20 augustus 2020

Alles over de plaswekker: wat, wanneer en hoe

Overdag lukt het je kind hartstikke goed om op tijd naar de wc te gaan. Maar ‘s nachts… dat is een ander verhaal. Het lukt maar niet om in zijn slaap ook droog te blijven. Een hulpmiddel voor nachtelijke zindelijkheid is de plaswekker. Hier lees je alles over de plaswekker. Van wat het is en hoe het werkt tot welke je kunt kopen en hoe het zit met vergoeding van de zorgverzekering.

Wat is een plaswekker?

Als je je kind wilt helpen om zindelijk te worden, ben je tijdens je Google-zoektochten de term plaswekker waarschijnlijk al tegen gekomen. Een plaswekker helpt om ‘s nachts droog te blijven. Het is een alarm, vaak gekoppeld aan een speciaal broekje. Als je kind plast, gaat de wekker af.  Het is dan de bedoeling dat je kind, wakker, op de wc verder plast. Een plaswekker helpt een kind om het gevoel van een volle blaas te herkennen, waardoor ze ook ‘s nachts zindelijk worden.

Vanaf wanneer plaswekker?

Je kunt een plaswekker gebruiken vanaf ongeveer 7 jaar. Hierbij is het belangrijk dat je kind zelf gemotiveerd is om van het bedplassen af te komen. Soms komt het voor dat kinderen al eerder gemotiveerd zijn. Dan kun je eerder met de plaswekkermethode starten, maar aangeraden wordt om in ieder geval te wachten tot het kind 6 jaar is (Kenniscentrum Bedplassen Nederland).

Hoe werkt de plaswekkermethode?

De plaswekker is met een draadje óf draadloos verbonden aan een speciaal broekje, kussen of inlegger. Voor het slapengaan installeren ouders en kind samen de wekker. Deze plaswekker gaat af zodra er druppels in het broekje komen. Je kind gaat uit bed, zet de wekker uit, doet zijn plas op de wc en vervangt het gebruikte broekje. Vervolgens zet hij de wekker weer aan.

Als je kind erg moeilijk wakker wordt, kun jij je kind wakker maken. Na een paar nachten leert hij om sneller wakker te worden. Je kind moet echt wakker zijn om te plassen, omdat je anders het bedplassen juist aanleert. Na verloop van tijd herkent je kind ook ‘s nachts het gevoel van een volle blaas. Het komt ook voor dat je kind het op kan houden tot de ochtend en er helemaal niet meer uit hoeft.

Ook gaat de plaswekkermethode uit van belonen in plaats van straffen. Zodra je kind op het toilet geplast heeft, krijgt hij een sticker, compliment of een andere vorm van waardering. De volgende ochtend nog een keer. Is het toch mis gegaan? Niet boos worden of teleurgesteld zijn. Dan beginnen jullie de volgende nacht gewoon weer met een schone lei!

Welke plaswekker kopen?

Er zijn verschillende soorten plaswekkers, maar deze draadloze Rodger plaswekker en de Mickey plaswekker zijn de bekendste. Dit zijn allebei systemen die werken met een (draadloze) wekker en broekjes. Een aantal punten waar je op kunt letten tijdens het uitzoeken van een plaswekker:

  • Hoe groot is het sensorbereik van de plaswekker? Het sensorbereik bepaalt welk gebied nat moet worden voordat de wekker afgaat. Voor een optimale wektraining is het belangrijk dat het alarm afgaat bij de eerste druppels, zodat de hersenen getraind worden om een volle blaas te herkennen. Vaak gebruiken systemen met een groot sensorbereik een broekje. Dit maakt het systeem duurder, maar ook efficiënter.
  • Hoe makkelijk wordt je kind wakker? Dit is de zogenaamde wekdrempel. De wekker moet je kind snel wakker kunnen maken. Daarom hebben de meeste wekkers een irritant alarm, wat iedereen zo snel mogelijk uit wil zetten. Voor doven, slechthorenden en/of hele diepe slapers zijn er ook systemen die werken met trilelementen.
  • Betrek je kind bij de keuze. Het succes van de plaswekkertraining wordt vooral bepaald door de motivatie van je kind. Betrek hem of haar daarom bij het keuzeproces van de wekker, zodat hij of zij er volledig achter staat.

Vergoeding plaswekker zorgverzekering

Er zijn een aantal zorgverzekeraars die de plaswekker vergoeden - van Anderzorg tot CZ en van VGZ tot Zilveren Kruis - en nog veel meer daar tussenin. Maar aangezien de voorwaarden elk jaar veranderen is het handig om het altijd even van tevoren te checken bij je zorgverzekeraar. Als je zorgverzekeraar het vergoedt, dan kun je vaak kiezen tussen een plaswekker huren of kopen. Meestal vergoeden ze het aankoopbedrag maar een keer. Heeft je kind een terugval, dan moet je alsnog de plaswekker zelf kopen.

Geduld, motivatie en liefde

Bedplassen is in de meeste gevallen geen ziekte, maar een lastig probleem. En niet alleen bij jonge kinderen. Ook bij oudere kinderen en (pre)tieners. Het is heel ingrijpend voor degene die er last van hebben en het hangt nog heel erg in de taboesferen. Angst en onzekerheid helpen niet mee om het bedplassen te verhelpen dus probeer je kind gerust te stellen. Hij is echt niet de enige bij wie er nog geregeld ongelukjes voorkomen en blijf je kind motiveren en aanmoedigen om door te zetten. Door erover te praten met je kind, huisarts en eventuele specialisten kun je jouw kind helpen.

Lees ook: