Terug naar startpagina Woordenboek

Woordenboek bekijken

Navigatie:
- Pagina 1 van 4
- Pagina 2 van 4
- Pagina 3 van 4
- Pagina 4 van 4 (huidige pagina)
- Eigen bijdrage inzenden

Datum laatste update: 21-1-2001
Huidige aantal woorden: 255

Schriftje
Ingezonden door: Loes Ruigrok - Delft
Onmisbaar attribuut als je je kind naar een kinderdagverblijf brengt. Voor alle relevante en irrelevante informatie over je kind. Niks gegeten (thuis), at 4 boterhammen (KDV), slecht geslapen, wat is ie lief hè, en leuk ook, krijgt tandjes, oei-ik-groei-sprongetje?

Slapeloze nachten
Ingezonden door: Marianne Dispa - Beverwijk
Het begint bij de zwangerschap, al die nachten wanneer je niet kunt slapen door al je zwangerschapskwaaltjes. Zet zich voort in de baby-, peuter- en kleutertijd als je kind een ander idee heeft over de nachtinvulling dan jij en gaat verder als je puber te laat thuis komt na z'n houseparty.

Slendang
Ingezonden door: Petra Olijslager - Deventer
Draagdoek. Lap stevige maar soepele stof van ongeveer 2.10 bij 90 cm, vastgeknoopt of genaaid en over een schouder, schuin voor de borst langs gedragen.

Als je het niet goed doet, bungelt je kindje ergens tussen je knieën, of verdwijnt het uit zicht binnen in de doek. Maar na even oefenen kan je kindje de eerste maanden heerlijk tegen je aanliggen, net alsof je hem/haar in je armen wiegt, maar dan met je handen vrij.

Sloffelen
Ingezonden door: Caroline Gerrits - Geldrop
In de herfst tot je knieën lekker door de bladeren lopen.

Smut
Ingezonden door: Gil&Judith - Amsterdam
(smutten/smutteren/smutterig) Hangerig, dreinerig, jengelend gedrag van de baby. Wil dan niet spelen, niet eten, wil of kan niet slapen, en is gewoon (even) niet tevreden.

Snappi
Ingezonden door: Janneke Dullemond - Amsterdam
Een fantastisch handige uitvinding waar de ouderwetse katoenen luier tot halverwege de jaren '90 van deze eeuw op heeft moeten wachten. Generaties lang moest je een luier om de baby bevestigen met enge veiligheidsspelden die je moeilijk door de stugge stof heen kon krijgen, en maar al te makkelijk in het zachte babybuikje. Het Snappi-luierklemmetje is een T-vormige variatie op het verbandklemmetje waarmee je de luier in enkele seconden vast of losmaakt. Te koop voor f 2,- per stuk in babyzaken.

Spugertje
Ingezonden door: Peter Broer - Gouda
Wanneer de baby er een gewoonte van maakt om na de voeding een groot gedeelte van de melk weer uit te kotsen wordt al gauw gesproken van een spugertje.

Een handige tip is het kind na de voeding een boertje te laten doen (oftewel "te laten boeren"), hetgeen overigens geen garantie is voor het niet in de rondte spetteren van melkresten.

Naschrift van de redactie: Er kan ook sprake zijn van Reflux (zie aldaar).

Spuitluier
Ingezonden door: Frans Prins - Assen
Eigenlijk een onderwerp dat je moet ruiken of zien. De spuitluier komt zowel voor bij de katoenen- als de plastic luiers. De inhoud van de darmen wordt met grote kracht geleegd in de luier (mits die goed bevestigd is) en bedekt daar elke vierkante centimeter. Uit eigen ervaring weet ik dat als de luier minder goed zit (de z.g. luier met ontsnappingsmogelijkheid), de poep zich kan verspreiden van de knieholtes tot aan de oksels....

Spuugdoekje (1)
Ingezonden door: Anita van Wees - Amstelveen
Klein vierkant katoenen doekje. Je krijgt er na de geboorte van de baby veel van cadeau. In het begin weet je niet goed wat je er mee moet doen, maar als er tijdens het drinken goed geknoeid wordt of na het eten gespuugd, ben je blij dat je het bij de hand hebt.

