De beste babyfoons van 2023

Een babyfoon geeft je een gevoel van zekerheid: je houdt een oogje in het zeil terwijl je kleintje ligt te slapen. Er zijn verschillende soorten babyfoons verkrijgbaar: met of zonder camera, met of zonder app, babyfoons die je uit kunt breiden en zelfs babyfoons met een touchscreen! Om je te helpen bij het maken van een keuze, heb ik een handige top vijf voor je gemaakt.

Wist je dat er ruim 200 verschillende babyfoons op de markt zijn? Het is geen wonder dat je de bomen door het bos niet meer ziet. Naast de top vijf babyfoons van 2021, vind je in dit artikel ook een handige koopgids waarin ik uitleg waar je op moet letten bij aankoop van een babyfoon zodat je zeker weet dat je de beste keus maakt voor jullie. Lees dus snel verder.

De Vijf Beste Babyfoons van 2023 op een Rij

 

#1 Motorola MBP-944 Connect Halo + Dual mode babyfoon 4,3”

De beste babyfoon op de markt in 2023

Motorola MP-944 Connect Halo babyfoon

Details:

Verbinding: Wifi

Met camera

Bereik binnen: max 30 meter

Bereik buiten: max 200 meter

Te gebruiken met smartphone: Ja

Schermgrootte: 4” inch

Uit te breiden: Ja

Je bestelt hem hier!


Extra functies: Nachtlampje, terugspreekfunctie, slaapliedjes, temperatuurweergave, uitbreidbaar, opnamefunctie

Voordelen:

Deze babyfoon heeft een prachtig scherm

Deze babyfoon is gemakkelijk te bedienen via de app of via het apparaat zelf

Nadelen:

Deze babyfoon heeft een erg stevig prijskaartje

Niet alle functies in de app zijn gratis

Eigenschappen

Het eerste wat me opvalt, is het enorme prijskaartje van deze babyfoon: mijn verwachtingen zijn dan ook hoog. De Motorola MBP-944 is het paradepaardje van alle babyfoons. Het apparaat is niet zomaar een babyfoon: hij beschikt over meerdere handige functies die helpen bij het in slaap laten vallen van je kindje. Denk bijvoorbeeld aan slaapliedjes, verschillende “white noise” geluiden en zelfs een projector. 

Een andere handige functie van de bijbehorende app is dat je ziet hoe lang (of kort) jouw kindje heeft geslapen en hoe vaak hij wakker is geweest. Op die manier kun je het slaapritme van je kindje leren kennen en indien nodig deze beïnvloeden.

Gebruiksgemak

Je zet de camera op een plaats waar je je kindje goed ziet: vind je het lastig de ideale plaats te vinden dan draai je de camera eenvoudig bij via de app. Dat is handig! Slaapt je baby nog in een wiegje of ledikant, dan kun je ervoor kiezen om de camera hieraan vast te maken, zodat deze er als het ware boven hangt. Je gebruikt de ophangbeugel die er aan de bovenkant uitziet als een “halo”, ook als projector. 

Je bedient deze babyfoon via de app of via de knopjes op de ouderunit. Beide manieren zijn gemakkelijk. Via de app heb je toegang tot optionele slimme functies, maar deze zijn helaas niet allemaal gratis. Dit had ik eigenlijk wel verwacht van een babyfoon in deze prijsklasse. 

Het scherm van de ouderunit is prachtig: een superscherp kleurenscherm van 4” inch (ruim 10 cm diagonaal). Bovendien kun je opnemen en foto’s maken terwijl de babyfoon aanstaat. Geen noodzakelijke functie, maar wel een leuke functie! 

Het geluid is ook van goede kwaliteit. 

De luisterboekenfunctie is leuk, al denk ik dat je dit in de praktijk weinig zult gebruiken bij het in slaap vallen. Kindjes horen toch het liefst de stem van papa of mama. In de ochtend kan het misschien wel van pas komen, als je kindje al wakker in bedje ligt maar jij nog even snel onder de douche wil springen. 

Op het scherm zie je de temperatuur in de kamer en er wordt een melding weergegeven als het te warm wordt. Ook de tijd kun je zien en hoe sterk het Wifi signaal is.

Motorola Halo

Conclusie

Deze babyfoon biedt je alles en meer: handige functies, een prachtig scherm en bovendien uitstekende kwaliteit. Vooral de app biedt handige mogelijkheden. Het leren kennen van het slaapritme van je baby is echt een fijne tool. Als je bijvoorbeeld ziet dat je kindje op een bepaalde tijd wakker wordt, kun je hierop inspelen. Slaapritmes van kinderen veranderen door de weken en maanden heen en de app helpt je om dit al snel te herkennen.

