Home » Artikelen » Basisinformatie opstalverzekering

Basisinformatie: opstalverzekering

Door:

Esther Storm en Ferdy Cornelissen

De onderstaande informatie wordt u aangeboden door Independer, een onafhankelijk dienstverlener die vergelijkingen van financiële producten aanbiedt.

Om je huis te verzekeren heb je een opstalverzekering nodig. Loopt je huis schade op door bijvoorbeeld brand, storm of een overstroming, dan krijg je de schade vergoed. Een opstalverzekering is niet wettelijk verplicht, maar als je een hypotheek afsluit zal de bank dit wel verplichten. De bank leent jou een groot bedrag voor je huis en wil daarom dat dit goed verzekerd is.

Dekking opstalverzekering

Voor een opstalverzekering kun je meestal kiezen uit een extra uitgebreide dekking of een allrisk-dekking. Beide dekkingen vergoeden de meeste schades, zoals brandschade, schade na blikseminslag, storm- , water- en inbraakschade. Dat geldt ook voor schade als gevolg van een heftige storm of regenbui, bijvoorbeeld als rivieren zijn overstroomd.

Met een allrisk-dekking worden bijna alle schades vergoed, vaak ook als je er zelf schuld aan hebt. Goed om te weten dat je nooit verzekerd bent voor schade die je had kunnen voorkomen door het huis goed te onderhouden.

Wat is er precies verzekerd?
Met een opstalverzekering verzeker je het huis zelf. Behalve het huis zelf, gaat het om alles wat aan het huis vastzit en wat je niet zomaar kunt loshalen. Zoals vloeren, muren, badkamers en keukens. Alles wat niet aan het huis vastzit, en dus wat je kunt oppakken en meenemen, valt onder de inboedelverzekering.

Schade door aardbevingen

Een actueel onderwerp is schade die ontstaat door aardbevingen in Groningen, als gevolg van de gaswinning. Schade door een natuurramp valt niet onder de dekking van je opstalverzekering. Maar omdat deze aardbevingen het gevolg zijn van gaswinning en niet van een natuurramp, is er een aansprakelijke partij. Heb je een rechtsbijstandverzekering? Dan kun je deze inschakelen. Ook kun je de schade melden bij het Centrum Veilig Wonen.

Meer informatie

Zie: Opstalverzekering op de site van Independer. Of lees meer over de dekking van een opstalverzekering.

Esther Storm en Ferdy Cornelissen

zijn werkzaam bij Independer. Als consumenten via Independer een financieel product afnemen, ontvangt Independer daarvoor een vergoeding van de bank of verzekeraar.

Meer over

Reacties

Goede uiteenzetting.

Goede uiteenzetting.

Hieronder nog een aantal tips:

- De premie is voor iedereen verschillend. Die is afhankelijk van je huis, de manier waarop het huis is gebouwd en de dekking die je kiest.

- Het verzekerd bedrag moet hetzelfde zijn als het bedrag dat nodig is om je huis opnieuw te bouwen. Anders ben je onderverzekerd. En kijk ook goed op de polis of je garantie hebt tegen onderverzekering. Heb je dat niet? Vraag de verzekeraar dat op te nemen.

- Voor bijzondere situaties kunnen afwijkende premies en voorwaarden gelden. Bijvoorbeeld voor monumenten.

Lees verder