Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

14 juli 1999 door Justine Pardoen

Bloot: voor alle leeftijden?

Van januari 1999 tot april 2001 verzorgde Ouders Online elke woensdag een halve pagina over 'opvoeding' in het dagblad Trouw, geïnspireerd op datgene wat er die week bij Ouders Online was voorgevallen. Het onderstaande artikel maakt deel uit van die serie.

Als het warm is mogen de kinderen van Sabine in huis en in de tuim bloot rondlopen. Haar dochter is negen en haar zoon zeven jaar. Ze vinden het heerlijk en hun kleren blijven schoon. Niets aan de hand. Tot het moment dat een goede vriendin Sabine erop wijst dat haar dochter toch echt iets moet aantrekken. "Wat vinden jullie?", vraagt zij op het Forum van Ouders Online. "Tot welke leeftijd laten andere ouders hun kinderen bloot spelen?"

"Is het kind jonger dan vijf, dan vinden mensen zo'n bloot lijfje vertederend", merkt Erika. "Ook in onze kerkse gemeente. Maar is het kind ouder, dan stoort men zich aan naaktlopertjes. Als anderen zich eraan storen, zou ik ze gewoon een zwembroekje aandoen. Ook in je eigen tuin. Bovendien breng je mensen met rare gedachten dan niet in de verleiding." Maar Jennifer gelooft niet dat een zwembroek dat zou kunnen tegenhouden. En bovendien: waarom zou een kind van negen daar meer aanleiding toe geven dan een kind van twee?

Saïda vindt het onzin dat je rekening zou moeten houden met de buren. "Je kunt alles wel fout doen. Mijn was hangt op zondag ook wel eens buiten. Die van mij lopen gewoon lekker bloot als ze dat willen. Ik wil mijn kinderen leren dat zij zelf de baas zijn over hun lichaam." Maar Anne vindt het niet slecht om rekening te houden met de fatsoensnormen van anderen en ook kinderen dat te leren: "Bloot in een tuin die redelijk beschut is, vind ik prima, maar daarbuiten moeten ze wat aan. Dat ligt sociaal prettiger."

Naaktlopen mag verder alleen op plekken die per gemeente vastgelegd zijn bij algemene plaatselijke verordening (APV), maar daarbij ligt niets vast over een leeftijdgrens. Pas als de eerbaarheid geschonden wordt, meldt artikel 239 van het wetboek van strafrecht, kan de politie optreden. Een achttienjarige mag alleen in zijn blootje op het naaktstrand, maar een achtjarige mag ook op het gewone strand geheel uit de kleren. Waar ligt de grens? Wanneer is een kind nog genoeg kind om bloot te mogen? Dat mogen ouders en kinderen zelf bepalen. Dus zolang het prettig voelt.