 van 4
- Pagina 4 van 4
- Eigen bijdrage inzenden

Datum laatste update: 21-1-2001
Huidige aantal woorden: 255

Couvade-syndroom
Ingezonden door: Henk Boeke - Amsterdam
In sommige culturen gaat niet alleen de moeder in het kraambed liggen, maar ook de vader. Zo'n vader-kraambed wordt couvade genoemd. In onze Westerse cultuur is dat niet zo gebruikelijk, maar wat wél vaak voorkomt (ik heb dat zelf meegemaakt), is dat de vader dood- en doodmoe is tijdens de kraamtijd. Overdag kan hij zijn ogen niet open houden, en 's avonds valt hij volkomen uitgeput in slaap. Dit verschijnsel wordt het couvade-syndroom genoemd. Gelukkig dat deze gênante vertoning (want wie heeft er nou eigenlijk het hardste gewerkt) officieel bekend is en een naam heeft.

Crèche
Ingezonden door: Sandra - Capelle a/d IJssel
Tijdelijke opbergplaats voor alle babies gedurende de uren dat beide ouders werken. Vaak noodgedwongen omdat je tegenwoordig als ouders allebei moet werken om enigszins in het levensonderhoud van de baby en jezelf te kunnen voorzien.

CTG
Ingezonden door: Jos Verhagen
Cardiotocograaf. Om de buik van de barende vrouw wordt een band vol ingewikkelde elektronica aangebracht. Op een scorebord worden de hartslag van het kind en de weeën-activiteit van de moeder getoond. Tegelijkertijd wordt er ook een seismogram van de weeën gemaakt. Al voor de wee begint kunt u haar al op het CTG-apparaat aan zien komen en uw vrouw waarschuwen. Doe dat maar één keer.

Dental-speen
Ingezonden door: Janneke Dullemond - Amsterdam
Plat model flessenspeen of fopspeen dat bij het zuigen meer op de vorm van een echte tepel lijkt dan het traditionele model, en daardoor voor borstgevoede baby's makkelijker te hanteren zou zijn. Inderdaad kan mijn zoon beter overweg met deze speen, maar als mijn tepel werkelijk overeenkomsten zou moeten vertonen met dit ding, zou ik plastische chirurgie overwegen.

Detol
Ingezonden door: Jos Verhagen
Een ontsmettingsmiddel. Nadat de kraamhulp zich aan u heeft voorgesteld, zal haar eerste vraag zijn: "Waar is de Detol".

Dettol
Ingezonden door: Marga de Swart-Haanen - Blerick
Dettol is weliswaar een ontsmettingsmiddel, maar ontdekt is dat het materialen niet ontsmet, maar alleen de huid. Dus een kraamverzorgster die meteen om de Dettol vraagt? Zeer zeker geen goed idee als ze goed is voorgelicht. Tenzij ze haar handen zou willen ontsmetten, maar daar kan ik me ook wat anders bij voorstellen.
Een kraamverzorgster.

DKTP
Ingezonden door: Jos Verhagen
Een acroniem voor Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Poliomyelitis. Deze term valt vaak in verband met het consultatieburo. Zeg dus nooit: "De kleine heeft vandaag een spuitje gehad.", maar "Ze heeft vandaag haar eerste DKTP gehad." Begint rond de drie maanden.

Doptone
Ingezonden door: Jos Verhagen
Een draagbare sonar waarmee de vroedvrouw in de buik van de zwangere vrouw port om het hartje te kunnen horen. U hoort het geluid van een slechtstartende Trabant of een langsrazende trein, afhankelijk van uw levenservaring of fantasie.

Draagzak (1)
Ingezonden door: Bart Burkels - Alkmaar
Door een kinderloze sadist ontworpen "tuigje" waarin je kindje gedurende de eerste maanden zou kunnen worden vervoerd, als het kindje in kwestie dat ook leuk vindt. De draagzak is er in vele variaties, maar het merendeel is uitsluitend met enige hulp van derden vast te maken; de sluiting (dicht te maken als je kind er al in zit) zit op de rug.

De beste methode om de draagzak "om" te doen is: Draagzak op de bank leggen, kindje erin doen, op je knieën voor de bank zitten, over het kindje heen hangen, en proberen zonder spierverrekkingen de sluiting te vinden en te sluiten.

