Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

10 juni 2014

Gossup, de nieuwe hype

De pest-app 'Gossup' stelt weinig voor maar werd opeens een hype. Waarom? En wat kun je eraan doen?

Alweer een hype. Een app van niks, die bijna niemand kent of gebruikt (vorige week: ongeveer 1000 downloads in de Android-store), staat opeens in het middelpunt van de belangstelling:

  • AD: "Middelbare scholen in Noord-Holland maken zich grote zorgen over de razendsnelle opkomst van de app 'Gossup', waarmee je anoniem roddels en foto's online kunt plaatsen. Scholieren gebruiken de omstreden app sinds kort massaal."
  • Telegraaf: "Haarlems gezin gaat door een hel."
  • Radio 1 haalde een zwaargewicht pest-expert erbij (die overigens nogal relativerende dingen zei).
  • Jeugdjournaal: "Pesten via een roddel-app is laf."

Gossup (spreek uit: Goss-up, maar klinkt als gossip, oftewel roddel) is een app waarmee je anoniem kunt roddelen. Niet helemáál anoniem natuurlijk, omdat de meeste mensen via hun IP-adres te traceren zijn, maar dat is meer theorie dan praktijk. De combinatie 'buitenlands bedrijf', 'strafbaar feit of niet?' en 'moeilijke bewijsbaarheid' zorgt ervoor dat de (Nederlandse) politie er niet veel mee zal kunnen.

Maar hoe dan ook: gebruikers kunnen in ieder geval geen namen van mede-gebruikers opvragen, waardoor Gossup zich goed leent voor roddelen en pesten. Maar dat kan ook via een anoniem account op Twitter of Facebook, dus echt uniek is Gossup nou ook weer niet.

Anonimiteit

Je kunt je afvragen in hoeverre anonimiteit nu eigenlijk bijdraagt aan pesten. Aan de ene kant maakt het 't natuurlijk makkelijker om akelige dingen over anderen te zeggen (of rare foto's door te sturen, want dat kan ook met Gossup). Omdat je niet herkend wordt, kun je straffeloos je gang gaan.

Aan de andere kant heeft anonimiteit ook een nadeel, waardoor de kans dat het echt uit de hand loopt niet zo heel groot is. Niels Baas, pest-expert van de Universiteit van Twente: "Als je kijkt naar de pestdynamiek kan het nooit lang leuk blijven. Je mist alle roem en sociale tactiekjes. Dus ook geen credits voor de zender."

Media-hype

Toch liep het bij een Haarlems meisje wél uit de hand. Op dat ene geval – van anoniem pesten – was de hele media-hype gebaseerd. Maar hoe afschuwelijk ook (voor het meisje in kwestie): het was maar één geval. En dat meisje werd al veel langer gepest, lang voordat Gossup erbij kwam.

Daar schuilt het werkelijke probleem. Wat eerst nog heel kleinschalig, en dus relatief niet zo héél problematisch is, kan door alle media-aandacht opeens veel groter worden. Iets dergelijks zag je bijvoorbeeld bij de bangalijsten van een tijdje geleden. Ze speelden nauwelijks een rol van betekenis, tót ze in het nieuws kwamen. Vervolgens schoten ze als paddestoelen uit de grond. Met alle narigheid van dien. (Inmiddels is ook dát alweer voorbij natuurlijk.)

Het probleem van uitbundige media-aandacht is dus dat het onwenselijk gedrag in de hand werkt. Andere voorbeelden zijn: aandacht voor pro-ana sites (met tips en trucs om anorexia onopgemerkt te laten blijven), aandacht voor zelfmoord (wat kopieergedrag oproept) of aandacht voor bijna-verstikking als seksspelletje (wat eveneens kopieergedrag oproept).

Wat kun je doen?

1. Verbieden is tamelijk kansloos. Ten eerste gaat het om een buitenlands bedrijf, en ten tweede is het nog maar de vraag of het strafbaar is, wat ze doen.
2. Aangifte doen heeft ook niet zoveel zin. De politie zal er weinig mee kunnen, zoals we hierboven al uitlegden.
3. Neem contact op met school. Niet dat ze er meteen iets aan kunnen doen, maar ze moeten wel weten wat er speelt.
4. Praat met je kind over digitale omgangsvormen. Stel vragen als:

  • Is roddelen erg?
  • Is roddelen via WhatsApp erger dan roddelen via Gossup, of even erg?
  • Stel dat jij docent zou zijn, hoe zou jij dan met je leerlingen over digitaal pesten praten?
  • Wanneer is iets voor jou digitaal pesten, en wanneer een onschuldig grapje?