Home » Artikelen » Grooming doe je zo

Grooming doe je zo

Door:

Justine Pardoen

Een 48-jarige man uit Cuijk is veroordeeld tot 6 jaar cel en tbs, omdat hij zo'n 300 meisjes had verleid tot webcam-seks. In enkele gevallen kwam het ook tot fysiek seksueel contact. Hoe werkt zoiets?

Webcam

Het proces van verleiding waarmee een man een kind benadert, wordt wel grooming genoemd. Dat is de Engelse term voor 'versieren'; iemand opmaken of mooi maken. Zodat hij of zij zich heel bijzonder en uniek voelt, en geneigd is veel voor de ander te doen. Het voelt best fijn, als je op een niet dwingende manier 'versierd' wordt.

Versieren via internet gaat een stuk makkelijker en sneller dan in real life. Soms heeft een online kinderlokker al binnen een paar dagen beet. En ouders kunnen niet meer zien wat hun kinderen precies doen, zodra ze zelfstandig contact hebben met anderen via internet.

Andere tijden

Vroeger was het voldoende om je kind op het hart te drukken nooit met iemand mee te gaan zonder het thuis eerst te vertellen. Ook niet met een lieve meneer of mevrouw die jou wil meenemen ergens naartoe, en dat je dan een ijsje krijgt, of een nest met pasgeboren poesjes mag zien. Want dat ze je dan opsluiten, net als bij Hans en Grietje, en dat het dan niet goed afloopt.

Maar de tijden zijn veranderd. Slachtoffers op internet zijn ouder dan vroeger. Ze moeten minimaal zelfstandig contact kunnen leggen met vreemden, kunnen lezen en schrijven bijvoorbeeld. In de praktijk zijn ze dan ook minstens 8 jaar oud, maar het meeste risico lopen ze tussen 11 en 15 jaar.

Cyberlokkers begrijpen je

Voor wie of wat moet je nu waarschuwen? Een online kinderlokker ziet er vaak niet eens uit als een volwassene, maar als een leeftijdgenoot. Wel eentje die veel begrijpt van jou, waar je mee zit, hoe moeilijk het leven soms is, vooral met liefde en seks. Een lieve, misschien net iets oudere en wijzere vriend of vriendin wint het vertrouwen van je kind. En daar moet je dan voor waarschuwen? Inderdaad.

Het versier-proces gaat stapsgewijs:

Fase 1 - in het begin is het kind afhankelijk van de genegenheid van de lokker.

Fase 2 - de online kinderlokker probeert meer gelijkwaardigheid op te roepen, door 'zelfonthulling'. Hij vertelt veel over zichzelf, begrijpt en helpt het kind bij de problemen die het kind in reactie daarop vertelt. Er ontstaat een sfeer van wederzijds delen van ervaringen en gevoelens, ze worden vriendjes.

Fase 3 - het bijzondere en exclusieve van de relatie wordt uitgediept, het kind krijgt meer en meer het gevoel ‘speciaal te zijn’, er wordt toegewerkt naar een grotere vertrouwelijkheid en intimiteit.

Fase 4 - in deze fase worden echte geheimen gedeeld (bijvoorbeeld over roken en drinken) in een sfeer van ‘niet verder vertellen’. De lokker verleidt het kind tot gesprekken over diepe onzekerheden en angsten, maar ook andere ‘geheimen’, zoals seks. Pas in deze fase wordt de webcam ingezet. Het kind vindt het allemaal nog steeds leuk en bijzonder. Het geniet van de bijzondere band.

Fase 5 - in deze fase draait het om seks. Er wordt gepraat over seks, er worden beelden en fantasieën uitgewisseld, het komt langzaam maar zeker tot handelen. Eerst via de webcam, maar al snel worden ook afspraakjes gemaakt om elkaar te ontmoeten. Meestal komt er helemaal geen dwang bij kijken. Na de eerste keer seks gaat 73% van de kinderen in op een verzoek om nogmaals af te spreken.

Risico-kinderen

De volgende kinderen lopen het meeste risico:

  • meisjes tussen 11 en 15 jaar;
  • jongens rond 16 jaar die op zoek zijn naar contacten om te praten over hun homoseksuele gevoelens of hun twijfels daarover;
  • kinderen die seksueel ontwaakt en nieuwsgierig zijn;
  • kinderen met een zucht naar riskant gedrag;
  • kinderen met een onbevredigde behoefte aan verbondenheid;
  • kinderen die eenzaam of depressief zijn;
  • kinderen die een slechte relatie met hun ouders hebben;
  • kinderen die seksueel misbruikt zijn.

Meer informatie

Justine Pardoen

was hoofdredacteur van Ouders Online (tot 1 september 2018), en is gespecialiseerd in kinderen en media.

Naschrift: 

Het bovenstaande artikel werd eerder gepubliceerd in 2013, toen de Cuijk-zaak net aan het rollen was gekomen. We publiceren het nu opnieuw, omdat deze week (21 mei 2014) de feitelijke rechtszaak is gestart. In slechts 15 van de 300 gevallen is aangifte gedaan. De overige slachtoffers hadden geen behoefte om opnieuw geconfronteerd te worden met alle narigheid, aldus de pers-officier.

Redactie Ouders Online

Meer over

Reacties

Ik heb dit artikel met grote

Ik heb dit artikel met grote belangstelling gelezen. Onze dochter is 11 en heeft inmiddels een eigen laptop op haar kamer, mét internet. Ondanks dat we haar echt waarschuwen blijft het moeilijk voor haar om te begrijpen dat er bijv. op Moviestarplanet ,waar ze hier allemaal zo gek van zijn, ook vieze mannetjes kunnen zitten. Het komt ook allemaal zo onschuldig over. En we willen haar plezier op internet ook niet verpesten.

Ik heb haar vanochtend het artikel op nu.nl laten lezen. Misschien laat ik haar bovenstaand artikel ook nog wel zien.

Heel toevallig heb ik een

Heel toevallig heb ik een groomer op het account van mijn dochter deze week verwijderd en gemeld op facebook. Tsja, ik kijk mee wat ze allemaal doet op haar facebook en zo viel ik middenin een chatgesprek met die meneer die zij nog aanzag als een gewone jonge knul. Bij de tweede regel gingen mijn alarmbellen al aan (ik ben nl geen nitwit als het op internet aankomt) en heb het even zitten volgen. De dag erna de meneer verwijderd en aangegeven bij facebook en dochter gewezen op wat de meneer aan het doen was met de chat erbij (die nog opgeslagen was). In het begin grote ontkenning en hoe ik het in mijn hoofd haalde om haar facebook te controleren ;) maar na een tijdje zei ze gelukkig; ' mam, zo heb ik het allemaal niet gelezen, ben je boos op me?' Nee, ik ben niet boos maar dit was een meer dan goede les. Gelijk jullie stuk erbij gepakt en haar laten lezen, toen ging er helemaal een lichtje branden. Nu mag ik voortaan alle nieuwe mensen controleren (dat deed ik al maar goed) maar ik heb haar al heel duidelijk verteld dat ik wekelijks bekijk of ze haar pagina nog zo heeft staan zoals ik wil dat ze hem heeft staan (dicht en alleen voor vrienden toegankelijk).

Het was een goede les ;) en een zeer onsmakelijke meneer die nu hopelijk andere zorgen heeft :)

Rosa-

@Rosa: dank. U schrijft dat u

@Rosa: dank. U schrijft dat u gealarmeerd werd door wat u las... Kunt u die tekst hier (geanonimiseerd) delen? Dat lijkt me erg informatief voor anderen.

@MrT,

@MrT,

Ja, dat zou kunnen maar ik weet niet aan wie ik het schrijf en ik vind je een nogal 'enge' naam hebben? Wie ben je en wat wil je ermee doen? Ik bedoel maar....MrT....ik zou er onmiddellijk een rode vlag bij zetten :)

Rosa-

Sorry Rosa. Raoul Teeuwen,

Sorry Rosa. Raoul Teeuwen, aangenaam... Ik wil er niets mee doen. Ik ben zelf ouder, en denk dat concrete voorbeelden van teksten die groomers gebruiken, voor andere ouders leerzaam zijn... Uiteraard heb je theoretisch het effect dat 'leerling-groomers' er wijzer van worden, maar ik vermoed dat dat een hypothetisch effect is?