Draagzak (2)
Ingezonden door: J. Barendregt - Voorschoten
Uit emancipatorisch oogpunt ontwikkeld onding om te zorgen dat niet alleen de moeder (vanwege de zwangerschap) maar nu ook de vader rug- en nekklachten kan ontwikkelen.

dreumesbeker
Ingezonden door: Renske Boersma - Utrecht
Een fles met een tuit eraan in plaats van een speen. Kan handig zijn om de overgang van fles naar tuitbeker soepel te laten verlopen: 'baby's drinken uit de fles, maar jij bent nu al een dreumes; en dreumessen drinken uit een dreumesbeker.

Duiken / duiksport
Ingezonden door: Marie-Hella van Ooij - Kampen
Duiken tijdens zwangerschap: wordt te allen tijde afgeraden in verband met eventuele belvorming in de piepkleine bloedvaatjes van de baby vanaf het eerste moment. Om elk risico voor moeder en kind uit te sluiten wordt duiken afgeraden vanaf het moment dat men stopt met anticonceptie.

Echo (1)
Ingezonden door: Jos Verhagen
Lijkt op een experimentele uitzending van de VPRO, waarin een moderne videokunstenaar een interpretatie van een zwaar gestoorde zwart-wit aflevering van Pipo de Clown presenteert. De deskundige zal u regelmatig allerlei interessante details van de jonge vrucht aanwijzen. Natuurlijk knikt u enthousiast mee.

Echo (2)
Ingezonden door: J. Barendregt - Voorschoten
In de ouderwetse vorm een wensput. In de nieuwe versie zie je direct dat aan de wens is voldaan!

Erkennen
Ingezonden door: Marijke Aarens - Rotterdam
Denk er als niet getrouwde ouders aan dat je, als julliewillen dat jullie kindje de achternaam krijgt van de vader, vóór de geboorte samen naar het gemeentehuis moeten om het kindje te laten erkennen door de vader. Doe je dit niet voor de geboorte, dan moet de moeder mee om het kindje aan te geven. Aangezien dit binnen 3 dagen moet na de bevalling, is het makkelijker dit van te voren te regelen. Doe je dit namelijk niet, dan krijgt het kindje de achternaam van de moeder.

Fiep
Ingezonden door: Maura Renardel de Lavalette - Zandvoort
Brabants voor: 'speen'.

Fladderen
Ingezonden door: John & Roos Leek-Van der Velden - Amsterdam
Stel, je kindje is bij geboorte niet zo'n model-oei-ik-groeimensje maar bijvoorbeeld wat lichter. Er zijn dan niet zoveel boeken die je dan kunnen vertellen wat 'fladderen' is: je kindje ligt bloot op het aankleedkussen en beweegt armpjes en beentjes snel en wild, schoksgewijs op en neer. Dan kan je wel even schrikken. Je bent gelukkig als je dan een kraamhulp als Marie-José krijgt, zoals wij. Dit fladderen doen babies om het warm te krijgen en je ziet het wat vaker bij lichte babies.

Uiterst nuttige tip: straalkacheltje boven het aankleedkussen!

Flessenwarmer
Ingezonden door: Astrid Hagoort - Spijkenisse
Een duur apparaat dat de ouderwetse steelpan met washand en de moderne magnetron vervangt om een flesje melk in op te warmen. Later kan hij ook gebruikt worden om de Olvarit fruit c.q. groentehapjes op te warmen.

Flesvoeding
Ingezonden door: Lia te Brake - Lievelde
Ideale vervanger van borstvoeding indien dit nodig is of je er bewust zelf voor kiest. Ook fijn voor papa dat hij zijn zoon of dochterlief eens lekker kan voeden met een fles. Kan mama ook eens lekker doorslapen 's nachts.

Foto's
Ingezonden door: Hilkje en Kees van Oosten - Voorschoten
Grote hoeveelheden afbeeldingen met de kleine spruit in allerlei standen, waartussen de verschillen vaak slechts door de ouders worden herkend.