Spuugdoekje (2)
Ingezonden door: Nicole van As - Alphen aan den Rijn
Vlak na de geboorte was het een spuugdoekje, maar naar mate het kindje ouder werd, is het omgedoopt tot knuffeldoekje.

Heel toevallig, zonder het zelf te stimuleren, hebben mijn zoons (5 en 2 jaar) het doekje omgedoopt tot knuffel. De oudste ging met zijn duim langs de naad en als een rozenkrans gleed het doekje in de rondte door z'n hand en zo viel hij in slaap.

De jongste heeft de al heel wat malen gewassen doekjes eveneens omgedoopt tot knuffel. Als hij gaat slapen heeft hij het liefst een hele stapel; vooral de oudste, dun geworden doekjes zijn favoriet. Hij gebruikt het doekje als een soort waaier boven zijn gezicht en wappert er zacht mee over z'n ogen.

Ze worden regelmatig uitgeraveld, er vallen dan gaten in, zeer handig voor het gebruik. En zo valt hij in slaap.

Een neefje (3) van de knullen heeft hetzelfde trekje! Deze doekjes moeten precies in een vierkantje opgevouwen worden in bed.

Striae
Ingezonden door: Hilkje en Kees van Oosten - Voorschoten
Het uitrekken van de huid of de onderhuid door groeiende buik en borsten. Vooraf te bestrijden met smeerseltjes die cacao bevatten. Fixeer u niet alleen op de buik maar ook op de borsten, want die kunnen ook flink groeien. Het smeren is goed voor de band tussen man en vrouw en tussen man en baby!

Strippen
Ingezonden door: Mieke van Rijn
Strippen is een manier om de bevalling op gang te brengen. Het gebeurt door een inwendig onderzoek. De verloskundige of gynaecoloog probeert bij de baarmoedermond de vliezen wat los te "woelen" in de hoop dat het dan op gang komt. Dit kan alleen als de baarmoedermond rijp is en al wat open staat. Ook moet het kopje van de baby goed ingedaald zijn, anders bestaat de mogelijkheid dat hij door de vliezen heengaat.

Stuwing
Ingezonden door: Jos Verhagen
Vlak voor de stuwing op gang komt maakt het wonderbaarlijke vrouwenlichaam een flinke mep oxytoxine (zie aldaar) aan. Hier kunt u scoren. Als u vrouw plotseling naar gebakken tennisballen ruikt, zegt u achteloos: "Last van een toeschietreflex, schat?"

Tang
Ingezonden door: Jos Verhagen
Soms moet de natuur een handje geholpen worden en dit handje lijkt op een bovenmaatse barbequetang. Schrik niet, bij heel veel bevallingen in het ziekenhuis wordt het kind met hulpmiddelen aan de moeder ontfutseld. Ook is het een fabeltje dat uw kind de rest van zijn leven met een paar diepe deuken in zijn hoofd rond moet lopen.

Tata boebie boebie
Ingezonden door: Jan de Vries - Leiden
Onnavolgbare poging tot communicatie met het pasgeboren wezentje, meestal op piepende toon geuit, door zich ongevraagd over de kinderwagen buigende buren of voorbijgangers die door de aangesprokene terecht volstrekt wordt genegeerd.

Teletubbies
Ingezonden door: T. Bentinck - Amsterdam
Bij kinderen vreselijk populaire wezens die geen volzinnen kunnen spreken. Zij roepen alleen maar "nog een keer!", waarna hele programma-onderdelen worden herhaald. Bij volwassenen is deze serie ook populair, maar alleen omdat de kinderen er zo stil van worden.

Tepelhoedje
Ingezonden door: leonora - zoetermeer
Plastic hulpmiddel dat lijkt op een speen. Wordt op de tepel geplaatst om deze te ontlasten bij het geven van borstvoeding. Werkt niet altijd even gemakkelijk

Tepelkloven
Ingezonden door: Anita van Wees - Amstelveen
Deze zijn zeer pijnlijk. Als je net begint met het geven van borstvoeding, dan zijn de tepels nog niet aan het harde zuigen gewend. Op een gegeven moment (na een dag of drie) kunnen er dan kloven gaan ontstaan. Je kunt hier niets aan doen, gewoon door blijven gaan met borstvoeding geven en pijn lijden. Op een gegeven moment gaat het vanzelf wel over. Zalfjes helpen niet.

