Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

20 juni 2017 door Ferdy Cornelissen

Basisinformatie: het energiecontract

Waar moet je aan denken bij al of niet overstappen naar een andere energieleverancier?

De energierekening heeft een groot aandeel in de maandelijkse vaste lasten. Fijn dus als je daarop kunt besparen. Het helpt natuurlijk om zuinig met je energie om te gaan, maar de kans is ook groot dat je te veel betaalt voor je energiecontract. Zeker als je al een paar jaar niet bent overgestapt, is de kans groot dat je bij een andere energieleverancier een stuk goedkoper uit bent.

Hieronder de dingen waar je aan moet denken.

Groene of 'vergroende' energie?

Uiteraard is de prijs niet het enige wat telt bij een energiecontract. Voor veel mensen is ook duurzame energie belangrijk.

Jammer genoeg is niet altijd duidelijk of de energie die je ontvangt écht duurzaam is, of dat hij duurzaam is 'gemaakt' via certificaten uit het buitenland. De energievergelijker van Independer maakt hier een duidelijk onderscheid in. Zo zie je altijd hoe groen jouw energieleverancier is.

Pas op met welkomstbonussen

Veel energieleveranciers stellen een welkomstbonus in het vooruitzicht. Je krijgt dan bijvoorbeeld een geldbedrag, een tablet of een smartphone. Maar als je je contract voortijdig opzegt, moet je de bonus weer geheel of gedeeltelijk terugbetalen.

Verder klinkt een welkomstbonus als een mooi extraatje, maar vaak betaal je hem gewoon zelf, via hogere tarieven. Independer vindt dat niet eerlijk en toont daarom de bonussen apart van het energiecontract. Dat geeft een beter beeld van de werkelijke energietarieven.

Onderhandelen met je energieleverancier

Ben je al langer klant bij je vaste energieleverancier? Waarschijnlijk krijg je je energie dan niet meer tegen de voordelige tarieven van de begintijd van je contract. Je kunt dan altijd bij je leverancier informeren of hij nog een voordelig aanbod kan doen, om je te behouden als klant. Het is aan de leverancier om te besluiten of hij dit doet of niet.

Aandachtspunten bij vergelijken en overstappen

Wil je eventueel overstappen naar een andere energieleverancier? Dan is het belangrijk om over de volgende zaken na te denken.

Vast of variabel tarief? - Je kunt meestal kiezen tussen een vast tarief of een variabel tarief. Met een vast tarief weet je waar je aan toe bent zolang je contract loopt. Een variabel tarief schommelt mee met de energieprijzen in de markt. Dat betekent dat de tarieven kunnen dalen, maar ook kunnen stijgen.

Contract voor 1 of 3 jaar? - De meeste leveranciers bieden contracten voor 1 en 3 jaar aan. Vind je het niet erg om jaarlijks opnieuw te vergelijken en mogelijk over te moeten stappen, dan is een 1-jarig contract het voordeligst. Wil je er liever een paar jaar geen omkijken meer naar hebben, dan kun je beter voor een contract van 3 jaar kiezen.

De tarieven voor 3-jarige contracten liggen wel iets hoger dan die voor 1-jarige contracten. Omdat meer zekerheid meer geld kost. Een meerjarig contract is vooral gunstig wanneer de energietarieven gaan stijgen. Want als je een contract voor één jaar afsluit, en de prijzen stijgen daarna ineens, krijg je te maken met een hoger tarief. Bij een 3-jarig contract kun je in die situatie dan nog even profiteren van de tarieven die je bij het afsluiten kreeg. Maar of de prijzen gaan stijgen of dalen is nogal lastig te voorspellen...

Houd rekening met de opzegboete - Wil je overstappen naar een andere energieleverancier terwijl je huidige contract nog niet is afgelopen, dan betaal je een opzegboete. Reken op zo'n 50 tot 125 euro, afhankelijk van de resterende looptijd van het contract. (Let op: de boete geldt per product. Dus voor gas en licht twee maal deze bedragen.) Voor meer informatie over de opzegboete, zie het overzicht op Independer.nl.

Energievergelijkers vergelijken

Er zijn verschillende energievergelijkers beschikbaar. Die van Independer biedt de volgende voordelen:

  • jaarlijkse energiecheck - vóór afloop van je contractperiode stuurt Independer een mail met een energiecheck. Zo kun je controleren of je huidige contract nog steeds volstaat, of dat je beter kunt overstappen;
  • vergelijken op prijs én kwaliteit - veel energievergelijkers houden alleen rekening met de prijs van energiecontracten. Independer houdt ook rekening met de kwaliteit van een energieleverancier, onder meer door de ervaringen van andere klanten mee te wegen;
  • duidelijkheid over groene energie - Independer maakt een duidelijk onderscheid tussen echt groene stroom en 'vergroende stroom' (zie boven). Zo weet je altijd waar je voor kiest;
  • inschatting energieverbruik - voor het bepalen van je energieverbruik werkt Independer samen met Milieu Centraal. Daardoor kan er een betere inschatting worden gemaakt en een advies op maat worden gegeven;
  • vaste vergoeding per klant - Independer ontvangt een vaste vergoeding per klant, ongeacht of een klant overstapt of niet. Daardoor is er voor Independer geen financiële prikkel om klanten jaarlijks te laten overstappen van energieleverancier, maar wordt er echt advies gegeven in het belang van de klant. Veel andere energievergelijkers krijgen alleen een vergoeding als een klant overstapt.