Ben je op zoek naar de beste babyfoon in 2023, dan is dit de ideale babyfoon voor je.

#2 Alecto Baby DVM-200 Babyfoon met camera

Beste koop

Alecto Baby DVM 200

Details:

Verbinding: Digitaal

Met camera

Bereik binnen: max 50 meter

Bereik buiten: max 300 meter

Te gebruiken met smartphone: Nee

Schermgrootte: 4,3” inch

Uit te breiden: Ja

Je bestelt hem hier!

Extra functies: 

Nachtlampje, terugspreekfunctie, slaapliedjes, temperatuurweergave, uitbreidbaar, draaibare camera

Voordelen

Deze babyfoon wordt geleverd met een beugel waarmee hij opgehangen kan worden.

Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

Nadelen

De slaapliedjes worden soms als te opwekkend ervaren

Eigenschappen

De Alecto Baby DVM-200 is door de Consumentenbond uitgeroepen tot de beste koop december 2019 en is daarmee veelbelovend. Met zijn digitale verbinding is deze babyfoon 100% storingsvrij en haal je een betrouwbare babyfoon in huis. Het beeldscherm is 4,3” inch en dankzij de infraroodfunctie zijn de beelden zelfs ‘s avonds kraakhelder. De camera heeft een ingebouwd nachtlampje en vijf voorgeprogrammeerde slaapliedjes. Daarnaast wordt de temperatuur weergegeven op de ouderunit.

Gebruiksgemak

Deze babyfoon heeft geen app en bedien je via de knopjes op de ouderunit. Met de pijltjestoetsen draai je de camera bij, je zoomt in, past het volume aan of speelt een slaapliedje af. De bediening spreekt voor zich en is simpel. Het scherm is groot en als je meerdere camera’s aansluit, kun je wisselen tussen de camera’s of de VOX functie gebruiken. Hiermee wisselt het scherm zelf tussen de beelden van elke camera. 

Als je geen goede positie vindt om de camera neer te zetten dan hang je deze op met de meegeleverde beugel. Hierdoor heb je altijd goed beeld van je kindje.

Alecto babyfoon

Conclusie

Deze babyfoon heeft zijn titel van de Consumentenbond echt verdient. Het is een gebruiksvriendelijke babyfoon die goed presteert. Hij heeft een kraakhelder beeld en veel handige, maar geen overbodige functies. Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

#3 Luvion Prestige Touch

Beste babyfoon met groot scherm

Luvion Prestige Touch

Details:

Verbinding: Digitaal

Met camera 

Bereik binnen: 50 meter

Bereik buiten: 300 meter

Te gebruiken met smartphone: Nee

Schermgrootte: 7” inch (17,7 cm)

Uitbreidbaar: Ja

Je bestelt hem hier!

Extra functies: Terugspreekfunctie, nachtlampje, slaapliedjes, temperatuurweergave, draaibare camera

Voordelen

Deze babyfoon heeft een digitale verbinding waardoor er geen storingen voorkomen

Het scherm is met 17,7 cm extra groot

Nadelen

Er hangt een stevig prijskaartje aan deze babyfoon

Eigenschappen

De Luvion Prestige Touch 2 heeft een scherm van maar liefst 17,7 cm wat ervoor zorgt dat je je kindje goed kunt zien. Op de kleinere modellen kan het soms lastig zijn om te zien of je kindje nu wel of niet zijn ogen dicht heeft. Daarnaast heeft deze babyfoon handige functies zoals het kunnen aflezen van de temperatuur, de baby-unit dient ook als nachtlampje en er kunnen slaapliedjes worden afgespeeld.

Gebruiksgemak

De ouderunit is gemakkelijk via de knopjes onder het scherm te bedienen. Je leest de temperatuur op het scherm, de tijd, de sterkte van het signaal en de batterij. Het scherm is met zijn 7” inch groot en daarnaast kraakhelder: het is net of je naar een mini-tv (met daarin je kindje in de hoofdrol) kijkt. 

Bovendien kun je de beelden opnemen: geen noodzakelijke functie, maar wel leuk voor later. Deze babyfoon is ook uit te breiden met maximaal 4 camera’s, mocht dit nodig zijn. Doordat het scherm zo groot is, is het hebben van een vierdelig beeld niet storend, de beelden blijven groot genoeg om ze goed te kunnen zien. 