Tijdschriften voor Jonge Ouders
Ingezonden door: Hilkje en Kees van Oosten - Voorschoten
Periodieken die, na opgave van naam adres en woonplaats aan onverschillig welke felicitatiedienst, automatisch in de brievebus vallen. Vervullen een nuttige functie. Je absorbeert gretig alle bakerpraatjes en feiten (maar leert niet noodzakelijk het onderscheid daartussen) omtrent zwangerschap, bevalling en verzorging van baby en peuter. Complimenten voor de sponsors van die magazines, die het uitgeven daarvan mogelijk maken.

Ting
Ingezonden door: A. van Galen - Gorinchem
Het geluid dat de magnetron maakt als het eten in het potje op temperatuur is. Buitenstaanders kijken raar op wanneer zij pa of ma horen zeggen: "Kom, eet je ting eens op". Of: "Wil je ting eten, of eet je met papa en mama mee?"

Toeschietreflex
Ingezonden door: Jos Verhagen
Het op gang brengen van de stuwing (zie aldaar), een hormonenschakelaartje, dat bijvoorbeeld door een huilende baby, niet per se die van uzelf, omgezet wordt.

Toeter (1)
Ingezonden door: Jos Verhagen
Een ambachtelijke variant op de doptone. Een aan beide kanten geopende houten bloemenvaas.

Toeter (2)
Ingezonden door: P. Frankort - Geertruidenberg
Zo wordt de buik van moeder ook wel eens genoemd door moeder zelf. "Ik heb me toch een Toeter".

Trots
Ingezonden door: Petra Bakker - Leiden
Het gevoel dat je krijgt als ze net weer iets meer kan, of pappa die tegen mamma zegt: "Hoe heb je het kunnen maken"!

Tummy Tub
Ingezonden door: Rose-Maree Verhey - Amsterdam
Een babybadje in de vorm van een emmer, maar van stevig plastic. Heeft een ronde bodem zodat het lekker zit. Kan gekocht worden in een kleur of doorzichtig plastic. Doorzichtig is het leukst, omdat je kan zien hoe je baby er in zit.

Je kan het vanaf de geboorte makkelijk gebruiken en baby's vinden het meestal geweldig.

Tut
Ingezonden door: M. Verhoef - Nieuwegein
Fopspeen. (Ook: tuut of tuttel.)

Tuttel
Ingezonden door: R. van Schaik - Nieuwegein
Fopspeen. (Ook: tut of tuut).

Tuut
Ingezonden door: M. Verhoef - Nieuwegein
Fopspeen. (Ook: tut of tuttel.)

Uitgerekend/uitgeteld
Ingezonden door: H. Wichers Hoeth - Barchem
Grote spraakverwarring kan ontstaan indien je (hoogzwanger) van het Westen van het land naar het Oosten (Achterhoek) verhuist. In het oosten vraagt men: "wanneer ben je uitgeteld?", in plaats van uitgerekend. Toen mij de eerste keer deze vraag gesteld werd, was mijn antwoord: "zowat iedere minuut van de dag". De vraagstelster keek mij (uiteraard) zeer bevreemd aan, maar de oorzaak daarvan ontging mij volkomen.

Uitscheuren
Ingezonden door: Ellen Hiemstra - 's-Gravenhage
Het moment tijdens de bevalling waarop de vrouw alles op alles zet om dat kind met dat belachelijke grote hoofd naar buiten te werken. Het resultaat kan trouwens met wat simpele huis tuin en keuken middelen (naald en draad) tot maagdelijke proporties terug gebracht worden.

Uraten
Ingezonden door: Tijl Rood - Marken
Uraten zijn rode plekjes in het plasje van een pasgeboren baby, die er op duiden dat de baby te weinig vocht krijgt - zijn/haar niertjes hebben het zwaar! Het is geen bloed maar een soort concentraat. Het is weinig reden tot zorg en zeker geen reden om maar meteen naar de flesvoeding te grijpen.

V.O.H.K.
Ingezonden door: R. Jas
Nederlandse Vereniging van Ouders met Hoogbegaafde Kinderen. Heeft vanaf ongeveer 1995 een duizelingwekkende groei doorgemaakt, toen bekend werd dat het onderwijs meer zou worden afgestemd op hoogbegaafdheid. Vereniging heeft inmiddels 5 miljoen leden en houdt jaarlijks haar ledenvergadering in Rotterdam Ahoy. Positie van voorzitter is vakant.

Vacuümpomp
Ingezonden door: Jos Verhagen
Als u het idee hebt dat er een straaljager op toeren staat te komen in de verloskamer dan is men de vacuümpomp in stelling aan het brengen. Het duurt ongeveer tien minuten tot dat het ding genoeg vacuüm gemaakt heeft om de baby er uit te trekken. In de tussentijd worden er een paar spuiten van een halve meter in uw vrouw gespoten. Er wordt een klein kapje op het hoofd van de baby gezet. Bij de eerstvolgende perswee is het slurp en daar is kabouter Puntmuts. Lijkt heel eng, maar valt achteraf best mee. Ook de puntmuts is met een paar dagen weg.

Venkelthee
Ingezonden door: Margriet Wolters - Eindhoven
Wordt verdund gegeven aan babys met darmkrampjes.

Verschonen
Ingezonden door: Ellen Hiemstra - 's-Gravenhage
Het ritueel dat begint met "snif snif, ruik jij iets?" wat door de ander steevast wordt beantwoord met een onschuldige blik en een: "nee, ik ruik niets. " Deze eerste kleine nasale inspectie wordt al snel gevolgd door een nadere inspectie op de commode.

De baby wordt als een biggetje aan de mollige beentjes omhoog getild, het boxpakje en rompertje met handige drukknoopjes worden in het kruis los gefrutseld, het luiertje (door P&G inmiddels zeer handig voorzien van klitteband) wordt losgemaakt, en zie daar ..... een enorme hoop.

Daarna begint het zware werk, de billetjes nog wat verder omhoog, lotiondoekjes erbij en het boenen kan beginnen. Voorzien van zinkzalf en een schone luier ruikt de kleine spruit na 10 minuutjes weer naar Zwitsal en zodat het hele ritueel een uurtje later weer van voren af aan kan beginnen.

Verwennen
Ingezonden door: Hilkje en Kees van Oosten - Voorschoten
Gebeurt in de regel vanzelf tijdens de zwangerschap als blijkt dat de vrouw niet zo veel meer kan. Manifesteert zich in allerlei vormen: van het zelf rommel opruimen tot ontbijt op bed, in- en uitruimen van (af)wasmachines, was ophangen, etc. Masseren mag ook.

Video-camera (1)
Ingezonden door: Hilkje en Kees van Oosten - Voorschoten
Apparaat dat bewegende beelden en geluid vastlegt. Wel leuk om bij de bevalling te hebben, maar niet om alle details van de bevalling vast te leggen. Laat dat maar over aan SBS6. Fantastisch om de kleine op vast te leggen.

Video-camera (2)
Ingezonden door: j.barendregt - voorschoten
Apparaat dat je tot de komst van de kleine als overbodig had betiteld, vervolgens een tijdje onmisbaar lijkt en altijd standby ligt, om tenslotte uitsluitend bij hoogtijdagen uit de kast geplukt te worden, waarbij dan de batterij weer leeg blijkt.

Vio
Ingezonden door: rudolph roodneus - Emmeloord
Vader in opleiding.

Volledige kraamzorg
Ingezonden door: Evelien Langenberg - Delft
De kraamverzorgende is bij de bevalling aanwezig. Daarna krijgt u over acht dagen 64 uur kraamzorg.

Voogd
Ingezonden door: Ellen Hiemstra - 's-Gravenhage
Een dierbare persoon aan wie je de zorg van je kinderen hebt toevertrouwd, middels een testament, indien je er zelf niet meer zou zijn. Maar ook een persoon waarvan je wenst dat je deze nooit nodig zult hebben.

