Home » Artikelen » Energierekening verlagen

Energierekening verlagen

Door:

Henk Boeke

Lees hier hoe je zomaar 10% van je energierekening kunt afhalen.

We kregen een brief van de Nuon waarin we van harte bedankt werden dat we opnieuw voor hen gekozen hadden. Ho! We hádden nog helemaal niet gekozen, en zeker niet voor de Nuon. We hadden juist besloten om dit jaar maar eens over te stappen naar een goedkopere leverancier vanwege onze torenhoge energierekening van 600 euro per maand.

Een oud pand, kantoor aan huis, eindeloos douchende pubers, tja, dan krijg je dat. En geld voor isolatie, zonnepanelen of een zuiniger CV-ketel hebben we niet. Het moest dus echt van een prijsverlaging komen.

Stap 1

Stap 1 was een telefoontje naar de Nuon, met de vraag of dat nieuwe contract nog ongedaan gemaakt kon worden. Tot onze verrassing was dat geen enkel probleem. We hadden ons voorbereid op een moeizaam gesprek met een onwrikbare bureaucraat ("Contract is contract", "Had u maar eerder actie moeten ondernemen", of woorden van gelijke strekking), maar dat viel alleszins mee. De vriendelijke Nuon-meneer vroeg alleen maar of we klachten hadden over de dienstverlening (nee, nooit gehad), en daarna waarom we dán van dat contract af wilden.

Ik legde uit dat we wilden overstappen naar een goedkopere leverancier. Nee, welke, dat wisten we nog niet. Waarop de Nuon-meneer voorstelde om ons over een week nog eens terug te bellen als we het wél wisten. Hij zou dan ook zelf met een voorstel komen. Huh? Zijn prijs kon dus ongevraagd nog omlaag? Ja, dat kon.

Stap 2

Stap 2 was het zoeken naar een goedkopere leverancier. Ik begon bij de Vereniging Eigen Huis omdat we daar zelf lid van zijn. Dat bleek echter een doodlopende route, omdat ze maar af en toe nieuwe veilingen organiseren, en de eerstvolgende zou in ons geval te laat komen. We moesten immers binnen een week beslissen.

Ook wel aantrekkelijk leek ons de Vastelastenbond, die adverteert op onze eigen site. "De kracht van het collectief", "gratis lid worden", en een handige link Overstappen van energie leverancier; dat klonk goed. Maar ook deze optie kwam niet in aanmerking, vanwege een merkwaardige melding in hun prijsvergelijker. Ik vulde ons jaarlijkse gas- en elektra-verbruik in, en las (behalve de prijs die ik bij hen zou betalen): "Uw besparing: € 228,-". Aangezien ze nooit kunnen weten hoeveel ik op dit moment betaal, leek me dat een uit de lucht gegrepen bedrag, en met een bedrijf dat bedragen uit de lucht grijpt, wil ik niet in zee.

Om te voorkomen dat ik al die oude en nieuwe aanbieders zou moeten aflopen, besloot ik om een neutrale prijsvergelijker te raadplegen, die al dat werk al gedaan heeft. Mijn God. Van de regen in de drup. Er blijken al bijna net zoveel vergelijkingssites als feitelijke leveranciers te zijn. (Wat heel goed verklaarbaar is, want voor elk nieuw contract krijgen ze 40 à 50 euro. Dat tikt lekker aan.) Uiteindelijk koos ik maar voor Gaslicht.com van Ben Woldring, die mij wel een gezaghebbend persoon leek op vergelijkingsgebied. (Wel komisch, dat je op zo'n moment op volstrekt irrationele gronden gaat kiezen, terwijl je juist bezig was een rationele afweging te maken.)

Maar ook daar zonk de moed me in de schoenen. Het duizelde mij van de prijsdetails, pakketdetails, welkomstpremies (zijn die nu wel of niet doorberekend in het voordeel?), variabele en vaste tarieven, grijze stroom en groene stroom (zou atoomstroom nou groen of grijs zijn?), gemixte stroom, groen gas (wat is dát nou weer?), leverancierswaarderingen, klantervaringen, netwerkkosten en actieprijzen. En tot overmaat ramp meldt Ben Woldering "dat het geen zin heeft om de oude jaarrekening te vergelijken met de bedragen hieronder". Pffff...