Deze babyfoon maakt geen gebruik van een app, maar bedien je eenvoudig via de knopjes onderaan het scherm.

Luvion Prestige Touch 2

Conclusie

De Luvion Prestige is een babyfoon waar een stevig prijskaartje aan hangt, maar het extra grote scherm maakt dit helemaal goed. Waar de babyfoon ook staat, je ziet eigenlijk altijd wat er op het scherm gebeurt. 

De babyfoon is gemakkelijk te bedienen en heeft een aantal leuke functies, zoals het kunnen opnemen van de beelden en het afspelen van slaapliedjes. 

Ben je op zoek naar een goede babyfoon met een groot scherm, dan is dit de ideale babyfoon voor je.

#4 HD Wifi Babyfoon met Camera

HD Wifi Babyfoon met Camera

Wifi babyfoon

Details:

Verbinding: Wifi

Met camera

Bereik binnen: 100 meter

Bereik buiten: 110 meter

Te gebruiken met smartphone: Ja

Schermgrootte: Afhankelijk van apparaat

Je bestelt hem hier!

Extra functies: Terugspreekfunctie

Voordelen

Je kijkt overal, waar je ook bent, op de camera

De camera is erg prijsvriendelijk

Nadelen

Je gebruikt je telefoon om op de camera te kijken: hierdoor kun je je telefoon niet voor andere doeleinden gebruiken

Eigenschappen

De HD Wifi Babyfoon bestaat alleen uit een camera: je krijgt er geen ouderunit bijgeleverd. Je gebruikt je telefoon, tablet of computer als ouderunit. Via de app op bijvoorbeeld je telefoon kijk je naar beelden op de camera. Je gebruikt deze babyfoon tevens meteen als bewakingscamera.

Gebruiksgemak

Je bedient deze camera heel eenvoudig via de app. Je draait hier de camera bij en neemt de beelden op, en kijkt ze later weer terug. Het beeld is helder en daarmee erg duidelijk, maar dit hangt natuurlijk ook van je tablet of je telefoon af. Het is een camera zonder toeters en bellen en deze doet precies wat hij moet doen, maar ik vind het toch wat omslachtig. Zelf heb ik liever een losse ontvanger naast me staan.

Conclusie

Mits je een tablet (of een telefoon of een ander apparaat) hebt die je in de avond (of wanneer je kindje slaapt) niet gebruikt, vind ik deze camera niet erg handig. Heb je een computer waarvan je het scherm continu aan hebt staan in de avonduren, dan is het een goede babyfoon. Eenvoud op zijn best.

Het idee daarentegen is wel innovatief. Je kijkt waar je ook bent, op de camera mee. Ben je op het werk en je kleintje is bij opa en oma, dan kan je dus ook af en toe even meekijken. 

#5 Alecto Baby DBX-88 Full Eco Dect

Beste basis babyfoon

Alecto Baby DBX 88

Details:

Verbinding: Dect

Zonder camera

Bereik binnen: 50 meter

Bereik buiten: 300 meter

Te gebruiken met smartphone: Nee

Je bestelt hem hier!

Extra functies: Terugspreekfunctie, nachtlampje, Slaapliedjes, temperatuurweergave, uitbreidbaar

Voordelen

Deze babyfoon is erg prijsvriendelijk

Hij haalt prima testresultaten en wordt goed beoordeeld door de Consumentenbond

Nadelen

Het opladen duurt lang

Eigenschappen

De Alecto Baby DBX-88 is de meest verkochte babyfoon in de Benelux: dit moet wel een goede babyfoon zijn! Het eerste wat me dan ook opvalt aan de babyfoon is de vriendelijke prijs: dat mag ook best benoemd worden. Hij is verder mooi vormgegeven en de drie sterren op de unit dienen als nachtlampje.

Deze babyfoon heeft geen beeld, maar door de Dect-verbinding wel heel goed geluid. Hij heeft wel een display waarop de temperatuur wordt aangegeven, je ziet de resterende batterij en als er een liedje wordt gespeeld zie je op het display welk liedje dit is. 

Bovendien heeft de Alecto baby DBX-88 een eco-modus waarbij de unit lang in de lader kan blijven staan zonder veiligheidsrisico’s.

