Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

10 september 2012

Facebook-moord niet te wijten aan Facebook

Volgens communicatiewetenschapper Linda Duits is de geruchtmakende Facebook-moord niet te wijten aan Facebook, maar aan ouderwets meidenvenijn.

Op 3 september 2012 werd Jinhua K., de 15-jarige jongen die de Arnhemse Joyce 'Winsie' Hau in januari dood stak, veroordeeld tot 1 jaar celstraf en 3 jaar jeugd-tbs, waarvan 1 jaar voorwaardelijk.

K., die destijds 14 was, heeft de moord gepleegd in opdracht van Polly, Winsie's voormalige hartsvriendin, en haar vriendje Wesley. Polly wilde Winsie uit de weg hebben, omdat het meisje over haar zou hebben geroddeld, onder meer op Facebook.

In een uitvoerig artikel in NRC Handelsblad van 25 augustus legt communicatiewetenschapper Linda Duits uit dat deze geruchtmakende moord niet te wijten was aan Facebook, zoals algemeen wordt aangenomen.

Linda Duits, die gepromoveerd is op het onderwerp 'meidencultuur', stelt dat de nadruk op sociale media in deze zaak afleidt van het echte probleem. Niet Facebook heeft tot de moord op de 15-jarige Joyce Hau geleid, maar de meisjescultuur waarin roddelen - vooral over seksualiteit - een centrale plek inneemt. "Meisjes hebben geen state-of-the-art communicatietechnologie nodig om voortdurend met elkaar bezig te zijn," aldus Duits.

De zeer lezenswaardige en overtuigende analyse van Linda Duits is helaas niet beschikbaar op de site van de NRC. Ons verzoek om het artikel te herpubliceren op Ouders Online werd afgewezen (door de NRC).

Bron: NRC Handelsblad, 25 augustus 2012