2 april 2007 door Henk Boeke

Geschoren schaamte

Jonge meiden ontharen tegenwoordig steeds vaker hun geslachtsdelen. Waarom maken ouders zich daar eigenlijk zo druk over?

"De eerste scheerbeurt is zo langzamerhand een inwijdingsritueel aan het worden dat 14-jarige meisjes tot volwassenheid verheft", lazen we vorige maand in Hollands Diep, het nieuwe cultuur-glossy, waarin een cultuur-historische beschouwing over het schaamhaar-door-de-eeuwen-heen ten beste werd gegeven.

Jammer genoeg werd dat jonge-meisjes-aspect verder niet uitgediept, dus reden genoeg om dat hier wél te doen. Vooral omdat veel ouders er behoorlijk van kunnen schrikken, als ze ontdekken dat hun eigen dochters ook meedoen aan deze trend. Zie bijvoorbeeld de Vraagbaak Seksuele opvoeding van deze week.

Seksueel actief

Waarvan schrikken ouders nu eigenlijk? Bij moeders beneden de 40 is het immers heel gebruikelijk tegenwoordig, om hun geslachtsdelen geheel of gedeeltelijk te ontharen. Dus waarom zouden hun dochters dat voorbeeld niet gewoon kunnen volgen? En waarom lijkt het toch iets anders te zijn dan zoontjes van 14 die hun snor willen scheren?

De eerste reden zou kunnen zijn dat het voor veel ouders heel moeilijk is om te accepteren dat hun dochters seksueel actief gaan worden, en zich klaar gaan maken voor seks. Als je dochter haar geslachtsdelen gaat ontharen, kun je dat opvatten als een teken dat ze de andere sekse wil behagen, vergelijkbaar met haar voorkeur voor strakke t-shirts, naveltruitjes en diepe decolleté's. Het enige verschil is dat al die uitdagende kledingstukken nog zo veel te raden overlaten en de geschoren vulva juist niet.

Overigens is er niet eens zo heel veel verschil tussen strakke t-shirts, naveltruitjes en diepe decolleté's enerzijds, en de geschoren schaamdelen anderzijds. Je moet je namelijk wel realiseren dat dat scheren en harsen een hoog experimenteer-gehalte heeft, en dat het zeker niet de bedoeling is om de resultaten ook meteen aan Jan-en-alleman te tonen.

Maar zelfs wanneer je al over die eerste schok heen bent, dat je kind seksueel actief gaat worden, kan het ontharen nog steeds verontrustend of op z'n minst verwarrend zijn. Want ga maar na: dan wordt je dochter een seksueel wezen, en krijgt ze haar eerste beharing, en dan gaat ze het nog verwijderen ook! Lastig hoor.

Lolita-effect

Een tweede reden waarom ouders zich zorgen kunnen maken, is dat puber-meisjes met onthaarde genitaliën een soort Lolita-effect teweeg kunnen brengen. Aan de ene kant zijn ze herkenbaar als jonge vrouw, bijvoorbeeld door hun lengte en hun (beginnende) borstontwikkeling, en aan de andere kant wordt hun kind-zijn benadrukt, door de afwezigheid van beharing.

De associatie van kinderen en seks werkt altijd als een rode lap op een stier. Niet alleen in 1955, toen Vladimir Nabokov zijn roman publiceerde, maar nu nog steeds. En misschien nog wel sterker dan toen.

We merken dat zelf heel sterk de laatste tijd, doordat we steeds vaker vragen krijgen waaruit een grote angst voor kinderen en seksualiteit blijkt. Zelfs de onschuldigste vormen van doktertje-spelen leiden al tot grote bezorgdheid bij ouders, alsof er dan al sprake zou zijn van pedoseksualiteit-in-de-dop.

Beïnvloedbaar

Een derde reden waarom dat hars- en scheergedrag zulke ongemakkelijke gevoelens bij ouders teweeg kan brengen, is de vragen die het oproept over de beïnvloedbaarheid van hun kinderen.

Het kan dan gaan om beïnvloeding door 'de media' (variërend van de Viva en de CosmoGirl tot de porno-clips op internet), beïnvloeding door vrienden en vriendinnen, of beïnvloeding door onbekenden, zoals te zien is op de talloze forums waarin meiden elkaar tips geven voor de beste ontharingsmethodes.

Natuurlijk is het niet prettig om dit te zien gebeuren, maar bedenk wel dat pubers nu eenmaal de onbedwingbare neiging hebben om ergens bij te horen, en te doen wat alle anderen (uit de gekozen groep) ook doen.

Infecties

Tenslotte kan het zijn dat ouders zich zorgen maken over mogelijke infecties. De huid rond de schaamstreek is behoorlijk teer, zeker bij jonge kinderen, en kan door al dat harsen en scheren flink beschadigd raken, met alle narigheid van dien. Vandaar ook dat je op al die meiden-forums zo veel leest over methodes om de huid te desinfecteren.

Wat doe je d'r-aan?

Wanneer u zich zorgen maakt over de geschoren schaamte van uw dochter, om welke van de bovengenoemde redenen dan ook, dan is er maar één oplossing (die ook al werd genoemd in de Vraagbaak van deze week). Namelijk: praat erover, en probeer duidelijk te maken waarover u zich zorgen maakt.

De kans bestaat dat u wordt weggezet als een ouderwetse ouder, maar daar moet u zich niets van aantrekken. Ten eerste is het sowieso belangrijk om betrokkenheid te tonen bij de dingen waar je kinderen mee bezig zijn, en ten tweede is het altijd goed om je eigen positie kenbaar te maken (zonder je kinderen te veroordelen om hun eigen mening), zodat ze in ieder geval weten dat er iets te kiezen valt.