Home » Artikelen » Gratis schoolboeken

Gratis schoolboeken

Door:

Redactie Ouders Online

In principe zijn de schoolboeken voor het voortgezet onderwijs nog steeds gratis. Maar hoe zit het met werkboeken? En andere leermiddelen? En de borg?

Het kabinet was van plan om vanaf het schooljaar 2015-2016 de gratis schoolboeken in het voortgezet onderwijs af te schaffen. Maar uiteindelijk is besloten om deze maatregel niet door te laten gaan. Ze worden dus nog steeds betaald door de school. (Wat een hoop gedoe voor ze is, vanwege de administratieve rompslomp met officiële aanbestedingen, etc., maar dat is een ander verhaal.)

Even terzijde: Ouders Online is ontzettend vóór gratis schoolboeken. Niet alleen omdat dat prettig is voor ouders met weinig geld, maar vooral omdat het de educatieve uitgeverijen een beetje in bedwang houdt, om hun boeken niet al te duur te maken. Want ga maar na: als de school de boeken moet betalen, dan zullen ze beslist op de kleintjes letten, en de prijs/kwaliteits-verhouding scherp in de gaten houden. Alles wat te duur is, wordt domweg niet ingekocht, en zal dus uit het aanbod verdwijnen. Als daarentegen de ouders de boeken moeten betalen, maakt het voor de school niet zoveel meer uit, en kunnen ze veel te dure boeken op de lijst zetten.

Overigens is niet álles gratis. De meeste leermiddelen zijn gratis, maar sommige niet:

Wél gratis

De volgende boeken en leermiddelen zijn gratis:

 • leerboeken, werkboeken, projectboeken en tabellenboeken, examentrainingen en examenbundels, eigen leermateriaal van de school, bijbehorende cd's en/of dvd's die een leerling in dat leerjaar nodig heeft;
 • licentiekosten van digitaal leermateriaal;
 • lesmateriaal van extra (keuze)vakken;
 • lesmateriaal voor leerlingen met een leesbeperking, zoals visueel gehandicapten en leerlingen met dyslexie.

Niet gratis

De volgende boeken en leermiddelen moeten door de ouders zelf betaald worden:

 • atlassen;
 • woordenboeken;
 • rekenmachines;
 • agenda's;
 • sportkleding;
 • gereedschap;
 • schriften en multomappen;
 • pennen.

Werkboeken

Werkboeken vallen onder gratis schoolboeken (zie boven) maar scholen zijn wel bevoegd om erop te besparen, door ze langer dan een schooljaar te gebruiken. Een school mág leerlingen dus vragen om niet te schrijven in de werkboeken.

Let op: als de school duidelijk heeft laten weten dat er niet in de werkboeken geschreven mag worden, en als uw kind dat toch gedaan heeft, dan mag de school u vragen om die werkboeken te vergoeden. (Maar nogmaals: alleen als het vooraf duidelijk gezegd is. Bij voorkeur door een mededeling in de schoolgids.)

Borg

Scholen mógen een borg vragen voor de gratis schoolboeken en lesmaterialen. Zodat ze weer netjes terugkomen. Maar ouders hoeven zo'n borg niet per se te betalen. Een borg vragen mag alleen onder de volgende voorwaarden:

 • voor ouders moet in ieder geval duidelijk zijn wat de borgregeling inhoudt, en hoe de school omgaat met schade aan boeken;
 • de borg voor schoolboeken moet vrijwillig zijn. (Je mag de borg dus weigeren te betalen. Maar vanzelfsprekend moet je dan wel de eventuele schade betalen als de boeken slecht terugkomen);
 • de medezeggenschapsraad (MR) moet hebben ingestemd met de borgregeling;
 • de school moet ervoor zorgen dat de leerlingen aan het begin van het schooljaar hun schoolboeken hebben. Ook als de ouders of verzorgers de borg niet willen betalen;
 • als een ouder heeft ingestemd met de borg (onder de bovenstaande voorwaarden), mag de school eisen dat de ouder zich aan de borgovereenkomst houdt;
 • als de school de levering van boeken uitbesteedt aan een distributeur (zoals Iddink of Van Dijk), blijft de school verantwoordelijk voor de levering van de gratis schoolboeken.

