28 april 1999 door Justine Pardoen

Borstgroei en buikslapen

Van januari 1999 tot april 2001 verzorgde Ouders Online elke woensdag een halve pagina over 'opvoeding' in het dagblad Trouw, geïnspireerd op datgene wat er die week bij Ouders Online was voorgevallen. Het onderstaande artikel maakt deel uit van die serie.

De lichamelijke ontwikkeling van een kind in de puberteit kan tot vreemde vragen leiden. Moeder Marianne toont zich op het Forum erg bezorgd: "Mijn dochter van net zestien, tenger en nog niet ongesteld, slaapt op haar buik. Beïnvloedt dit de groei van haar borsten?"

Judie heeft het zich ook altijd al afgevraagd: ze slaapt haar leven lang al op haar buik en heeft zelf maatje 75A. Maar Desiree gelooft niet dat het iets uitmaakt: "Was het maar waar. Ik was helemaal niet blij met mijn borstgroei en heb daarom veel op mijn buik geslapen. Dat heeft er jammer genoeg niet toe geleid dat de omvang binnen normale proporties bleef. De groei lijkt eerder erfelijk bepaald."

Gelijk heeft ze. Hankje Escher is kinderarts en beantwoordt wekelijks vragen op Ouders Online: "Als een moeder zelf laat was, dan kan haar dochter ook een 'late rijper' zijn. Maar ook meisjes met anorexia komen veel later in de puberteit. Dit is ook het geval bij chronische ziekten zoals ernstige astma of andere longaandoeningen, chronische darmaandoeningen, nierziekten en reuma. Soms heeft de ziekte zich nog niet eerder geopenbaard. Het kan ook zijn dat de eierstokken niet goed aangelegd zijn. Daarom moet je het uitblijven van borstgroei wel zien als een alarmteken: ga naar een dokter."

Maar als ze eenmaal groeien, zal de slaaphouding weinig meer kunnen tegenhouden. Elisabeth: "Ik slaap al jaren op mijn rug, maar mijn billen..."