Fruithapje
Ingezonden door: Jos Verhagen
Maakt nog gemenere vlekken in kleding dan de opgerispte melk. In het begin herkent men jonge ouders aan wituitgeslagen vlekken op hun schouders. Als de vlekken wat kleurrijker worden kan men zeggen: "Zo, krijgt de kleine al fruithapjes."Natuurlijk knikt u enthousiast mee.

Funneling
Ingezonden door: Tonneke Haggenburg - Amsterdam
Wie kan mij helpen aan een duidelijke omschrijving/uitleg van dit begrip? Op mijn status verscheen dit woord na een echo waarop duidelijk een soort 'uitstulping' van de baby in de baarmoedermond te zien was, zonder dat er sprake was van ontsluiting.

Antwoord:
Ingezonden door: h.k. van Wallinga - Groningen
De baarmoedermond is een soort tunnel met een hele kleine doorsnede waar slijm in zit. Voordat je gaat bevallen verlies je dat slijm, samen met wat bloed, het 'tekenen'. Normaal gesproken hoort de baarmoedermond over de gehele lengte dicht te zitten: de diameter is over de gehele lengte ongeveer even groot. Bij funneling wijkt de baarmoedermond aan de bovenkant, de kant van het kind, een beetje uiteen. De diameter is daar groter dan aan de kant van de vagina. Mogelijk komt dit omdat de baarmoeder oprekt, en de bovenkant uit elkaar trekt. Volgens mij zie je het ook het meest bij tweelingzwangerschappen. Het geeft een verhoogd risico op vroeggeboorte.

Gastmoeder
Ingezonden door: Ilse van Kuijck - Helmond
Alternatief voor crêche. Een gastmoeder draagtbij haar thuis zorg over een aantal kinderen van "vraagouders".Het is een alternatief voor de crêche, en kaneen uitkomst zijn voor werkende ouders metvariabele werktijden. Voorwaarde voor welslagenis dat het klikt tussen gast en vraag-ouder.

Belgische benaming is "onthaalmoeder". In België isdit systeem overigens al lang ingeburgerd en landelijkgeregeld. Ik wil hier graag een lans breken vooreen landelijke regeling (en tarief!).

Gastouderbureau (GOB)
Ingezonden door: Wies Hilgers - Eefde
Bureau dat bemiddelt tussen vraagouder en gastouder tegen bemiddelingskosten.

Geboortekaartje
Ingezonden door: F. Janssen - Haler
Een kaartje dat (gedrukt of zelfgemaakt) bedoeld is om anderen te laten weten dat je kind geboren is. Bevat vaak enkele interessante gegevens zoals datum, tijdstip en geboortegewicht. Het is de bedoeling dat iedereen die het moet weten een kaartje ontvangt. Verstandig is om hierop ook op te zetten gedurende welke tijden moeder en kind bezoek kunnen (willen) ontvangen. Het is tegenwoordig een sport geworden om het kaartje zo creatief en grappig als mogelijk is uit te voeren. Als de tekst die je zelf er op laat zetten grappig genoeg is loop je tevens kans dat je in de toekomst je eigen tekst op andere kaartjes terugziet.

Een tip : reserveer enkele kaartjes voor jezelf en de kleine. Dan heeft hij/zij later ook een eigen exemplaar.

Gemini
Ingezonden door: e. torre - lopik
tweeling - meerling

Groep x
Ingezonden door: John Zondag - IJsselstein
Op de basisschool zijn 8 groepen: groep 1 t/m 8 (toevallig?). De groepen 1 en 2 zijn 'onderbouw' en heetten vroeger kleuterschool. De groepen 3 t/m 8 waren vroeger klas 1 t/m 6 van de lagere school.

De groep zegt alleen iets over de leeftijd van het kind, want een groep hoeft niet per se een klas te zijn. Met name op Jenaplan-, Montessorie- en Dalton-scholen worden groepen gecombineerd, zodat kinderen ook met andere leeftijden te maken krijgen en ze soms bij de 'jongste' en soms bij de 'oudste' bewoners horen. Bij ons op 'de Overkant' in IJsselstein (Jenaplan) zijn stamgroepen gevormd van 1+2, 3+4+5 en 6+7+8.

Grootouderboek
Ingezonden door: Ingrid Donker - Gilze
Hierin kunnen opa's en oma's voor het "nageslacht" hun levensverhaal op een leuke manier vertellen. Een waardevol bezit en leuk om als kadootje te geven.

