29 december 1999 door Justine Pardoen

Fantasierijk kind kan paranormaal begaafd zijn

Van januari 1999 tot april 2001 verzorgde Ouders Online elke woensdag een halve pagina over 'opvoeding' in het dagblad Trouw, geïnspireerd op datgene wat er die week bij Ouders Online was voorgevallen. Het onderstaande artikel maakt deel uit van die serie.

Cynthia maakt zich zorgen: haar dochter van vier denkt dat ze een geit is. Ze bokt haar broertje omver en wil als een geit gevoerd worden. Bokkend loopt ze op handen en voeten door het winkelcentrum. Cynthia: "Gras eten doet ze gelukkig niet, ze leeft in de veronderstelling dat geiten alleen brood eten. Ik vertel maar niet dat ze ook wasgoed of veters eten..... Naar de dierenarts ermee, zullen jullie zeggen, en in het begin moesten wij er ook wel stilletje om lachen. Maar het wordt steeds gekker. Nu zeggen we steeds vaker dat de geit er nu even niet is en dat ze weer gewoon zichzelf is. Hoe komen we hiervan af?"

De dochter van Bernadette is drie. Sinds kort ziet ze tijgers voor de deur, heksen in het bos en trakteert ze op blauwe ijsjes. Volgens Bernadette ontwikkelt ze een heel vreemd wereldbeeld. Hoe gaan andere ouders daarmee om?

Marion vindt het geen goed idee om alles wat die kleuters verzinnen nu maar af te doen als fantasie: "Hoe weet je dat het fantasie is? Ik geloof dat kinderen veel meer zien en weten dan wij. Let op wat je kind zegt. Ziet ze een monster met vier koppen en zes armen, ja dat is meestal wel fantasie. Maar ziet ze een 'meneer' in haar kamer, dan hoeft dit geen fantasie te zijn!"

Ook Miranda gelooft dat de wereld van het kind echt een andere wereld is. Haar oudste is bijna vier en zegt regelmatig: 'Kijk, daar zit Jeroen te spelen'. Jeroen is zijn overleden broertje. Miranda: "Hij zegt dat heel nonchalant tussen het spelen of tv-kijken door." Het kind van Mariska vetelt regelmatig verhalen die beginnen met: 'toen ik groot was en jij was er nog niet', toen ze nog een andere papa en mama had en ergens anders woonde.



Ouders ervaren wel vaker dat hun kinderen dingen zeggen die ze op hun leeftijd eigenlijk nog helemaal niet weten kunnen. Maar er zijn kinderen bij wie het bijzonder opvalt: 'nieuwetijdskinderen' worden ze genoemd. Ouders die steun zoeken bij de opvoeding van deze kinderen kunnen terecht op een mailinglist (bij http://www.onelist.com)

en een speciale website (http://www.nieuwetijdskinderen.nl).