21 april 1999 door Justine Pardoen

Boos op je moeder

Van januari 1999 tot april 2001 verzorgde Ouders Online elke woensdag een halve pagina over 'opvoeding' in het dagblad Trouw, geïnspireerd op datgene wat er die week bij Ouders Online was voorgevallen. Het onderstaande artikel maakt deel uit van die serie.

Als je kinderen krijgt, ontlokt dat vroeg of laat altijd een confrontatie met je eigen opvoeding. Meestal stemt dat je milder over je eigen ouders, maar soms slaat de balans door naar de andere kant.

Elise: "Mijn moeder liet me alleen als ze ging werken, terwijl mijn vader dronken op de bank lag". Een ander verzucht anoniem: "Ik denk vaak: laat er maar ruzie komen. Als ik mijn ouders nooit meer hoef te zien is dat een opluchting. Wat mij tegenhoudt is het enige goede wat mijn ouders me bijgebracht hebben: respect."

Sinds ze moeder is, heeft ook Inge veel verdriet over haar eigen jeugd. "Telkens als mijn moeder me nu 'tips' geeft over hoe ik het moet doen met mijn kind, dan word ik zo vreselijk kwaad." Maar het is dan om wat ze vroeger bij haar gedaan hebben.

Veel vrouwen herkennen dit. Doe als Elvira: als je moeder een 'tip' geeft, dan knik je 'ja' en doe je 'nee'. "Dat vindt mijn moeder wel niet zo leuk, maar helaas weerhoudt het haar niet om de volgende keer weer een tip te geven. Mijn moeder had ook problemen met haar moeder."

Hebben mannen dit nou ook?