10 maart 2008 door Justine Pardoen

10 Tips voor het kiezen van games

Hoe kies je een goede game voor je kinderen? Justine Pardoen geeft 10 tips. Let op de Pegi-aanduiding en staar je niet blind op de educatieve waarde.

1. Houd rekening met de interesse van je kind

Houdt je kind van sport, van fantasy of van strategie-spellen? Speelt hij of zij graag spellen met een doel (spellen die je uit kunt spelen), of juist niet? Een kind moet de kans krijgen om te ontdekken welke games hij of zij het liefste speelt. Daarom is het aan te raden – zeker in het begin – om met andere ouders onderling games te ruilen, zodat een kind veel verschillende games kan uitproberen. Lenen bij de bibliotheek kan ook.

2. Respecteer gevoeligheden

Kinderen ontwikkelen al snel een eigen voorkeur, soms op basis van heel intuïtieve indrukken. Zoals: de kleur van het doosje, de grootte van de letters, of de plaatjes op de achterkant. Eis niet dat uw kind een game probeert die hem niet aanspreekt, ook al denkt u dat het een goede koop is.

3. Let op de Pegi-aanduiding

De Pegi-aanduiding geeft een indicatie van de eventuele schadelijkheid van games voor jonge kinderen. Let daarbij niet alleen op de leeftijdsaanduiding maar ook op de inhoudspictogrammen. En houd er rekening mee dat een spel voor 3+ of 7+ nog steeds geweld kan bevatten, maar dat het dan gaat om tekenfilm-achtig geweld, dat niet gericht is op mensen maar op fantasiewezens (zonder realistische beelden).

4. Zwicht niet voor de druk van je kind

Probeer niet meteen toe te geven aan de wens van uw kind om een spel te kopen dat bedoeld is voor oudere kinderen. Die Pegi-aanduiding is er niet voor niets. Zoek zonodig een alternatief. Vaak vinden jongens de heftigheid van een game aantrekkelijk, maar het kan de moeite waard zijn om een spel te zoeken waarin ze zonder geweld toch een zelfde ervaring hebben van uitdaging en spanning, terwijl ze tegelijkertijd het gevoel hebben alles in de hand te hebben.

5. Let op het geluid

Voor jonge kinderen kan het geluid soms te eng zijn, terwijl het spel zelf wel geschikt kan zijn. Wen jonge kinderen eraan het geluid zacht te zetten. Voor hen kunnen alle prikkels tegelijk te veel van het goede zijn.

6. Staar je niet blind op de educatieve waarde

Een spel hoeft niet 'educatief' te zijn om toch leerzaam te zijn. Veel strategie-spellen zijn heel leerzaam, zonder dat ze nu echt educatief van aard zijn. Ze doen een sterk beroep op het probleem-oplossend vermogen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen hierdoor leren om fouten te maken zonder zich uit het veld te laten slaan (wat óók heel leerzaam kan zijn, zonder dat het echt een educatief spel is).

7. Pas op voor stereotiepe beelden

Bij games voor meisjes is het goed om erop te letten dat ze niet al op jonge leeftijd spellen spelen waarbij vrouwelijke karakters heel stereotiep vrouwelijk gedrag vertonen. Games met vrouwen in de rol van held, uitdager, initiatiefnemer en onderzoeker zijn moeilijker te vinden dan games met vrouwen in de rol van verzorgster, prooi, verleidster enz. maar ze zijn er wel degelijk.

8. Ga naar een echte game-winkel

Koop games het liefst in een gespecialiseerde game-winkel. Vaak kun je daar een demo zien of spelen, zodat je een betere indruk krijgt van het spel. Ook het personeel weet vaak beter waar het over gaat.

9. Let op de extra's

Let goed op of een game wel of niet online gespeeld kan worden, en of er dan bijkomende kosten zijn (in de vorm van een maandelijks abonnement, of eenmalig).

10. Ga te rade bij andere ouders

Vraag andere ouders om tips en vraag naar hun ervaringen met games. Dat kan onder andere op het Forum van Ouders Online, in de rubriek "Computers".