Grootouders/opa's en oma's
Ingezonden door: Hilkje en Kees van Oosten - Voorschoten
Razend-enthousiaste figuren die zich opeens weer vanalles herinneren van toen ze van jou zwanger waren. Kan heel nuttige tips opleveren.

Gummibroekje
Ingezonden door: J. Boter - Bergen op Zoom
Waterdicht broekje van gummi of plastic, dat over eenkatoenen luier heen wordt aangetrokken. Komt weer in gebruik, omdatwegwerpluiers onvriendelijk zijn voor het milieu.

Gynaecoloog
Ingezonden door: Jos Verhagen
Iemand die voor een kapitaal bedrag een voorspelling doet over het geboortegewicht en af en toe een keer op de buik van uw barende partner komt drukken.

Hapje voor oma
Ingezonden door: L. Rood - Marken
Het 'hapje voor oma' is bedoeld om het kind als het genoeggegeten heeft, toch nog te verleiden om meer tot zich te nemen. Dat papa of mama zelf zou weigeren zulke hapjes voor oma te slikken, schijnt bij de toedieners niet op te komen. Genoeg is genoeg, ook bij peuters!

HELLP-syndroom
Ingezonden door: B. Kimman - Den Haag
Akelige zwangerschaps-complicatie die opname vereist in het ziekenhuis. Afkorting van: Hemolysis Elevated Liverenzymes and Low Plates. Ontstaat meestal pas na de 20e week, geleidelijk of acuut.

Klachten kunnen zijn:
- hoge bloeddruk
- misselijk/braken
- pijnlijk 'band-gevoel' in maagstreek
- hoofdpijn
- vocht vasthouden/extreme gewichtstoename
- eiwit in urine
- tintelende vingers.

Bij een HELLP-syndroom wordt altijd onmiddellijk ingegrepen en wordt de baby altijd gehaald, anders overleven noch moeder noch kind.

Het Baby-boek (Desmond Morris)
Ingezonden door: P. Frankort - Geertruidenberg
De auteur van de aangeklede aap weet op zeer eenvoudige wijze uit te leggen waarom baby's reageren zoals ze reageren. Bijzonder vermakelijk en leerzaam boek dat korte metten maakt met veel bakerpraatjes. Een aanrader.

HIB
Ingezonden door: Jos Verhagen
Een acroniem voor Haemophilus Influenza (B). Heeft niets te maken met homophilus. Deze term valt vaak in verband met het consultatieburo (zie aldaar). Zeg dus nooit: "De kleine heeft vandaag een spuitje gehad.", maar "Ze heeft vandaag haar eerste HIB gehad." Begint rond de drie maanden.

Hielprikje
Ingezonden door: Evelien Langenberg - Delft
De verloskundige komt na de vijfde dag voor het hielprikje (PKU-CHT). Er wordt wat bloed afgenomen uit het hieltje wat daarna naar een laberatorium gestuurd wordt. Aan dit bloed kunnen ze zien of het kindje een bepaalde stofwisselingsziekte, schildklierafwijking of een defect aan de bijnieren heeft. Complicaties van deze ziektes kunnen door medicijnen en/of een dieet voorkomen worden. Wordt de ziekte niet in een vroeg stadium ontdekt, dan kan het kind ernstig geestelijk gehandicapt worden.

Hoge bloeddruk
Ingezonden door: Hilkje en Kees van Oosten - Voorschoten
Verschijnsel waarvan aanstaande ouders zonder eerdere ervaring met zwangerschap heel erg schrikken. Kan worden bestreden door het houden van absolute rust. Niet verwaarlozen, niet doorgaan met werken of wat voor drukke bezigheden dan ook. In Nederland wordt gelukkig iedereen regelmatig gecheckt door een verloskundige.

Hoofdbeschermer
Ingezonden door: Margriet Wolters - Eindhoven
Wordt gebruikt bij pasgeborene in het ledikantje, zodat de baby zijn hoofdje niet bezeert.