Voormelk
Ingezonden door: Janneke Dullemond - Amsterdam
De waterige melk die bij een voeding als eerste komt. Omdat dit blauw doorschijnend kan zijn, werd vroeger vaak tegen voedende moeders gezegd dat ze op flesvoeding moesten overstappen. "Uw melk is blauwselwater mevrouw." Het zal je gezegd worden. Wat men toen nog niet wist, is dat even later de voeding vetter en voedzamer wordt, bij elke vrouw. Moedermelk is in dit opzicht altijd goed van samenstelling. Helaas maakt het waterige uiterlijk van voormelk sommige moeders nog steeds onzeker over de kwaliteit.

Vulvair toilet
Ingezonden door: Jos Verhagen
Heeft niets te maken met de wat klein uitgevallen wc's die u zo vaak tegenkomt tijdens uw vakanties in Frankrijk. Het behelst hier ziekenhuisslang voor het reinigen van de vrouwelijke geslachtsorganen. Eigenlijk een eufemisme. In plaats van "Mevrouw, ik kom uw kut wassen" zegt men liever "Mevrouw, het is tijd voor uw vulvair toilet."

Warme wiegsyndroom
Ingezonden door: Niels Rood - Hilversum
Theorie van een of andere mislukte ontwikkelingspsycholoog(type corduroy-broek) die vindt dat je babies niet te veel liefde enaandacht moet geven omdat het anders papkinderen worden.

Wat heb jij met je kind gedaan?
Ingezonden door: Ellen Hiemstra - 's-Gravenhage
Vraag die meestal wordt voorafgegaan door: Oh, werk je? De vraagsteller wil graag weten hoe je dat allemaal regelt; gezin, huis, kind, en een carriere. Hij heeft ervoor gekozen (gek genoeg wordt deze vraag namelijk meestal door een man gesteld) dat zijn kind niet door een ander wordt opgevoed. Als je hem dan vraagt of hij degene is die thuis bij de kids zit, dan blijkt dat nooit het geval te zijn - thuis zit moeder de vrouw; jonger, minder goed opgeleid, minder ambitieus dan hijzelf - absoluut niet "anders" dus...

Waterwratten
Ingezonden door: E. Buysman - Zwanenburg
ook wel mollusca genoemd. Kleine glanzende parelmoer-achtige rond-ovale oneffenheden.Vaak zit er een putje in het midden, soms komt er vocht uit.

Watterpokken (1)
Ingezonden door: Nicole van As - Alphen aan den Rijn
Het is een zeer besmettelijke kinderziekte, zolang de blaasjes niet zijn ingedroogd.

De ziekteverschijnselen beginnen meestal met hangerig zijn en lichte verhoging, weinig eetlust. Vervolgens verschijnen er op de huid rode vlekjes die gevuld raken met helder vocht wat later troebel wordt. Daarna verdroogt de pok en komt er een korstje op. De meeste waterpokken zitten op de romp. Onze zoon kreeg de bijnaam "sprokkeltje".

Het is de bedoeling om je kind thuis te houden tot het wat is opgeknapt, in verband met besmetting van andere kinderen.

Het leukste voor ouders is om 's morgens op de 2e verjaardag van de jongste zoon, tot de ontdekking te komen dat de oudste zoon (bijna 5) zojuist de waterpokken heeft gekregen. Alle kinder-visite die op het feest komt geeft een kado maar krijgt er ook een terug. Als ze dit kado nog niet gekregen hadden. 16 dagen later werd de oudste zoon 5 en wat denk je: heeft de jongste de waterpokken. Leuk kado hebben ze elkaar gegeven.

Watterpokken (2)
Ingezonden door: R. Jas
Tover-ziektewoord voor alle dreumesen die net baby-af zijn: heeft de kleine last van huilbuien, dan zal het wel waterpokken wezen. Ook kleine vlekjes, pukkeltjes, of lichte onstekingen duiden volgens buurvrouw of collega ontegenzeglijk op waterpokken.

De huisarts, die u inmiddels al goed kent, glimlacht nog maar eens: "Niets aan de hand, gewoon een beetje irritatie of een virusje".

