Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken

13 mei 2014

Helmpje helpt echt niet

Nieuw onderzoek wijst uit dat een redressiehelm niet helpt bij een scheef of afgeplat babyhoofdje.

Wat onze kinderartsen (en de Stichting Wiegedood) al járen zeggen, is nu officieel bewezen: helmpjes helpen niet tegen een scheef of afgeplat hoofdje. Mét een correctiehelm (of 'redressiehelm') is het herstel van de schedel net zo groot als zonder.

Dat concludeert Renske van Wijk, verbonden aan de universiteit Twente, die er als eerste in slaagde om een betrouwbaar experiment op te zetten dat aan alle onduidelijkheid een einde maakt. Voorheen wisten we het nooit echt zeker, maar nu wel. Haar studie is gepubliceerd in het British Medical Journal.

Als ouders een verbetering constateren, dan zou die volgens van Wijk dus ook opgetreden zijn zónder helm.

Rugligging

Waardoor worden scheve of afgeplatte hoofdjes eigenlijk veroorzaakt? Wat valt er wél aan te doen en hoe kun je het zoveel mogelijk voorkomen? Kinderarts Lissy de Ridder:

"Doordat tegenwoordig geadviseerd wordt om baby's op hun rug te laten slapen, komt wiegendood veel minder voor dan vroeger. Dat is natuurlijk een grote winst. Maar helaas leidt dit bij sommige baby's tot scheefstand van het hoofd, doordat ze steeds met hun hoofdje dezelfde kant op liggen. Het achterhoofdje wordt dan aan één kant plat en scheef, waardoor het gezicht ook wat asymmetrisch kan worden, inclusief de ogen en de oren."

"Als een kind zo'n scheefstand heeft, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het kind naar de kant draait die niet de voorkeurskant is. Soms kun je dat voor elkaar krijgen door het bedje om te draaien, of een interessant object - zoals een mobile - aan de andere kant te hangen. En soms is er fysiotherapeutische begeleiding nodig."

"Uiteindelijk trekt het verschil wel weer bij, al kan dat wel lang duren. Afhankelijk van de mate van scheefstand: enkele maanden tot enkele jaren. Blijf hoe dan ook de niet-voorkeurskant stimuleren. Dat kan - zoals gezegd - soms heel lang duren, maar uiteindelijk zal de scheefstand toch wel verdwijnen. Het kind houdt er in ieder geval geen beperkingen aan over."

Die helm is overigens het sluitstuk van de behandeling, als fysiotherapeutische begeleiding onvoldoende helpt. Maar dat kunnen we vanaf nu dus vergeten. Gelukkig maar, want het kan flink gaan stinken onder zo'n helmpje, en gezellig over het bolletje aaien is er ook niet bij...

Bron: Renske van Wijk, Helmet therapy in infants with positional skull deformation (British Medical Journal, 1 mei 2014)

Lees ook: