Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken

27 januari 1999 door Justine Pardoen

Het geluk van 17 maart

Van januari 1999 tot april 2001 verzorgde Ouders Online elke woensdag een halve pagina over 'opvoeding' in het dagblad Trouw, geïnspireerd op datgene wat er die week bij Ouders Online was voorgevallen. Het onderstaande artikel maakt deel uit van die serie.

Na het 'millennium-probleem' wordt nu ook al gesproken van een 'millenniumbaby'. Dat die komt, is zeker. Het zingt rond dat de eerstgeborene in het jaar 2000 verwekt is op 17 maart 1999. Wil je dus een kind baren op of rond de jaarwisseling van 1999 naar 2000, dan moet je het doen rond 17 maart. Wil je dat juist niet, dan mijd je die dag.

Op het Forum vragen ouders die graag zwanger willen worden zich nu serieus af of ze hun pogingen even zullen staken in maart of juist niet. Stel je voor: ziekenhuizen met een stroomuitval door het millenniumprobleem en dan ook nog te weinig artsen, vroedvrouwen, verplegend personeel en kraamverzorgenden! Maar wat dan? Je zet toch ook niet een lang gekoesterde kinderwens even opzij omdat je bang bent voor de gevaren van het massale baren bij het binnentreden van het jaar 2000?

Het idee een kind te baren op de magische grens van 1999 en 2000 heeft op sommigen een sterke aantrekkingskracht. Het zullen wel bijzondere kinderen zijn, als ze geboren worden op zo'n bijzonder moment. RTL4 heeft zelfs opgeroepen tot een babyrace: wie oh wie 'die van plan is te scoren in maart' wil zich melden voor de race. Wie wint, krijgt de hoofdprijs: een full-colour verslag van conceptie tot geboorte op de televisie. De digitaal geuite boosheid hierover is groot. Zo gemakkelijk is het niet. Ouders die bij elkaar steun zoeken op het Forum weten het als geen ander: de maakbaarheid van een kind is beperkt. Stel nu dat het je na jaren ineens lukt om zwanger te worden, "zullen mensen dan niet vreemd naar je kijken, zo van: gaat er weer eentje die meedoet aan de babyrace?"

Maar met de oproep van RTL4 is meer aan de hand. Niet alleen voelen veel aanstaande ouders zich erdoor gekwetst, het is simpelweg een stomme blunder. Een lezeres is op onderzoek uitgegaan: op http://www.pregnancycalander.com kun je laten uitrekenen wanneer een baby verwacht wordt als je de conceptiedatum invult. En wat blijkt: al die RTL4-baby's worden verwacht op 9 december 1999. Drie weken te vroeg dus. "Gaat heel Nederland nu begin december bevallen?"

Hoe zit het nu eigenlijk? Een moeder die werkt op een gynaecologische afdeling: "Als je op 1 januari 2000 uitgerekend bent, is de eerste dag van je laatste menstruatie 28 maart 1999 geweest en de ovulatie op 11 april. Heb je je ovulatie op 17 maart, dan ben je uitgerekend op 7 december!" Een ander raadpleegde haar gynaecoloog: die houdt 'de dag' op 7 april. Ook een journalist van Intermediair rekende het na: hij kwam uit op 10 april. Hoe komt het dan dat iedereen het heeft over 17 maart?

Iedereen lijkt klakkeloos het oorspronkelijke bericht in de Telegraaf overgenomen te hebben. Die krant meldde dat de ideale datum van 17 maart 1999 van niet nader genoemde Britse artsen afkomstig was. Het lijkt een Ierse grap. Op 17 maart vieren de Ieren wereldwijd de sterfdag van hun beschermheilige St. Patrick. Alles ligt dan toch al plat. Op St. Patrick's Day speelt geluk een grote rol: iedereen gaat met een klaverblad opgespeld in parade op zoek naar de pot met goud aan het eind van de regenboog. Anderen mogen op deze dag delen in het geluk van de Ieren: 'May the luck of the Irish be yours today'. Ouders met een 'gewone' babywens kunnen dus gerust hun gang gaan op 17 maart 1999. Met of zonder klavertje-vier: het blijft een toevalstreffer.