Hoogbegaafd
Ingezonden door: Wilma Huigen - Leiden
Kinderen en volwassenen die een snellere ontwikkeling doormaken of doorgemaakt hebben, a.h.w. grotere "denkstappen" kunnen maken. Vaak genoemd: een hoog IQ hebben. Deskundigen hebben (nog steeds) geen eenduidige omschrijving. Hoogbegaafden stuiten vaak op veel onbegrip bij de omgeving en de problematiek kan heel groot zijn. Meer info: o.a. op http://www.worldaccess.nl/~hintzh01

Huilbaby
Ingezonden door: H.W.Mohr, manueeltherapeut - Ede
Ten gevolge van een geboortetrauma kan er letsel aan de bovenste nek-gewrichtjes ontstaan. Gevolg: urenlang huilen, scheve lighouding, zuig- en slikklachten. Manuele therapie is een effectieve therapie gebleken. Zie ook: KISS-syndroom in dit woordenboek

Huppen
Ingezonden door: Paula de Jonge - Utrecht
Huppen is als je kindje zit, dat ze gaat wippen (wij zeggen dus huppen) met het bovenlichaampje (ook vaak op muziek). Onze dochter komt er soms ook mee vooruit.Tevens is er ook de staande variant: zich vasthouden aan bv een tafel en dan ritmisch "springen" maar dan niet met de voetjes van de vloer. Ook dat noemen we dus HUPPEN.Fantastisch gezicht! Onze dochter wordt hier heel vrolijk van!

Hydrofiel-luier
Ingezonden door: Wim
Type vierkante katoenen luier. Deze luier is dun, goed herkenbaar aan het ingeweven ruitjesmotief, en wordt gebruikt voor de jongste baby's.Althans, in theorie. Onze verloskundige greep al vanaf dag 1 naar de stapel oogjesluiers: de dikkere variant vierkante luier. Tja, wat doe je dan met die stapel hydrofielluiers, die je op advies van deze of gene deskundige netjes had aangeschaft?

Gelukkig zijn er alternatieve toepassingsmogelijkheden: als handdoek voor na het badje als spuugdoek (ze zijn er beter voor geschikt dan die kleine vierkante badstofdoekjes waar de baby prompt naast spuugt) als spuugdoek in bed, bovenop het laken aan het hoofdeinde gelegd.

Inleiden (1)
Ingezonden door: Jolanda Guijt - Katwijk
Door middel van een infuus of gel weeën-stimulerende middelen geven, waardoor de bevalling wordt opgewekt of versneld. De bevalling heet dan een ingeleide bevalling. Meestal worden de weeën als veel heftiger ervaren dan bij een gewone bevalling.

Inleiden (2)
Ingezonden door: Hans Schepers - Brussel
Het op gang brengen van de bevalling, d.m.v. een oxytocine (zie aldaar) infuus. Ofwel op medische indicatie, ofwel, in België vooral, op verzoek van de ouders!

Inscheuren
Ingezonden door: Jos Verhagen
Zoals soldaten pronken met hun medailles, pronkt de moeder met het aantal centimeters dat ze ingescheurd is. Vrouwen die een vlekkeloze bevalling zonder knip of inscheuren hebben, tellen niet echt mee op de evaluaties van de zwangerschapsclub.

Jip en Janneke
Ingezonden door: Liesbeth van Wijk - Alphen aan den Rijn
Het enige echte voorleesboek voor het slapen bij ons thuis. Overdag heeft onze dochter meerdere favoriete voorleesboeken,varierend van Nijntje tot moderne boeken met mooie kleurenprenten, maar voor het slapen is er maar een echt voorleesboek: Jip en Janneke. Kinderen herkennen zich blijkbaar nog steeds in deze verhaaltjes over kleuters uit de vijftiger jaren, waar de schillenboer en de kolenman nog in voorkomen. En dat zij niet de enige is, zie je wel bij de Hema: die heeft Jip en Janneke verheven tot kleuter-huisstijl.

Johannusbroodboompitmeel
Ingezonden door: Margriet Wolters - Eindhoven
Wordt wel eens bij baby's in de fles gedaan als ze veel moeten spugen. Alleen de naam al... Toen mijn zoontje het moest hebben, gaf ik het briefje waar de naam op stond maar snel af, zonder ook maar een poging te doen het op te lezen.

