15 oktober 2006 door Martine Borgdorff

Fantasieloze koortjes en flonkerende juweeltjes

Kleine kinderen vinden muziek leuk. Hun ouders soms wat minder, omdat er zoveel rotzooi verkocht wordt. Hoe en waar vind je goede kinder-CD's?

Zo'n dreumes van 2 die op de muziek meedeint en enthousiast in zijn handjes klapt, dat is al snel de overtreffende trap van schattig. Kleine kinderen doen dat omdat ze muziek leuk vinden. En, bewust of niet, ze steken er ook nog wat van op. De grandioos voorgeprogrammeerde leermotor die kinderen de eerste jaren van hun leven voortstuwt, heeft ervoor gezorgd dat alles een doel en een reden heeft. Zo ook de voorkeur van baby's, peuters en kleuters voor muziek.

Muziek helpt jonge kinderen bij de ontwikkeling van hun cognitieve, sociaal-emotionele, creatieve, motorische en zintuiglijke kennis en vaardigheden. Dat is een mond vol, maar het komt erop neer dat muziek voor de kleintjes niet direct iets is om over te laten aan de heidenen.

Toch moeten kinderen het in hun muzikale opvoeding nogal eens doen met fantasieloze verzamel-CD's van middelmatige kinderkoren, die, begeleid door een al even fantasieloze synthesizer de zoveelste versie van 'Twee emmertjes water halen' zingen. Jammer, want kinderen kunnen best wat hebben. Zet het nummer 'Girl' van Anouk (toch een stevig rocknummertje) maar eens op in een kamer vol kleuters. Swingt de pan uit.

Fragmenten die je kunt beluisteren

Hoe vind je de juiste kinder-CD? Even googlen kan al wat opleveren. Bij internet-winkel bol.com bijvoorbeeld, vind je kinder-CD's in alle soorten en maten. De recensies (die helaas niet bij elke CD worden gegeven) van andere kopers geven een idee van wat je kunt verwachten. Al weet je natuurlijk nooit zeker of het een echte moeder is, of de PR-dame van de platenmaatschappij, die de CD "echt fantastisch voor mijn zoontje!" vindt. De fragmenten die je kunt beluisteren, zijn een betere leidraad.

Ook bij grote internet-winkels als musicsafe.nl en vanleest.nl worden gangbare kinder-CD's verkocht, waaronder verzamel-CD's met bekende (oude) kinderliedjes ('Liedjes met een hoepeltje erom') en liedjes-CD's van het tv-programma 'Sesamstraat'.

Gek op musicals

Veel kleine kinderen zijn gek op musicals. De combinatie praatje-plaatje doet het goed; het geheim zit 'm in de juiste afwisseling van verhaaltjes en muziek. In het ideale geval duurt geen van tweeën te lang, wat de luisterbaarheid vergroot.

Sommige musicals zijn echte klassiekers geworden, waarmee ook de ouders zelf zijn groot geworden. Tijdloos goed dus.

Aloude toppers

Aloude toppers als Annie M.G. Schmidts 'Jip & Janneke' , 'Alfred J. Kwak' van Herman van Veen (de versie uit 1978) en 'Nijntje, de musical' van Ivo de Wijs/Joop Stokkermans zijn in de betere CD-winkels verkrijgbaar (de musical-CD 'Jip & Janneke/Fluitje van een cent' bij de Hema) en nog steeds populair.

Hoewel Afred J. Kwak en Jip & Janneke voor volwassen luisteraars wellicht wat gedateerd aandoen – leg een 4-jarige maar eens uit wat Jip bedoelt met draaien aan de draaischijf, in het liedje 'Telefoneren' – heeft de muziek niets aan kracht ingeboet. Datzelfde geldt voor de liedjes van Annie M.G. Schmidts 'Beertje Pippeloentje'. Dat moeder een kus krijgt en vader slechts een hand alvorens Pippeloentje naar Engeland vaart, nemen peuters gewoon op de koop toe.

Flonkerende juweeltjes

Maar de echte flonkerende juweeltjes liggen goed verborgen. CD's die voor kinderen – maar ook voor hun ouders – een feest zijn om naar te luisteren, zijn er niet veel. Maar ze zijn er wél!

Eén daarvan is de CD 'Trapperdetrap' van de Amersfoortse muzikant Thijs Borsten, met medewerking van zangeres Mathilde Santing. Volwassen muziek voor kinderen, een 'oudervriendelijke CD' volgens de makers. 'Trapperdetrap' is alweer een paar jaar oud (maar nog steeds via internet verkrijgbaar) en heeft inmiddels ook een deel 2 (met zang van Wende Snijders) en zelfs een deel 3, met jazz-zangeres Denise Jannah.

Doe-CD

Iets zoetgevooisder, maar ook leuk omdat het een 'doe-CD' is: 'Hé Hallo' van de Biltse muziekdocente Ingrid Tjaden. Deze peuter-CD bevat 33 verrassende kinderliedjes voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Het huidverzorgingsmerk Weleda/Puur Kind betaalde mee aan de tweede oplage van de CD, waarvan er inmiddels 15.000 zijn verkocht.

Alweer wat meer mainstream, mede dankzij veelvuldig optreden op de kinderzender Nickelodeon, zijn de CD's van muzikant Dirk Scheele. Prima muziek met leuke teksten waar veel kinderen op aanslaan. Ook leuk is de CD 'Boem ra-ta-ka-ta', waarop bekende kinderliedjes worden gezongen door een niet perfect zingend kinderkoor, met echte instrumenten, potten en pannen. (Bestel-informatie vindt u aan het eind van dit artikel.)

Klassiek-liefhebbers

Voor de klassiek-liefhebbers onder de peuters zijn er mooie CD's als 'Kinderklassiek', waarop bekende en minder bekende klassieke muziekstukken worden voorafgegaan door uitleg over de muziek en de gebruikte instrumenten. Of de CD 'Vivaldi en het geheim van de nachtegaal' waarop op muziek een verhaal wordt verteld. Leuk, mooi en leerzaam, hoewel voor de allerkleinsten misschien nog een beetje moeilijk.

Mochten de kleintjes hier allemaal niets aan vinden, dan is er altijd nog 'Hotel New York' van Anouk. Geheel oudervriendelijk en mét de (onbedoelde) kleuter-tophit 'Girl'.