Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

13 juni 2008 door Henk Boeke

Helpt inbakeren nu wel of niet bij huilbaby's?

Afgelopen week promoveerde Bregje van Sleuwen op het effect van inbakeren op huilbaby's. Haar conclusie is dat het niet of nauwelijks helpt. Is dat nieuws?

Binnen één dag is een huilbaby stil, kopte het AD op 6 oktober 2006, bij een artikel over inbakeren. Was het maar waar. Als inbakeren werkelijk zo effectief was, hadden we al lang geen huilbaby's meer.

De werkelijkheid is iets ingewikkelder. Om te beginnen dekte de kop de lading van het artikel niet. Het eigenlijk artikel was wel wat genuanceerder. Bovendien was het een gesprek met Ria Blom, dé ambassadeur van het inbakeren, dus niet dat je zegt 'evenwichtig', met hoor en wederhoor.

In dat zelfde jaar 2006 werden de eerste resultaten van een onderzoek van de biologe Bregje van Sleuwen gepubliceerd (in het gezaghebbende Journal of Pediatrics). Die resultaten kwamen kort gezegd hierop neer:

  • huilbaby's van 1 tot 7 weken hebben baat bij een combinatie van rust, regelmaat én inbakeren, hoewel het inbakeren slechts een kleine meerwaarde heeft (namelijk 10 minuten minder huilen per dag);
  • huilbaby's tussen de 8 en 13 weken hebben vooral baat bij rust en regelmaat. Inbakeren voegt niets toe.

Het vervelende was nu dat Ria Blom in dat AD-artikel de naam Bregje van Sleuwen liet vallen, waardoor het leek alsof van Sleuwen net zo enthousiast is over inbakeren als Ria Blom. Wat duidelijk niet het geval is, gezien haar onderzoeksresultaten. Ook het persbericht dat de Universiteit van Utrecht destijds uitbracht, zette veel mensen op het verkeerde been, vanwege de kop "Inbakeren helpt jonge huilbaby's". Tja... als je 10 minuten per dag korter huilen 'helpen' wilt noemen...

Verwarring

Inmiddels zijn we twee jaar verder, en is Bregje van Sleuwen daadwerkelijk gepromoveerd, op 28 mei 2008. Bij sommige mensen heeft dat voor verwarring gezorgd. Ten eerste leek het alsof ze nu nóg een keer promoveerde, maar dat was natuurlijk niet zo. Lopende het onderzoek zijn er resultaten gepubliceerd, maar afgelopen week promoveerde ze pas echt.

Nog verwarrender was dat het leek alsof van Sleuwen van mening veranderd was, omdat ze nu zegt dat inbakeren nauwelijks zinvol is. Inbakeren voegt weinig toe bij aanpak overmatig huilende baby's luidde de kop van het persbericht waarin haar promotie werd aangekondigd.

Die verwarring zie je bijvoorbeeld terug op een weblog als Zwanger.blog, waar de auteur zich afvraagt: Spreekt onderzoekster inbakeren zichzelf tegen?.

Maar van Sleuwen spréékt zichzelf helemaal niet tegen. Ze heeft altijd al gezegd dat inbakeren weinig toevoegt. Dat de inbakeringspromotor Ria Blom haar in haar kamp probeert te trekken, daar kan van Sleuwen natuurlijk niets aan doen, en ook niet dat haar universiteit in 2006 zo'n ongelukkige kop voor het toenmalige persbericht verzon.

Exit inbakeren?

Al met al is er vanuit wetenschappelijke hoek dus weinig steun voor inbakeren. Het werkt alleen bij baby's van 1 tot 7 weken, en dan nóg scheelt het maar 10 minuten huilen per dag, wat statistisch wel significant is (het maakt aantoonbaar verschil), maar "klinisch niet relevant", aldus van Sleuwen. Oftewel: in de praktijk maakt het weinig uit. Rust, regelmaat en voorspelbaarheid zouden voldoende moeten zijn.

Betekent dat het einde van inbakeren? Wat ons betreft niet. Inbakeren kan bijvoorbeeld nog steeds heel goed toegepast worden als hulpmiddel bij moeilijk slapende baby's. CB-arts Marianne Nijnuis zegt bijvoorbeeld (op Zorgmediatheek.nl):

"Ik heb als jonge ouder mijn kind wel ingebakerd en ik merkte een enorme afname van onrust! Wellicht neemt het huilen niet significant af, het slapen en inslapen kan wel enorm verbeteren!

Ook is mijn persoonlijke ervaring als arts op het consultatiebureau dat inbakeren, zeker bij de jonge kinderen, een flinke ondersteuning kan zijn bij het starten van het soms wel strenge regelmaat- en ritme-schema! Mijn boodschap is dan ook om het inbakeren niet gelijk bij het vuil te zetten!"

Let op: wilt u gaan inbakeren, overleg dat dan altijd eerst met het consultatiebureau. Daar kan men u vertellen in welke omstandigheden het wel en niet kan, en hoe je het 't beste aan kunt pakken. Stop in ieder geval met 4 maanden, en ga zeker niet langer door dan 6 maanden. Daarna kunnen er bijvoorbeeld heupproblemen ontstaan.

Lees ook: