Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

29 november 2010 door Thijs Sins

Groot Brengen en Groot Worden

tegenstellingen Vrijheid geven en grenzen stellen. Bescherming bieden en loslaten. Richting geven en zelfstandigheid bevorderen. Hoe ga je daarmee om? En hoe denken je kinderen daarover?

Als ouder moet je je weg vinden tussen allerlei (schijnbare) tegenstellingen:

  • vrijheid geven en grenzen stellen;
  • bescherming bieden en loslaten;
  • richting geven en zelfstandigheid bevorderen.

Hoe ga je daarmee om? Wat is hierover al eerder gedacht en geschreven door filosofen en psychologen? En hoe denken (je eigen) kinderen erover?

Op woensdagmiddag 8 december geeft Daan Roovers een filosofische inleiding, waarna ouders én kinderen met elkaar in gesprek gaan om dit soort vragen te onderzoeken.

Brandstof

Dit programma is een initiatief van Brandstof, een jonge stichting die – geïnspireerd op de Londense School of Life – antwoorden zoekt op levensvragen van jonge stedelingen (25-45), door filosofie op een interactieve manier toegankelijk te maken.

Het leven van vandaag kent vele uitdagingen. Denk aan werk, liefde, familierelaties en geld. Die onderwerpen zijn niet nieuw: filosofen, wetenschappers en kunstenaars zijn er al eeuwen mee bezig. Brandstof wil mensen op een aansprekende manier kennis laten maken met datgene wat al eerder bedacht is.

In de Brandstof-programma's reiken toonaangevende sprekers kennis en nieuwe gedachten aan. Om vervolgens in een interactief proces het publiek zelf antwoorden te laten vinden op de levensvragen van alledag. De programma's vinden steeds plaats op een inspirerende locatie in Amsterdam, en iedere bijeenkomst wordt afgesloten door een diner.

Groot Brengen en Groot Worden

Woensdag 8 december is er een filosofisch programma voor ouders en kinderen uit groep 6, 7 en 8, onder het motto "Groot Brengen, Groot Worden". Onderzocht zal worden welke ideeën er zijn over opvoeding, waar die ideeën vandaan komen, en wat we ermee kunnen. Door middel van filosofie en toneel zullen zowel de ouders als de kinderen hierover aan het denken worden gezet.

De ouders gaan filosoferen onder leiding van Daan Roovers, hoofdredacteur van Filosofie Magazine en tevens moeder. De kinderen gaan aan de slag onder leiding van Marja van Rossum, kinderfilosoof. Tijdens het programma zal er ook een uitwisseling plaatsvinden tussen de ouders en de kinderen. Er is een gezamenlijk diner en een toneelvoorstelling waarin iedereen elkaar laat zien waarmee ze die dag bezig zijn geweest.

Programma-gegevens:

  • datum en tijd: woensdag 8 december, 15.00-19.30 uur
  • plaats: Diaconie van Amsterdam, Nieuwe Keizersgracht 1a
  • kosten: volwassenen EUR 55,- en kinderen EUR 25,- (incl. eten en drinken)
  • subsidie: wie weinig geld heeft krijgt korting
  • meer informatie en inschrijven: www.brandstof.eu/shop