Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

11 september 2013

Boek 'Focus!' voor beter concentreren

Nieuw in de Ouders Online reeks: 'Focus! - Over sociale media als de grote afleider' van Justine Pardoen. Sociale media kunnen tieners zó afleiden dat hun schoolwerk eronder gaat lijden. Regels stellen werkt niet en verbieden al helemaal niet. Maar wat dan wel?

Pubers en sociale media, het is alsof ze voor elkaar gemaakt zijn. Altijd aan, altijd contact. Dat wás al een tijdje zo, maar de smartphone heeft het twitteren, facebooken en whatsappen alleen maar erger gemaakt. Geen moment meer offline, geen moment meer rust.

Hoe leg je aan je kind uit dat 'nu even niet' ook belangrijk is? Heeft het überhaupt nog zin om het te proberen? Ja! Je wilt immers toch voorkomen dat het schoolwerk gaat lijden onder al die afleiding, met mogelijk zittenblijven tot gevolg. Maar hoe moet dat dan?

Regels stellen werkt niet

In haar boek Focus! behandelt Justine Pardoen (hoofdredacteur van Ouders Online en gespecialiseerd in kinderen en media) een actueel probleem dat steeds nijpender lijkt te worden, getuige het toenemend aantal vragen hierover op ouderavonden, forums en websites.

Regels stellen werkt niet. Zeggen dat je kind zich anders moet gedragen ook niet. En botweg verbieden al helemaal niet. Je moet het slimmer doen. Namelijk door een gesprek op gang te brengen. Dat kan, mits je de juiste vragen stelt. Zó leer je je kind focussen.

Echte Vragen stellen

Alles draait om het stelllen van 'Echte Vragen', waardoor kinderen gaan nadenken over hun eigen gedrag.

Zo herken je een Echte Vraag:

  • als je het antwoord niet kunt opzoeken via Google;
  • als jij zelf het antwoord niet weet;
  • als het geen verwijt is, verpakt in de vorm van een vraag;
  • als je kind bij zichzelf te rade moet gaan: wat denkt, voelt of vindt hij zelf?
  • als er geen goed of fout antwoord is;
  • als het een vraag is die niet alléén met ja of nee beantwoord kan worden;
  • als je zelf geïnteresseerd bent in het antwoord.

Elk hoofdstuk sluit af met voorbeelden van Echte Vragen die je meteen kunt toepassen.

Tips

Het boek staat ook boordevol praktische tips. Ze zijn deels afkomstig uit 'de literatuur' (waarin bewezen is dat ze werken), maar ze zijn ook gebaseerd op de eigen ervaring van Pardoen als moeder van twee pubers, de ervaringen van andere ouders (die zij ontmoet op de ouderavonden die ze geeft) én de ervaringen van pubers zelf.

Titelbeschrijving

Focus! - Over sociale media als de grote afleider
door: Justine Pardoen
uitg.: SWP, 2012
ISBN: 9789088503863
120 pagina's
EUR 14,90
Online bestellen

Publiciteit

  • Focus werd beoordeeld met 4 van de 5 sterren in de Volkskrant van 6 april 2013.
  • EenVandaag besteedde op 30 november 2012 aandacht aan het onderwerp. Zie: Social media: te veel afleiding voor kinderen?
  • Kijk eventueel ook nog even naar een gastles die Justine Pardoen gaf over dit onderwerp, voor een klas met pubers. Het programma werd uitgezonden door de NTR op 18 juli 2013: