Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

20 februari 2015

Het afgeleide brein

Ons brein wordt dagelijks overladen met appjes, mailtjes en Facebook-berichten. Informatie waar we ook op moeten reageren. Wat doet dat met ons? Het tv-programma 'De Kennis van Nu' nam een kijkje in het constant geprikkelde en afgeleide brein. Uitgezonden op 25 februari maar nog steeds na te zien op 'Uitzending gemist'.

Digital natives

Presentator Diederik Jekel is zelf van de generatie die superhandig is met mobieltjes en computers, de zogenaamde digital natives. Multitasken is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Veel kinderen zitten tijdens het maken van huiswerk ook op sociale media. Ouders maken zich vaak zorgen wat al die afleiding met hen doet.

Slecht in multitasken

Diederik gaat langs bij hoogleraar Niels Taatgen, die onderzoekt wat er in het brein gebeurt als we multitasken. Hij laat zien dat we daar slecht in zijn. Als we tegelijkertijd twee taken moeten doen waarbij we informatie moeten verwerken, raken de hersenen overbelast.

Mindere resultaten door social media

Psycholoog Paul Kirschner zag in zijn onderzoek dat studenten die tijdens het studeren vaak op Facebook zitten, duidelijk slechtere studieresultaten hadden. Hij denkt niet dat er 'digital natives' bestaan. Het feit dat mensen handig zijn met moderne technologie, wil nog niet zeggen dat ze daar ook effectief mee kunnen omgaan.

Het supergefocuste brein

Roshan Cools, hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie, denkt dat onze hersenen zich in de toekomst gaan aanpassen aan de overdaad aan prikkels: ze zullen beter in staat zijn om ongewenste prikkels weg te drukken. Met andere woorden: we zullen een supergefocused brein ontwikkelen. Dat brein zal volgens Cools echter veel minder openstaan voor nieuwe informatie, en minder flexibel en creatief worden.

Dat we kunnen multitasken is een illusie. Als we twee dingen tegelijk willen doen, doen we ze allebei maar half. En als we niet uitkijken, wordt ons brein van al dat gemultitask minder flexibel. Justine Pardoen, hoofdredacteur van Ouders Online, en mede-oprichter van Bureau Jeugd & Media, beschreef dit al eerder in haar boek Focus!, waarin ze uitlegt hoe je puber zich beter kunt leren concentreren.

Het afgeleide brein
uitgezonden op: 25 februari 2015 om 19.20 uur
nog na te zien op: Uitzending gemist

Kijk eventueel ook nog even naar een gastles die Justine Pardoen gaf over dit onderwerp, voor een klas met pubers. Het programma werd uitgezonden door de NTR op 18 juli 2013.