Uitzonderingen

Schoolboeken zijn niet gratis voor leerlingen in de volgende onderwijstypen:

 • particulier voortgezet onderwijs;
 • volwassenenonderwijs (vavo);
 • middelbaar beroepsonderwijs (mbo).

Een uitzondering hierop zijn middelbare scholieren van 16 en 17 jaar die via het vavo hun diploma halen. Voor deze groep leerlingen zijn de schoolboeken wel gratis. Zij blijven namelijk ingeschreven bij het voortgezet onderwijs.

Bron

Rijksoverheid.nl

Redactie Ouders Online

 

Meer over

Reacties

Eén toevoeging: Hier waren in

Eén toevoeging: Hier waren in 2 VWO boekjes nodig van Early Blackbirds voor het Engels onderwijs. Kosten 15 euro. Ze gebruiken elk jaar de meest recente versie, die wisselt elk jaar.
De aankoop is vrijwillig want de boekjes kunnen ook via de bibliotheek geleend worden.
Ik vind dat nogal een omweg. Waarom niet de serie van 2012 gebruiken in plaats van 2015. Dan kun je de boekjes voordelig op marktplaats vinden. Of voeg 5 euro toe aan de ouderbijdrage en gebruik de boekjes meerdere jaren. Ze verjaren niet. Het zijn gewoon leesboeken.
Hier een serie liggen van afgelopen jaar, zien er nog perfect uit (namelijk maar 1x gelezen).
Maar nu mogen we toch weer een nieuwe serie kopen voor het volgend schooljaar. De titels worden niet vooraf gegeven. Je kunt niet kijken of je ze toevallig al hebt of kunt downloaden.

eens met Moni. Hier hebben we

eens met Moni. Hier hebben we ook wat van die boekjes moeten aanschaffen, voor zowel Engels als Nederlands. Ze zijn niet allemaal gelezen en pas gedurende het jaar hoorde je wat er gelezen moest worden. Erg vervelend want achteraf hadden we ook wel op een andere manier aan die boeken kunnen komen (mp of de bieb).

Dan nog de examenbundels: hier waren die facultatief bestelbaar en natuurlijk moest je daarvoor betalen. Wat is de ervaring van anderen? Worden die in de lessen gebruikt of krijgt een leerling gewoon een kopie van een examen of examendeel om te oefenen? Koop je die dingen niet zelf als je extra wil oefenen?

Werkboeken. Ook zo iets. Op

Werkboeken. Ook zo iets. Op onze school mag er niet geschreven worden in de werkboeken. Voor mijn dyslectische zoon was dat dit jaar niet handig. Dit jaar biedt Iddink de mogelijkheid om zelf de werkboeken te bestellen en te betalen. Dan heb je dus een extra exemplaar in huis om wel in te schrijven. Toch maar gedaan voor de talen en biologie want alle namen bij skeletonderdelen of andere tekeningen schrijven is veel makkelijker met de tekening erbij. Nu moesten ze eerst nummeren en daarna in een schrift de juiste namen schrijven.

Afgelopen jaar hadden wij van

Afgelopen jaar hadden wij van meerdere vakken werkboeken waarin niet geschreven mocht worden, volgens de lijst van de leverancier.
De lijst van inleveren zegt iets anders. Er bleef nog maar van één vak werkboeken over die ingeleverd moesten worden. Toch jammer van een heel jaar niet in de werkboeken schrijven terwijl ze morgen verbrand gaan worden (rituele verbranding eind schooljaar van allerlei papier)

Wat afschuwelijk! Boeken

Wat afschuwelijk! Boeken verbranden, dat doe je toch niet? Dat is zó ontzettend beladen. Hoe weinig historisch besef kan een school hebben... Welke idioot heeft dit bedacht? En waarom heeft de sectie Engels daar geen stokje voor gestoken? Die kunnen dus nooit meer de betekenis van Ray Bradbury's Fahrenheit 451 uitleggen. ("De temperatuur waarbij papier gaat branden...")