Opgelucht gaat u weg, tot u achter dreumes' oor een nieuw pukkeltje ontdekt. Zou het dan toch ...

Wee
Ingezonden door: Jos Verhagen
Helaas, wat dat is weten alleen de vrouwen die zelf een kind gekregen hebben. Schijnt onbeschrijfelijk te zijn.

Wiebelen
Ingezonden door: Yvonne Balvers - Gouda
Datgene wat een baby mogelijk doet voor hij/zij gaat kruipen: door middel van rollen, rondjes draaien en achteruit bewegen -- kortom wiebelen -- toch een heel stuk van de grond in de kamer kunnen beslaan.

Wieg
Ingezonden door: Heidy Peeters - Delft
Een speciaal voor baby's ontworpen bed. Ziet er doorgaans schattig uit en kost behoorlijk wat. Dat laatste vind je vooral erg als al snel blijkt dat baby's snel wiegvullend zijn.Doorschuifwieg: in familie- of kennissenkring voorkomend verschijnsel om de kosten laag te houden.

Wiegedood
Ingezonden door: Evelien Langenberg - Delft
Dit is het plotseling en onverwacht overlijden van een gezond geachte zuigeling in de leeftijd van 7 dagen tot een jaar. Bij onderzoek achteraf wordt geen aanwijsbare oorzaak voor het overlijden gevonden.

Wijnvlek
Ingezonden door: Belinda Smulders - Zoetermeer
Een aangeboren rode vlek die op een moedervlek lijkt. Kan eventueel door behandeling met een laser verwijderd worden. Kan op diverse plaatsen van het lichaam voorkomen.

Zelf doen!
Ingezonden door: R. Jas
Dit is het signaal voor ouders om huis en tuin te gaan inrichten op het inschattingsvermogen van het kind. 'Zelf doen' betekent: zelf eten en drinken (wij raden u aan de kinderstoel te zetten op een zeil van minstens 2 bij 2 meter), zelf lopen (verwijder alle scherpe hoeken en randen in uw omgeving tot in de tuin toe), en vooral zelf verkennen (sluit uw hete watertoevoer overal af, schep gras, zand en ongedierte uit de tuin, tracht ieder klimbaar object te verbergen of op minimaal 1.50 meter hoogte te zetten.

Eerste tekenen van 'zelf doen': twee allerschattigst uitgestrekte handjes of een pruillipje. Daarna: actie!

Zorgplan
Ingezonden door: j.barendregt - voorschoten
Circa 10 pagina's tellend schrift met schema's, tips en voorschriften waarmee aan de ouders - gedurende de eerste 1,5 week van het leven van hun kind- de indruk wordt gewekt dat de rest van de opvoedingsperiode in een vaste structuur is te vatten.

Zorgvader
Ingezonden door: Paul Moons - Amsterdam
Een (ergerlijk) pleonasme voor een vader die zorg draagt voor de opvoeding van zijn kinderen. Heten moeders van nu af dan zorgmoeder? En is er al een woord voor vaders die niet zorgen voor hun kind(eren)?

Zuigelingenzorg
Ingezonden door: Tanja Angevaare - Honselersdijk
Ander woord voor "consultatiebureau".

Of: alle onzekere nieuwbakken ouders hebben zuigelingenzorg(en). Daarmee kunt u naar de zuigelingenzorg.

Zwangerschapsbol
Ingezonden door: Anouk Stetter - Waalre
Rinkelende bol die zwangere vrouwen met een lang koord tot op hun buik dragen. Het zachte getinkel schijnt de baby leuk en rustgevend te vinden, alhoewel veel kleintjes alleen maar harder gaan schoppen om maar van dat gebel en gebuts van die bol af te zijn. Bakerpraatje: de zwangerschapsbol zou een stuitligging kunnen veroorzaken, doordat de baby met het hoofd van de bel af zou gaan liggen.

Zwangerschapsdagboek
Ingezonden door: Ingrid Donker - Gilze
Een waardevol bezit waarin je al je ervaringen van tijdens de zwangerschap kunt noteren. Zo kun je nooit die bijzondere tijd vergeten en het is een document voor je kind.