Dag Raoul,

Dag Raoul,

Ik heb even gegoogeld op je naam en daar zie ik toch dat jij veel van online gaande kids weet. Wat mij dan verbaast dat je zo'n naam gebruikt :) Ik zal de log plaatsen, dan kunnen anderen ook zien hoe geraffineerd het gaat als het om groomers gaat.

Rosa-

Lees en huiver, zijn

Lees en huiver, zijn Nederlands is niet best en de domoor zegt zelfs dat hij een zoon heeft, even op zijn page gekeken en jawel een knul van een jaar of 15.

Gesprek begonnen op 10 oktober
Jav Enzo
10/10/2013 16:06
Jav Enzo

schatjeeee

gaat het wel

10/10/2013 16:07
Kind

Nee niet echt dubbel breuk in mijn sleutelbeen
Jav Enzo
10/10/2013 16:07
Jav Enzo

jaaa ik weet het nu

hoop je snel weer goed word

10/10/2013 16:08
Kind

6 a 7 maanden
Jav Enzo
10/10/2013 16:08
Jav Enzo

wow

zolang

10/10/2013 16:09
Kind:

Ja ik mag hem niet eens gebruiken

10/10/2013 16:09

Jav Enzo
10/10/2013 16:10
Jav Enzo

had je gelezen wat ik je getypt had

over telefoon

10/10/2013 16:11
Kind

ja maar de telefoon die ik wil is duur
Jav Enzo
10/10/2013 16:11
Jav Enzo

voor jou wel voor mij niet:P

10/10/2013 16:12
Kind

wil je het echt weten
Jav Enzo
10/10/2013 16:12
Jav Enzo

als je het wilt tenminste xd

ja ik wil weten

10/10/2013 16:12
Kind

samsung galaxy s3 mini

maar hij is duur!!!!!!!!!!!
Jav Enzo
10/10/2013 16:13
Jav Enzo

niet 500 euro zo tog

ik wil je eerste wat vragen:P als wij wel eens worden ,krijg je hem .xd

10/10/2013 16:14
Kind

vraag maar
Jav Enzo
10/10/2013 16:14
Jav Enzo

1- nooit jezelf pijn doen ,snee enzo

2- niet zomaar iedereen alles vertellen,ze maken alleenl ge3ruik vanl je eerliijkhied en lief zij

snap je wel wat ik wil zeggen

of ik zeg

10/10/2013 16:16
Kind

ja ik ben niet stom
Jav Enzo
10/10/2013 16:16
Jav Enzo

andere wel en gemeen,

als je belooft gewoon zeggen en vragen om alles , kan wij altijd regelen,, ik kan je niet vaak zien,maar als moet ,kom ik wel of jij,,,

als iets zeg doe ik ook wel, maar ik wil jou niet kapot zien,en geld he3 ik genoeg ,dat is geen zorgen

gewoon slim voor jezelf zijn,

10/10/2013 16:19
Kind

je bent echt heel lief maar zeg geen dingen beloven doe je niet kunt na komen
Jav Enzo
10/10/2013 16:20
Jav Enzo

als om vrienden ga. ik kom mijn woord na

ik zeg geen onzin.. voor die tijd laat ik je alles zien

ik nu geen cam. maar ik doe als ik het kan.zeg ik niet zomaar iets

ik wil graag weten wat wail jij.samen chillen.. galaxy,s3 mag je ook

10/10/2013 16:22
Kind

oke ik geloof je maar wat jij allemaal zegt doet me aan mijn vorige vriend denken

en dat was een loverboy dus ik twijfel er niet aan dat jij dat niet bent
Jav Enzo
10/10/2013 16:24
Jav Enzo

pffff ik wil geen relatie met jou:P ik wil jou voor altijd, en dat is gewoon soms met elkaar chillen. ik wil gewoon soms elkaar zien

weet je , eerlijk ik ga eerste vooe lol. chillen, sex is lekker.maar is geen reden.. ik kan geen relatie met jouw,, ik kan je niet gelukkig maken .. ik wil gewoon vriend zijn.. dat he3 je nodig als je echt iemand nodig he3t