Hier zijn die boekjes voor

Hier zijn die boekjes voor het leesonderwijs gewoon in stapels te vinden, en die worden uitgedeeld in de les, en leerlingen leveren ze later weer in. Dus het ultieme hergebruik, en zeker niet elk jaar een nieuwe editie. Barvaux, examenbundels schaf je puur aan voor jezelf. Tijdens examentrainingen op school krijg je stencils hier. En als werkboeken niet beschreven mogen worden, dan horen leerlingen dat begin van het jaar, en worden ze ingeleverd op school,cen dus niet bij de leverancier. Verbranden? Belachelijk....

Rustig aan.......

Rustig aan.......
Oudste heeft eindexamen gedaan en gaat wat papier verbranden in de vuurschaal buiten in de tuin, samen met vriendinnen. Ik denk dat ze niet toekomen aan werkboeken, hoogstens een paar blaadjes eruit. Het gaat vooral om toetsen die bewaard zijn gebleven en zo. En de binnenkant van de agenda.
Verder zijn ze heel braaf.

Maar Fio, hier boven staat

Maar Fio, hier boven staat dat examenbundels dus wel uit het budget van school moeten komen, vandaar mijn vraag. Eigenlijk een interessante discussie die op het forum gedaan moet worden. Ik zet er even een link naar toe.

Als ik de kinderen elke dag

Als ik de kinderen elke dag zie sjouwen met stapels boeken, vraag ik me wel af waarom de boel niet eens op e-books beschikbaar komt. Dan hoeven ze alleen werkboeken en schriften mee, en de boeken zien er ook niet na een half jaar uit alsof ze door de gehaktmolen gegaan zijn. Maar nee, het is of alles op de iPad en geen leraar te zien, of alles op papier en je een aap sjouwen.

Maar goed, dat zijn toch allemaal zaken die je per school of schoolbestuur moet aankaaren, en niet iets op nationaal niveau.

Ik ben niet zo'n fan van

Ik ben niet zo'n fan van boeken op de ipad, veel leerlingen hebben toch nog liever iets in een boek, kun je in bladeren, heb je veel meer overzicht. Ik denk dat de boeken eerst moeten worden aangepast zodat ze beter werkbaar zijn op de ipad dan alleen inscannen. Maar goed, mijn zoon heeft veel boeken op Kurzweil op de laptop, een veel groter scherm en nog ben je het overzicht wel eens kwijt maar dat ligt misschien aan mij omdat ik het zo niet gewend ben?

Zal best...maar het is toch

Zal best...maar het is toch van de zotte dat mijn dochter zoveel boeken heeft dat ik mee moet om ze in te leveren...25 stuks. Doe mij maar E-books.

Precies Theekopje, dat merk

Precies Theekopje, dat merk je ook gewoon. Fio: het aantal zegt mij niets, jaren geleden zijn ze juist meer boeken in meerdere delen gaan uitgeven zodat de leerlingen niet het hele jaar met een dik boek naar school hoeven. Als scholen nu de kluisjes aan de leerlingen houden tot NA het inleveren kan een leerling de boeken in de kluisjes verzamelen.

Op de middelbare school van

Op de middelbare school van onze twee oudste geven ze direct aan dat de werkboeken behouden (mogen) blijven en worden ze in rekening gebracht... Ik vraag nu wel af of dát nu wel de bedoeling van de wetgever is/was...

Nee, volgens mij was dat niet

Nee, volgens mij was dat niet de bedoeling van de wetgever...en de werkboeken meerdere malen gebruiken is niet de bedoeling van de methodiek natuurlijk.

Barvaux, mijn dochter heeft

Barvaux, mijn dochter heeft dertien vakken, en kreeg soms haar tas nauwelijks opgetild. Dat kluisje is leuk, maar dit tas moet wel mee naar school...

Nou daar gaan we al: kind zit

Nou daar gaan we al: kind zit koud op school en ik moet al de examenbundel voor Nederlands zelf kopen. Waar haalt OudersOnline vandaan dat dat gratis moet zijn?

Ok bedankt maar ik vermoed

Ok bedankt maar ik vermoed dat het heel simpel is: school zal zeggen dat het niet verplicht is!

Lees verder