Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

1 maart 2000 door Justine Pardoen

Dertien weken jong en nu al lezen

Van januari 1999 tot april 2001 verzorgde Ouders Online elke woensdag een halve pagina over 'opvoeding' in het dagblad Trouw, geïnspireerd op datgene wat er die week bij Ouders Online was voorgevallen. Het onderstaande artikel maakt deel uit van die serie.

Met voorlezen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Er zijn ouders die hun kind al voorlezen als het nog in de buik zit. Maar meestal krijgt de kleine zijn eerste leesvoer pas na de geboorte toegediend. Wie weet het beste recept?

Jan: "Ik heb een zoon van drie maanden oud en lees bijna twee tot drie keer per dag aan hem voor. Allerlei soorten boeken. Weet iemand speciale dingen die ik aan hem kan voorlezen of tegen hem moet zeggen terwijl ik voorlees? Ik vraag me af of ik het wel goed doe."

Janneke adviseert Jan om het voorlopig bij de babyboekjes te houden: de boekjes zonder tekst. Geen sprookjes nog. Volgens haar is het met jonge kinderen beter om zelf iets te verzinnen. Daarvan steken ze meer op dan van een voorgelezen tekst. "In eenvoudige woorden vertellen wat er op het plaatje staat en het kind aanmoedigen om zelf ook iets te zeggen", tipt Janneke. Eventjes suggereert ze dat het misschien toch nog te vroeg is: "Ik zou tot ongeveer negen maanden gewoon blijven babbelen over de wereld om je heen en de boekjes nog even in petto houden."

De meeste baby's kunnen er geen echte aandacht voor opbrengen tot ze bijna een jaar oud zijn. Frummelen aan stof en papier (de krant!), de bladzijden opeten, ja dat doen ze wel, maar dat is geen lezen. Een echt boek, ook al is het over Nijntje, slaat pas aan met een maand of acht.

Marca vat voorlezen ruim op: "Het maakt niet uit wat je zegt. Een kind geniet van jou en je stem. We lezen elke dag en zingen er ook veel bij." Lezen is zoveel, vinden ook andere ouders: genieten van op schoot zitten, de aandacht, warmte en taal horen (rijm!).

Winnie heeft het met haar 13 weken oude Anna door de discussie op het Forum toch maar eens geprobeerd. En raad eens? Anna vond het leuk: "Ze keek echt naar de plaatjes die ik aanwees en ze trok er ook zo'n ernstig gezicht bij, net alsof ze alles begreep." Heeft iemand nog vragen? Jannie is bibliothecaresse en wil dolgraag ook tijdens haar zwangerschapsverlof iets doen aan leesbevordering: "Je kunt me thuis mailen en ga ook eens naar de bibliotheek", tipt ze.