6 juni 2011 door Henk Boeke

Hamster-experiment leidt tot gedwongen hulpverlening

Als je kind iets fout doet, los je het zelf op. Toch? Nee, tegenwoordig niet meer. Nu krijg je een cohort hulpverleners op je dak.

Je kunt dieren lanceren met een raket (zoals de Russen deden in 1957, met de hond Laika) maar je kunt ze ook de omgekeerde route laten volgen, door ze aan een parachute te laten afdalen. Dat laatste deed een 17-jarige jongen uit Hengelo afgelopen week, door zijn Russische (tja ;-) dwerghamster in een hamsterbal te stoppen, en hem aan een parachute van het balkon te gooien.

Met de hamster liep het goed af, maar met die jongen niet. "De Hengeloër zit vast wegens het overtreden van de wet gezondheid en welzijn dieren. Zijn ouders zijn in kennis gesteld en er komt hulpverlening," aldus NU.nl.

In de cel op water en brood... Dan ben ik er zelf nog genadig vanaf gekomen, toen ik vroeger wel eens een miertje roosterde met een vergrootglas. Mijn moeder zei: "Doe dat maar niet" en dat was dat. Mijn vriendje Fred van Essen kreeg ook geen animal cops – laat staan kids cops – achter zich aan, toen hij de poes van de buren de lucht in gooide, om te testen of katten inderdaad altijd op hun pootjes terecht komen.

Die 'hulpverlening' was natuurlijk het mooiste van het verhaal. We zien het al voor ons: de maatschappelijk werkster die op huisbezoek komt.

Pring, pring - "Ik kom u helpen". Waarmee? "Met uw gewetenloze zoon!" Hoezo, gewetenloos? Hij heeft toch gewoon een experiment gedaan, net als die Russen die een hond de lucht in schoten? "Neeee..., dat ziet u verkeerd. Dat is iets heel anders. Russen moet je zien als kleine kinderen. Die doen dat soort dingen. Maar wij zijn geciviliseerde mensen." Nou en?

"Uw zoon is geen klein kind meer. Dat hij dit gedaan heeft, kan duiden op autisme. Autisten kunnen zich niet inleven in andere mensen. Of andere hamsters. Ehh... nou ja, in mensen of dieren, zeg maar. Kent u de statistieken? Autisme neemt schrikbarend toe hoor! Pdd-nos, Asperger, ASS... de rugzakjes zijn niet aan te slepen! En daar gaan we u dus mee helpen."

Komende week gaan we bellen met alle bevoegde instanties, om te achterhalen wat ze hier nu werkelijk mee willen. Wordt vervolgd.