Handig videootje

Maar wacht even. Op de homepage van Gaslicht.com staat een ontzettend handig videootje van het tv-programma Kassa. Waarin bijvoorbeeld glashelder wordt uitgelegd wat het verschil is tussen een inkoopcollectief – zoals Eigen Huis en de Consumentenbond – en een échte energiemaatschappij, en dat een echte energiemaatschappij altijd goedkoper is dan een inkoopcollectief. Kijk even mee:

Aangezien ik op zich heel tevreden ben over de service van onze eigen Nuon, was ik blij verrast met de conclusie van Kassa, dat het altijd nuttig is om eerst te onderhandelen met je eigen leverancier. Ik heb iets tegen onderhandelen (daar moet je een bepaald soort mens voor zijn en dat ben ik niet) maar wat energie betreft schijnt het heel simpel te zijn. Je zegt gewoon: "Volgens de site van Ben Woldring kan ik X euro besparen, wat kunt u voor mij doen?"

Stap 3

Precies een week na ons eerste gesprek belde de verkoper van de Nuon. Ik zei: "Volgens de site van Ben Woldring kan ik € 720,62 besparen, wat kunt u voor mij doen?" De Nuon-verkoper zei dat je dat niet kon vergelijken, want dit en dat en zus en zo, maar hij kon wel 10% van onze elektriciteit af doen. "En 10% van onze gasrekening?" drukte ik meteen maar door. Ja, dat kon. Waardoor we zomaar honderden euro's goedkoper uit waren. Met één telefoontje, zonder te onderhandelen.

Van een kennis hoorde ik dat je met allerlei andere contracten en abonnementen precies hetzelfde kunt doen. Gewoon bij je bestaande leverancier vragen of het wat goedkoper kan. Hijzelf had het gedaan met de krant. Maar het schijnt nog veel breder toepasbaar te zijn. Uw eigen ervaringen kunt u hieronder kwijt bij de reacties. We zijn benieuwd!

Henk Boeke

was redacteur van Ouders Online tot 1 september 2018.

Meer over

Reacties

Dank voor je artikel. Heel

Dank voor je artikel. Heel verhelderend hoe dat werkt. Ik mag deze klus in oktober klaren. Dan loopt mijn contract af en wil ik een goedkoper nieuw kiezen. Op zich ben ik tevreden over Eneco dus ik ga ze zeker voorstellen om gewoon de prijs te verlagen. Benieuwd hoe ze reageren. Ik had wel al eens gekeken op zo'n vergelijkingssite maar de goedkoopste zijn net die bedrijven die in het nieuws zijn geweest vanwege hun slechte service. En een goede klantenservice is ook belangrijk als er iets aan de hand is.

Ik lees graag meer over

Ik lees graag meer over besparingen bij het abonnement op de krant. Hoe regel je dat?

Mijn vader kreeg het ook voor

Mijn vader kreeg het ook voor elkaar toen hij zei dat hij de krant niet meer kon betalen: hij kreeg meteen korting. Hij moet het wel elk jaar opnieuw doorgeven overigens.

Beste Henk,

Beste Henk,

Ik begrijp dat je wilt overstappen van energieleverancier om te besparen. Je komt op je zoektocht naar een lagere energierekening allemaal mooie initiatieven tegen. Omdat je door de bomen het bos niet meer ziet kies je uiteindelijk voor korting bij Nuon. Dat is begrijpelijk, maar helaas wel de keuze die het minst voordeel oplevert. Zowel het collectieve aanbod van Vereniging Eigen Huis, de contracten via Vastelastenbond als de prijsvergelijkers bieden allemaal gunstigere contracten dan het Nuon met korting contract. Het is helaas nog steeds zo dat nieuwe klanten een beter aanbod krijgen dan bestaande (loyale) klanten.

