22 maart 2021 door Esther Storm

Aansprakelijkheidsverzekering en kinderen: ideaal of eigenlijk niet nodig?

De onderstaande informatie wordt u aangeboden door Independer, een onafhankelijk dienstverlener die vergelijkingen van financiële producten aanbiedt.

Schade die je per ongeluk maakt, verzeker je met een aansprakelijkheidsverzekering. Kinderen hebben hier een handje van: de iPad van de buren laten vallen, een bal door het ruitje aan de overkant of een iets te dure vaas omstoten bij je schoonmoeder. Wat heb je in zo’n geval aan een aansprakelijkheidsverzekering? En hoe werkt zoiets?

Aansprakelijkheidsverzekering = WA-verzekering

Terug naar de basis: de aansprakelijkheidsverzekering die jij hebt afgesloten (of wilt afsluiten) heet in verzekeringstermen ‘aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren’ (AVP). Deze verzekering wordt ook wel de een WA genoemd, Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Deze is verplicht voor je auto, niet voor particulieren.

Schade door kids gedekt met een aansprakelijkheidsverzekering?

Heb je zo’n WA of AVP? Dan ben je verzekerd voor schade die je per ongeluk veroorzaakt bij anderen of aan andermans spullen. Jij, als verzekeringnemer, hoeft het probleem niet zelf veroorzaakt te hebben; ook je kinderen, logés en huisdieren mogen het gedaan hebben.

Voorbeelden van schade die per ongeluk ontstaat

  • Je kind stoot zijn limonade over de telefoon van zijn tante
  • Er waait een dakpan van je huis op het hoofd van een voorbijganger
  • Een bal door de ruit van de achterburen

Heb je geen aansprakelijkheidsverzekering? Dan moet je zelf de kosten voor de (letsel)schade betalen.

En wat als kinderen iets expres kapot maken?

Dan ben je alsnog goed verzekerd. Voor kinderen maken veel verzekeringen namelijk een uitzondering. Zij zijn ook verzekerd voor de schade die ze opzettelijk hebben gemaakt, bijvoorbeeld als ze expres een bestuurbare auto kapot maken van hun vriendje of een smartphone bewust op de grond gooien. Is je kind ouder dan 14? Dan ben jij als ouder wettelijk aansprakelijk voor je kind. Mensen kunnen de schade dan op jou verhalen, jij kunt weer aanspraak maken op je aansprakelijkheidsverzekering.

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht als je kinderen hebt?

Of je nou wel of geen kinderen hebt, een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) is niet verplicht. Maar zeker geen overbodige luxe als je kinderen en/of huisdieren hebt. Vaak kost de verzekering een paar euro per maand, terwijl je - afhankelijk van je verzekering - verzekerd bent tot een bedrag van minimaal 1 miljoen euro.

Meer weten over zo’n verzekering?

Zit jij rustiger als je weet dat de schade die je voetballende basisschoolkind maakt gedekt is? Zeker weten dat je niet zelf voor een nieuwe smartphone hoeft op te draaien als je peuter hem in de vissenkom gooit? Dan is een AVP een goed idee. Op de website van Independer kun je verzekeringen onafhankelijk vergelijken. Zo kun je zelf kiezen wat het best bij jou en je gezin past. Check hier welke verzekering het best bij jullie past.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Esther Storm van Independer, een onafhankelijk dienstverlener die vergelijkingen van financiële producten aanbiedt.