10/10/2013 16:26
Kind

gelukkig maar want dit was maar een trucje om te zien of je op een relatie uit was of dat je een loverboy was heb ik geleerd van mijn pa hij is agent
Jav Enzo
10/10/2013 16:26
Jav Enzo

ik ken genoeg meisjes:P kan niet met iedereen relatie

liefje , relatie moet al willen ,,en eerlijk ik zoek en wil geen relatie:D

over 3

10/10/2013 16:27
Kind

ik ook niet met jou hoor
Jav Enzo
10/10/2013 16:28
Jav Enzo

ik wil samen leuke dag mee maken

gewoon vrienden he3 je ook nodig

10/10/2013 16:28
Kind

eindelijk een normale jongen hoera

die wel gewoon naar een meisje doet
Jav Enzo
10/10/2013 16:29
Jav Enzo

haha:P ik wil graag met je leuke dinge doen xd

ik he3 zoon zelf:p

ik werk, ik maak lol alleen,meer hoeft ik niet

sorry ik moet eerlijk zeggen veel meisjes willen graag chillen,maar ik kies het zelf uit

ik mag jouw echt xd

mooi lach.lieve meis

10/10/2013 16:32
Kind

de meeste jongens staan te springen om iets met me te hebben maar ik wil niks
Jav Enzo
10/10/2013 16:32
Jav Enzo

ik ken alleen leuke mensen:P

weet je ,,eerlijk , je ziet mooi uit..l sex en geld is nu leven geworden, ik kan het wel ook zo zijn,maar duurt vriendschap kort

mag je wel weg dagje

of mag je niet uit stad

10/10/2013 16:38
Kind

weet ik niet mijn ouders kennen je niet en na die loverboy is mijn vader nog al nou ja je snapt me wel
Jav Enzo
10/10/2013 16:38
Jav Enzo

ja wel:P xxx

ik kan met je gewoon praten xxx

op skype je toegevoegd

ik effe weg

10/10/2013 16:39
Kind:

heb geen skype maar moet sporten doeg
Jav Enzo
10/10/2013 18:02
Jav Enzo

sportze xxx
Jav Enzo
10/10/2013 19:36
Jav Enzo

druke chik met een hand typen:P

Jav Enzo
10/10/2013 20:29
Jav Enzo

Naam kind roepend
Jav Enzo
10/10/2013 21:19
Jav Enzo

schatje wakker

10/10/2013 21:20
Kind:

Ja

Tuurlijk voor jou altijd
Jav Enzo
10/10/2013 21:20
Jav Enzo

was je op solo:P kon niet in

oh lieverd<3

10/10/2013 21:22
Kind

Ja dat was ik er probeerde een man insest met me te doen maar pa was er bij en nu hebben we zijn gegevens
Jav Enzo
10/10/2013 21:22
Jav Enzo

oke:P

10/10/2013 21:23
Kind

Ben even weg tot zo
Jav Enzo
10/10/2013 21:23
Jav Enzo

wat jij doet ,moet je weten. maar als ej echt met andere mannen of domme gasten iets raar doet,, hou mij 3uiten ,, ik wil jou niet kwijt ,ik wil je alles geven ,maar moet je ook wel willen

oke schatxx.
Kind:
10/10/2013 21:24
Kind

Hey er is niks gebeurt heb hem uit gehoord meer niet
Jav Enzo
10/10/2013 21:27
Jav Enzo

goed ik geloof je ,
Jav Enzo
10/10/2013 21:33
Jav Enzo

he3 je zin op solo prive room ,
Kind:
10/10/2013 21:38
Kind:

Nee ga om 22:00 slapen ik zal nog vaak wakker worden

Vannacht
Jav Enzo
10/10/2013 21:38
Jav Enzo

oke liefi

10/10/2013 21:41

Ik ga alvast doeg
Jav Enzo
10/10/2013 21:41
Jav Enzo

slaap lekker xxx

ly

Dank ... Overigens kan ik het

Dank ... Overigens kan ik het niet echt volgen hoor ... Maar heb ook weinig van zulke taal/gesprekken gezien. Ik lees op enig moment "Ja dat was ik er probeerde een man insest met me te doen" > was het DAT gesprek dat raar was? Of het gesprek waarvan je hierboven het log plaatst? Viel je er over dat er een telefoon beloofd lijkt te worden, was dat de rode vlag?

En mbt mijn naam: je zult zien dat ik verrassend vaak mijn eigen naam gebruik ... En: is Rosa minder spookie dan MrT :-)? Een vrouwennaam is minder bedreigend?

Alsjeblieft. En nee ook

Alsjeblieft. En nee ook vrouwennamen zijn net zo -niet te vertrouwen- in gesprekken met kinderen, op bijv facebook als mannennamen.

Anyway: De vlaggen begonnen toen ik mijn kind zag chatten met een volkomen onbekende. Dat was 1. Die haar gelijk schatje noemde, dan over een telefoon begint te wauwelen en dat geld nooit een rol speelt. (moeders bekeek intussen op andere pc zijn pagina..zo ben ik dan ook weer wel)
Dan op eeb slinkse manier begint over relaties en sex, maar zo geraffineerd dat je er bijnaaaa overheen zou lezen. Dat weer afzwakt en begint over chillen en toch even snel tussendoor over een online camsite begint. Dan weer terugvalt en tot mijn stomme verbazing zegt dat hij een zoon heeft. (en idd de foto's op zijn pagina bewijzen het).

Toch weer begint te paaien hoe mooi ze is en lief en dat hij wil dat ze heel goed voor zichzelf moet zorgen. Maw, dit was een man van middelbare leeftijd die zich zat op te g**len aan mijn kind die het NIET doorhad!

Als ze verder hadden kunnen chatten, als ik het niet had gezien dan weet ik zeker dat dit veel verder was gegaan dan alleen maar lieve manipulatie woordjes prevelen (maar intussen heel wat anders bedoelen, lees door de regels heen!!) Zie jij het dan niet?

@justine van Ouders Online, zie jij het?

Rosa-

Rosa, ik zou ook een

Rosa, ik zou ook een hartstilstand krijgen als ik dit zou lezen bij mijn dertien jarige. Mooie praatjes inderdaad en ongetwijfeld andere bedoelingen. Mobiel beloven, vragen of ze de stad mee uit mag, hebben over sex, webcam. En dan over een zoon hebben. Alarmbellen in overvloed

@Pittka,

@Pittka,

Ik ben niet erg geschrokken hoor, ik ben behoorlijk in de materie thuis, dat is waarom ik het facebook account en meer van dat soort profielen van dochter afstruin.

Dat ik in dat gesprek viel was leuk! Zo kon ik laten zien wat grooming nu eigenlijk was en dochter wederom vertellen wat en hoe. Ik blijf haar volgen :)

Rosa-

Dank voor het plaatsen van

Dank voor het plaatsen van het gesprek. Het is duidelijk dat dit niet okee is. Goed dat je het zo in de gaten houdt. Sommige kinderen zijn erg kwetsbaar. Groomers halen dat ook wel uit de profielen op Facebook bijv.

Het beste is dat ouders hier met kinderen over praten. Kan ook aan de hand van zo'n voorbeeld van een gesprek. Dat maakt het tastbaar.

Hallo Rosa,

Hallo Rosa,

Ik schrijf een artikel over 'grooming' om moeders te informeren/waarschuwen.
Zou ik jou mogen benaderen voor wat vragen voor mijn artikel?
Mijn e-mailadres: m.verheijen@telegraaf.nl

mvg M. Verheijen

Lees verder