*Hoe werkt de Nuon korting van 10%?*
10% klinkt als veel, maar je krijgt geen 10% korting op je totale rekening (kleine lettertjes). Je krijgt korting op het kale leveringstarief van stroom en gas. Dat is slechts 1/3 van de rekening. De meeste kosten betaal je aan belastingen en kosten voor het gebruik van het netwerk.

*Hoe wel overstappen van energieleverancier?*
Je kunt overstappen via een prijsvergelijker of een veiling. Dat levert je eenmalig een voordeel op. Je kunt ook eens kijken naar de Switch Service van de Vastelastenbond. Dat is een dienst die je elk jaar voor het voordeligste contract aanmeldt. Dat betekent voor jou niet elk jaar een zoektocht naar het beste contract, maar wel elk jaar maximaal voordeel.

Met vriendelijke groet,
Dirk-Jan Wolfert
Vereniging de Vastelastenbond

Toen wij een paar jaar

Toen wij een paar jaar geleden bij Nuon weg wilden en een andere aanbieder naar onze zin hadden gevonden, kwam Nuon ook ineens op de proppen met "nieuw aanbod voor ons" en vasteklantengeneuzel. Toen ik vroeg of we dan over de afgelopen jaren het blijkbaar teveel betaalde bedrag dan ook even konden terugkrijgen, kon dat natuurlijk niet.

Zie hier de zegeningen van de vrije markt in de energiebranche. Geen heldere prijzen en geen verschil in het geleverde product. Ik kan niet kiezen tussen paarse, gele of rood-met-witte-stippen stroom, niet voor een paar Volt meer of minder, ik krijg alleen (en hoef ook alleen!) stroom. Ik houd helemaal niet van dat gesjacher om zoiets onduidelijks. Intussen gaat er veel geld op aan reclame en betalen er blijkbaar veel mensen teveel ( want bij navraag kan het kennelijk ineens wel goedkoper). Nuon hoeft bij mij niet meer aan te komen.

Misschien betalen we nu we "teveel". Maar daar kom je dan alleen achter als je al die energieboeren gaat afbellen en tegen elkaar laat onderbieden. Voor dezelfde stroom en dezelfde 230 Volt. Laat maar, ik zit wel goed waar ik zit en hoop dat ons drinkwater ver van de "vrije markt" blijft.

Zeker handig. Maar als je nu

Zeker handig. Maar als je nu even geen reclames wilt zien en gewoon op je gemak even wilt lezen hoe je gemakkelijk kunt besparen op je huishoudelijke uitgaven. Neem dan ook even een kijkje op www.bespaartips.net. Je kunt daar niet alleen zelf besparen, maar je kunt ook andere mensen helpen met besparen. heb je zelf leuke handige tips om te besparen? Dan kan je die daar op de site delen.

Juist de telefonische verkoop

Juist de telefonische verkoop, of aan de deur, geeft de consument vrijwel nooit een volledig beeld van het uiteindelijke bedrag dat men moet betalen. Vraag altijd om een gespecificeerd voorstel en vergelijk dat vervolgens met een online energievergelijker. Daar vind je wel de uiteindelijke all-in prijzen.

Groet,

Alwin van der Velden
[link verwijderd door de redactie]

Dirk-Jan heeft zeker gelijk.

Dirk-Jan heeft zeker gelijk.
Een korting van 10% op stroom/gas klinkt leuk, maar is nooit 10% op het gehele maandbedrag.

Elk jaar overstappen van energieleverancier is nog altijd voordelig vanwege de welkomstkortingen die de maatschappijen aanbieden.

Energie vergelijken via een energievergelijker is altijd goedkoper dan via de energieleverancier zelf, dit kan bijvoorbeeld via [link verwijderd door de redactie]. Deze website biedt altijd de goedkoopste aanbiedingen van alle leveranciers!

Even voor de duidelijkheid:

Even voor de duidelijkheid: gratis reclame maken voor uw eigen vergelijkingssite is niet toegestaan.

Wij stappen elk jaar over van

Wij stappen elk jaar over van energieleverancier, op [link verwijderd door de redactie] doen we altijd vergelijken voor de goedkoopste leverancier. Het schilt ons elke jaar een hoop geld

Lees verder