Alecto Baby DBX 88

Gebruiksgemak

Deze babyfoon is eenvoudig te bedienen via de knopjes op de ouder-unit. Je bedient het nachtlampje en de slaapliedjes op afstand. De microfoongevoeligheid is ook in te stellen. Persoonlijk vind ik deze babyfoon erg fijn om te gebruiken: erg simpel.

Een schermpje met video is leuk, maar het kan ook afleidend werken, bijvoorbeeld als je elk kwartier checkt of je kindje nog slaapt. 

Dit is een simpele, maar goed functionerende babyfoon die niet voor niets de meest verkochte babyfoon van de Benelux is. Je kunt op deze babyfoon vertrouwen. Hij heeft geen camera, maar dat is natuurlijk ook niet noodzakelijk. Het hangt echt van je persoonlijke voorkeur af. Het geluid is duidelijk en geruisloos.

Ben je op zoek naar een degelijke babyfoon voor een kleiner budget, dan is dit de ideale keuze voor jou.

Koopgids: waar let ik op als ik een babyfoon koop?

Wat voor babyfoon je wilt gebruiken hangt vooral af van je persoonlijke voorkeuren. Neem je genoegen met alleen geluid of wil je ook mee kunnen kijken? Wil je ook naar de beelden kijken terwijl je niet thuis bent? Sommige babyfoons zijn gemakkelijk uit te breiden met extra camera’s wat vooral handig is voor meerdere kinderen. Zoek je nu een babyfoon voor jullie eerste kind maar hebben jullie een grotere kinderwens? Dan kun je daar nu vast over nadenken bij je aankoop zodat je kunt uitbreiden in het aantal camera's.

Verschillende type babyfoons

We zetten de verschillende soorten babyfoons voor je op een rijtje.

Met camera

Het spreekt eigenlijk voor zich: met deze babyfoon kun je naar je baby kijken terwijl hij ligt te slapen. Vaak zijn deze babyfoons uit te breiden met meerdere camera’s.

Alleen geluid

Deze babyfoon laat je meeluisteren in de babykamer: zodra de baby een geluidje maakt dan hoor je dit op de plaats waar de hoofdunit staat. De meeste babyfoons van tegenwoordig zijn erg gevoelig en je hoort dan ook elk geluidje. Je stelt dit vaak wel zelf in.

Smartphone babyfoon

Deze bestaat uit alleen een camera. Daarnaast heb je een smartphone of tablet (en de bijbehorende app) nodig die goed opgeladen is: deze link je met de camera en vervolgens kijk je via een internetverbinding, waar je ook bent, naar je kindje.

Verschillende babyfoons

Functies

Babyfoons met een Wifi verbinding en een bijbehorende app hebben over het algemeen de meeste functies. Deze bedien je vaak via de app, maar niet altijd. Het nut van de meeste functies hangt echt af van hoe je kinderen erop reageren, terwijl andere functies gewoonweg onmisbaar zijn.

Slaapliedjes

Als je de slaapliedjes opneemt in de routine kan het handig zijn. Je kindje associeert het liedje met slapen en valt hierdoor makkelijker in slaap. Dit is overigens niet bij alle kindjes zo, maar het kan een fijne functie zijn.

Terugspreekfunctie

Hier geldt ook weer dat het makkelijk kan zijn, maar dit hoeft niet per se. Mijn dochtertje vond deze functie helemaal niets en raakte juist meer overstuur omdat ze me wel hoorde maar niet wist waar ik was. 

Temperatuursensor

Hiermee lees je de temperatuur in de kamer waar je kindje ligt af. Als het te warm wordt krijg je een melding. Vooral erg belangrijk in de eerste paar weken als je baby zijn temperatuur nog niet goed kan reguleren. Daarna is het meer een uitleg waarom je kindje misschien niet goed in slaap kan vallen.

Nachtverlichting

Dit is een andere handige functie. Het is iets waar je kindje zich op kan focussen (en jij ook, als je de pikdonkere kamer binnenkomt!).

Projector

Wederom een leuke bijkomstigheid, maar niet noodzakelijk. Als je kindje onverhoopt wakker wordt, zet je de projector aan, of je laat het deel uitmaken van de routine als je je kindje naar bed brengt.

Conclusie

Hopelijk heb ik je een beetje op weg geholpen in de wereld van de babyfoons. Of je nu voor het paradepaardje Motorola MBP-944 gaat of voor de Alecto Baby DBX-88: je zal je kindje horen als hij wakker wordt.

Bedankt voor het lezen!

Lees ook: