10 februari 1999 door Justine Pardoen

Ellebogen en menstruatie

Van januari 1999 tot april 2001 verzorgde Ouders Online elke woensdag een halve pagina over 'opvoeding' in het dagblad Trouw, geïnspireerd op datgene wat er die week bij Ouders Online was voorgevallen. Het onderstaande artikel maakt deel uit van die serie.

Een moeder vraagt: "Op welke leeftijd begint een meisje tegenwoordig te menstrueren? Mijn dochter is negen, en ze klaagt zo over buikpijn. Kan het al, zo jong?" Een ander antwoordt: "Laat het kind proberen om met gebogen armen de ellebogen achter de rug tegen elkaar aan te duwen. Als dit lukt, dan kun je erop rekenen dat ze binnen een half jaar ongesteld wordt. Lukt dit niet, dan duurt het nog wel even." En ja hoor, vertwijfeling alom: "Dat kan ik niet eens. En mijn zoontje van vijf liet trots zien dat het hem wel lukte!"

Negen jaar is wel erg jong vindt ook Hankje Escher, kinderarts van Ouders Online. Gemiddeld komt de eerste menstruatie als het meisje net dertien jaar geworden is. Jonger dan elf en ouder dan vijftien zijn ze meestal niet. "De eerste menstruatie treedt over het algemeen ongeveer twee jaar na het begin van de borstontwikkeling op, wanneer deze bijna 'voltooid' is. Als er bloedverlies is voordat er borstontwikkeling is, is een bezoek aan een dokter gewenst", zegt Escher. "Maar ook als het bloeden begint voor de tiende verjaardag, of juist erg lang op zich laat wachten." Het is niet normaal als een meisje op haar vijftiende nog niet tot bloei is gekomen.