Kaalheid
Ingezonden door: David Brantley - VS
Conditie die vaak voorkomt bij kleintjes en hun eerste maanden. Sommige kinderen verliezen alleen maar een plekje achteraan als ze op de rug gaan slapen.

De moeder kan ook enkele haren verliezen wegens melkafscheiding.

Bij vaders is de oorsprong wat ontwikkelder:
1) postbode brengt rekeningen van ziekenhuis, warenhuis etc;
2) vader opent rekeningen;
3) vader rukt haren uit.

Kantoorbevalling
Ingezonden door: Jos Verhagen
Een perfecte bevalling overdag. Scoort laag bij andere vrouwen.

Keizersnede
Ingezonden door: Ingrid Smits - Geleen
Dit is een van de vele vormen van kunstverlossing. Als alleandere kunstverlossingen niet helpen wordt je kindje via je buikgeboren. Men maakt een snee van ongeveer 20 cm in de onderbuik en haalt de baby en placenta er via de buik uit.

Kinderbedje
Ingezonden door: R. Jas
Een wonderlijke synergie tussen box en bed, die zowel voor kind als ouder leidt tot ergonomische wanhoop. In eerste instantie veel te groot voor het kind en te laag voor de ouders. Later, als het kind eenmaal groot genoeg is om vrij te kunnen liggen, nopen de spijltjes weer tot halsbrekende klim- en trekpartijen. Interessante familie: het campingbedje, waarbij de wafelijzer-constructie kan leiden tot ernstige ontwrichting van duim en vingers.

KISS-syndroom
Ingezonden door: Henk Mohr (manueel therapeut) - Ede
KISS staat voor: Kopfgelenk Induzierte Symmetrie Störungen (kopgewrichten-invloed bij symmetrie-stoornissen).

Symptomen: scheve baby, huilbaby, slechte zuigreflex, slechte slik-reflex, een heupje matig ontwikkeld, enz. Kortom: veel stoornissen. Manuele therapie bij deze zuigeling is dikwijls effectief.

Klos / klossen
Ingezonden door: Pieter van Scherpenberg - Amsterdam
Klossen zijn dingen die je kunt huren (o.a. bij de kruisvereniging) om het bed te verhogen, zodat de vroedvrouw en de kraamhulp niet zo diep hoeven te bukken. In plaats van klossen kun je ook kratjes gebruiken. Niemand is overigens verplicht van zijn echtelijk bed een operatietafel te maken. Ze ontsieren de slaapkamer; bierkratten of Spa-kratten (nog iets hoger) zo mogelijk nog meer. Puur uit menslievende overwegingen kun je ertoe overgaan het toch te doen.

Knip
Ingezonden door: Jos Verhagen
Het geluid dat u zich niet meer kunt herinneren als het medisch personeel u weer met natte washandjes heeft bijgebracht. Is erger voor u, dan voor uw vrouw.

Knuffel
Ingezonden door: Joop Nafzger - Rosmalen
Wat onschuldig begint, bijvoorbeeld als kadootjeuit de blije doos (zie elders) of van één van degrootouders, zal spoedig één van de eerste enernstigste verslavingsbronnen van uw kind blijken.In eerste instantie zal de baby alleen kijken naarde knuffel, vervolgens wordt de knuffel daadwerkelijkgeknuffeld (voor en tijdens het slapen gaan) envervolgens moet de 'nuffel' uitdrukkelijk aanwezigzijn (niet alleen meer in bed, maar ook elders!)En wee je gebeente als knuffel kwijtraakt.....Bij sommige kinderen kan dit doorgaan tot depuberteit (en er zijn zelfs volwassenen die nogergens stiekem de restanten van hun 'oerknuffel'bewaren).

Kolven
Ingezonden door: Paula de Jonge - Utrecht
Toen ik moest kolven, noemden men het op mijn werk dat ik ging golven (en dan wel op hetzelfde toontje: met de zachte g). Tevens werd als aanmoediging gezegd: Melk ze!Ik voelde me net een menselijke moedermelkfabriek! (overigens met veel liefde gedaan!)

Komen (1)
Ingezonden door: Henk Boeke - Amsterdam
"Hoe laat komt-ie?" vraagt de ene moeder aan de andere. Of: "Komt die van jou ook zo onregelmatig?" Deze geheimtaal betekent dat een baby wakker wordt en gaat huilen, teneinde gevoed te worden. Ik weet niet hoe het komt, maar 'komen' in deze betekenis roept pure walging bij mij op. 'Zich melden' of 'gevoed willen worden' lijken mij redelijke alternatieven.

Komen (2)
Ingezonden door: Jos Verhagen
Als babys honger hebben komen ze. Men vraagt u bijvoorbeeld "Komt ze 's nachts nog of slaapt ze al door?" in plaats van "Moet ze 's nachts nog een flesje?"

Koorts
Ingezonden door: Martijn van der Plas - Amsterdam
Een veel voorkomende oorzaak van grote bezorgdheid en tegenstrijdige adviezen.

Koorts wordt veroorzaakt door je eigen lichaam, in de hoop dat een ziektekiem nog zieker wordt dan jijzelf, de strijd opgeeft en verdwijnt.

Nog een (medisch ongekeurd) advies om toe te voegen aan de lange rij: hoeveel koorts een kind heeft, zegt niet zoveel. Het is veel belangrijker om te letten op andere signalen die erop duiden dat de ziekte ernstig zou kunnen zijn (lusteloosheid, afwijkend gedrag, etc.).

kraamheer
Ingezonden door: leonora - zoetermeer
De papa van de baby. Hij doet de aangifte, regelt de geboortekaartjes en allerlei andere "lopende" zaken. Hij moet zeker ook verwend worden, want voor hem staat het leven ook even op z'n kop.

Kraamhulp
Ingezonden door: M. Aben - Eindhoven
Kleinerend woord voor kraamverzorgende. Het is hoofdzakelijk een verzorgende en geen hulp in de huishouding!

Kraamhulp
Ingezonden door: R. Jas
Een van de angsten van vaders in spé: de kraamhulp die als een kloek over moeder de vrouw en het kind waakt. Maar ook moderne moeders kunnen de kraamhulp wel ervaren als een al te ijverige schoonmaakmachine. Bovendien Eet de kraamhulp mee, wat niet alleen soms drastische menuveranderingen met zich meebrengt, maar ook aanpassing aan eettijden.

Maar eerlijk is eerlijk: de ontbijtjes op bed mogen er wezen. Op dat punt zal de kraamhulp een onopvulbare leegte in het huishouden achterlaten.

Kraampakket
Ingezonden door: Hilkje en Kees van Oosten - Voorschoten
Pakket dat men twee maanden voor de uitgerekende datum ontvangt van de verzekeringsmaatschappij (afhankelijk van de polisvoorwaarden) met daarin allerlei nuttige zaken verband houdende met de bevalling en de kraamtijd maar vooral verontrustend grote 'luiers' voor... de kraamvrouw.

Kraamverband
Ingezonden door: Sandra Dijkstra - Amsterdam
Maandverband van het formaat matras. Onderbroeken van tentformaat zijn bij gebruik van kraamverband aan te raden.

Kraamvrouwen-blues
Ingezonden door: Jos Verhagen
Een paar dagen na de bevalling wordt uw vrouw 's morgens wakker en ze heeft hem, de kraamvrouwenblues. De hele dag huilen. Dat is normaal. Het afscheidsfeestje van de hormonen die uw vrouw door de zwangerschap gesleept hebben.

Tadiedadam padam padam
Uw vrouw wordt 's morgens wakker
Tadiedadam padam padam
Met tranen op haar wang
Tadiedadam padam padam
Ze weet niet wat er mis is
Tadiedadam padam padam
Ben maar niet bang het duurt niet lang
Het is de kraamvrouwblues
Het is de kraamvrouwblues
De kraamvrouw kraamvrouw kraamvrouw kraamvrouwbluuuuwsss
Tadiedietadiedietadiedietadiediedom pompom


Navigatie:
- Pagina 1 van 4
- Pagina 2 van 4 (huidige pagina)
- Pagina 3 van 4
- Pagina 4 van 4
- Eigen bijdrage inzenden


- Eigen bijdrage inzenden

Copyright © 1996-2004 Ouders Online BV
Uitsluiting aansprakelijkheid
Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 28 april 2004