Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

18 juni 2020

Het leukste speelgoed voor je peuter van 2 jaar

Peuters van twee kunnen al best veel, maar je kleine mini-mensje blijft zich natuurlijk volop ontwikkelen. Een kindje van 2 jaar heeft echt al een persoonlijkheid en daarmee ook beginnende voorkeuren. Een peuter leert de hele dag door: spelenderwijs worden er elke dag nieuwe vaardigheden geleerd. Wat is het leukste en meest leerzame speelgoed voor een peuter van 2 jaar oud? Wij hebben het voor je onderzocht!

1. Voorlezen

Voorlezen blijft een van de meest leerzame activiteiten die je met je peuter doet. Prentenboeken, boeken met flapjes en boeken met magneetjes maken de leeservaring interactief. Kinderen worden gestimuleerd hun fantasie te gebruiken, terwijl hun woordenschat wordt uitgebreid. We geven je graag een paar fijne tips!

Leuk boekje om te beginnen met zindelijk worden

Een prachtig verhaal over een moedige muis

Een boek om je peuter meer te leren over de wonderlijke wereld

Wil je meer lezen over de voordelen van voorlezen? Je leest het in dit artikel.

2. Kleien

De meeste kinderen vinden kleien echt geweldig, van eigen fantasiemonsters maken tot kleikoekjes bakken in het keukentje. Wist je dat kleien ook helpt bij de ontwikkeling, zelfvertrouwen en de fijne motoriek? Let er wel op dat je een eventueel vloerkleed onder de tafel weghaalt, uit eigen ervaring kunnen we spreken dat je de klei daar namelijk niet zo makkelijk meer uit krijgt! 

Klik hier voor het grootste online aanbod klei 

3. Muziek maken

Niet de favoriet van elke ouder, maar vaak geldt: hoe meer lawaai iets maakt, hoe leuker het is (voor kinderen)! Muziek maken is ontdekken, het helpt bij de sociale ontwikkeling en het stimuleert natuurlijk ook de zintuigen. Samen zingen, muziek maken en dansen is natuurlijk helemaal leuk. Ben je zelf muzikaal en speel je een instrument? Grote kans dat er ook een peutervariant van is, zoals een gitaar of zelfs een peuterpiano. Hoe leuk is dat!

4. Constructiespeelgoed

Denk hierbij aan Lego, Duplo of Megablokken. Het bouwen met blokken stimuleert niet alleen de fantasie (kijk mama, een huis!), maar ook de fijne motoriek en het creatieve denkvermogen. Het voordeel van constructiespeelgoed is dat het hele gezin mee kan spelen, want zeg nou eerlijk, wie vindt het bouwen van een kasteel nou niet leuk?
Bovendien gaan blokken, of het nu houten blokken zijn of Duplo blokken, jaren mee en blokken hebben oneindig veel mogelijkheden.

5. Open einde speelgoed

Ken je open einde speelgoed al? Dit is speelgoed waarbij het niet van te voren wordt bepaald hoe je ermee moet spelen, er is dus geen begin of eind. Dit stimuleert de creativiteit en fantasie van kinderen, doordat ze zelf kunnen bedenken wat ze ermee willen doen. Bekende merken die zich focussen op open einde speelgoed door middel van loose parts (losse onderdelen) zijn Grapat en Grimms.

Je vindt een groot aanbod Grapat hier

Je vindt een groot aanbod Grimms hier