16 januari 2019

Claimgedrag

Claimgedrag bij kinderen komt veel voor. In dit artikel lees je alles over waar dit gedrag vandaan komt, op welke leeftijd het voorkomt, en veel bruikbare tips om toe te passen.

Een kind dat voortdurend je aandacht vraagt kan aardig wat beslag op je leggen. Rustig douchen, even naar het toilet gaan of een boodschappenlijstje maken: het kan verdomd lastig zijn met een lieve, maar veeleisende dreumes of peuter aan je zij.

Hoe ga je om met dit ‘claimende’ gedrag van je kind?

Claimgedrag: welke leeftijd?

Dreumesen en peuters zijn sterren in het vertonen van claimgedrag. Dit gedrag komt dan ook het meest voor bij kinderen tussen de 0 en vier jaar en de intensiteit ervan verschilt per kind. Je kind is drammerig, veeleisend, kan niet goed alleen zijn en wil voortdurend jouw (exclusieve) aandacht. Aan de ene kant is het een heerlijk gevoel dat je kind jou zo nodig heeft en aan de andere kant kom je zelf nergens aan toe. Waar kom dat gedrag eigenlijk vandaan?

Reden van claimgedrag

Goed om te weten: er is een duidelijke reden voor claimgedrag. Je kind moet in deze leeftijdsfase (0 - 4 jaar) namelijk nog leren om emotioneel zelfstandig te worden. En hij vindt het geweldig om jouw tijd en aandacht te krijgen. Sterker nog: hij krijgt er geen genoeg van en wil alleen maar meer. Hoe meer jij beschikbaar bent, hoe meer je kind van je vraagt.

Een andere reden dat je kind veel aandacht vraagt is dat hij of zij zich onveilig of niet gezien voelt. In een drukke of stressvolle thuissituatie heb je meer kans dat je kind veeleisend gedrag gaat vertonen, omdat hij wil dat jij hem helpt zich veilig te voelen. Ook kunnen factoren als verveling en vermoeidheid een rol spelen.

Het is fijn om inzicht te krijgen in dit gedrag, want het kan je helpen erachter te komen waarom je kind zo doet. Vraag jezelf bijvoorbeeld eens af:

  • Gedraagt je kind zich alleen op deze manier als jij in de buurt bent of ook bij anderen (kinderopvang, opa en oma)?
  • Wil hij je geen moment delen en de hele tijd bij je zijn, met je spelen, met je praten, naast je zitten of op schoot kruipen?
  • Slaapt je kind goed? Gaat hij op tijd naar bed en slaapt hij door?
  • Krijgt je kind voldoende uitdaging of verveelt hij zich misschien?
  • Krijgt je kind voldoende individuele aandacht? Samen een boekje lezen, iets leuk doen, oprechte interactie met je kind etc.
  • Hoe reageer jij op dit veeleisende gedrag? Geef je je kind extra aandacht, word je boos of geïrriteerd?

Zes tips voor ouders bij claimgedrag

Claimend- en veeleisend gedrag is leeftijd gerelateerd gedrag, maar heeft vaak ook een onderliggende oorzaak. Wat kun je eraan doen?

  1. Kijk allereerst eens naar je eigen gedrag (en dat van je partner) als reactie op je kind. Zitten jullie op een lijn? Gaan jullie hetzelfde met het claimende gedrag om? Zo niet, maak dan een gezamenlijk plan. Voor je kind is het heel fijn en helder als jullie hetzelfde reageren en je zult op deze manier ook het snelste ‘resultaat’ boeken voor gedragsverandering.
  2. Je kind heeft niet de hele dag je exclusieve aandacht nodig, het is juist goed om hem te stimuleren bij het emotioneel zelfstandig worden. Dit kun je doen door structuur aan te brengen en verwachtingen uit te spreken. Een voorbeeld: “Zullen we nu samen een mooie Duplo-toren bouwen? Daarna gaat mama even de was opvouwen en mag jij zelf spelen.” Geef je kind een dikke knuffel als dit goed gaat: “Wat heb je fijn zelf gespeeld!”
  3. Geef je grenzen aan. Als je even rustig naar het toilet wilt, kun je dat aangeven aan je kind. Vertel dat, als je terug bent, jullie samen een boekje gaan lezen op de bank. Je mag ook gerust aangeven dat je het niet prettig vindt als je kind de hele tijd aan je been hangt. En geef vooral ook aan wat je wel fijn vindt, bijvoorbeeld een handje geven als jullie op straat lopen.
  4. Probeer de focus te leggen op alles dat goed gaat en beloon je kind voor dit gedrag.
  5. Werk ook aan het zelfvertrouwen. Laat je kind bijvoorbeeld steeds meer kleine dingetjes zelf doen of oplossen en geef complimenten als dat lukt. Als het niet lukt, schenk er niet te veel aandacht aan en probeer het snel weer opnieuw.
  6. Kijk of er geen andere, onderliggende reden is waardoor je kind dit claimgedrag vertoont. Grote veranderingen als verhuizingen, geboorte of overlijden kunnen ook een reden zijn dat je kind jou meer nodig heeft.

Tot slot

Je zou kunnen zeggen dat claimend gedrag een fase is die bij een bepaalde leeftijd past, eigenlijk is het dus heel normaal. Wel kies je er zelf voor in hoeverre je meegaat in het veeleisende gedrag van je dreumes of peuter. En is het belangrijk dat je je eigen grenzen aangeeft. Dit zal je kind alleen maar helpen bij het ontwikkelen van zijn eigen, emotionele zelfstandigheid.

Hoe ga jij om met een kind dat veel aandacht van je vraagt? Deel je tips over claimgedrag ook met de andere ouders.