Zwangerschapsdementie
Ingezonden door: Elise Steenbergen - Rotterdam
Verwarde, maar onschuldige toestand die in principe begint tijdens de zwangerschap, maar niet behoeft te eindigen met de geboorte. De (a.s.) moeder vergeet veel, soms zelfs om lijstjes te maken. Vreemde uitspraken, verkeerde of geen boodschappen in huis, enz. zijn bekende voorbeelden.

Zwangerschapsgymnastiek (1)
Ingezonden door: Karen Plomp - Essex Junction, Vt 05452, USA
De cursus die je in je zwangerschap doet, samen met anderen die rond dezelfde tijd uitgerekend zijn. Bestaat uit samen puffen, allerlei bewegings oefeningen, informatie over zwangerschap en de bevalling en vaak nog een film. Vaders worden geacht een paar lessen bij te wonen, waar ze dan wordt uitgelegd hoe ze hun partners kunnen ondersteunen.

Het leukste is om kontakt te krijgen met andere vrouwen die ongeveer even ver zijn en er worden vaak langdurige vriendschappen opgebouwd.

Zwangerschapsgymnastiek (2)
Ingezonden door: Karen Plomp - Essex Junction, Vt 05452, USA
De laatste les is altijd na de bevalling, waar vader en moeder trots hun baby tonen en er allemaal heilig van overtuigd zijn dat hun baby toch de mooiste/leukste/schattigste van allemaal is :-) Dit is ook de gelegenheid om bevallings verhalen uit te wisselen.

Zwangerschapsmasker (1)
Ingezonden door: Justine Pardoen - Amsterdam
Medici noemen het 'chloasma gravidarum', maar het is bekender onder de naam 'zwangerschapsmasker'.

Bedoeld wordt niet een zwangere vrouw die ook in het gezicht zichtbare tekenen vertoont van hormonale stemmingswisselingen. Wel: de niet zo fraaie pigmentveranderingen of huidverkleuringen in de vorm van vlekken op het gezicht en/of de hals.

Overal lees je dat het verergert onder invloed van de zon. Nergens lees je dat het ook waanzinnig pijnlijk kan zijn. Vooral bij aanraking (ook van beddegoed). Dat geeft een schrijnend gevoel en het gaat niet in een paar minuten weer over.

Overal lees je ook dat het na de bevalling vanzelf weer verdwijnt. Maar nergens lees je dat dat wel eens heel erg lang kan duren. Een paar jaar bijvoorbeeld. En inmiddels heeft de volgende zwangerschap zich misschien al weer aangediend.

Een lekker vette zalf verzacht de pijn iets. Soms. Niets helpt echt. Hooguit de tijd dus. Op den duur.

Zwangerschapsmasker (2)
Ingezonden door: Anita Marsman - Arnhem
Pigmentverkleuringen in het gezicht. Ik heb daarvoor FADE OUT gebruikt: een dure cr�me van f. 60,-. De pigmentvlekken verdwijnen na een behandeling van 2 maanden. Ik heb geen ervaring met het pijnlijk zijn van deze vlekken.

Zwangerschaps-yoga (1)
Ingezonden door: Heidy Peeters - Delft
Het leren ontspannen waardoor je de weeën en de pijn beter op kunt vangen en ondergaan. Vooral vaders kunnen dit soms heel goed, maken daar dan zelfs een speciaal snurkend geluid bij.

Zwangerschaps-yoga (2)
Ingezonden door: Monique Lindeboom - Rotterdam
De ademhalingstechnieken onder de knie krijgen voor het opvangen van de weeën bij de bevalling.

Zwangkoor
Ingezonden door: Francisca - Nuenen
Koor voor aanstaande moeders (o.a. in Amsterdam, Tilburg en omstreken). Doel: dat moeders het lef krijgen om te zingen wanneer het kindje geboren is. Repertoire: kinderliedjes, wiegenliedjes, luisterliedjes.


Navigatie:
- Pagina 1 van 4
- Pagina 2 van 4
- Pagina 3 van 4
- Pagina 4 van 4 (huidige pagina)
- Eigen bijdrage inzenden

Copyright © 1996-2001 Ouders Online BV
Uitsluiting aansprakelijkheid
Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 21 januari 2001